Κοινή ανακοίνωση των Τοπικών Οργανώσεων: Αγίων Αναργύρων – Καματερού/Γαλατσίου/Νέας Ιωνίας/Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας/5ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας (Πατήσια – Λαμπρινή)/6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας

Οι «φωτεινοί εγκέφαλοι» της κυβέρνησης αφού ανατρίχιασαν όλο τον κόσμο εξαγγέλλοντας «στιγμιαίο θάνατο» 2.500 εργαζομένων και φέρνοντας μνήμες χούντας με το μαύρο της ΕΡΤ, ίσως να σκέφτηκαν ότι «το χειρότερο είναι εχθρός του κακού», ότι θα μας κάνουν να ξεχάσουμε με μια χοντρότερη κατραπακιά στο κεφάλι. Έτσι άρχισαν οι διαρροές για άμεσο κλείσιμο νοσοκομείων και ένα από αυτά που ακούγονται και συζητιούνται πολύ είναι και το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων.

Δεν πιστεύουμε την επίσημη διάψευση που έχει υπάρξει από μεριάς Υπουργείου Υγείας. Όχι από κακοπιστία αλλά γιατί τα έχουμε ξανακούσει. Τα ίδια έλεγαν για το 7ο Νοσοκομείο (πρώην ΙΚΑ) και τώρα είναι κουφάρι. Άλλωστε τα τελευταία τρία χρόνια του μνημονίου έχει αποδειχθεί: οι «εφιάλτες μας έγιναν τα όνειρά τους» και τους υλοποιούν συστηματικά αφού πρώτα τους διαψεύσουν και καταγγείλουν τους «μίζερους» και τις Κασσάνδρες που δε βλέπουν την «εργώδη» προσπάθειά τους «να εκσυγχρονίσουν και να σώσουν τον τόπο».    

Πολύ περισσότερο που μετά την ορκωμοσία της δικομματικής πλέον κυβέρνησης, ο νέος υπουργός Υγείας εκτός από γραφικός ακροδεξιός, είναι εκφραστής του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και θιασώτης των ιδιωτικών συμφερόντων στον κλάδο της Υγείας.

Θέλουμε να τους προειδοποιήσουμε. Αυτή τη φορά δε θα παίξουμε και δε θα τους αφήσουμε να «παίξουν» με την υγεία των πολιτών και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που για αυτούς ιδιαίτερα το Γενικό Πατησίων είναι η μόνη τους δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσιο θεραπευτήριο σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων μετά το κλείσιμο του 7ου Νοσοκομείου ( πρώην ΙΚΑ).   

Το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων είναι ένα νοσοκομείο ιστορικό και λειτουργικό που εξυπηρετεί Πατήσια, Λαμπρινή, Γαλάτσι, Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφια. Αγίους Αναργύρους και άλλες περιοχές. Μετά το κλείσιμο του 7ου Θεραπευτηρίου αν κλείσει και το Γενικό η περιοχή χάνει την πρόσβαση στην Υγεία. Και δεν είναι μόνο η περιοχή γιατί το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων εξυπηρετούσε ανάγκες μιας περιοχής όπου ζουν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Για να « κάνουν οικονομία» αυτοί που ακόμη και σήμερα χρηματοδοτούν με εκατομμύρια ευρώ τα φιλαράκια τους στους επιχειρηματικούς κύκλους, έχουν βάλει σα στόχο να το κλείσουν: Από τον Ιούλιο του 2011 ο Λοβέρδος, μέσω των εξαγγελιών για την αναδιάταξη του ΕΣΥ, είχε ανακοινώσει ότι από νοσοκομείο θα μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας. Αυτή η προσπάθεια ανακόπηκε με κινητοποιήσεις. Έπειτα έγινε προσπάθεια να ακολουθηθεί η πορεία κλεισίματος, που είχε ακολουθηθεί λίγο πριν στο 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ, με τη μετακίνηση γιατρών. Πάλι ήταν οι κινητοποιήσεις εργαζομένων και των κατοίκων όλη τη προηγούμενη χρονιά που ανέκοψαν τη διάλυση.

Τώρα ξανανοίγουν τα ζητήματα και απ ότι φαίνεται θέλουν να το κάνουν χωρίς προσχήματα. Αν προχωρήσουν θα είναι καθαρές ανθρωποθυσίες στην Τρόικα και τα μεγάλα συμφέροντα του χώρου της ιδιωτικής υγείας γιατί η υγεία είναι ανελαστική δαπάνη και ο πολίτης θα πρέπει να βρει ένα τρόπο να τη διαφυλάξει,  θα την πληρώσει και μάλιστα ακριβά.  Υπολογίζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο! Σ΄ αυτή τη γειτονιά έχει υπάρξει συμπαράταξη και κοινή δράση όλων των δυνάμεων της γειτονιάς, των γιατρών και του νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, αλληλέγγυων εργαζομένων, φορέων των κατοίκων, μεμονωμένων  και ευαισθητοποιημένων πολιτών. Το Νοσοκομείο αυτό έχει μείνει ανοιχτό, παρά τις μεθοδευμένες προσπάθειες να το υποβαθμίσουν και να το κλείσουν με μάχες των εργαζομένων και των κατοίκων των γύρω γειτονιών.  Ανήκει κυριολεκτικά «στο λαό» γιατί αυτός ο ίδιος το έχει κρατήσει όρθιο και ανοιχτό. Σε όποιον απλώσει το χέρι του στη λαϊκή αυτή περιουσία πρέπει να «του το κόψουμε».

Το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων θα μείνει ανοιχτό !

Πολίτη των Πατησίων. Έχεις και ατομική ευθύνη να μη τους αφήσεις να κλείσουν το Νοσοκομείο σου! Μη τους αφήνεις! Μη ξεχνάς:  Για να φορτώσουν τη καμήλα πρέπει να τη κάνουν να σκύψει πρώτα.  

Πλαισίωσε και στήριξε τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας του σωματείου των εργαζομένων και των επιτροπών και συνελεύσεων των ενεργών πολιτών της περιοχής σου.