Το εισαγωγικό σημείωμα της σύνταξης στο τεύχος που κυκλοφορεί, όπως και τα περιεχόμενά του.
Ζούμε σε μια ταραχώδη περίοδο. Η ΕΕ βυθίζεται σε κρίση, στον απόηχο και του Brexit, που μπορεί να ανοίξει τον «ασκό του αιόλου» στη Βρετανία, αλλά και όλη την Ευρώπη, ενώ προσφέρει μια διδακτική εμπειρία για τη συζήτηση στην ευρωπαϊκή Αριστερά. Ο Νιλ Ντέιβιντσον καταπιάνεται με όλα αυτά τα ζητήματα σε συνέντευξή του στο παρόν τεύχος του «Κόκκινου».
Στην Ελλάδα, το βάθος της κρίσης οδηγεί σε μια «κρίση κοινωνικής αναπαραγωγής», που όπως εξηγεί ο Ηλίας Ιωακείμογλου, κρατάει ανοιχτή τη δυνατότητα μιας κρίσης της «πολιτικής ηγεμονίας» της άρχουσας τάξης, που εξηγεί πως η πολιτική «μνημονιακή» σταθερότητα δεν έχει επιτευχθεί: Όσο η αστική τάξη αποδεικνύεται ανίκανη να διασφαλίσει τις συνθήκες κοινωνικής αναπαραγωγής, η πολιτική της ηγεμονία αμφισβητείται, παρεκτός κι αν η «εμπέδωση της ανέχειας» γίνει αποδεκτή από την κοινωνική πλειοψηφία.
Καθώς απέχουμε από αυτή την «φάση», και με την ανεργία να σαρώνει ιδιαίτερα στους νέους, η αστική τάξη έχει ακόμα ανάγκη μια «θετική» αφήγηση, έχει ανάγκη να πείσει πως τα συμφέροντά της και οι ιδέες της, εκφράζουν τα συμφέροντα όλης της κοινωνίας. Ο Χρήστος Σταυρακάκης εξηγεί τον ιδεολογικό πυρήνα της προώθησης των «startups» και της «κοινωνικής επιχειρηματικότητας», κι εξηγεί τα αδιέξοδα αυτής της νέας εκδοχής «ατομικού δρόμου προς την επιτυχία».
Φυσικά στο υπόβαθρο της πολιτικής αστάθειας και της ανοιχτής ιδεολογικής διαπάλης, βρίσκεται η οικονομική κρίση. Εξετάζοντας την παγκόσμια οικονομία, οι Τζόελ Γκάιερ και Λι Σάσταρ ισχυρίζονται πως η κρίση όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά «επιστρέφει», καθώς όλες οι συνταγές που δοκιμάστηκαν μέχρι τώρα απλά προετοιμάζουν νέα, ακόμα πιο «άγρια», επεισόδια.
Στο παρόν τεύχος του «Κόκκινου», συνεχίζουμε το αφιέρωμα στο ιστορικό 1936, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από αυτήν την κομβική χρονιά για το παγκόσμιο κίνημα. Η Ρετζίν Βινόν, περιγράφει το απεργιακό κύμα του καλοκαιριού του ’36 στη Γαλλία, ενώ ο Αλέξης Λιοσάτος γράφει για τη δοκιμασία της στρατηγικής του Λαϊκού Μετώπου που οδήγησε στην ήττα αυτό το μεγαλειώδες κίνημα. Αλλά οι «χαμένες ευκαιρίες» του ’36 καθορίστηκαν και από τις κατευθύνσεις που επέβαλε στο κομουνιστικό κίνημα το διεθνές «κέντρο» της Μόσχας, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του. Ο Βασίλης Μορέλλας γράφει για τις Δίκες της Μόσχας, μια (τραγικά) εμβληματική στιγμή της ήττας του «Οκτώβρη» στην ΕΣΣΔ του Στάλιν: την συνειδητή εξόντωση όλης της γενιάς που έκανε την επανάσταση, και όχι μόνο.
