Την επόμενη Τετάρτη 2/7 ξεκινά στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τον τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας», γνωστότερο ως νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», που αποτελεί ένα από τα «προαπαιτούμενα» των δανειστών για τη δόση του Ιουλίου.

Οι όποιες αντι­δρά­σεις κυ­βερ­νη­τι­κών βου­λευ­τών (κυ­ρί­ως του ΠΑΣΟΚ) που εκλέ­γο­νται στους νο­μούς Κο­ζά­νης και Φλώ­ρι­νας, είναι κα­θα­ρά υπο­κρι­τι­κές. Εξάλ­λου, κα­νείς από τους δια­φω­νού­ντες βου­λευ­τές δεν συμ­με­τέ­χει στο 1ο θε­ρι­νό τμήμα της βου­λής που θα κλη­θεί να ψη­φί­σει το ξε­πού­λη­μα της ΔΕΗ. 

Το νο­μο­σχέ­διο προ­βλέ­πει τη με­τα­φο­ρά στη νέα εται­ρεία του 30% του πα­ρα­γω­γι­κού δυ­να­μι­κού της επι­χεί­ρη­σης και αντί­στοι­χου με­ρι­δί­ου πε­λα­τών (το 1/3 της εμπο­ρι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας και πε­ρί­που δύο εκα­τομ­μύ­ρια πε­λά­τες). Ει­δι­κό­τε­ρα, η «μικρή ΔΕΗ» θα πάρει προί­κα τις εξής μο­νά­δες ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γής: 

• Λι­γνί­της: ΑΗΣ Αμύ­νταιο Ι και ΙΙ, ισχύ­ος 600 MW, ΑΗΣ Με­λί­τη Ι, ισχύ­ος 330 MW και την άδεια ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γής για το σταθ­μό πα­ρα­γω­γής Με­λί­τη ΙΙ, ισχύ­ος 450 MW. Επί­σης τα δι­καιώ­μα­τα της ΔΕΗ στα λι­γνι­τω­ρυ­χεία που απαι­τού­νται για τη λει­τουρ­γία τους (Αμυ­νταί­ου, Κλει­διού, Λόφων Με­λί­τη, Κο­μνη­νών Ι και ΙΙ, Βεύης).
• Υδροη­λε­κτρι­κά: Πλα­τα­νό­βρυ­ση, ισχύ­ος 116 MW, Θη­σαυ­ρού, ισχύ­ος 384 MW, Άγρας, ισχύ­ος 50 MW, Εδεσ­σαί­ος, ισχύ­ος 19 MW, Πουρ­νά­ρι Ι και ΙΙ, συ­νο­λι­κής ισχύ­ος 334 MW.
• Φυ­σι­κό αέριο: ΑΗΣ Κο­μο­τη­νής, ισχύ­ος 485 MW.

Η επι­τυ­χία του πα­ρα­πά­νω σχε­δί­ου αφορά άμεσα ισχυ­ρούς παί­κτες στον τομέα της ενέρ­γειας. Διά­φο­ροι με­γα­λο­κα­πι­τα­λι­στές (Μυ­τι­λη­ναί­ος, Μπό­μπο­λας, Βαρ­δι­νο­γιάν­νης, Πε­ρι­στέ­ρης - ση­με­ρι­νοί αντα­γω­νι­στές της ΔΕΗ), σε συ­νερ­γα­σία με διε­θνείς επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, επι­διώ­κουν τη διά­σπα­ση της ΔΕΗ για να «βά­λουν χέρι» τόσο στις υπο­δο­μές όσο και στο πε­λα­το­λό­γιο της επι­χεί­ρη­σης. 

Πα­ράλ­λη­λα, η κυ­βέρ­νη­ση Σα­μα­ρά προ­ω­θεί την εκ­ποί­η­ση του 17% των με­το­χών της ΔΕΗ από το ΤΑΙ­ΠΕΔ και την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του ΑΔΜΗΕ (δί­κτυο με­τα­φο­ράς ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας), ενώ από την 1η Ιου­λί­ου έρ­χε­ται με­γά­λη αύ­ξη­ση στα τι­μο­λό­για του ρεύ­μα­τος για χι­λιά­δες νοι­κο­κυ­ριά που έχουν τε­τρα­μη­νιαία κα­τα­νά­λω­ση έως 800 κι­λο­βα­τώ­ρες. 

