Τα γεγονότα του μεγάλου αραβικού ξεσηκωμού που ξέσπασε πριν 2 χρόνια, άλλαξαν για πάντα την περιοχή, όπως φαίνεται και από τις σημερινές εξελίξεις σε Τυνησία, Αίγυπτο, Μπαχρέιν κ.ά. Ο Ολιβιέ Μπεζανσενό, εκπρόσωπος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (ΝΡΑ) είχε βρεθεί στην Τυνησία τις μέρες της εξέγερσης ενάντια στο καθεστώς του Μπεν Άλι για να μάθει περισσότερα για την επανάσταση που συμβαίνει εκεί.

Οι εντυ­πώ­σεις του, που πε­ριέ­γρα­ψε το Γε­νά­ρη του 2011 στο πε­ριο­δι­κό International Viewpoint, δεί­χνουν την ιστο­ρι­κό­τη­τα των όσων συμ­βαί­νουν στον αρα­βι­κό κόσμο. Ο Ολι­βιέ Μπε­ζαν­σε­νό θα είναι στο διε­θνές τρι­ή­με­ρο του Rproject, ομι­λη­τής στην συ­ζή­τη­ση "Πο­λι­τι­κές επι­λο­γές της ρι­ζο­σπα­στι­κής και αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής Αρι­στε­ράς. Κι­νή­μα­τα ανα­τρο­πής και ο στό­χος για την «κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς»". Στο τρι­ή­με­ρο επί­σης, θα υπάρ­χει συ­ζή­τη­ση για την Αί­γυ­πτο και γε­νι­κό­τε­ρα τις αρα­βι­κές εξε­γέρ­σεις.

Πώς κα­τέ­λη­ξε το τα­ξί­δι στην Τυ­νη­σία;

Πρό­κει­ται για κάτι που δεν το έχω ξα­να­δεί. Ανήκω σε μια γενιά επα­να­στα­τών που δεν είχαν ποτέ τους εμπει­ρί­ες από επα­να­στά­σεις. Είναι η πρώτη φορά που ζω μία. Το είδα με τα ίδια μου τα μάτια. Αγά­πη­σα αυτόν τον συλ­λο­γι­κό εν­θου­σια­σμό, πρό­κει­ται για κάτι με­τα­δο­τι­κό, εθι­στι­κό. Τώρα που μι­λά­με χι­λιά­δες πο­λί­τες βρί­σκο­νται στους δρό­μους, σε μπλό­κα, εκα­το­ντά­δες άν­θρω­ποι πε­ρι­γρά­φουν τα γε­γο­νό­τα στο facebook και το Twitter, συν­δι­κα­λι­στές που κι­νη­το­ποιού­νται απαι­τούν την πα­ραί­τη­ση της «νέας» κυ­βέρ­νη­σης. Εδώ, η επα­νά­στα­ση συ­νε­χί­ζε­ται.

Ποιά είναι τα αι­σθή­μα­τά σου για αυτόν τον λαικό ξε­ση­κω­μό;

Η επα­νά­στα­ση είναι μια πε­ρί­πλο­κη δια­δι­κα­σία που κι­νεί­ται αργά και στην πο­ρεία δη­μιουρ­γεί τα δικά της μο­νο­πά­τια. Η επα­νά­στα­ση συ­νε­χί­ζε­ται επέι­δή έχει μόνο έναν στόχο: να ξε­φορ­τω­θεί αυτόν τον κυ­βερ­νη­τι­κό θίασο. Αυτή την στιγ­μή η ολι­γαρ­χία την Τυ­νη­σί­ας ακόμα ελέγ­χει την χώρα. Ελέγ­χει την αστυ­νο­μία και κάθε τομέα της οι­κο­νο­μί­ας, και αυτό δεν αρέ­σει σε κα­νέ­ναν εδώ. Η αντι­πο­λί­τευ­ση ζη­τά­ει την σύ­γκλι­ση συ­ντα­κτι­κής συ­νέ­λευ­σης για να αλ­λά­ξουν οι θε­σμοί και να προ­χω­ρή­σει η χώρα σε έναν άλλο δρόμο.

Η επα­νά­στα­ση λοι­πόν δεν είναι ένα άπια­στο όνει­ρο, έτσι; Σου βάζει αυτό ιδέες;

Βέ­βαια. Με γε­μί­ζει ελ­πί­δες (γέλια). Ξέρω τώρα ότι η επα­νά­στα­ση είναι εφι­κτή, είναι εδώ, μπρο­στά στα ίδια μου τα μάτια. Καμία επα­νά­στα­ση δεν μοιά­ζει με άλλη, δεν υπάρ­χει μο­ντέ­λο. Όπου έγι­ναν προ­σπά­θειες να ξε­πα­τι­κω­θεί κάπου αλλού μια επα­νά­στα­ση, η κα­τά­λη­ξη ήταν συχνά άσχη­μη. Εδώ βρί­σκο­μαι ώστε να μάθω και να κα­τα­λά­βω. Κρα­τάω ση­μειώ­σεις για την ορ­γά­νω­ση, τις δομές του κι­νή­μα­τος και είναι συ­ναρ­πα­στι­κό. Μια κοι­νω­νι­κή-δη­μο­κρα­τι­κή επα­νά­στα­ση, αυτό είναι που χρεια­ζό­μα­στε και εμείς.