Η «επιστροφή» στην ιστορία της Αριστεράς (και ιδιαίτερα στις πιο λαμπρές στιγμές της) είναι πάντοτε χρήσιμη και για τα σημερινά καθήκοντα. Οι επεξεργασίες και οι διαμάχες στην Κομιντέρν «της εποχής του Λένιν» αποτελούν μέχρι σήμερα έναν αναντικατάστατο «οδικό χάρτη». Γι’ αυτό και επιλέγουμε να παραθέσουμε την παρουσίαση της μνημειώδους εργασίας του μαρξιστή ιστορικού Τζον Ριντέλ πάνω στο 3ο Συνέδριο της Κομουνιστικής Διεθνούς από την Τζένιφερ Ρις, που παρέχει πολύτιμα «μαθήματα» τακτικής και στρατηγικής, όσον αφορά την προσπάθεια συγκέντρωσης δυνάμεων και κερδίσματος της πλειοψηφίας της εργατικής τάξης στην επαναστατική προοπτική.
«Επιστρέφοντας» στην ιστορία, έχουμε να διδαχθούμε και να εμπνευστούμε και από ηρωικές «στιγμές» του εργατικού κινήματος, που θυμίζουν ότι η τάξη μας, μπορεί να δώσει σπουδαίους αγώνες και να πετύχει μεγάλες νίκες, ακόμα και στις πιο σκληρές συνθήκες. Μια τέτοια «στιγμή» παρουσιάζει ο Δημήτρης Κατσορίδας στο άρθρο του για την εξέγερση των μεταλλωρύχων στη Σέριφο, 100 χρόνια πριν.
Το τεύχος συμπληρώνουν βιβλιοκριτικές για την μελέτη του Γιάννη Τόλιου για τη μετάβαση στη δραχμή, τη βιογραφία του Λένιν από τον Λαρς Λιχ και την εργασία του Σωτήρη Σιαμανδούρα πάνω στον Μακιαβέλι.
Τέλος, στο σημείωμα που βρίσκεται στις τελευταίες σελίδες παρουσιάζουμε το γενικό πολιτικό «πλαίσιο» των συζητήσεων που θα γίνουν στη διεθνή συνάντηση των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς που οργανώνεται στην Αθήνα.
Αναλυτικά τα Περιεχόμενα
Συνέντευξη με τον Νιλ Ντέιβιντσον: Η Βρετανία και η ΕΕ μετά το Brexit
Ηλίας Ιωακείμογλου: Η κρίση κοινωνικής αναπαραγωγής στην Ελλάδα
Χρήστος Σταυρακάκης: Η κοινωνική επιχειρηματικότητα και οι startups
Τζόελ Γκάιερ και Λι Σάσταρ: Η επιστροφή της κρίσης
Τζένιφερ Ρις: Το 3ο Συνέδριο της Κομουνιστικής Διεθνούς
Δημήτρης Κατσορίδας: 100 χρόνια από την απεργία και την εξέγερση των μεταλλωρύχων της Σερίφου
-----------------
Αφιέρωμα: 1936
Ρεζίν Βινόν -Γαλλία: Η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία
Αλέξης Λιοσάτος -Γαλλία: Όταν όλα ήταν δυνατά
Βασίλης Μορέλλας -Οι Δίκες της Μόσχας
--------------------
Βιβλιοκριτικές
Πάνος Κοσμάς -Η μετάβαση στο «εθνικό νόμισμα»
Χάρης Παπαδόπουλος -
Βλαντίμιρ Λένιν
Νικολό Μακιαβέλι: Αμηχανία και Μηχανική
-------------------------------------------------
Η Ευρώπη σε κρίση, η κοινωνική αντίσταση και οι πολιτικές προοπτικές
* Για να προμηθευτείτε το περιοδικό ή να έρθεται σε επικοινωνία στείλτε e-mail στο kokkino@dea.org.gr