Συνέντευξη με την Σοφία Μαυροπούλου, Υπάλληλο του ΑΔΜΗΕ, Αναπληρωτή Γραμματέα της Ένωσης Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ (επιχειρησιακό σωματείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ). Τη συνέντευξη πήρε για το Rproject ο Θοδωρής Πατσατζής.

Τι σκοπό εξυ­πη­ρε­τεί η πώ­λη­ση της «μι­κρής» ΔΕΗ;

Αρ­χι­κά να βά­λου­με τα πράγ­μα­τα στη θέση τους. Ο όρος «Μικρή ΔΕΗ»  είναι ένα τέ­χνα­σμα της μνη­μο­νια­κής κυ­βέρ­νη­σης, της τρόι­κας και των λοι­πών πα­ρα­τρε­χά­με­νων σαλ­τι­μπά­γκων τους. Μόνο μικρή ΔΕΗ δεν μπο­ρεί να χα­ρα­κτη­ρι­στεί. Είναι ο κορ­μός πηγής της ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γής της χώρας με χα­μη­λό κό­στος. Αφορά όλα τα λι­γνι­τω­ρυ­χεία της χώρας από βό­ρεια Ελ­λά­δα, Πτο­λε­μαϊ­δα, Καρ­διά Αμύ­νταιο, Φι­λώ­τα με όλες τις μο­νά­δες I, II, III, IV, V, Αλι­βέ­ρι, και συ­νε­χί­ζει κάτω Πε­λο­πόν­νη­σο Με­γα­λό­πο­λη I, II, III, IV, V. Αφορά λοι­πόν στη δια­δι­κα­σία πα­ρα­γω­γής ισχύ­ος της χώρας. Μέσα στον κορμό αυτό είναι και τα υδροη­λε­κτρι­κά ερ­γο­στά­σια, μια ήπια μορφή ενέρ­γειας (Κα­στρά­κι, Θη­σαυ­ρός, Νέ­στος κλπ), όπου από τα φράγ­μα­τα που έχουν κα­τα­σκευα­στεί από χρή­μα­τα που πλή­ρω­σε από την τσέπη του ο λαός, πα­ρά­γε­ται ση­μα­ντι­κή πο­σό­τη­τα ισχύ­ος. Πα­ρα­τη­ρού­με λοι­πόν ότι δεν είναι κα­θό­λου μα κα­θό­λου ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ. Σε αυτό το ση­μείο θέλω να το­νί­σω ετού­το: Κατά τη δε­κα­ε­τία του 80’-90’ είχε γίνει μια με­λέ­τη στις προηγ­μέ­νες ευ­ρω­παϊ­κές χώρες για την πα­ρα­γω­γή ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας από άλ­λους πό­ρους. Από­φα­ση της Ε.Ε. τότε ήταν να κα­ταρ­γη­θεί η πα­ρα­γω­γή από λι­θάν­θρα­κα και στη θέση του να δη­μιουρ­γη­θούν νέες αγο­ρές όπως πυ­ρη­νι­κή, ηλια­κή, γε­ω­θερ­μι­κή. Αυτό το project απέ­τυ­χε οι­κτρά και επα­νήλ­θε το αρ­χι­κό σχέ­διο. Γι αυτό προ­σπα­θούν να επεν­δύ­σουν στην Ελ­λά­δα με τη μορφή επεν­δυ­τή. Στην ουσία θα αγο­ρά­σουν όλη την υπο­δο­μή, τε­χνο­γνω­σία και εγκα­τε­στη­μέ­νη πε­ριου­σία για κα­θα­ρή εκ­με­τάλ­λευ­ση. Πα­ράλ­λη­λα δε, αγο­ρά­ζο­ντας τη «μικρή ΔΕΗ» αγο­ρά­ζουν και τους πε­λά­τες της εμπο­ρί­ας, δη­λα­δή τον έλ­λη­να κα­τα­να­λω­τή, άλλο ένα μικρό δώρο πάλι της συ­ντε­χνί­ας του μνη­μο­νια­κού μπλοκ κυ­βέρ­νη­σης και τρόι­κας.

