Χωρίς πολιτική συζήτηση και με την εκλογή Προέδρου της ΚΕ και Πολιτικής Γραμματείας η 1η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 15 Δεκέμβρη η πρώτη σύνοδος της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ των 317 μελών.

Εκλέχτηκε 37 μελής Πολιτική Γραμματεία (36 μέλη συν ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής). Προηγήθηκε η εκλογή του Α. Τσίπρα στην θέση του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής (σε αντίθεση με την πρακτική που υπήρχε στον Συνασπισμό, όπου ο πρόεδρος εκλεγόταν απευθείας από το Συνέδριο, αποκτώντας έτσι ισχύ οργάνου).

Η διαδικασία αυτής της πρώτης συνόδου ήταν μάλλον απογοητευτική από την πλευρά της πολιτικής συζήτησης καθώς ασχολήθηκε αποκλειστικά με την εκλογή των οργάνων. Η εξέλιξη αυτή παρότι δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς προδιαγραφόταν από την πλευρά της ηγεσίας προκάλεσε ωστόσο αισθήματα αμηχανίας και απογοήτευσης σε μεγάλο μέρος των μελών της Κεντρικής Επιτροπής καθώς και τις οργισμένες αντιδράσεις κάποιων εξ αυτών.

Αντιδράσεις και αισθήματα δικαιολογημένα καθώς σε μια τόσο κρίσιμη και ρευστή πολιτική συγκυρία και σε συνθήκες όπου τα πολιτικά επίδικα και η αναγκαία συζήτηση γύρω απ’ αυτά είναι ανοιχτή εντός του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με τρόπο οριοθετημένο και συγκροτημένο μετά τις εξελίξεις στην πρόσφατη Συνδιάσκεψη. Κανείς θα περίμενε να υπάρξει συνέχεια στην συζήτηση αυτή στην πρώτη σύνοδο του εκλεγμένου καθοδηγητικού οργάνου του πολιτικού σχηματισμού. Δυστυχώς, ενώ συνεχίζεται η πρακτική της δημόσιας εκφώνησης στα ΜΜΕ από μερίδα κεντρικών στελεχών συγκεκριμένης άποψης και ερμηνείας των κειμένων και των αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που διαρκώς διολισθαίνει στην προσαρμογή στις πιέσεις του συστήματος και της αγοράς, στην οργανωμένη διαδικασία του οργάνου δεν έγινε η παραμικρή πολιτική συζήτηση. Ούτε καν ορίστηκε η συχνότητα των συνεδριάσεων του οργάνου ή έστω η επόμενη συνεδρίαση!

Η απάντηση που πολλές φορές δόθηκε στις σχετικές διαμαρτυρίες μελών του οργάνου από το προεδρείο ήταν πως κάτι τέτοιο, να ασχοληθεί δηλαδή το όργανο μόνο με την συγκρότηση και την σχετική εκλογική διαδικασία, δεν είναι μεμπτό διότι πολύ πρόσφατα, μόλις δύο εβδομάδες πριν έγινε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που πήρε αποφάσεις, θα μπορούσε να θεωρηθεί εύλογο επιχείρημα αν δεν είχε προηγηθεί η μακροσκελής πολιτική ομιλία του προέδρου Α. Τσίπρα στην έναρξη των εργασιών που αυτή και μόνο έφτανε, για ακόμη μια φορά, για να ανοίξει σοβαρότατη συζήτηση – αντιπαράθεση.

Ο Α. Τσίπρας στην ομιλία του κινήθηκε, ως συνήθως το τελευταίο διάστημα, σ’ ένα μήκος κύματος προσωπικής επιλογής που επιτρέπει τουλάχιστον την αμφισβήτηση για τον βαθμό που εκφράζει τις πολιτικές κατευθύνσεις και τις επείγουσες ανάγκες ξεκάθαρων επιλογών και πρωτοβουλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτή την συγκυρία. Αντίθετα για άλλη μια φορά μίλησε για « κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ» αφήνοντας ανοιχτές ερμηνείες που αποτελούν κορυφαία πολιτικά επίδικα για τις πολιτικές επιλογές και την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ αν όχι ευθεία αμφισβήτηση της συνομολογημένης θέσης για «κυβέρνηση της Αριστεράς».

Η διαδικασία της συνόδου ολοκληρώθηκε με την εκλογή μέσω δύο διακριτών λιστών, του «Ενιαίου Ψηφοδελτίου» και της «Αριστερής Πλατφόρμας», για την σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας, με αναλογία 26 – 10. Από τα 10 μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας οι δυνάμεις του Rprojectεξέλεξαν τρία μέλη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, τους Κοσμά Πάνο, Νταβανέλλο Αντώνη και Σαπουνά Γιώργο.

Ετικέτες