Ο πιο ισχυρός καπιταλισμός του πλανήτη συνταράσσεται από τις κινητοποιήσεις για τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό.
Η φράση «Ι can’t breathe» από μια έκκληση αγανάκτησης έχει μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο σύνθημα ανυπακοής. Μέσα στις φλόγες των ΗΠΑ αναδεικνύονται οι αντιφάσεις ενός συστήματος που δεν αφήνει τον κόσμο να αναπνεύσει, να ζήσει όπως θέλει. Δε χρειάζεται να πάμε μακριά. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά και στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα.
Η επαναφορά στην «κανονικότητα» μετά την άρση των μέτρων της πανδημίας προβλέπεται σκληρή για τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να παίξει το χαρτί της «υπευθυνότητας» απέναντι στην κρίση που έρχεται, φορτώνοντας τα βάρη και πάλι στους από κάτω. Μια ματιά στα εργασιακά αποδεικνύει σε απόλυτο βαθμό αυτή την εκτίμηση. Οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με απολύσεις, μειώσεις μισθών και το διαρκή κίνδυνο της επισφάλειας και της ανεργίας. Οι υγειονομικοί κίνδυνοι ξεχάστηκαν μπροστά στην επιβίωση της βαριάς τουριστικής βιομηχανίας. Κάπως έτσι προετοιμάζεται ένας εφιάλτης για όσους δουλεύουν στον επισιτισμό-τουρισμό καθώς και στο προσωπικό των νοσοκομείων που θα κληθεί να σηκώσει και πάλι ένα δυσανάλογο βάρος σε περίπτωση δεύτερου κύματος.
Το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για «πλήρη ετοιμότητα» σε ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας καθώς και για «ενίσχυση του ΕΣΥ», χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται με άμεσα μέτρα πραγματικής στήριξης. Με προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, αυξήσεις σε μισθούς, αυξήσεις των ΜΕΘ και του ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού. Το ίδιο θέατρο σκιών παίζεται και στη δημόσια εκπαίδευση. Η μείωση των δαπανών για την παιδεία, σε συνδυασμό με την προσπάθεια πλήρους ελέγχου και χειραγώγησης των εκπαιδευτικών, σηματοδοτεί ένα νέο κλείσιμο του ματιού στο σχολείο της αγοράς. Αποσκοπεί στο τσάκισμα του εκπαιδευτικού κινήματος και των χρόνιων αιτημάτων του καθώς και στην περαιτέρω εξουθένωση των μαθητών.
Ομως η ασφυξία δεν περιορίζεται στους εργασιακούς χώρους. Ξετυλίγεται σε όλη την επικράτεια, από τα Άγραφα μέχρι τα βουνά της Τήνου. Εκεί που οι κάτοικοι αντιδρούν στην απελευθέρωση της ενέργειας προς όφελος ενεργειακών επιχειρηματικών ομίλων. Που αντιλαμβάνονται τη ζημία για το περιβάλλον και προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης. Όπως αντίστοιχες αντιδράσεις υπάρχουν και για τη διαχείριση των σκουπιδιών, όπου προκρίνεται η καύση από ιδιώτες έναντι της ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα να ανοίγει ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τις τσιμεντοβιομηχανίες που αναλαμβάνουν το έργο. Πρόκειται για μέτρα ασύμβατα με τη σύγχρονη περιβαλλοντική κρίση που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρο τον πλανήτη.
Ολα τα παραπάνω θα προσπαθήσουν να τα επιβάλουν με κάθε τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος που θωρακίζουν ακόμη περισσότερο τις κατασταλτικές μονάδες. Την ώρα που ο δημόσιος τομέας είναι αφυδατωμένος και ανήμπορος να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της κοινωνίας, την ώρα που οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στα σχολεία αδυνατούν να κάνουν τη δουλειά τους αξιοπρεπώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξέρει ότι μπορεί να χρειαστεί να πατήσει και εκείνη μερικούς λαιμούς στην άσφαλτο προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά μέσα στην κρίση. Ο μαφιόζικος τρόπος που έδρασαν τα ΜΑΤ και η ομάδα ΔΕΛΤΑ το τελευταίο διάστημα το επιβεβαιώνει πλήρως. Η αξιοποίηση του δημόσιου χώρου από την κοινωνία καθίσταται επιλήψιμη και οι ρόμποκοπ της ΕΛΑΣ εξοπλίζονται κι άλλο, με το κράτος να δαπανά υπέρογκα ποσά για χάρη τους.
Απέναντι σε όλα τα παραπάνω ο κόσμος της εργασίας, η κοινωνική πλειοψηφία που χτυπιέται βάναυσα με τη δικαιολογία των έκτακτων συνθηκών, οφείλει να αντιδράσει. Να βρει το οξυγόνο που αναζητούν οι εκατομμύρια διαδηλωτές στις ΗΠΑ. Όμως δεν αρκεί το αυθόρμητο της φωτιάς. Χρειάζεται πολιτική οργάνωση και απάντηση στις μάχες που έρχονται. Η ριζοσπαστική Αριστερά σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλει να συνδεθεί με τον κόσμο που πλήττεται και που διαδηλώνει από τη Μινεάπολη μέχρι την Αθήνα. Μόνο έτσι θα απαντήσουμε μαζικά, ενωτικά και ριζοσπαστικά στις αυταρχικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εκμεταλλεύονται, καταπιέζουν και καμιά φορά δολοφονούν όποιον έχουν εξουσία πάνω του.