Το εισαγωγικό σημείωμα της σύνταξης στο τεύχος που κυκλοφορεί, όπως και τα περιεχόμενά του.

Ζούμε σε μια τα­ρα­χώ­δη πε­ρί­ο­δο. Η ΕΕ βυ­θί­ζε­ται σε κρίση, στον από­η­χο και του Brexit, που μπο­ρεί να ανοί­ξει τον «ασκό του αιό­λου» στη Βρε­τα­νία, αλλά και όλη την Ευ­ρώ­πη, ενώ προ­σφέ­ρει μια δι­δα­κτι­κή εμπει­ρία για τη συ­ζή­τη­ση στην ευ­ρω­παϊ­κή Αρι­στε­ρά. Ο Νιλ Ντέι­βιν­τσον κα­τα­πιά­νε­ται με όλα αυτά τα ζη­τή­μα­τα σε συ­νέ­ντευ­ξή του στο παρόν τεύ­χος του «Κόκ­κι­νου».

Στην Ελ­λά­δα, το βάθος της κρί­σης οδη­γεί σε μια «κρίση κοι­νω­νι­κής ανα­πα­ρα­γω­γής», που όπως εξη­γεί ο Ηλίας Ιω­α­κεί­μο­γλου, κρα­τά­ει ανοι­χτή τη δυ­να­τό­τη­τα μιας κρί­σης της «πο­λι­τι­κής ηγε­μο­νί­ας» της άρ­χου­σας τάξης, που εξη­γεί πως η πο­λι­τι­κή «μνη­μο­νια­κή» στα­θε­ρό­τη­τα δεν έχει επι­τευ­χθεί: Όσο η αστι­κή τάξη απο­δει­κνύ­ε­ται ανί­κα­νη να δια­σφα­λί­σει τις συν­θή­κες κοι­νω­νι­κής ανα­πα­ρα­γω­γής, η πο­λι­τι­κή της ηγε­μο­νία αμ­φι­σβη­τεί­ται, πα­ρε­κτός κι αν η «εμπέ­δω­ση της ανέ­χειας» γίνει απο­δε­κτή από την κοι­νω­νι­κή πλειο­ψη­φία.

Καθώς απέ­χου­με από αυτή την «φάση», και με την ανερ­γία να σα­ρώ­νει ιδιαί­τε­ρα στους νέους, η αστι­κή τάξη έχει ακόμα ανά­γκη μια «θε­τι­κή» αφή­γη­ση, έχει ανά­γκη να πεί­σει πως τα συμ­φέ­ρο­ντά της και οι ιδέες της, εκ­φρά­ζουν τα συμ­φέ­ρο­ντα όλης της κοι­νω­νί­ας. Ο Χρή­στος Σταυ­ρα­κά­κης εξη­γεί τον ιδε­ο­λο­γι­κό πυ­ρή­να της προ­ώ­θη­σης των «startups» και της «κοι­νω­νι­κής επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας», κι εξη­γεί τα αδιέ­ξο­δα αυτής της νέας εκ­δο­χής «ατο­μι­κού δρό­μου προς την επι­τυ­χία».

Φυ­σι­κά στο υπό­βα­θρο της πο­λι­τι­κής αστά­θειας και της ανοι­χτής ιδε­ο­λο­γι­κής δια­πά­λης, βρί­σκε­ται η οι­κο­νο­μι­κή κρίση. Εξε­τά­ζο­ντας την πα­γκό­σμια οι­κο­νο­μία, οι Τζόελ Γκάιερ και Λι Σά­σταρ ισχυ­ρί­ζο­νται πως η κρίση όχι μόνο δεν έχει ξε­πε­ρα­στεί, αλλά «επι­στρέ­φει», καθώς όλες οι συ­ντα­γές που δο­κι­μά­στη­καν μέχρι τώρα απλά προ­ε­τοι­μά­ζουν νέα, ακόμα πιο «άγρια», επει­σό­δια.

Στο παρόν τεύ­χος του «Κόκ­κι­νου», συ­νε­χί­ζου­με το αφιέ­ρω­μα στο ιστο­ρι­κό 1936, με αφορ­μή τη συ­μπλή­ρω­ση 80 χρό­νων από αυτήν την κομ­βι­κή χρο­νιά για το πα­γκό­σμιο κί­νη­μα. Η Ρε­τζίν Βινόν, πε­ρι­γρά­φει το απερ­για­κό κύμα του κα­λο­και­ριού του ’36 στη Γαλ­λία, ενώ ο Αλέ­ξης Λιο­σά­τος γρά­φει για τη δο­κι­μα­σία της στρα­τη­γι­κής του Λαϊ­κού Με­τώ­που που οδή­γη­σε στην ήττα αυτό το με­γα­λειώ­δες κί­νη­μα. Αλλά οι «χα­μέ­νες ευ­και­ρί­ες» του ’36 κα­θο­ρί­στη­καν και από τις κα­τευ­θύν­σεις που επέ­βα­λε στο κο­μου­νι­στι­κό κί­νη­μα το διε­θνές «κέ­ντρο» της Μό­σχας, για να εξυ­πη­ρε­τή­σει τα συμ­φέ­ρο­ντά του. Ο Βα­σί­λης Μο­ρέλ­λας γρά­φει για τις Δίκες της Μό­σχας, μια (τρα­γι­κά) εμ­βλη­μα­τι­κή στιγ­μή της ήττας του «Οκτώ­βρη» στην ΕΣΣΔ του Στά­λιν: την συ­νει­δη­τή εξό­ντω­ση όλης της γε­νιάς που έκανε την επα­νά­στα­ση, και όχι μόνο.

