Μεγάλο τμήμα της Αριστεράς, με την πολιτική τοποθέτησή του κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, βρέθηκε κατώτερο των περιστάσεων. Ακολούθησε την πεπατημένη μιας σοσιαλσοβινιστικής παράδοσης, που δημιούργησε ο πασοκικός «πατριωτικός χώρος» στις δεκαετίες του 1980-90, μιας πολιτικής που σήμερα θεωρείται ως ένα διακομματικός κοινός «εθνικός» τόπος, αν και είναι ολοφάνερα ξεπερασμένος από τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή, αλλά και από τη μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία και κάνει την κούρσα των εξοπλισμών και της διατήρησης των συνθηκών «θερμής ετοιμότητας» οδυνηρή πολυτέλεια και για τους δύο λαούς.

Η εκτί­μη­ση ότι ο Ερ­ντο­γάν «ήρθε στην Αθήνα κα­τό­πιν υπο­δεί­ξε­ων των υπε­ρα­τλα­ντι­κών κέ­ντρων», απο­τυγ­χά­νει ακόμα και στο να πα­ρα­κο­λου­θή­σει την επι­και­ρό­τη­τα.

Η διε­θνής συ­γκυ­ρία, κατά των επί­σκε­ψη, κα­θο­ρί­ζε­ται από την από­φα­ση του Τραμπ να κλι­μα­κώ­σει με πρω­το­φα­νή βιαιό­τη­τα την επί­θε­ση κατά των Πα­λαι­στι­νί­ων, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας ως πρω­τεύ­ου­σα του κρά­τους του Ισ­ρα­ήλ την Ιε­ρου­σα­λήμ. Η από­φα­ση αυτή έχει ιστο­ρι­κή διά­στα­ση και θα επι­φέ­ρει ανα­πό­φευ­κτα με­γά­λες συ­γκρού­σεις και ανα­τρο­πές στην πε­ριο­χή.

Ο Ερ­ντο­γάν έχει τα­χθεί με σα­φή­νεια κατά της από­φα­σης αυτής, μι­λώ­ντας για πα­ρα­βί­α­ση «κόκ­κι­νων γραμ­μών» της ιστο­ρί­ας, της δι­πλω­μα­τί­ας και της κοι­νής λο­γι­κής, ενώ καλεί τις μου­σουλ­μα­νι­κές και αρα­βι­κές χώρες σε συν­διά­σκε­ψη στην Κω­στα­ντι­νού­πο­λη με στόχο να συ­ντο­νι­στούν οι αντι­δρά­σεις που θα απο­σκο­πούν στην ανα­τρο­πή της από­φα­σης των ΗΠΑ. Το ήδη φα­νε­ρό και γνω­στό ρήγμα στις σχέ­σεις με­τα­ξύ της ση­με­ρι­νής Τουρ­κί­ας και των δυ­τι­κών ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυ­νά­με­ων πρό­κει­ται να διευ­ρυν­θεί.

Η από­φα­ση του Τραμπ συ­νά­ντη­σε αντι­δρά­σεις ακόμα και σε πολ­λές δυ­τι­κές πρω­τεύ­ου­σες, που προ­βλέ­πουν μια ανε­ξέ­λεγ­κτη «τυφλή» κλι­μά­κω­ση των συ­γκρού­σε­ων στη Μέση Ανα­το­λή. Με μια θλι­βε­ρή εξαί­ρε­ση: τον Αλέξη Τσί­πρα. Που επι­σκε­πτό­με­νος προ μηνών το Τελ Αβίβ είχε χα­ρα­κτη­ρί­σει την Ιε­ρου­σα­λήμ ως «ιστο­ρι­κή πρω­τεύ­ου­σα» του κρά­τους του Ισ­ρα­ήλ. Πολ­λοί τότε ερ­μή­νευ­σαν τη δή­λω­ση του Τσί­πρα ως μια απλή «χο­ντρά­δα», απο­τέ­λε­σμα άγνοιας και ελ­λι­πούς αί­σθη­σης για την ιστο­ρία του πα­λαι­στι­νια­κού ζη­τή­μα­τος. Απο­δει­κνύ­ε­ται σή­με­ρα ότι ο ηγέ­της των ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ είχε ενη­μέ­ρω­ση για τις προ­ο­πτι­κές της αμε­ρι­κα­νι­κής πο­λι­τι­κής και έσπευ­δε ως «λαγός» να τις νο­μι­μο­ποι­ή­σει, ανα­ζη­τώ­ντας ανταλ­λάγ­μα­τα. Σή­με­ρα φω­τί­ζο­νται κα­λύ­τε­ρα τόσο η σπου­δή του Π. Καμ­μέ­νου να προ­σφέ­ρει στους Αμε­ρι­κα­νούς βάση στην Κάρ­πα­θο (ή όπου αλλού επι­θυ­μούν…) ως εναλ­λα­κτι­κή λύση για την ντε φάκτο επι­χει­ρη­σια­κή υπο­βάθ­μι­ση του Ιν­τσιρ­λίκ, όσο και η εκ­κω­φα­ντι­κή σιωπή του Ν. Κο­τζιά σε κάθε θέμα που αφορά τα συμ­φέ­ρο­ντα του αμε­ρι­κά­νι­κου ιμπε­ρια­λι­σμού.

