to top

Διεθνής Συνάντηση: Συζήτηση "Πολιτικές επιλογές της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Κινήματα ανατροπής και ο στόχος για την «κυβέρνηση της Αριστεράς»."

02.03.2013 - 18:00

Πάντειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε μια παρουσίαση της συζήτησης που έγινε εδώ: H κεντρική συζήτηση για την "κυβέρνηση της Αριστεράς" το Σάββατο 2 Μάρτη


--------------------------------------------------------------------------

Μέσα στο πλαίσιο της πιο βαθιάς διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής ξεπηδούν και περιορίζουν δραματικά τα περιθώρια των πολιτικών ελιγμών διαχείρισης, καθώς και των κοινωνικών συναινέσεων. Όλες οι δήθεν διαφορετικές εκδοχές διαχείρισης, που για δεκαετίες εναλλάσσονται στην εξουσία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ δεξιάς και κεντροαριστεράς, έχουν σήμερα ξεκάθαρα τον ίδιο παρονομαστή: το χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, στα εργασιακά δικαιώματα, στους μισθούς και τις συντάξεις, στο ίδιο το δικαίωμα στη δουλειά, στο κοινωνικό κράτος, στους όρους της ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας, στην ίδια τη δημοκρατία.

Στην Ελλάδα, που αποτελεί προχωρημένο παράδειγμα επιβολής της πιο σκληρής και αδιέξοδης λιτότητας στα πλαίσια της ευρωπαϊκής νεοφιλελεύθερης στρατηγικής για την κρίση, έχει εξελιχθεί αντίστοιχα και η εικόνα του πολιτικού σκηνικού: δεξιά και κεντροαριστερά έχουν συγχωνευτεί σ’ ένα μπλοκ εξουσίας με δεξιό έως ακροδεξιό πρόσημο και υλοποιούν από κοινού τις καταστροφικές για την κοινωνική πλειοψηφία μνημονιακές επιλογές.

Πριν από την κρίση η «κόκκινη γραμμή» της μαζικής ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής αριστερής πολιτικής ήταν η απόρριψη στη συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας με τη σοσιαλδημοκρατία, η απόρριψη της «κεντροαριστεράς».

Σήμερα, μέσα στη δίνη της κρίσης που αναζωπυρώνει τις κοινωνικές αντιστάσεις και οξύνει την ταξική πάλη, αναδεικνύεται στην Ελλάδα μια νέα εκδοχή μαζικής ριζοσπαστικής αριστερής πολιτικής: ο στόχος για «κυβέρνηση της Αριστεράς» σαν απάντηση σε όλο το μνημονιακό, αστικό πολιτικό μπλοκ.

Ποια πρέπει να είναι η στάση των αντικαπιταλιστών απέναντι σ’ αυτή τη δυνατότητα; Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την «κυβέρνηση της Αριστεράς»; Ποιο είναι το περιεχόμενο μιας τέτοιας κυβέρνησης; Πώς ορίζεται ο μεταβατικός της χαρακτήρας; Μπορεί να γενικευτεί η «ελληνική εμπειρία» και ποιες άλλες επιλογές υπάρχουν για τη ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Ευρώπη και διεθνώς εντός της κρίσης;

Η συζήτηση «Πολιτικές επιλογές της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς - κινήματα ανατροπής και ο στόχος για την “κυβέρνηση της Αριστεράς”», που θα διεξαχθεί το Σάββατο, 2 Μάρτη 2013 στα πλαίσια της διεθνούς συνάντησης, θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες για τη μαζική ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική Αριστερά, για τη σύγχρονη σοσιαλιστική προοπτική. 

Συντονιστής: Γιώργος Σαπουνάς (Μέλος της γραμματείας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ)

1. Παναγιώτης Λαφαζάνης (Μέλος γραμματείας της Κ.Ε., Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ)

2. Ολιβιέ Μπεζανσενό (Μέλος της ηγεσίας του NPA-Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα, Γαλλία)

3. Ζοζέ Μαρία Ατέντας (Μέλος της ηγεσίας της «Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς», Ισπανία)

4. Αντώνης Νταβανέλλος (Μέλος γραμματείας της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ)

Παρεμβάσεις:

Τζιότζιο Κρεμάσκι (Μέλος της ηγεσίας της FIOM -Ιταλική Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Μεταλλουργία και ιδρυτής μέλος της επιτροπής Debito No - Όχι στο χρέος, Ιταλία)

Νίκος Γαλάνης (Μέλος πρωτοβουλίας των 1.000, Παρέμβαση)

Νάσος Ηλιόπουλος (Γραμματέας Νεολαίας ΣΥΝ)

Γιάννης Αλμπάνης (Μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ)

Άχμετ Σώκι (Ηγετικό στέλεχος του ISO- Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση και εκδότης του περιοδικού International Socialist Review, ΗΠΑ)

Πάνος Λάμπρου (Μέλος γραμματείας της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ)

Τσάρλς Αντρέ Υντρύ (Ηγετικό στέλεχος του MPS- Κίνημα για το σοσιαλισμό, Ελβετία)

Μπορείτε να διαβάσετε:

Επείγουσα ανάγκη για «αριστερή στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ και νέα ριζοσπαστική αντεπίθεση!, του Γιώργου Σαπουνά

Στοιχεία συμβολής στην ανάλυση της πολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη, του Josep María Antentas

2013: Το τέλος του κόσμου δεν έγινε ... Λοιπόν ας τον αλλάξουμε! Των Olivier besancenot, Christine Poupin και Philippe Poutou

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η πρόκληση της κυβέρνησης της Αριστεράς, του Παναγιώτη Λαφαζάνη     ΣΥΡΙΖΑ: Δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης, του Αντώνη Νταβανέλλου

Αριστερά: Η στιγμή των επιλογών, Τζόρτζιο Κρεμάσκι

Ψηφοδέλτιο Ινγκρόια: η νομιμότητα δεν αρκεί, του Τζόρζτιο Κρεμάσκι

Τρία ερωτήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά, του Νίκου Γαλάνη