Το νέο «πακέτο» μέτρων που φέρνουν κυβέρνηση και τρόικα δεν είναι απλώς ένα ακόμη «επεισόδιο» στις διαρκείς τα τελευταία 3 χρόνια επιθέσεις ενάντια στις ιστορικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ούτε απλώς το πιο σκληρό απ’ όλα τα προηγούμενα: είναι «βόμβα διασποράς», που απειλεί να σαρώσει όλα όσα απομένουν όρθια. Γι’ αυτό η στιγμή είναι κρίσιμη: πρέπει να μην επιτρέψουμε να περάσουν αυτά τα μέτρα! Ο αγώνας δεν είναι για την τιμή των όπλων, αλλά για να νικήσουμε. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι ο στόχος να μην περάσουν τα μέτρα ισοδυναμεί με τον πολιτικό στόχο να ανατρέψουμε την κυβέρνηση του μνημονίου.

Τα 11,5 δισ. ευρώ έγιναν 19, δηλαδή… 22!

Μόλις το Φλεβάρη, η κυβέρνηση του αλήστου μνήμης Παπαδήμου αλλά και η τρόικα μας διαβεβαίωναν πως με το δεύτερο μνημόνιο το ελληνικό «πρόγραμμα προσαρμογής» θα έμπαινε στον ίσιο δρόμο, αρκεί τον Ιούνιο να επιβαλλόταν ένα «πακέτο» μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ήδη πριν τις εκλογές της 17 Ιούνη αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) διαπίστωνε ότι το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν για να επιτευχθούν οι στόχοι του δεύτερου μνημονίου για το έλλειμμα, ήταν έως 24 δισ. ευρώ! Και ενώ αυτές οι εκτιμήσεις του ΓΛΚ ήταν γνωστές και στην κυβέρνηση και στην τρόικα, στήθηκε ένα θέατρο συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας και δήθεν διαφωνιών για τα υποτιθέμενα 11,5 δισ. ευρώ που στο μεταξύ όλοι γνώριζαν ότι είχαν ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ. Η απάτη και το «μασάζ» συνειδήσεων συνεχίστηκε όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, με στόχο να φτάσουμε στο «παραπέντε» κάποιων καταληκτικών ημερομηνιών (Σύνοδος Κορυφής, Eurogroup) και να τεθεί ο τελικός εκβιασμός: ή κάνουμε το χατίρι της τρόικας σε όλα ή θα γίνουμε οι έκπτωτοι του παράδεισου του ευρώ…    

Το μεγαλύτερο μέρος της αλήθειας για το τι μας επιφύλασσαν το μάθαμε με τον προϋπολογισμό του 2013, κυρίως όμως με το Μεσοπρόθεσμο 2013-2016 που κατατέθηκε στη Βουλή.

Τι μάθαμε;

1. Ότι μέχρι το 2016 επιβάλλονται νέα μέτρα «καθαρής απόδοσης» 18.886 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 14.244 περιλαμβάνονται, με τη μορφή συγκεκριμένων μέτρων, στο Μεσοπρόθεσμο. Τα υπόλοιπα (1.877 εκατ. ευρώ το 2015 και 2.765 εκατ. ευρώ) απομένει να συγκεκριμενοποιηθούν στο άμεσο μέλλον… Σχεδόν 19 δισ. ευρώ, λοιπόν, το «πακέτο» των… 11,5 δισ. ευρώ.     

2.Όμως, για «καθαρή απόδοση» 19 δισ. ευρώ, θα πρέπει το «ονομαστικό ύψος» των μέτρων να είναι μεγαλύτερο, γιατί οι περικοπές έχουν δευτερογενείς απώλειες: περικοπές μισθών και συντάξεων σημαίνει απώλειες στα έσοδα των ταμείων (μειωμένες εισφορές) και στα φορολογικά έσοδα (λόγω μείωσης των εισοδημάτων). Μια άλλη πηγή δευτερογενών απωλειών είναι η ύφεση που προκαλούν τα μέτρα (η οποία σημαίνει μειωμένη κατανάλωση, άρα και μειωμένους φόρους κατανάλωσης). Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι για «καθαρή απόδοση» 9.374 εκατ. ευρώ το 2013 τα «πραγματικά» μέτρα θα πρέπει να είναι 11 δισ. ευρώ! Η σχέση «καθαρής απόδοσης» και ονομαστικού ύψους των μέτρων είναι λοιπόν 1:1,17. Κάνοντας την αναγωγή στο σύνολο του Μεσοπρόθεσμου (μέτρα «καθαρής απόδοσης» 19 δισ. ευρώ), προκύπτει λοιπόν ότι το συνολικό πακέτο είναι τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ, διπλάσιο από αυτό με το οποίο προσπαθούσαν επί μήνες συνειδητά να μας εξαπατήσουν!  