Συ­να­ντή­θη­κες με με­ρί­δες της αντι­πο­λί­τευ­σης. Πι­στεύ­εις ότι είναι έτοι­μοι να πά­ρουν την εξου­σία;

Δεν είμαι εδώ να να μι­λή­σω εξ ονό­μα­τος του Τυ­νη­σια­κού λαού – απέ­δει­ξαν ότι δεν χρειά­ζο­νται κα­νέ­ναν για αυτή την δου­λειά – ένα όμως από τα πρώτα πράγ­μα­τα που είπαν είναι ότι «αυτή είναι η δική μας επα­νά­στα­ση και δεν θέ­λου­με να μας την κλέ­ψει κα­νείς». Δεν πε­ρί­με­ναν ότι θα πέρ­να­γε τα σύ­νο­ρα.

Και εσύ;

Όπως είπε και ο Κεν Λο­ουτς, «οι επα­να­στά­σεις είναι με­τα­δο­τι­κές». Τα γε­γο­νό­τα στην Αί­γυ­πτο χθες και αυτό που εδώ και με­ρι­κές μέρες συμ­βαί­νει στην Αλ­γε­ρία είναι εξαι­ρε­τι­κά ση­μα­ντι­κό.

Ελ­πί­ζεις να βρε­θείς στην Αί­γυ­πτο τις επό­με­νες μέρες;

Δεν κάνω επα­να­στα­τι­κό του­ρι­σμό (γέλια). Στην Τυ­νη­σία βρέ­θη­κα μετά από πρό­σκλη­ση των εδώ συ­ντό­φων μου με του οποί­ους βρί­σκο­μαι σε επαφή από την αρχή του κι­νή­μα­τος. Απλώς συμ­φω­νή­σα­με να επι­σκε­φθώ την κα­τάλ­λη­λη στιγ­μή. Βρί­σκο­μαι σε επαφή με αν­θρώ­πους και στην Αί­γυ­πτο φυ­σι­κά. Θα δούμε τι θα κά­νου­με εκεί. Πα­ρό­λα αυτά, η δου­λειά μας στην Γαλ­λία είναι να αγω­νι­στού­με ενα­ντί­ον της δι­κιάς μας κυ­βέρ­νη­σης και του δικού μας ιμπε­ρια­λι­σμού. Προ­φα­νώς δεν θα το κάνει η δεξιά αυτό.

Και η αρι­στε­ρά;

Οι Σο­σια­λι­στές δεν πρό­κει­ται πλέον να κά­νουν τί­πο­τα. Θα σας θυ­μί­σω ότι μέχρι πριν λίγες μέρες ο Μπεν Αλί, ανήκε στην Σο­σια­λι­στι­κή Διε­θνή, και αυτή η κυ­βέρ­νη­ση δια­χει­ρί­στη­κε αυτό το κα­θε­στώς.

Τι πι­στεύ­ουν οι Τυ­νή­σιοι για την στάση της Γαλ­λί­ας απέ­να­ντί τους;

Είναι εξα­γριω­μέ­νοι. Οι δι­καιο­λο­γί­ες του Σαρ­κο­ζί είναι γε­λοί­ες. Κα­νείς δεν τον πι­στεύ­ει. Έχω ήδη εξη­γή­σει ότι δεν στη­ρί­ζουν όλοι στην Γαλ­λία την κυ­βέρ­νη­ση και τις πρά­ξεις της. Έχω ακού­σει γαλ­λι­κά ΜΜΕ να κρι­τι­κά­ρουν την δι­στα­κτι­κό­τη­τα της κυ­βέρ­νη­σης, τα πράγ­μα­τα όμως είναι χει­ρό­τε­ρα – πρό­κει­ται για ενερ­γή, συ­μπα­γή, οι­κο­νο­μι­κή συν­νε­νο­χή.

Ζη­τά­νε κάτι από την Γαλ­λία;

Δεν σκο­πέ­υουν να ζή­σουν σε δι­κτα­το­ρία, αυτό είναι σί­γου­ρο. Δεν πε­ρι­μέ­νουν τί­πο­τα από την γαλ­λι­κή κυ­βέρ­νη­ση. Έχουν απο­γοη­τευ­τεί και δεν ζη­τά­νε κάτι.