Την έναρξη μιας μεγάλης εκστρατείας ενημέρωσης σχετικά με τη δίκη της Χρυσής Αυγής και με τα συντριπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν πλήρως τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης σηματοδότησε η χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Αλεξάνδρεια», στην πλατεία Αμερικής.
Σκεπτικό αυτής της εκστρατείας είναι μέσω της ενημέρωσης να καταρριφθεί η προπαγανδιστική ρητορική των χρυσαυγιτών, ότι δήθεν έχουν υποστεί πολιτικές διώξεις. Την εκδήλωση διοργάνωσε η κίνηση κατοίκων της 6ης Δημοτικής Κοινότητας της Αθήνας, οι άνθρωποι δηλαδή που σε καθημερινή βάση έχουν ζήσει στη γειτονιά τους τις δολοφονικές επιθέσεις, τα μαχαιρώματα, την καταστροφή των καταστημάτων των μεταναστών, αλλά και απειλές κατά της ίδιας τους της ζωής. Συνδιοργανωτές ήταν ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας Πειραιά και η κίνηση«Απελάστε τον Ρατσισμό».
Πρεμιέρα στην Αθήνα
Πρώτη πήρε το λόγο η Ελένη Πορτάλιου, η οποία με πολυετή πολιτική δράση μέσω της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» έχει παρακολουθήσει το φαινόμενο της εξάπλωσης της Χρυσής Αυγής στον Δήμο Αθηναίων. Οπως είπε λοιπόν, η Χρυσή Αυγή εμφανίστηκε πρώτα στον Αγ. Παντελεήμονα και κατέλαβε σταδιακά την πλατεία, ενώ πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2010 χρυσαυγίτες διέλυαν βίαια πολιτιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή, επέβαλαν το κλείσιμο της παιδικής χαράς, προπηλάκισαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην αντιρατσιστική συναυλία του Μεγάρου Μουσικής, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσα στην εκκλησία, έδιωξαν τον ιερέα που περιέθαλπε Αφγανούς πρόσφυγες.
Μετά την είσοδό της στο δημοτικό συμβούλιο, η Χρυσή Αυγή επιχείρησε να αναβαθμίσει την παρουσία της στις περιοχές του Δήμου Αθηναίων, με τις επιθέσεις της να πολλαπλασιάζονται σταδιακά, με αποκορύφωμα το πογκρόμ του 2011 εναντίον μεταναστών με πρόφαση τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, το οποίο άφησε έναν νεκρό και πλήθος τραυματιών. Μάλιστα, όπως προσέθεσε η Ελ. Πορτάλιου, η Χρυσή Αυγή βρήκε στήριξη από τους κόλπους της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης, με γνωστό παράδειγμα την περίπτωση του αστυνομικού τμήματος του Αγ. Παντελεήμονα, το οποίο ήταν εμφανώς διαπλεκόμενο με την οργάνωση.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» και του Ιού, Δημήτρης Ψαρράς, ο οποίος τόνισε την αντίφαση ότι η εισαγγελία από τη μια μεριά θεωρεί το σύνολο της προηγούμενης κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ από την άλλη επιτρέπει τη συμμετοχή της οργάνωσης στις εκλογές θεωρώντας την νόμιμο πολιτικό κόμμα. Ομως, όπως επισήμανε, το κόμμα είναι μια μορφή που απέκτησε η Χρυσή Αυγή μετά την ίδρυσή της ως εγκληματικής συμμορίας.
Σύμφωνα με τον Δ. Ψαρρά, μετά τις ποινικές διώξεις η κυβέρνηση Σαμαρά άφησε τη Δικαιοσύνη να βγάλει το φίδι από την τρύπα και τους δικαστικούς λειτουργούς έρμαιο στις απειλές, ενώ σήμερα το προπαγανδιστικό οπλοστάσιο της Χρυσής Αυγής απέναντι στην επικείμενη δίκη περιλαμβάνει πρώτον τη μειοψηφία τού ενός δικαστή του Συμβουλίου Εφετών, που έθεσε ως προϋπόθεση για την εγκληματική οργάνωση το οικονομικό κίνητρο, δεύτερον το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ποντίκι» που κάνει λόγο για ενδεχόμενο ακυρότητας του κατηγορητηρίου, επειδή δεν περιλαμβάνεται πέρα από τη συμμετοχή και διεύθυνση και η κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και, τρίτον, το θέμα που προέκυψε στη Βουλή με την πρωτοβουλία της προέδρου σχετικά με την υποχρεωτική παρουσία των χρυσαυγιτών.