3.Φυσικά, θα ήταν αφελές να αναρωτηθούμε ποιον πλήττουν αυτά τα μέτρα. Τα 14.244 εκατ. ευρώ που έχουν συγκεκριμενοποιηθεί, επιμερίζονται ως εξής:

- Περικοπές μισθών δ.υ.:1.497 εκατ. ευρώ.

- Περικοπές συντάξεων:5.475 εκατ. ευρώ.

- Περικοπές σε υγειονομική περίθαλψη:1.113 εκατ. ευρώ. 

- Περικοπές κοινωνικών επιδομάτων: 307 εκατ. ευρώ.

- Περικοπές στην εκπαίδευση:133 εκατ. ευρώ.

- Νέα φορολογική επιβάρυνση: 3.890 εκατ. ευρώ. 

Με λίγα λόγια, όλες οι περικοπές και οι νέοι φόροι θα βαρύνουν την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, χωρίς να εξαιρούνται δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, ανάπηροι κ.λπ.!         

Είναι λοιπόν φανερό γιατί χαρακτηρίσαμε αυτό το «πακέτο» μέτρων «βόμβα διασποράς»: η φτωχοποίηση και η «ανθρωπιστική καταστροφή» θα πάρουν τρομακτικές διαστάσεις, οι κοινωνικές «υποδομές» (παιδεία, υγεία, περίθαλψη, κοινωνική πρόνοια) θα καταρρεύσουν ολοκληρωτικά. Στο siteτου υπουργείου Οικονομικών (www.minfin.gr) μπορεί κανείς να δει αναλυτικά πώς εξειδικεύονται τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, καθώς και τις καταστροφικές τους συνέπειες.       

…και έπεται συνέχεια με το 3ο μνημόνιο

Όμως, δεν τελειώνουμε με τα 11,5 δισ. ευρώ, που έγιναν 19 δισ. ευρώ και που στην πραγματικότητα σημαίνουν 22 δισ. ευρώ. Διότι απλούστατα με το νέο «πακέτο» μέτρων δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους (για το οποίο υποτίθεται ότι γίνονται όλα…) αλλά και διότι η χρηματοδότηση του δεύτερου μνημονίου δεν αρκεί για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το 2016. Η νέα χρηματοδότηση για τη διετία 2015-2016 ανέρχεται σε τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ αλλά και των Ευρωπαίων της τρόικας.

Η νέα χρηματοδότηση όμως (δηλαδή μια νέα δανειακή σύμβαση) σημαίνει νέο μνημόνιο, με νέα μέτρα και νέες απαιτήσεις! Αυτές μάλιστα οι απαιτήσεις θα είναι ακόμη πιο βαριές αν υπάρξει και νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ειδικά για τη διετία 2015-2016 το νέο, τρίτο μνημόνιο θα προσθέσει πολλά επιπλέον δισ. ευρώ…

Πότε θα έρθει το νέο μνημόνιο; Όταν επικυρωθεί η επιμήκυνση, εκταμιευτεί η τρέχουσα δόση των 31,5 δισ. ευρώ και προχωρήσουμε στο… παρασύνθημα, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από το Φεβρουάριο του 2013.

Όλα για το χρέος, που… αυξάνεται και είναι μη διαχειρίσιμο

Το Μάιο του 2010 η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο με την αιτιολόγηση ότι το κρατικό χρέος είχε γίνει μη διαχειρίσιμο, καθώς κινούνταν στο 120% του ΑΕΠ. Δυόμισι χρόνια αργότερα, οι πολιτικές των μνημονίων έχουν εκτοξεύσει το δημόσιο χρέος σε απίστευτα επίπεδα. Ο νέος στόχος που έχει τεθεί είναι το δημόσιο χρέος να μειωθεί από τα επίπεδα στα οποία αυξήθηκε ύστερα από 2,5 χρόνια μνημονίων στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Τόσες περικοπές, τόση φοροληστεία, τέτοια καταστροφή για να ξαναγυρίσουμε στα επίπεδα του χρέους που μας έβγαλαν στο πρώτο μνημόνιο! Πρόκειται για καπιταλιστική βαρβαρότητα και καπιταλιστικό παραλογισμό μαζί!

