Με την αριστερά να αυξάνει τις δυνάμεις της παίρνοντας την πλειοψηφία στο ΔΣ της ομοσπονδίας και με αποφάσεις αγώνα διαρκείας ολοκληρώθηκε το 16ο συνέδριο της ΟΛΜΕ. Αντίθετα οι παρατάξεις ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ που πρόσκεινται στα κόμματα της δικομματικής του μνημονίου έχασαν δυνάμεις, μετρώντας σημαντικές απώλειες σε έδρες και ψήφους.

Στο συνέδριο ψήφισαν 437 αντιπρόσωποι που αναδείχτηκαν από 87 ΕΛΜΕ της χώρας με  εκλογές στις οποίες συμμετείχαν περίπου 44.000 εκπαιδευτικοί.

Από τη ψηφοφορία οι παρατάξεις έλαβαν:

ΣΥΝΕΚ 126 ψήφους και 3 έδρες

ΔΑΚΕ 103 ψήφους και 3 έδρες

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ 75 ψήφους και 2 έδρες

ΠΑΜΕ 71 ψήφους και 2 έδρες

ΠΑΣΚ 44 ψήφους και 1 έδρα

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ 3 ψήφους και καμία έδρα

Οι ΣΥΝΕΚ αναδείχτηκαν σε πρώτη δύναμη και αύξησαν τις δυνάμεις τους κατά 57,5% και  1 έδρα παραπάνω από το προηγούμενο συνέδριο του 2011, οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ κατά 47,1% και 1 έδρα παραπάνω και το ΠΑΜΕ κατά 20,3% κρατώντας τις 2 έδρες.

Αντίθετα οι παρατάξεις της πρώην πλειοψηφίας ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ έχασαν σε ποσοστά και έδρες. Η ΠΑΣΚ καταποντίστηκε χάνοντας συγκριτικά με το προηγούμενο συνέδριο 58,9% των ψήφων και 2 έδρες. Η ΔΑΚΕ αν και συγκράτησε τις 3 έδρες έχασε 14,2% των ψήφων.

Κεντρικά στις τοποθετήσεις των συνέδρων αναδείχτηκαν το ζήτημα των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων και των καταργήσεων-συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, της πολιτικής επιστράτευσης και της απεργίας του κλαδου. Οι αποφάσεις που βγήκαν (παρά την αποχώρηση από την αίθουσα των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ για να τεθεί θέμα απαρτίας) στηρίχτηκαν από κοινού από Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις και Παρεμβάσεις και έχουν αγωνιστικό πρόσημο. Ενώ προτάσεις του ΠΑΜΕ για την αντιμετώπιση του φασισμού στα σχολεία, την κοινωνική ασφάλιση στηρίχτηκαν και από τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, δίνοντας το στίγμα της ενότητας.

Στο φόντο 28 νέων συγχωνεύσεων- καταργήσεων σχολείων δευτεροβάθμιας και των σχεδιασμών για 8.000 διαθεσιμότητες-απολύσεις εκπαιδευτικών το συνέδριο αποφάσισε να υπάρχει αγωνιστική ετοιμότητα για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης στην εκπαίδευση και κατέληξε στο παρακάτω πρόγραμμα δράσης:

·         Ανεξάρτητα από το καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης ο κλάδος θα προχωρήσει με πρόταση για απεργία διαρκείας από την έναρξη των μαθημάτων το Σεπτέμβρη. Τη μορφή αγώνα θα αποφασίσουν οι ΓΣ του κλάδου.

·         Δημιουργία κεντρικής επιτροπής αγώνα που θα λειτουργεί με ευθύνη του ΔΣ της ΟΛΜΕ και με τη συμμετοχή εκπροσώπων ΕΛΜΕ της Αττικής θα συντονίζει τις δράσεις

·         Άμεση προσπάθεια διοργάνωσης πανελλαδικού κοινού συλλαλητηρίου στη Βουλή με όσους κλάδους του δημοσίου πλήττονται από τις απολύσεις (ΕΡΤ, ΠΟΕ-ΟΤΑ,ΠΟΕΔΗΝ)

·         Μετατροπή των σχολείων σε κέντρα αγώνα και ενημέρωσης- Συντονισμό με συλλόγους δασκάλων και γονέων σε κάθε περιοχή-Δημιουργία επιτροπών αγώνα

·         Μπλοκάρισμα κάθε προσπάθειας από Διευθύνσεις εκπαίδευσης και Περιφερειακές διευθύνσεις κατάργησης οργανικών θέσεων και δημιουργίας υπεραριθμιών.