Την επόμενη Τετάρτη 2/7 ξεκινά στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τον τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας», γνωστότερο ως νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», που αποτελεί ένα από τα «προαπαιτούμενα» των δανειστών για τη δόση του Ιουλίου.

Οι όποιες αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών (κυρίως του ΠΑΣΟΚ) που εκλέγονται στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας, είναι καθαρά υποκριτικές. Εξάλλου, κανείς από τους διαφωνούντες βουλευτές δεν συμμετέχει στο 1ο θερινό τμήμα της βουλής που θα κληθεί να ψηφίσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ. 

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μεταφορά στη νέα εταιρεία του 30% του παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης και αντίστοιχου μεριδίου πελατών (το 1/3 της εμπορικής δραστηριότητας και περίπου δύο εκατομμύρια πελάτες). Ειδικότερα, η «μικρή ΔΕΗ» θα πάρει προίκα τις εξής μονάδες ηλεκτροπαραγωγής: 

• Λιγνίτης: ΑΗΣ Αμύνταιο Ι και ΙΙ, ισχύος 600 MW, ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύος 330 MW και την άδεια ηλεκτροπαραγωγής για το σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης τα δικαιώματα της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία τους (Αμυνταίου, Κλειδιού, Λόφων Μελίτη, Κομνηνών Ι και ΙΙ, Βεύης).
• Υδροηλεκτρικά: Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW, Θησαυρού, ισχύος 384 MW, Άγρας, ισχύος 50 MW, Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW.
• Φυσικό αέριο: ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.

Η επιτυχία του παραπάνω σχεδίου αφορά άμεσα ισχυρούς παίκτες στον τομέα της ενέργειας. Διάφοροι μεγαλοκαπιταλιστές (Μυτιληναίος, Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, Περιστέρης - σημερινοί ανταγωνιστές της ΔΕΗ), σε συνεργασία με διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους, επιδιώκουν τη διάσπαση της ΔΕΗ για να «βάλουν χέρι» τόσο στις υποδομές όσο και στο πελατολόγιο της επιχείρησης. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση Σαμαρά προωθεί την εκποίηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας), ενώ από την 1η Ιουλίου έρχεται μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος για χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν τετραμηνιαία κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες. 

Το σωματείο «Σπάρτακος», στο οποίο συμμετέχουν ως επί το πλείστον οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας, αποφάσισε να προχωρήσει σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ».

Μάλιστα, για την αποτροπή του νέου εγκλήματος κατά της δημόσιας περιουσίας, καλεί σε συστράτευση όχι μόνο τα υπόλοιπα σωματεία και τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, αλλά όλη την κοινωνία και ειδικά τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τους χαμηλόμισθους που θα θιγούν άμεσα από την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. 

Στο πλευρό τους, ως τώρα, τάσσεται και η ΕΔΟΠ (Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού)-ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι με το νομοσχέδιο «ολοκληρώνεται ο διαμελισμός της επιχείρησης και έτσι η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα εναπόκειται πλέον στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους εμάς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με συνεχείς ανακοινώσεις του,  καλεί σε απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου, αλλά είναι φανερό ότι ο παράγοντας που θα κρίνει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, αποτρέποντας την περαιτέρω διάσπαση της ΔΕΗ, είναι η εργατική αντίσταση.

 
Παρά τη θερινή ραστώνη, η μάχη για τη «μικρή ΔΕΗ» δεν παίρνει αναβολή. Και η απάντηση στη νέα πρόκληση κυβέρνησης και τρόικας απαιτεί σχεδιασμένη παρέμβαση και αποφασιστικότητα. Το πρώτο βήμα είναι οι μαζικές-δυναμικές κινητοποιήσεις από όλα τα σωματεία εργαζομένων στη ΔΕΗ, με την πολιτική στήριξη της Αριστεράς. Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει αμέσως πρωτοβουλία -ειδικά στις πόλεις που βρίσκονται οι υπό «τεμαχισμό» μονάδες, αλλά όχι μόνο- καλώντας σε παλλαϊκό αγώνα για τη ματαίωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, για φθηνό ρεύμα που θα παρέχεται από το Δημόσιο στα φτωχά λαϊκά στρώματα, χωρίς χαράτσια και υπέρογκες χρεώσεις.