Το νέο Μεσοπρόθεσμο υπολογίζει ότι χωρίς τα νέα μέτρα, δηλαδή «μόνο» με τα μέτρα των προηγούμενων δύο μνημονίων, το δημόσιο χρέος θα έφτανε στο 220,4% του ΑΕΠ το 2016 - μια αύξηση 55%!!! Με τα μέτρα που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο υπολογίζεται ότι το χρέος θα μειωθεί το 2016 σε 184,9% του ΑΕΠ! Με λίγα λόγια, τα μνημόνια επιδεινώνουν δραματικά το πρόβλημα το οποίο υποτίθεται ότι ήρθαν να λύσουν.

Με αυτούς τους όρους, το χρέος δεν πρόκειται να μειωθεί το 2020 σε 120% του ΑΕΠ. Στην καλύτερη περίπτωση (που θα υπάρχουν μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό και η ελληνική οικονομία θα επανέλθει, παρά τις βαριές περικοπές, σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης – δηλαδή με σενάρια… επιστημονικής φαντασίας), λέει το ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί σε 136% του ΑΕΠ το 2020. Και προσθέτει ότι, υπ’ αυτούς τους όρους, δεν μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το ελληνικό πρόγραμμα, εκτός αν υπάρξει νέο «κούρεμα» του χρέους…          

Ύφεση σε επίπεδα… πολέμου

Το ΔΝΤ όμως παραδέχτηκε και κάτι άλλο, στην πρόσφατη σύνοδο του Τόκιο: ότι είχαν πέσει έξω στους υπολογισμούς τους για το πόσο θα επιδράσουν τα αλλεπάλληλα «πακέτα» μέτρων στους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.  

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ παραδέχτηκε τις λανθασμένες προβλέψεις και ταυτόχρονα διατύπωσε νέες, πιο ρεαλιστικές, σχετικά με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές που θα πρέπει να εφαρμόζονται ανά χώρα.Ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής χρησιμοποιείται για να υπολογιστεί το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ μιας χώρας αν ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα συγκεκριμένου ύψους. Ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής που έχει χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα την τελευταία τριετία ήταν 0,5, ενώ σύμφωνα με τα νέα δεδομένα έπρεπε να ανέρχεται στο 1,7-1,8.

Με λίγα λόγια, το ΔΝΤ παραδέχεται… αυτό που συμβαίνει: ότι οι σκληρές περικοπές και η φοροληστεία φέρνουν πολύ μεγάλη ύφεση, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και το τσάκισμα των μισθών δεν επιτρέπουν το «γύρισμα» της οικονομίας στην ανάπτυξη, και έτσι τα ελλείμματα μειώνονται με πολύ πιο αργό ρυθμό και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξάνεται αντί να μειώνεται!

Το Μεσοπρόθεσμο τα παραδέχεται όλα αυτά με αριθμούς:  

-Χωρίς τα νέα μέτρα, υπολογίζει ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα μειώνεται διαρκώς μέχρι και το 2016, για να φτάσει αυτή τη χρονιά στα 186.849 εκατ. ευρώ! Αυτό θα σήμαινε ότι η ελληνική οικονομία θα έφτανε τα 9 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης, με συνολική απώλεια του 30% του εθνικού προϊόντος – κάτι που δεν συνέβη ποτέ σε χώρα σερ ειρηνική περίοδο, παρά μόνο σε περιπτώσεις εμπλοκής σε καταστροφικούς πολέμους!

Όμως το Μεσοπρόθεσμο προσθέτει κάτι εντελώς παράλογο (γιατί οφείλει να το προσθέσει): ότι με τα επιπλέον μέτρα μέχρι το 2016 η ύφεση… θα μειωθεί, θα έχουμε ανάπτυξη από το 2015 και το ΑΕΠ θα είναι το 2016 196.522 εκατ. ευρώ! Πρώτα συμφωνεί με τις διαπιστώσεις του ΔΝΤ και ύστερα κάνει στροφή στον παραλογισμό!

Το πού μπορεί να φτάσει η ύφεση μας το αποκάλυψε πρόσφατα έκθεση της Eurobank, που δεν απέκλειε η ύφεση το 2013 να φτάσει και το 15%!!!

