Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ημέρα ορόσημο για το φεμινιστικό κίνημα.

Εν μέσω πυκνών πολιτικών και κινηματικών γεγονότων η προετοιμασία για τις φετινές κινητοποιήσεις και την φεμινιστική απεργία είναι πυρετώδης. Η πανδημία ανέδειξε ακόμα πιο την διπλή καταπίεση των γυναικών, την απλήρωτη εργασία τους στο σπίτι, αλλά και το πόσο νευραλγικές θέσεις εργασίες για την επιβίωση της κοινωνίας καλύπτουν οι γυναίκες. Ταυτόχρονα, το ξέσπασμα του ελληνικού metoo φανέρωσε αυτό που για πολλές από εμάς ήταν ήδη γνωστό: την σκληρή πραγματικότητα της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Αυτά τα δύο ζητήματα που καθόρισαν τον δημόσιο λόγο το τελευταίο διάστημα είναι και τα βασικά κέντρα της φετινής 8ης Μάρτη.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες φέτος δημιούργησαν δυσκολία στο να υπάρχει κάλεσμα από τις αρχές Φλεβάρη όπως συνηθίζεται. Παρ’ όλα αυτά όμως, με πίεση των συνδικαλιστριών της Συνέλευσης, η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε στάση εργασίας από τις 12μμ έως την λήξη του ωραρίου μαζί με κάλεσμα για συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στη 1μμ και το ΕΚΑ έβγαλε απόφαση για στάση εργασίας από τις 12μμ έως τις 3μμ, ενώ αναμένουμε αντίστοιχες αποφάσεις και από πρωτοβάθμια σωματεία. Σε αυτό το πνεύμα το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έχει βγάλει ήδη κάλεσμα για τις 8 Μάρτη και έχει προκυρήξει πανκαλλιτεχνική συγκέντρωση στις 4 Μάρτη, με κέντρο τόσο τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και συγκάλυψη υποθέσεων στον κλάδο, όσο και άλλα εργασιακά ζητήματα. Την συγκέντρωση στις 4 Μάρτη θα στηρίξει και η Συνέλευση 8 Μάρτη, αναγνωρίζοντας την σημασία που έχει να λαμβάνονται τέτοιες πρωτοβουλίες. Οι αποφάσεις αυτές των σωματείων και των συνδικάτων ενδυναμώνουν την έννοια της φεμινιστικής διπλής απεργίας και δίνουν την δυνατότητα στις εργαζόμενες γυναίκες να κατέβουν στον δρόμο παλεύοντας για «ψωμί και τριαντάφυλλα».

Στην Αθήνα, η Συνέλευση 8 Μάρτη είχε ξεκινήσει από νωρίς την προετοιμασία για την φετινή φεμινιστική απεργία. Η κεντρική αφίσα με σύνθημα «8 Μάρτη 2021: Στην πανδημία φτώχειας, βίας σεξισμού σπάμε τις σιωπές μας στον δρόμο του αγώνα, ενώνουμε τις φωνές μας» κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα ήδη από τις 2 Φλεβάρη. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές πραγματοποιούνται αφισοκολλήσεις σε όλες τις περιοχές της Αθήνας, από το κέντρο μέχρι τα βόρεια προάστια και από τον Πειραιά μέχρι τα Νότια. Και όχι μόνο όμως στην Αθήνα. Καθώς η πανδημία και το επακόλουθο κλείσιμο σχολών και χώρων εργασίας ανάγκασε πολλά μέλη της συνέλευσης να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους, φέτος, η αφίσα της Σ8Μ έφτασε μέχρι και στην Κρήτη! Ταυτόχρονα, διοργανώνονται εξορμήσεις/παρεμβάσεις έξω από σούπερ μάρκετ, σε πάρκα, πλατείες, σε μέρη όπου βγαίνει ο κόσμος για να πάρει μία ανάσα από την καραντίνα με στόχο το μήνυμα της φετινής φεμινιστικής απεργίας να φτάσει παντού. Στην προσπάθεια να φτάσει σε όλες τις γειτονιές, αρωγός μας είναι και τα αγωνιστικά δημοτικά σχήματα, που έχουν μία πραγματική σχέση με τις κατοίκους της κάθε περιοχής. Πολλά από αυτά έχουν ξεκινήσει ήδη να βγάζουν και να μοιράζουν ανακοινώσεις για την φετινή 8η Μάρτη, όπως για παράδειγμα η Κίνηση Πολιτών Νίκαιας Ρέντη «Κόντρα στο Ρεύμα».