Στον ΑΔΜΗΕ (Ανε­ξάρ­τη­το Δια­χει­ρι­στή Με­τα­φο­ράς Ηλε­κτρι­κής Ενέρ­γειας) έχει προ­χω­ρή­σει η δια­δι­κα­σία ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης; Τι συ­νέ­πειες έχει ή θα έχει αυτό στους κα­τα­να­λω­τές του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος και ιδιαί­τε­ρα στους χα­μη­λό­μι­σθούς, τους άνερ­γους, τους συ­ντα­ξιού­χους;

Δυ­στυ­χώς στον ΑΔΜΗΕ έχει προ­χω­ρή­σει η δια­δι­κα­σία πώ­λη­σής του. Στο δια­γω­νι­σμό που προ­κη­ρύ­χθη­κε πα­ρου­σιά­στη­καν 5 υπο­ψή­φιοι αγο­ρα­στές μία Κι­νέ­ζι­κη εται­ρεία, μία Ιτα­λι­κή, μία Ιν­δι­κή, μία Κα­να­δι­κή και μία Ελ­βε­τι­κή. Η προ­σφο­ρά της ιν­δι­κής εται­ρεί­ας απορ­ρί­φθη­κε, γνω­ρί­ζου­με ποια είναι η επι­κρα­τέ­στε­ρη και τώρα είναι στη φάση συλ­λο­γής πε­ριου­σια­κών στοι­χεί­ων του ΑΔΜΗΕ. Θα ακο­λου­θή­σει δεύ­τε­ρο στά­διο του δια­γω­νι­σμού όπου οι υπο­ψή­φιοι θα δώ­σουν πα­κέ­τα προ­σφο­ράς. Θέλω να το­νί­σω ότι η αξία του ΑΔΜΗΕ κατά την Goldman Sachs ανέρ­χε­ται στα 1,5 δις ευρώ ενώ η τιμή έναρ­ξης προ­σφο­ρών κατά την Goldman sachs πάντα είναι τα 700 εκ. ευρώ. !!!!!  Ο αγο­ρα­στής που θα είναι και ο κύ­ριος μέ­το­χος του ΑΔΜΗΕ και θα έχει το πο­σο­στό της εται­ρεί­ας κατά το πλειο­ψη­φι­κό μέ­γε­θος του 66% σαφώς και θα θέλει να πε­τύ­χει από το πρώτο κιό­λας εξά­μη­νο την από­σβε­ση του κε­φα­λαί­ου του και να έχει κα­θα­ρά κέρδη, αυτό συ­νε­πά­γε­ται αυ­τό­μα­τη αύ­ξη­ση στο οι­κια­κό τι­μο­λό­γιο της τάξης -του­λά­χι­στον για έναρ­ξη- από 6% και άνω, πράγ­μα που θα πλή­ξει πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο τις ευ­πα­θείς ομά­δες όπως χα­μη­λο­συ­ντα­ξιού­χους, ανέρ­γους κ.λπ. Για τον ΑΔΜΗΕ, το εύ­λο­γο κέρ­δος, που εμ­φα­νί­ζε­ται στο λο­γα­ρια­σμό του ρεύ­μα­τος ως Χρέ­ω­ση Χρή­σης Συ­στή­μα­τος, έχει κα­θο­ρι­στεί σε 8%. Μπρο­στά στην ιδιω­τι­κο­ποί­η­σή του, η κυ­βέρ­νη­ση ετοι­μά­ζε­ται να το αυ­ξή­σει σε 11-13%!! «Χαράς ευαγ­γέ­λια» για τα 500.000 νοι­κο­κυ­ριά που είναι ήδη χωρίς ρεύμα και τα 1.600.000 που αδυ­να­τούν να το πλη­ρώ­σουν.

Χρεια­ζό­μα­στε μια κερ­δο­φό­ρα ΔΕΗ ή μια ΔΕΗ που θα χει­ρί­ζε­ται το ηλε­κτρι­κό ρεύμα και την ηλε­κτρι­κή ενέρ­γεια ως δη­μό­σιο αγαθό;

Σαφώς και το ηλε­κτρι­κό ρεύμα είναι δη­μό­σιο κοι­νω­νι­κό αγαθό. Και χρεια­ζό­μα­στε μια ΔΕΗ, που θα χει­ρί­ζε­ται το ηλε­κτρι­κό ρεύμα και την ηλε­κτρι­κή ενέρ­γεια, δη­μό­σια για το λαό γιατί είναι ανα­φαί­ρε­το δι­καί­ω­μα κάθε πο­λί­τη, όπου κι αν ζει, όπως κι αν ζει, να του πα­ρέ­χε­ται υγεία, μόρ­φω­ση, νερό, ρεύμα, θέρ­μαν­ση, με­τα­κί­νη­ση και επι­κοι­νω­νία. Ση­μαί­νει συμ­βο­λή στην ανά­πτυ­ξη του βιο­τι­κού επι­πέ­δου όλων μας και της ίδιας της χώρας.