Συμπερασματικά: οι πολιτικές των μνημονίων έχουν φέρει την ελληνική καπιταλιστική οικονομία στα πρόθυρα μιας κατάρρευσης επικών διαστάσεων…      

Ανεργία σε επίπεδα… Μεσοπολέμου

Οι εκτιμήσεις για την ανεργία είναι στο Μεσοπρόθεσμο (όπως και σε όλα τα μνημονιακά κείμενα) καταφανώς υποτιμημένη. Στο βασικό σενάριο (χωρίς τα νέα μέτρα) εκτιμάται ότι η ανεργία το 2012 θα είναι 22,4% και στα επόμενα χρόνια θα βαίνει ελαφρώς αυξανόμενη, για να φτάσει το 2016 στο 23,5%. Σε άλλον πίνακα όμως, σε εθνικολογιστική βάση και με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν τα νέα μέτρα, η ανεργία… θα αρχίσει να μειώνεται από το 2014, για να φτάσει στο 17,1%! Πρόκειται για τον ίδιο παραλογισμό: με περι8σσότερες περικοπές θα επιστρέψουμε γρηγορότερα στην ανάπτυξη και άρα θα μειωθεί η ανεργία!

Για να έχουμε μια ιδέα πόσο έγκυρες είναι οι μνημονιακές προβλέψεις για την ανεργία, θα πούμε μόνο τα εξής:

-Η που προϋπολογισμού του 2012 ήταν ότι η ανεργία το τρέχον έτος θα έφτανε το 17,1%. 

- Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας λένε ότι η ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2012 ήταν 22,6%, το δεύτερο τρίμηνο ήταν 23,6% και τον Ιούλιο έφτασε το 25,1%. Και παρ’ όλα αυτά, ο προϋπολογισμός του 2013 λέει ότι η ανεργία το 2012 θα είναι 22,4%! 

- Ο πρώην (υπηρεσιακός) υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς δήλωσε πρόσφατα ότι η πραγματική ανεργία θα φτάσει μέχρι το τέλος του έτους στο 30%.   

Φυσικά, η αλήθεια είναι πιο κοντά στη δήλωση του Γ. Ζανιά, που συμφωνεί και με τα πορίσματα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Μπορεί λοιπόν κανείς να φανταστεί πού θα φτάσει η ανεργία το 2013, με νέα μέτρα 11 δισ. ευρώ… Στα επίπεδα της Μεσοπολεμικής Γερμανίας… 

Αποκρατικοποιήσεις: 10 δισ. ευρώ το Μεσοπρόθεσμο, 50 δισ. ευρώ το τρίτο μνημόνιο!

Όμως, το μενού του Μεσοπρόθεσμου έχει και αποκρατικοποιήσεις. Στα χαρτιά, μέχρι το 2016 θα πρέπει να υπάρξουν έσοδα 9.515 δισ. ευρώ, κατανεμημένα ως εξής:

- 2.586 εκατ. ευρώ το 2013:ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ, περιφερειακά αεροδρόμια κ.λπ.

- 2.347 εκατ. ευρώ το 2014:Κρατικά Λαχεία, ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, παραχώρηση Εγνατίας, Ελληνικό, «Ελ. Βενιζέλος», περιφερειακά αεροδρόμια, το 17% της ΔΕΗ (που σημαίνει ότι το Δημόσιο χάνει το πλειοψηφικό πακέτο), μαρίνες κ.λπ.

- 1.141 εκατ. ευρώ το 2015:απόδοση από τα προηγούμενα, «αξιοποίηση» ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

-  3.441 εκατ. ευρώ το 2016:ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, διάθεση μετοχών από ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ωστόσο, είδε ήδη το φως της δημοσιότητας ένα άλλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, πολύ πιο θηριώδες, το οποίο περιλαμβάνεται στο υπό επεξεργασία τρίτο μνημόνιο. Με βάση αυτό, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να ανέλθουν σε 50 δισ. ευρώ μέχρι και το 2022, ισομοιρασμένα σχεδόν ανάμεσα στα έσοδα από το ξεπούλημα της ακίνητης δημόσιας περιουσίας και τα έσοδα από το ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων και δημόσιων υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες)! 

Απολύσεις στο Δημόσιο

Εννοείται ότι το Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Βέβαια τα πράγματα παρουσιάζονται σχετικά… ήπια: προβλέπεται ότι το 2012 θα αποχωρήσουν 29.622 δ.υ., το 2013 25.372 δ.υ., το 2014 24.654 δ.υ., το 2015 24.057 δ.υ., το 2016 22.056 δ.υ.