Σε συνεργασία με διεθνείς φεμινιστικές συλλογικότητες και συνελεύσεις, η Σ8Μ φέτος συμμετείχε και σε διεθνή συντονιστικά από τα οποία προέκυψε και το Διεθνές Φεμινιστικό Μανιφέστο Transfronterizas, ενώ συντονίστηκε και με γυναίκες από όλα τα Βαλκάνια στα πλαίσια του EAST- Essential Autonomous Struggles Transnational. Αναδεικνύοντας την σημασία της φεμινιστικής απεργίας και τα κέντρα της φετινής 8 Μάρτη, αλλά και συμβάλλοντας δυναμικά στον διεθνή φεμινιστικό διάλογο, η Σ8Μ συνδιοργανώνει μαζί με την Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη από την Θεσσαλονίκγ στις 7 Μάρτη μία συζήτηση με γυναίκες από 9 χώρες. Γυναίκες από την Ισπανία, την Γαλλία, την Λατινική Αμερική, το Μαρόκο, τις ΗΠΑ και αλλού θα συμμετάσχουν με μικρά βίντεο-παρεμβάσεις συζητώντας για την σημασία της 8 Μάρτη στην χώρα τους. Από την Ελλάδα επίσης θα συμμετέχουν φεμινίστριες από την Πάτρα. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα εκδήλωση, οργανώνει και το ΜΕΤΑ στις 28 Φλεβάρη με τίτλο: «Οι γυναίκες μπροστά στις σεξιστικές, κοινωνικές και αντεργατικές επιθέσεις: Σωματεία Σεβασμού, Ισότητας και Δικαιωμάτων», στην οποία μιλάνε και παρεμβαίνουν συνδικαλίστριες από πολλούς κλάδους όπως ηθοποιοί, καθηγητές, εργαζόμενες στον Δήμο και άλλα.

Στην Θεσσαλονίκη, το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρωινό κάλεσμα από την ΑΔΕΔΥ ή άλλα σωματεία οδήγησε την Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη και άλλες φεμινιστικές συλλογικότητες να βγάλουν κάλεσμα για απογευματινή συγκέντρωση στις 5μμ, στο Άγαλμα Βενιζέλου. Η Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη, εδώ και σχεδόν μισό μήνα μέσα από καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναδεικνύει τις γυναίκες της πρώτης γραμμής και τα αιτήματά τους. Με κεντρικό σύνθημα «Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι γένος θηλυκού», η ΣΓ8Μ έθεσε ως σημείο αναφοράς της φετινής 8 Μάρτη τις εργαζόμενες που στην πλάτη τους σήκωσαν το βάρος της πανδημίας, τόσο στο σπίτι, όσο και στην δουλειά. Πήραν κατατοπιστικές συνεντεύξεις με εργαζόμενες στην υγεία, τα σούπερ μάρκετ, την υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι», την καθαριότητα και τον επισιτισμό, οι οποίες κοινοποιούνται σταδιακά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως στο facebook της Συνέλευσης Γυναικών 8 Μάρτη. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούν και πρωτότυπες καλλιτεχνικές φωτογραφίσεις, εμπνευσμένες από την Θεά Κάλι που παρουσιάζεται με πολλά, χέρια για να αναδείξουν τους πολλαπλούς ρόλους με τους οποίους επιβαρύνονται οι γυναίκες.

Καθώς απομένουν λίγες μέρες για την φετινή 8 Μάρτη, είναι κρίσιμο όλες αυτές οι προετοιμασίες να μαζικοποιηθούν, ώστε να μαζικοποιηθεί και η ίδια η διαδήλωση στις 8 Μάρτη. Μέσα από τις Συνελεύσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πρέπει αν συνεχίσουμε την προσπάθεια να ακουστούν τα συνθήματα της φετινής 8 Μάρτη σε κάθε γειτονιά και κοινωνικό χώρο. Σε αυτό ιδιαίτερη θέση έχουν τα δημοτικά σχήματα και τα σωματεία τα οποία πρέπει να κάνουν κέντρο τους την κινητοποίηση στις 8 Μάρτη και να την αναδείξουν, ώστε φέτος, να βρεθούμε ακόμα περισσότερες και περισσότεροι στον δρόμο κάνοντας ορατά τα αιτήματα του φεμινιστικού κινήματος.

Ετικέτες