Εκτίθενται
Ομως, όπως ανέφερε, αυτό δείχνει και τη γύμνια στο ζήτημα της ουσίας, αφού πια οι χρυσαυγίτες δεν ισχυρίζονται ότι δεν είναι δεμένη η υπόθεση ή ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, ενώ ακόμα και ο εισαγγελέας που μειοψήφησε δεν αμφισβητεί το παραμικρό στοιχείο από την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.
Ο Δ. Ψαρράς μίλησε, επίσης, για την εσωτερική αντίφαση στην οποία στηριζόταν η Χρυσή Αυγή, ότι από τη μια φρόντισε να στήσει στεγανά μεταξύ ηγεσίας και ταγμάτων εφόδου, ενώ από την άλλη, όταν συλλαμβάνονταν μέλη της οργάνωσης, ο Μιχαλολιάκος και η ηγεσία έσπευδαν να δηλώσουν πλήρη άγνοια. Τέλος επισήμανε ότι οι δικαστικές διώξεις έχουν σήμερα δικαιωθεί με τη μείωση των επιθέσεων.
Ο Τάκης Γιαννόπουλος από τον αντιφασιστικό συντονισμό Αθήνας-Πειραιά μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός αντιφασιστικού κινήματος που να μην περιμένει να έχει νεκρό για να δράσει, ενώ ο Θανάσης Κούρκουλας από την κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό» τόνισε ότι επιβάλλεται η Αριστερά και η κυβερνώσα εκδοχή της να πάρει θέση υπέρ της καταδίκης της Χρυσής Αυγής.
Ελεύθεροι λόγω... δεκαοκτάμηνου
Μετά την πολύμηνη καθυστέρηση της δίκης για την εγκληματική οργάνωση, το δεκαοκτάμηνο κράτησης των πρώτων συλληφθέντων της Χρυσής Αυγής συμπληρώνεται στις 29 Μαρτίου. Εν αναμονή λοιπόν του ορισμού της ημερομηνίας έναρξης της δίκης, οι αρμόδιοι εισαγγελείς προχωρούν σε εισηγήσεις προς το Συμβούλιο Εφετών για την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του Αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου και του βουλευτή του κόμματος Χρήστου Παππά με περιοριστικούς όρους, λόγω παρέλευσης του δεκαοκταμήνου.
Συγκεκριμένα οι εισαγγελείς Εφετών Ιωάννης Προβατάρης και Δημήτρης Ασπρογέρακας, προτείνουν για τον Ν. Μιχαλολιάκο την επιβολή χρηματικής εγγύησης 125.000 ευρώ και τη διατήρηση των όρων που του έχουν επιβληθεί για κατηγορίες που αφορούν παραβάσεις του νόμου περί όπλων ενώ βάσει και του παραπεμπτικού βουλεύματος για τη Χ.Α., μετά την έξοδό του από τη φυλακή, τίθεται σε ισχύ ο όρος του κατ’ οίκον περιορισμού. Για τον Χρήστο Παππά προτείνουν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παράδοση διαβατηρίου, απαγόρευση μετακίνησης εκτός του νομού Αττικής, απαγόρευση μετακίνησης με πλωτά ή εναέρια μέσα, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα τρεις φορές τον μήνα και υποχρεωτική διανυκτέρευση στην οικία του.
Το Συμβούλιο Εφετών θα αποφανθεί μέσα στις επόμενες μέρες για τους όρους που θα επιβληθούν στους δύο προφυλακισμένους, όπως και για τον Γιάννη Λαγό, του οποίου το 18μηνο επίσης συμπληρώνεται στο τέλος του μήνα.