Τα γεγονότα του μεγάλου αραβικού ξεσηκωμού που ξέσπασε πριν 2 χρόνια, άλλαξαν για πάντα την περιοχή, όπως φαίνεται και από τις σημερινές εξελίξεις σε Τυνησία, Αίγυπτο, Μπαχρέιν κ.ά. Ο Ολιβιέ Μπεζανσενό, εκπρόσωπος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (ΝΡΑ) είχε βρεθεί στην Τυνησία τις μέρες της εξέγερσης ενάντια στο καθεστώς του Μπεν Άλι για να μάθει περισσότερα για την επανάσταση που συμβαίνει εκεί.
Οι εντυπώσεις του, που περιέγραψε το Γενάρη του 2011 στο περιοδικό International Viewpoint, δείχνουν την ιστορικότητα των όσων συμβαίνουν στον αραβικό κόσμο. Ο Ολιβιέ Μπεζανσενό θα είναι στο διεθνές τριήμερο του Rproject, ομιλητής στην συζήτηση "Πολιτικές επιλογές της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Κινήματα ανατροπής και ο στόχος για την «κυβέρνηση της Αριστεράς»". Στο τριήμερο επίσης, θα υπάρχει συζήτηση για την Αίγυπτο και γενικότερα τις αραβικές εξεγέρσεις.
Πώς κατέληξε το ταξίδι στην Τυνησία;
Πρόκειται για κάτι που δεν το έχω ξαναδεί. Ανήκω σε μια γενιά επαναστατών που δεν είχαν ποτέ τους εμπειρίες από επαναστάσεις. Είναι η πρώτη φορά που ζω μία. Το είδα με τα ίδια μου τα μάτια. Αγάπησα αυτόν τον συλλογικό ενθουσιασμό, πρόκειται για κάτι μεταδοτικό, εθιστικό. Τώρα που μιλάμε χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στους δρόμους, σε μπλόκα, εκατοντάδες άνθρωποι περιγράφουν τα γεγονότα στο facebook και το Twitter, συνδικαλιστές που κινητοποιούνται απαιτούν την παραίτηση της «νέας» κυβέρνησης. Εδώ, η επανάσταση συνεχίζεται.
Ποιά είναι τα αισθήματά σου για αυτόν τον λαικό ξεσηκωμό;
Η επανάσταση είναι μια περίπλοκη διαδικασία που κινείται αργά και στην πορεία δημιουργεί τα δικά της μονοπάτια. Η επανάσταση συνεχίζεται επέιδή έχει μόνο έναν στόχο: να ξεφορτωθεί αυτόν τον κυβερνητικό θίασο. Αυτή την στιγμή η ολιγαρχία την Τυνησίας ακόμα ελέγχει την χώρα. Ελέγχει την αστυνομία και κάθε τομέα της οικονομίας, και αυτό δεν αρέσει σε κανέναν εδώ. Η αντιπολίτευση ζητάει την σύγκλιση συντακτικής συνέλευσης για να αλλάξουν οι θεσμοί και να προχωρήσει η χώρα σε έναν άλλο δρόμο.
Η επανάσταση λοιπόν δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο, έτσι; Σου βάζει αυτό ιδέες;
Βέβαια. Με γεμίζει ελπίδες (γέλια). Ξέρω τώρα ότι η επανάσταση είναι εφικτή, είναι εδώ, μπροστά στα ίδια μου τα μάτια. Καμία επανάσταση δεν μοιάζει με άλλη, δεν υπάρχει μοντέλο. Όπου έγιναν προσπάθειες να ξεπατικωθεί κάπου αλλού μια επανάσταση, η κατάληξη ήταν συχνά άσχημη. Εδώ βρίσκομαι ώστε να μάθω και να καταλάβω. Κρατάω σημειώσεις για την οργάνωση, τις δομές του κινήματος και είναι συναρπαστικό. Μια κοινωνική-δημοκρατική επανάσταση, αυτό είναι που χρειαζόμαστε και εμείς.
Συναντήθηκες με μερίδες της αντιπολίτευσης. Πιστεύεις ότι είναι έτοιμοι να πάρουν την εξουσία;
Δεν είμαι εδώ να να μιλήσω εξ ονόματος του Τυνησιακού λαού – απέδειξαν ότι δεν χρειάζονται κανέναν για αυτή την δουλειά – ένα όμως από τα πρώτα πράγματα που είπαν είναι ότι «αυτή είναι η δική μας επανάσταση και δεν θέλουμε να μας την κλέψει κανείς». Δεν περίμεναν ότι θα πέρναγε τα σύνορα.
Και εσύ;
Όπως είπε και ο Κεν Λοουτς, «οι επαναστάσεις είναι μεταδοτικές». Τα γεγονότα στην Αίγυπτο χθες και αυτό που εδώ και μερικές μέρες συμβαίνει στην Αλγερία είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Ελπίζεις να βρεθείς στην Αίγυπτο τις επόμενες μέρες;
Δεν κάνω επαναστατικό τουρισμό (γέλια). Στην Τυνησία βρέθηκα μετά από πρόσκληση των εδώ συντόφων μου με του οποίους βρίσκομαι σε επαφή από την αρχή του κινήματος. Απλώς συμφωνήσαμε να επισκεφθώ την κατάλληλη στιγμή. Βρίσκομαι σε επαφή με ανθρώπους και στην Αίγυπτο φυσικά. Θα δούμε τι θα κάνουμε εκεί. Παρόλα αυτά, η δουλειά μας στην Γαλλία είναι να αγωνιστούμε εναντίον της δικιάς μας κυβέρνησης και του δικού μας ιμπεριαλισμού. Προφανώς δεν θα το κάνει η δεξιά αυτό.
Και η αριστερά;
Οι Σοσιαλιστές δεν πρόκειται πλέον να κάνουν τίποτα. Θα σας θυμίσω ότι μέχρι πριν λίγες μέρες ο Μπεν Αλί, ανήκε στην Σοσιαλιστική Διεθνή, και αυτή η κυβέρνηση διαχειρίστηκε αυτό το καθεστώς.
Τι πιστεύουν οι Τυνήσιοι για την στάση της Γαλλίας απέναντί τους;
Είναι εξαγριωμένοι. Οι δικαιολογίες του Σαρκοζί είναι γελοίες. Κανείς δεν τον πιστεύει. Έχω ήδη εξηγήσει ότι δεν στηρίζουν όλοι στην Γαλλία την κυβέρνηση και τις πράξεις της. Έχω ακούσει γαλλικά ΜΜΕ να κριτικάρουν την διστακτικότητα της κυβέρνησης, τα πράγματα όμως είναι χειρότερα – πρόκειται για ενεργή, συμπαγή, οικονομική συννενοχή.
Ζητάνε κάτι από την Γαλλία;
Δεν σκοπέυουν να ζήσουν σε δικτατορία, αυτό είναι σίγουρο. Δεν περιμένουν τίποτα από την γαλλική κυβέρνηση. Έχουν απογοητευτεί και δεν ζητάνε κάτι.