Αυτές οι εξε­λί­ξεις απα­ντούν με σα­φή­νεια στο ερώ­τη­μα «ποιος είναι με ποιον» πλέον στην πε­ριο­χή.

Πολλή κου­βέ­ντα έγινε για την πρό­κλη­ση Ερ­ντο­γάν, με τις ανα­φο­ρές του στη Συν­θή­κη της Λο­ζά­νης.

Ο Προ­κό­πης Παυ­λό­που­λος ανέ­λα­βε το ρόλο του «σκλη­ρού», επα­να­λαμ­βά­νο­ντας μια θέση που έχει γίνει κλισέ ακόμα και για πολ­λούς αρι­στε­ρούς ανα­λυ­τές: «Με τη Συν­θή­κη της Λο­ζά­νης δεν παί­ζου­με. Τε­λεία και παύλα!».

Είναι όμως έτσι;

Η Συν­θή­κη της Λο­ζά­νης έλυσε τα ζη­τή­μα­τα κυ­ριαρ­χί­ας επί των νη­σιών που ανα­φέ­ρει ονο­μα­στι­κά σε αυτήν, ενώ ρητά ανα­γρά­φει ότι για την επί­λυ­ση στα υπό­λοι­πα ζη­τή­μα­τα κυ­ριαρ­χί­ας θα απαι­τη­θεί άλλη Συν­θή­κη, με υπο­χρε­ω­τι­κή την πα­ρου­σία και τη συ­ναί­νε­ση όλων των δυ­νά­με­ων που υπέ­γρα­ψαν στη Λο­ζά­νη.

Η Λο­ζά­νη δεν με­τα­τρέ­πει το Αι­γαίο σε «κλει­στή» ελ­λη­νι­κή θά­λασ­σα. Ορί­ζει ως «απο­στρα­τιω­τι­κο­ποι­η­μέ­νες ζώνες» τα νησιά του ανα­το­λι­κού Αι­γαί­ου και επι­βά­λει κα­θε­στώς «ανε­μπό­δι­στης ναυ­σι­πλο­ΐ­ας» στα Στενά αλλά και στο Αι­γαίο.

Ακόμα και μια απλή ανά­γνω­ση του κει­μέ­νου της Συν­θή­κης –που πα­ρα­μέ­νει δυ­σεύ­ρε­το ολό­κλη­ρο στα ελ­λη­νι­κά- δεί­χνει ότι το ελ­λη­νι­κό κρά­τος στα­δια­κά ανα­θε­ω­ρεί στην πράξη τη Συν­θή­κη, με τη μέ­θο­δο των τε­τε­λε­σμέ­νων, υπο­λο­γί­ζο­ντας στην υπο­στή­ρι­ξη των δυ­τι­κών Με­γά­λων Δυ­νά­με­ων, των ΗΠΑ και της ΕΕ, με τις οποί­ες δια­τη­ρεί κα­λύ­τε­ρες σχέ­σεις απ’ ότι η Τουρ­κία επί Ερ­ντο­γάν.

Αυτή η υπο­κρι­σία γί­νε­ται εφι­κτή για τις κα­θε­στω­τι­κές δυ­νά­μεις και τα ΜΜΕ στην Ελ­λά­δα, μόνο γιατί η Αρι­στε­ρά εξα­κο­λου­θεί να σιωπά επί του θέ­μα­τος, ευ­θυ­γραμ­μι­ζό­με­νη με την «εθνι­κή αφή­γη­ση».

Αξί­ζει επί­σης να υπεν­θυ­μί­σου­με ότι η Συν­θή­κη της Λο­ζά­νης δεν αφορά μόνο τις ελ­λη­νο­τουρ­κι­κές δια­φο­ρές. Είναι η συν­θή­κη που κα­θό­ρι­σε τα σύ­νο­ρα στα νότια και νο­τιο­α­να­το­λι­κά εδάφη της τότε Οθω­μα­νι­κής Αυ­το­κρα­το­ρί­ας που κα­τέρ­ρεε. Σή­με­ρα στη Συρία, στο Ιράκ, στο Λί­βα­νο κ.ο.κ. τα σύ­νο­ρα αυτά έχουν κου­ρε­λια­στεί και εκ των πραγ­μά­των επα­να­κα­θο­ρί­ζο­νται. Η Λο­ζά­νης, ως προς αυτό το τμήμα της, ήδη «ανα­θε­ω­ρεί­ται». Το ερώ­τη­μα που ανοί­γει είναι αν αυτή η «ανα­θε­ώ­ρη­ση» θα αφε­θεί ανε­μπό­δι­στα στη συ­νεν­νό­η­ση των Με­γά­λων Δυ­νά­με­ων ή αν οι λαοί, τα κι­νή­μα­τα και οι χώρες της πε­ριο­χής θα πα­ρέμ­βουν απαι­τώ­ντας πχ δι­καιο­σύ­νη για την Πα­λαι­στί­νη.