Πως μπο­ρούν οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις των ερ­γα­ζο­μέ­νων να είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κές; Χρειά­ζε­στε τη στή­ρι­ξη του κό­σμου και των κομ­μά­των της Αρι­στε­ράς;

Ο κό­σμος δυ­στυ­χώς είναι πολύ απο­γοη­τευ­μέ­νος. Αυτό το ει­σπράτ­του­με κα­θη­με­ρι­νά. Υπάρ­χει μια δυ­σπι­στία απέ­να­ντι στο συν­δι­κα­λι­στι­κό κί­νη­μα γιατί για να λέμε τα πράγ­μα­τα με το όνομά τους δεν έδει­ξε και τις κα­λύ­τε­ρες και αγνό­τε­ρες προ­θέ­σεις. Τα medio-κά­να­λα κά­νουν πολύ καλή προ­πα­γάν­δα ενά­ντια σε κάθε κί­νη­ση ερ­γα­ζο­μέ­νων, δια­μορ­φώ­νουν, χει­ρα­γω­γούν συ­νει­δή­σεις. Από την άλλη, ο επί χρό­νια κυ­βερ­νη­τι­κός συν­δι­κα­λι­σμός και τα παι­χνί­δια κάτω από το τρα­πέ­ζι έφε­ραν το συν­δι­κα­λι­στι­κό κί­νη­μα εδώ που το έφε­ραν. Απο­τέ­λε­σμα όλων αυτών; Η απα­ξί­ω­ση του κό­σμου για τα μα­ζι­κά κι­νή­μα­τα. Όλοι οι ερ­γα­ζό­με­νοι χρειά­ζο­νται τη στή­ρι­ξη της κοι­νής γνώ­μης στον αγώνα τους. Για να το πε­τύ­χου­με όμως αυτό πρέ­πει να αλ­λά­ξου­με σκε­πτι­κά και τα­κτι­κές. Οι αρι­στε­ρές δυ­νά­μεις θαρρώ πως έχουν το σθέ­νος για τέ­τοιες αλ­λα­γές. Και θα πω ετού­το. Για την πε­ρί­πτω­ση ας πούμε της ΔΕΗ, θα μπο­ρού­σαν τα Σω­μα­τεία της χώρας που ελέγ­χο­νται από αρι­στε­ρές δυ­νά­μεις να υπο­στη­ρί­ξουν οι­κο­νο­μι­κά δι­κα­στι­κές διερ­γα­σί­ες. Τι εννοώ; Να μα­ζέ­ψου­με αγα­να­κτι­σμέ­νους, δια­μαρ­τυ­ρό­με­νους πο­λί­τες και μέσω αυτών να κι­νη­θού­με δι­κα­στι­κά για τους λο­γα­ρια­σμούς της ΔΕΗ. Εάν έχετε προ­σέ­ξει η αξία του ρεύ­μα­τος είναι το 50% επί του συ­νό­λου. Έχουν βάλει τόσα επι­πλέ­ον άσχε­τα με το ρεύμα κόστη και χα­ρά­τσια που θεωρώ το έχει δια­πι­στώ­σει και ο τε­λευ­ταί­ος κα­τα­να­λω­τής. Το ίδιο είναι να πλη­ρώ­νεις την κα­θα­ρή αξία του ρεύ­μα­τος και το ίδιο τη δι­πλά­σια που δεν σχε­τί­ζε­ται κα­θό­λου μα κα­θό­λου με ηλε­κτρι­κή ενέρ­γεια; Ένα τέ­τοιο πλάνο ίσως θα έκανε τον κόσμο να δει από δια­φο­ρε­τι­κό πρί­σμα νέες τά­σεις, κοι­νω­νι­κο­πο­λι­τι­κές αλ­λα­γές και ίσως επα­να­κτή­σει την εμπι­στο­σύ­νη του σε μα­ζι­κά αρι­στε­ρά κι­νή­μα­τα και στους συν­δι­κα­λι­στές.