Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις από σωματεία, φορείς, κόμματα και πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς, αψηφώντας τις χουντικού τύπου απαγορεύσεις της κυβέρνησης και της ΕΛΑΣ.
Η κυβέρνηση επέλεξε τη γενικευμένη και άγρια καταστολή σε όλες τις πόλεις και ιδιαίτερα στην Αθήνα. Παντού αστυνομοκρατία, έλεγχοι, μπλόκα, απαγορεύσεις. Μόνο έτσι βέβαια θα μπορούσε ποτέ ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ να τολμήσει να εμφανιστεί στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, που φέτος είχε «καταληφθεί» από τις δυνάμεις καταστολής
Στην Αθήνα, που από το πρωί ήταν μία αστυνομοκρατούμενη πόλη, οργανώσεις της ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ 25 του Βαρουφάκη (με έναν συμβολικό τρόπο ολιγουμελούς πορείας) αψήφησαν τον αυταρχισμό και τις απαγορεύσεις. Η απάντηση της αστυνομίας ήταν μία άνευ προηγουμένου επίθεση με εκτόξευση νερού από τις αύρες, χημικά και κρότου λάμψης κατευθείαν μέσα στον κόσμο. Στη συνέχεια, δυνάμεις των ΜΑΤ μαζί με τους μηχανοκίνητους τραμπούκους της ομάδας δράση κυνήγησαν κόσμο σε όλη την Αθήνα, σε δρόμους και στενά, με τις πληροφορίες να λένε για πάνω από 200 προσαγωγές.
Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων, σωματείων και οργανώσεων της Αριστεράς περικυκλώθηκε από τα ΜΑΤ και εγκλωβίστηκε στην οδό Τσιμισκή, από όπου οι διαδηλωτές προσαγάγονταν ένας-ένας, σε πρωτόγνωρες σκηνές αυθαιρεσίας. Νωρίτερα, είχαν ολοκληρώσει τη συγκέντρωσή τους δυνάμεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Οι φοιτητές/τριες που διαμένουν στις εστίες, παρέμειναν για τρίτη συνεχόμενη μέρα αποκλεισμένοι/ες από τα ΜΑΤ, δεχόμενοι απειλές εισβολής μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.
Αντίστοιχες συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Πάτρα, Ιωάννινα και Χανιά, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με το ίδιο δόγμα του νόμου και της τάξης. Μάλιστα στο Ρέθυμνο, λίγο μετά τη συγκέντρωση η αστυνομία επιτέθηκε και προσήγαγε εκπαιδευτικούς μέλη της τοπικής ΕΛΜΕ κα μέλη των φοιτητικών συλλόγων.
Το μαζικό κίνημα και η Αριστερά σήκωσε το γάντι οργανώνοντας υποδειγματικές κινητοποιήσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις οι διαδηλωτές/τριες φορούσαν μάσκες, τηρούσαν αποστάσεις. Ο δικός μας «κόσμος» που μάχεται και αγωνίζεται για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, ξέρει πολύ καλά να αυτοπροστατεύεται. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι οι απαγορεύσεις δεν είχαν να κάνουν με την πανδημία. Είναι ωμός αυταρχισμός της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση είναι έκθετη. Είναι έκθετη για το όργιο αστυνομικής βίας και για τις χουντικού τύπου απαγορεύσεις, τη στιγμή που έχει αφήσει τη δημόσια υγεία κυριολεκτικά στη μοίρα της, τη μόνη ασπίδα προστασίας της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία. Είναι έκθετη υγειονομικά. Δεκάδες φωτογραφίες έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο όπου φαίνονται αστυνομικοί που δε φοράνε μάσκες, δεν κρατάνε αποστάσεις, τσουβαλιάζουν διαδηλωτές χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, τόσο κατά τη μεταφορά προσαχθέντων στη ΓΑΔΑ όσο και σε άλλες πόλεις, όπως στο ρέθυμνο σύμφωνα με καταγγελία που δημοσίευσε η καμπάνια «Κανένας μόνος/καμία μόνη». Αυτοί που όλους αυτούς του μήνες βάζουν την οικονομία και τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, κουνώντας το δάχτυλο στην κοινωνία, είναι μία υγειονομική βόμβα. Είναι επικίνδυνοι για τις ζωές μας και είναι επικίνδυνοι για τις δημοκρατικές μας ελευθερίες.
Σήμερα πήραν ηχηρή απάντηση. 47 χρόνια μετά την εξέγερση, ο φετινός «εορτασμός» ήταν πραγματική μάχη για ζωή και δικαιώματα. Το Πολυτεχνείο ποτέ δεν ήταν γιορτή και δε θα γίνει. Αυτό ενοχλεί την κυβέρνηση πιο πολύ από όλα. Είναι πάντα ένα κάλεσμα αγώνα, αντίστασης και διεκδίκησης, που βρίσκει το νόημά του κάθε φορά στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας.