Στο νέο μοντέλο πανεπιστημίου που επιβάλλουν, θα μας βρουν απέναντί τους!

Την Πέμπτη 30-10 ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση της συγκλήτου του ΕΚΠΑ, κατόπιν απαίτησης των φοιτητών μέσα από τις κινητοποιήσεις των δύο προηγούμενων εβδομάδων, προκειμένου να συζητηθούν τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το πανεπιστήμιο (διαγραφές φοιτητών, απολύσεις και διαθεσιμότητες διοικητικών υπαλλήλων,εργολαβίες, εξισώσεις πτυχίων,      security, κουρέματα σε δαπάνες για την           παιδεία).

            Ο Φορτσάκης πιστός στις αυταρχικές            πρακτικές που εφαρμόζει το τελευταίο           διάστημα, είχε διαμηνύσει ότι η σύγκλητος θα   διεξαχθεί χωρίς την παρουσία των φοιτητών, η οποία είναι επιβεβλημένη, εφόσον αυτούς αφορούν τα μέτρα που εφαρμόζονται. Είναι     προφανές ότι ο νέος πρύτανης επιδιώκει σε             πλήρη σύμπνοια με την κυβέρνηση και τα ΜΑΤ           να καταργήσει κάθε έννοια συνδιοίκησης             αποκλείοντας φοιτητές και εργαζόμενους, από             τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Μία νέα μορφή κανονικότητας προωθείται στο ΕΚΠΑ, κάτι βέβαια που δεν αποτελεί κάποιο μεμονωμένο περιστατικό, αλλά την συνέχεια μιας πολιτικής που υποβαθμίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο και επιβάλλει την πειθάρχηση, την καταστολή και τον αυταρχισμό. Οι φοιτητικοί σύλλογοι υλοποιώντας τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, διεκδίκησαν την μαζική παρουσία τους στη σύγκλητο, αψηφώντας τις απειλές του πρύτανη. Ο Φορτσάκης αντιμετωπίζοντας για άλλη μια φορά το πανεπιστήμιο σαν τσιφλίκι του, επιτέθηκε στους φοιτητές και τους εργαζόμενους που ήταν εκεί λέγοντάς τους '' Είστε όλοι παράνομοι, θα φωνάξω την αστυνομία. Τσακιστείτε και βγείτε έξω''.

Αναρωτιόμαστε πραγματικά πώς αντιλαμβάνεται την νομιμότητα στο πανεπιστήμιο ο πρύτανης, όταν φέρνει τα ΜΑΤ έξω από την πρυτανεία, 'οταν κλειδώνει μέσα στο κτίριο τους εργαζόμενους,όταν ξοδεύει εκατομμύρια για security την ίδια στιγμή που οι καθαρίστριες είναι απολυμένες και απλήρωτες, όταν ισχυρίζεται ότι θα προχωρήσει στις διαγραφές φοιτητών και εν τέλει όταν με τις πολιτικές που ακολουθεί οδηγεί στην συρρίκνωση και την κατάρρευση του δημόσιου πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα όταν εργαζόμενη απευθύνθηκε στα μέλη της συγκλήτου, υπογραμμίζοντας τις πρακτικές του πρύτανη να κλειδώνει εργαζόμενους στον χώρο του πανεπιστημίου, η απάντηση του τελευταίου ήταν πως '' Δεν είμαστε όλοι το ίδιο''. Ο Φορτσάκης αδιαφορώντας για τα πορίσματα και τις αποφάσεις των επιθεωρήσεων εργασίας θεωρεί πως μπορεί να δρα αυθαίρετα και να αποφασίζει για το σύνολο των φοιτητών και των εργαζομένων του πανεπιστημίου, με πρόσχημα την νομιμότητα της δικής του λογικής. Για τον πρύτανη οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι που θέλουν να έχουν λόγο στις διαδικασίες του πανεπιστημίου  αποτελούν τους εχθρούς μιας πολιτικής πραγματικότητας που ο ίδιος συγκαλύπτει ,και  την ίδια στιγμή καλεί τις κάμερες να καταγράψουν την ''αυθαιρεσία'' των φοιτητών και των εργαζομένων. Αυθαιρεσία είναι να κλείνει ο πρύτανης τα κτίρια του πανεπιστημίου όποτε θέλει λες και είναι το σπίτι του, αυθαρεσία είναι να συνεδριάζουν τα όργανα του πανεπιστημίου πίσω απο κλειστές πόρτες με τηλεοπτική κάλυψη χωρίς την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, αυθαιρεσία είναι η πρόσκληση της αστυνομίας να συλλάβει φοιτητές και εργαζόμενους που ζητούν να γίνει συζήτηση στην σύγκλητο με όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Σε αυτές τις πολίτικές, πρέπει να υπάρξει άμεση απάντηση από το σύνολο των φοιτητών,στέλνοντας το μήνυμα ότι το πανεπιστήμιο ανήκει στους φοιτητές και τους εργαζόμενους και όχι στον εκάστοτε πρύτανη που αυθαιρετεί εις βάρος τους με εντολή της κυβέρνησης.Ειναι απαραίτητο οι φοιτητικοί σύλλογοι να αποκτήσουν ξανά ζωή, έχοντας μαζικότητα και παίρνοντας αγωνιστικές αποφάσεις ενάντια σε αυτούς που σχεδιάζουν και σε αυτούς που υλοποιούν το τσάκισμα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Ετικέτες