Όσο για τις ανα­φο­ρές στη μειο­νό­τη­τα στη Θράκη, υπάρ­χουν κά­ποια ση­μεία στους υπαι­νιγ­μούς του Ερ­ντο­γάν για τα οποία η Αρι­στε­ρά στην Ελ­λά­δα θα έπρε­πε κυ­ριο­λε­κτι­κά να ντρέ­πε­ται. Ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος ση­μεί­ω­σε τη με­γά­λη δια­φο­ρά με­τα­ξύ του γε­νι­κού ελ­λη­νι­κού πλη­θυ­σμού και του πλη­θυ­σμού στις μειο­νο­τι­κές πε­ριο­χές στο μέσο κατά κε­φα­λήν ει­σό­δη­μα, ως από­δει­ξη δια­κρί­σε­ων, ενώ υπο­γράμ­μι­σε ότι η θρη­σκευ­τι­κή ηγε­σία στο Πα­τριαρ­χείο Κω­στα­ντι­νου­πό­λε­ως εκλέ­γε­ται σε αντί­θε­ση με τη θρη­σκευ­τι­κή ηγε­σία της μειο­νό­τη­τας που εξα­κο­λου­θεί να διο­ρί­ζε­ται από το ελ­λη­νι­κό κρά­τος.

Δεν υπάρ­χει αμ­φι­βο­λία ότι ο Τ. Ερ­ντο­γάν ηγεί­ται μιας αντι­δη­μο­κρα­τι­κής κυ­βέρ­νη­σης των κα­πι­τα­λι­στών στην Τουρ­κία, έχο­ντας στο­χο­ποι­ή­σει τα κι­νή­μα­τα, την Αρι­στε­ρά και τους Κούρ­δους. Είναι όμως εντυ­πω­σια­κό το γε­γο­νός ότι από την πλευ­ρά της ελ­λη­νι­κής πο­λι­τι­κής ηγε­σί­ας απου­σί­α­σαν ακόμα και οι απλού­στε­ρες λε­κτι­κές ανα­φο­ρές σε αυτήν τη θε­μα­το­λο­γία. Αντί­θε­τα, στα πλαί­σια της προ­ε­τοι­μα­σία της επί­σκε­ψης, η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ προ­χώ­ρη­σε στη σύλ­λη­ψη και κα­κο­ποί­η­ση των 9 Κούρ­δων τουρ­κι­κής υπη­κο­ό­τη­τας αγω­νι­στών.

Η εκ μέ­ρους της Αρι­στε­ράς από­πει­ρα να ξε­δι­πλω­θεί αντι­πο­λι­τευ­τι­κή τα­κτι­κή απέ­να­ντι στους Τσί­πρα-Κο­τζιά-Κα­μέ­νο, από την σκο­πιά της «εθνι­κής αφή­γη­σης», είναι εκ προ­οι­μί­ου κα­τα­δι­κα­σμέ­νη. Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι μετά την επί­σκε­ψη οι συ­νή­θεις κε­ντρι­κοί δη­μο­σιο­γρά­φοι και ανα­λυ­τές του «πα­τριω­τι­κού χώρου» εξέ­φρα­ζαν μάλ­λον ικα­νο­ποί­η­ση για τους χει­ρι­σμούς του συ­στή­μα­τος Τσί­πρα-Παυ­λό­που­λου. Άλ­λω­στε ήταν σαφές ότι η γραμ­μή της Αθή­νας είχε την έγκρι­ση και την υπο­στή­ρι­ξη τόσο της αμε­ρι­κα­νι­κής πρε­σβεί­ας όσο και των με­γά­λων πρω­τευου­σών της ΕΕ.

Έτσι όμως δη­μιουρ­γεί­ται ένα ση­μα­ντι­κό πο­λι­τι­κό κενό. Μένει «ορ­φα­νή» η ει­λι­κρι­νής υπο­στή­ρι­ξη της ει­ρή­νης –με την απαί­τη­ση να απο­φύ­γουν και οι δύο πλευ­ρές ενέρ­γειες στο Αι­γαίο που θα μπο­ρού­σαν να ανοί­ξουν τις πύλες της κό­λα­σης- αλλά και η κα­τα­δί­κη των εξο­πλι­σμών: Που και για τις δύο χώρες έχουν λει­τουρ­γή­σει σαν ο βα­σι­κός κρί­κος για την πρόσ­δε­ση στην ουρά του ιμπε­ρια­λι­σμού.

Από αυτήν τη σκο­πιά, την αντι­πο­λε­μι­κή-αντι­μι­λι­τα­ρι­στι­κή-αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή, θα όφει­λε να αντι­δρά­σει η Αρι­στε­ρά στην επί­σκε­ψη του Ερ­ντο­γάν στην Ελ­λά­δα. 

Ετικέτες