to top

ιδέες

 • «1821: Ιχνηλατώντας το Εθνος, το Κράτος και τη Μεγάλη Ιδέα», του Γιάννη Μηλιού

  Από τη χρονιά που εκδόθηκε το βιβλίο του Κορδάτου «Η κοινωνική σημασία της επανάστασης του 1821» (1927) και έσπασε τη μονοκρατορία της εθνικής μυθολογίας, το 1821 συνδέθηκε με τον αντικατοχικό αγώνα του ΕΑΜ και στη συνέχεια με έναν αριστερό λαϊκισμό που πάντα είχε σαν κύριους εχθρούς τους ξένους, την εξάρτηση και τον ιμπεριαλισμό.

 • Γαλλία: Στρατιωτικοποιημένη «καθολική ασφάλεια» - Η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ

  Αυτή την περίοδο, διεθνώς, η ριζοσπαστική Αριστερά έχει ανοίξει μια αγωνιώδη συζήτηση για το πώς διαμορφώνεται ο κόσμος ενόψη της μετα την πανδημία εποχής.

 • Η πρώτη δεκαετία της αραβικής επαναστατικής διαδικασίας

  Πριν δέκα χρόνια, στις 17 Δεκέμβρη του 2010 [το άρθρο γράφτηκε τέλη Δεκέμβρη του 2020], ένας νεαρός πλανόδιος μικροπωλητής στην πόλη Σίντι Μπουζίντ της κεντρικής Τυνησίας, άναψε μια πολιτική πυρκαγιά που σύντομα τύλιξε όλη την χώρα κι έπειτα εξαπλώθηκε σε όλη την αραβόφωνη περιοχή. Ήταν αυτό που μετά το 2011 έγινε γνωστό ως «Αραβική Άνοιξη».

 • Νέα κυκλοφορία από τις Εκδόσεις RedMarks: ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ, της Ελένης Χριστοπούλου

  Οι εκδόσεις RedMarks παρουσιάζουν το νέο έργο της Ελένης Χριστοπούλου με τίτλο “Παρεμβολές”.

 • Πώς συλλογάται ο Ρήγας;

  Φτάνοντας στην επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, θα ανοίξει ξανά η συζήτηση για το χαρακτήρα αυτής της επανάστασης, που (μέσα από τις περιπέτειές της και μετά την επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων εκείνης της εποχής) κατέληξε στην ίδρυση του ελληνικού κράτους. Του πρώτου, χρονικά, εθνικού κράτους που ιδρύθηκε στα Βαλκάνια μέσα από τη διαλυτική κρίση της κάποτε πανίσχυρης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 • Κυκλοφορεί το τεύχος Νο 16 του περιοδικού "Κόκκινο"

  Το εισαγωγικό σημείωμα της σύνταξης

 • 30 χρόνια από τη δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα από ΟΝΝΕΔίτες

  Η αρχή του τέλους της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη

 • ΟΙ ΕΠΕΤΕΙΟΙ ΤΟΥ 2020: υπενθυμίσεις, ερωτήματα, προτάγματα

  Το 2020 δεν σημαδεύτηκε μόνο από την πανδημία, αλλά και από μια σειρά σημαντικών επετείων, είτε μέσα από πρόσωπα είτε μέσα από ιστορικά γεγονότα, τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σημάδεψαν τα κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικά πράγματα, αλλά και τη ζωή μας. Ας θυμίσουμε ορισμένα απ’ αυτά.

 • Το δόγμα Φρίντμαν στον 21ο αιώνα

  Το Κέντρο Stigler στο Booth Business School του Πανεπιστημίου του Σικάγο δημοσίευσε τις προάλλες ένα e-book[1] που τιμά τη δήλωση του Μίλτον Φρίντμαν σχετικά με τον πολύτιμο και ενάρετο ρόλο των σύγχρονων καπιταλιστικών εταιρειών. Το Κέντρο Stigler, το οποίο πήρε το όνομά του από τον κορυφαίο νεοκλασικό οικονομολόγο Τζορτζ Στίγκλερ, ήθελε να τιμήσει το έργο του Φρίντμαν στη δικαιολόγηση των καπιταλιστικών εταιρειών ως δυνάμεων του καλού.

 • 1821 Ιχνηλατώντας το Έθνος, το Κράτος και τη Μεγάλη Ιδέα-Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Γ. Μηλιού

  Στο βιβλίο αυτό, ο Γιάννης Μηλιός επανατοποθετεί τα πιο κρίσιμα ζητήματα της νεοελληνικής ιστορίας: τη διαμόρφωση του ελληνικού έθνους και των ορίων του, την οικοδόμηση του ελληνικού αστικού κράτους στην αρχική ρεπουμπλικανική και στις μετέπειτα «απολυταρχικές» μορφές του, την κληρονομιά της Επανάστασης και τις ιδεολογικές χρήσεις της έως σήμερα.

Σελίδες