Όμως στον εφαρμοστικό νόμο που θα συνοδεύει το Μεσοπρόθεσμο οι «αποχωρήσεις» γίνονται απολύσεις και τα πράγματα δεν είναι καθόλου «ήπια»: Προβλέπεται η απόλυση 5.000 εργαζομένων φέτος από  οργανισμούς που καταργούνται και ακόμη 20.000 το 2013 και άλλων τα επόμενα χρόνια μετά από «αξιολόγηση», με στόχο 150.000 αποχωρήσεις έως το 2015. Ο τρόπος απόλυσης θα είναι ένα νέο «πρότυπο εφεδρείας» στο οποίο θα ενταχθούν για 12 μήνες.

Εφαρμοστικός-«τέρας»

Θα συνοδεύει το νέο Μεσοπρόθεσμο και θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Θα περιλαμβάνει τα εξειδικευμένα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και δεκάδες δράσεις που εκκρεμούν από το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο, αλλά και κάποιες από το… τρίτο μνημόνιο που έπεται! 

Περιλαμβάνει το συμβιβασμό με την τρόικα στα εργασιακά (περικοπή αποζημιώσεων απόλυσης, κατάργηση της ενσωμάτωσης του δώρου γάμου στο βασικό και της επεκτασιμότητας της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, περιορισμό από 12 σε  11 των υποχρεωτικών ωρών ανάπαυσης), αποσύνδεση των ωρών εργασίας στο λιανεμπόριο από το ωράριο των καταστημάτων, μέτρα για την απελευθέρωση των βασικών αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, υποχρεωτική μεταφορά του προσωπικού (οριζόντια και κάθετα) στο πλαίσιο της Γενικής Κυβέρνησης και από τη μια περιοχή στην άλλη κ.λπ.

Ποιος πληρώνει ποιον;

Υποτίθεται ότι χωρίς τα δανεικά της τρόικας «δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις». Η αλήθεια όμως είναι ότι μέχρι και το 2012 πληρώναμε με τα δημόσια έσοδα όχι μόνο μισθούς, συντάξεις και λοιπές ανάγκες του Δημοσίου, αλλά και το 90% των τόκων του χρέους. Από το 2013 μάλιστα θα αρχίσουμε να πληρώνουμε το σύνολο των τόκων και κάτι παραπάνω.

Συγκεκριμένα:

- Το 2013 το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης (περιλαμβανομένου δηλαδή του ευρύτερου δημόσιου τομέα) προβλέπεται ότι θα είναι 10.047 εκατ. ευρώ. Οι τόκοι προβλέπεται ότι θα είναι 10.189 εκατ. ευρώ – 150 εκατ. ευρώ περισσότερο από το έλλειμμα! Αν λοιπόν το Δημόσιο δεν πλήρωνε τόκους στους τοκογλύφους, θα κάλυπτε όλες τις ανάγκες του με τα δημόσια έσοδα!

-Από τη στιγμή που το έλλειμμα είναι έστω και λίγο μικρότερο από τους τόκους, αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει με τα δημόσια έσοδα το σύνολο των τόκων! Άρα πληρώνουμε τους τοκογλύφους και δεν μας πληρώνουν αυτοί.

-Τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης το 2013 προβλέπεται ότι θ8α είναι 77.481 εκατ. ευρώ. Οι αμοιβές προσωπικού (μισθοί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα) θα είναι 16.028 εκατ. ευρώ. Οι κοινωνικές μεταβιβάσεις (όπου περιλαμβάνονται επιχορηγήσεις ταμείων, δαπάνες υγείας, πρόνοιας κ.λπ.), 40.606 εκατ. ευρώ. Σύνολο μισθοί και κοινωνικές μεταβιβάσεις είναι 56.634 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 73% των δημόσιων εσόδων. Οπότε έχουμε και τη μαθηματική απόδειξη ότι οι μισθοί και οι συντάξεις πληρώνονται από τα δημόσια έσοδα και όχι από τα δανεικά της τρόικας.              

Ποιος δανείζει;

Υποτίθεται πάντως ότι τα δανεικά, όπου κι αν πηγαίνουν, έρχονται από την τρόικα. Και αυτό όμως είναι απάτη! Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του 2013, ο μηχανισμός στήριξης θα δανείσει την Ελλάδα με 26.071 εκατ. ευρώ. Όμως, άλλα 40.000 εκατ. ευρώ, δηλαδή πολύ περισσότερα από τα δανεικά της τρόικας, θα δανειστεί το ελληνικό Δημόσιο με έντοκα γραμμάτια, 3μηνης, 6μηνης και 12μηνης διάρκειας, για τα οποία πληρώνει ληστρικά επιτόκια 4,5% και παραπάνω. Η τρόικα καθηλώνει το ελληνικό Δημόσιο στη θέση του επίλεκτου θύματος των τοκογλύφων ακόμη και τώρα που έχει βγει από τις αγορές!    