Το σω­μα­τείο «Σπάρ­τα­κος», στο οποίο συμ­με­τέ­χουν ως επί το πλεί­στον οι ερ­γα­ζό­με­νοι της ΔΕΗ στις μο­νά­δες ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γής της Δυ­τι­κής Μα­κε­δο­νί­ας, απο­φά­σι­σε να προ­χω­ρή­σει σε 48ω­ρες επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες απερ­γί­ες με την έναρ­ξη της συ­ζή­τη­σης στη Βουλή του σχε­δί­ου νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ».

Μά­λι­στα, για την απο­τρο­πή του νέου εγκλή­μα­τος κατά της δη­μό­σιας πε­ριου­σί­ας, καλεί σε συ­στρά­τευ­ση όχι μόνο τα υπό­λοι­πα σω­μα­τεία και τους ερ­γα­ζό­με­νους στη ΔΕΗ, αλλά όλη την κοι­νω­νία και ει­δι­κά τους συ­ντα­ξιού­χους, τους άνερ­γους και τους χα­μη­λό­μι­σθους που θα θι­γούν άμεσα από την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της επι­χεί­ρη­σης. 

Στο πλευ­ρό τους, ως τώρα, τάσ­σε­ται και η ΕΔΟΠ (Ένωση Διοι­κη­τι­κού και Οι­κο­νο­μι­κού Προ­σω­πι­κού)-ΔΕΗ, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι με το νο­μο­σχέ­διο «ολο­κλη­ρώ­νε­ται ο δια­με­λι­σμός της επι­χεί­ρη­σης και έτσι η τρο­φο­δο­σία με ηλε­κτρι­κή ενέρ­γεια στη χώρα ενα­πό­κει­ται πλέον στα χέρια της ιδιω­τι­κής πρω­το­βου­λί­ας με ό,τι αυτό συ­νε­πά­γε­ται για όλους εμάς».

Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, με συ­νε­χείς ανα­κοι­νώ­σεις του,  καλεί σε από­συρ­ση του επί­μα­χου νο­μο­σχε­δί­ου, αλλά είναι φα­νε­ρό ότι ο πα­ρά­γο­ντας που θα κρί­νει την αντι­πα­ρά­θε­ση με την κυ­βέρ­νη­ση, απο­τρέ­πο­ντας την πε­ραι­τέ­ρω διά­σπα­ση της ΔΕΗ, είναι η ερ­γα­τι­κή αντί­στα­ση.

 
Παρά τη θε­ρι­νή ρα­στώ­νη, η μάχη για τη «μικρή ΔΕΗ» δεν παίρ­νει ανα­βο­λή. Και η απά­ντη­ση στη νέα πρό­κλη­ση κυ­βέρ­νη­σης και τρόι­κας απαι­τεί σχε­δια­σμέ­νη πα­ρέμ­βα­ση και απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα. Το πρώτο βήμα είναι οι μα­ζι­κές-δυ­να­μι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις από όλα τα σω­μα­τεία ερ­γα­ζο­μέ­νων στη ΔΕΗ, με την πο­λι­τι­κή στή­ρι­ξη της Αρι­στε­ράς. Ιδιαί­τε­ρα ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ πρέ­πει να πάρει αμέ­σως πρω­το­βου­λία -ει­δι­κά στις πό­λεις που βρί­σκο­νται οι υπό «τε­μα­χι­σμό» μο­νά­δες, αλλά όχι μόνο- κα­λώ­ντας σε παλ­λαϊ­κό αγώνα για τη μα­ταί­ω­ση της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης της ΔΕΗ, για φθηνό ρεύμα που θα πα­ρέ­χε­ται από το Δη­μό­σιο στα φτωχά λαϊκά στρώ­μα­τα, χωρίς χα­ρά­τσια και υπέ­ρο­γκες χρε­ώ­σεις.