Η «επι­στρο­φή» στην ιστο­ρία της Αρι­στε­ράς (και ιδιαί­τε­ρα στις πιο λα­μπρές στιγ­μές της) είναι πά­ντο­τε χρή­σι­μη και για τα ση­με­ρι­νά κα­θή­κο­ντα. Οι επε­ξερ­γα­σί­ες και οι δια­μά­χες στην Κο­μι­ντέρν «της επο­χής του Λένιν» απο­τε­λούν μέχρι σή­με­ρα έναν ανα­ντι­κα­τά­στα­το «οδικό χάρτη». Γι’ αυτό και επι­λέ­γου­με να πα­ρα­θέ­σου­με την πα­ρου­σί­α­ση της μνη­μειώ­δους ερ­γα­σί­ας του μαρ­ξι­στή ιστο­ρι­κού Τζον Ρι­ντέλ πάνω στο 3ο Συ­νέ­δριο της Κο­μου­νι­στι­κής Διε­θνούς από την Τζέ­νι­φερ Ρις, που πα­ρέ­χει πο­λύ­τι­μα «μα­θή­μα­τα» τα­κτι­κής και στρα­τη­γι­κής, όσον αφορά την προ­σπά­θεια συ­γκέ­ντρω­σης δυ­νά­με­ων και κερ­δί­σμα­τος της πλειο­ψη­φί­ας της ερ­γα­τι­κής τάξης στην επα­να­στα­τι­κή προ­ο­πτι­κή.

«Επι­στρέ­φο­ντας» στην ιστο­ρία, έχου­με να δι­δα­χθού­με και να εμπνευ­στού­με και από ηρω­ι­κές «στιγ­μές» του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος, που θυ­μί­ζουν ότι η τάξη μας, μπο­ρεί να δώσει σπου­δαί­ους αγώ­νες και να πε­τύ­χει με­γά­λες νίκες, ακόμα και στις πιο σκλη­ρές συν­θή­κες. Μια τέ­τοια «στιγ­μή» πα­ρου­σιά­ζει ο Δη­μή­τρης Κα­τσο­ρί­δας στο άρθρο του για την εξέ­γερ­ση των με­ταλ­λω­ρύ­χων στη Σέ­ρι­φο, 100 χρό­νια πριν.

Το τεύ­χος συ­μπλη­ρώ­νουν βι­βλιο­κρι­τι­κές για την με­λέ­τη του Γιάν­νη Τό­λιου για τη με­τά­βα­ση στη δραχ­μή, τη βιο­γρα­φία του Λένιν από τον Λαρς Λιχ και την ερ­γα­σία του Σω­τή­ρη Σια­μαν­δού­ρα πάνω στον Μα­κια­βέ­λι.

Τέλος, στο ση­μεί­ω­μα που βρί­σκε­ται στις τε­λευ­ταί­ες σε­λί­δες πα­ρου­σιά­ζου­με το γε­νι­κό πο­λι­τι­κό «πλαί­σιο» των συ­ζη­τή­σε­ων που θα γί­νουν στη διε­θνή συ­νά­ντη­ση των δυ­νά­με­ων της αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής Αρι­στε­ράς που ορ­γα­νώ­νε­ται στην Αθήνα.

Ανα­λυ­τι­κά τα Πε­ριε­χό­με­να

Συ­νέ­ντευ­ξη με τον Νιλ Ντέι­βιν­τσον: Η Βρε­τα­νία και η ΕΕ μετά το Brexit

Ηλίας Ιω­α­κεί­μο­γλου: Η κρίση κοι­νω­νι­κής ανα­πα­ρα­γω­γής στην Ελ­λά­δα

Χρή­στος Σταυ­ρα­κά­κης: Η κοι­νω­νι­κή επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα και οι startups

Τζόελ Γκάιερ και Λι Σά­σταρ: Η επι­στρο­φή της κρί­σης

Τζέ­νι­φερ Ρις: Το 3ο Συ­νέ­δριο της Κο­μου­νι­στι­κής Διε­θνούς

Δη­μή­τρης Κα­τσο­ρί­δας: 100 χρό­νια από την απερ­γία και την εξέ­γερ­ση των με­ταλ­λω­ρύ­χων της Σε­ρί­φου

-----------------

Αφιέ­ρω­μα: 1936

Ρεζίν Βινόν -Γαλ­λία: Η με­γα­λύ­τε­ρη απερ­γία στην ιστο­ρία

Αλέ­ξης Λιο­σά­τος -Γαλ­λία: Όταν όλα ήταν δυ­να­τά

Βα­σί­λης Μο­ρέλ­λας -Οι Δίκες της Μό­σχας

--------------------

Βι­βλιο­κρι­τι­κές

Πάνος Κο­σμάς -Η με­τά­βα­ση στο «εθνι­κό νό­μι­σμα»

Χάρης Πα­πα­δό­που­λος -
Βλα­ντί­μιρ Λένιν
Νι­κο­λό Μα­κια­βέ­λι: Αμη­χα­νία και Μη­χα­νι­κή

-------------------------------------------------

Η Ευ­ρώ­πη σε κρίση, η κοι­νω­νι­κή αντί­στα­ση και οι πο­λι­τι­κές προ­ο­πτι­κές

* Για να προ­μη­θευ­τεί­τε το πε­ριο­δι­κό ή να έρ­θε­ται σε επι­κοι­νω­νία στείλ­τε e-mail στο kokkino@​dea.​org.​gr

 

Ετικέτες