Πού πάνε τα λεφτά (τα 31,5 δισ. ευρώ – και όχι μόνο);

Πριν όμως φτάσουμε στο 2013, ας δούμε πού θα πάνε τα λεφτά της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Έχουμε λοιπόν και λέμε: 25 δισ. ευρώ θα πάνε απευθείας στις τράπεζες, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα ανοίξουν οι κρουνοί χρηματοδότησης της «πραγματικής οικονομίας», καθώς αυτά τα 25 δισ. ευρώ θα καλύψουν τις κεφαλαιακές «τρύπες» των τραπεζών, οι οποίες έχουν αρνητική θέση και με βάση την κείμενη νομοθεσία για τις ανώνυμες εταιρείες θα έπρεπε να τους αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας!

Στη συνέχεια, 3,5 δισ. ευρώ θα πάνε για ληξιπρόθεσμες οφειλές (χρωστούμενα) του Δημοσίου. Απομένουν 3 δισ. ευρώ, που θα πάνε για να καλύψουν το έλλειμμα. Μικρή λεπτομέρεια: χωρίς αυτά τα 3 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός του 2012 θα έχει μια «τρύπα» (δηλαδή απόκλιση από τις προβλέψεις) περίπου 3 δισ. ευρώ! Είναι φανερό λοιπόν ότι όχι μόνο δεν θα πάει τίποτε για μισθούς και συντάξεις από τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά θα κλείσει η «τρύπα» του προϋπολογισμού.

Το πράγμα όμως δεν σταματάει εδώ. Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του 2012 (το Φεβρουάριο) προέβλεπε ότι από τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν 6 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές (αντί για 3 δισ. ευρώ που προβλέπει τώρα ο προϋπολογισμός του 2013). Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου (φέσια προς πάσης φύσεως προμηθευτές κ.λπ.) ήταν τον Αύγουστο 7,9 δισ. ευρώ και συνεχώς αυξάνονται. Με τα 3,5 δισ. που προβλέπεται ότι θα διατεθούν (και άλλα 3,5 δισ. ευρώ το 2013), η λεγόμενη κατάσταση «ασφυξίας» δεν αίρεται.

Συμπέρασμα: Ούτε ευρώ για μισθούς και συντάξεις, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος στις τράπεζες αλλά χωρίς όφελος για την «πραγματική οικονομία», και τα υπόλοιπα για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών και της «τρύπας» του προϋπολογισμού του 2012! Αυτά είναι τα «καλά» της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στο όνομα των οποίων η κυβέρνηση μας καλεί να θυσιάσουμε τα πάντα!       

Πληρώνουν τους εαυτούς τους!

Πέρα από τα παραπάνω όμως, προέκυψε εσχάτως και ένα άλλο ζήτημα: Το δεύτερο μνημόνιο προέβλεπε τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα πηγαίνουν τα δανεικά της τρόικας αλλά και τμήμα των δημόσιων εσόδων, με αποκλειστικό σκοπό να αποπληρώνεται το χρέος. Αυτός ο λογαριασμός φτιάχτηκε και μέχρι πρόσφατα προβλεπόταν ότι θα έχει πρόσβαση σε αυτόν και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Όμως εδώ και ένα τουλάχιστον μήνα η τρόικα έχει θέσει την απαίτηση ότι σε αυτόν το λογαριασμό δεν πρέπει να έχει πρόσβαση το ελληνικό Δημόσιο! Η τρόικα λέει, δηλαδή, ότι θα καταθέτει τα δανεικά της, θα ενθυλακώνει και μέρος των δημόσιων εσόδων και θα πληρώνει μόνη της τους τοκογλύφους και τους προμηθευτές του ελληνικού Δημοσίου – προφανώς κατά προτεραιότητα τις ξένες εταιρείες, ιδιαίτερα γερμανικών και γαλλικών συμφερόντων!      

Και τοκογλύφοι και εκβιαστές και εκπρόσωποι της καπιταλιστικής βαρβαρότητας χωρίς όρια.

Ετικέτες