Συμπαράσταση και αλληλεγγύη από τους εργαζόμενους.

Οι αγρότες κινητοποιούνται σε πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα και δεν περιορίζονται φέτος μόνο στα μπλόκα και το κλείσιμο δρόμων.

Παρόλο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να παραμυθιάσει τον υπόλοιπο κόσμο της δουλειάς ότι οι αγρότες διαμαρτύρονται αδίκως γιατί οι περισσότεροι είναι…ωφελημένοι, τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών στα γρήγορα, χωρίς ιδιαίτερο ρεπορτάζ και τις χαρακτηρίζουν από αδικαιολόγητες έως «καθιερωμένες κάθε χρόνο την ίδια εποχή», οι αγρότες είναι σε δρόμους και πλατείες, με προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν να καθησυχάσουν.

Την Παρασκευή 10/2, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (σύσκεψη της 7/2) αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους από το ΥΠΑΑΤ και λοιπούς φορείς και κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα, την Τρίτη 14 Φλεβάρη.

Οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η υπογραφή όλων των απαιτήσεων των «δανειστών», «θεσμών», ΣΕΒ και μεγαλο-ιδιωτικών συμφερόντων, σε βάρος των εργαζομένων στρωμάτων, των μικρομεσαίων αγροτών και όλων όσων ζουν από τη δουλειά τους, κάνουν απολύτως σαφή την πρόβλεψη της υποδοχής των αγωνιζόμενων αγροτών από την κυβέρνηση.

Εξάλλου, θα είναι ακριβώς ένας χρόνος και δυο μέρες από την περσινή τους κάθοδο στην Αθήνα, κατά την οποία η κυβέρνηση έλουσε με δακρυγόνα την περιοχή έξω από το ΥΠΑΑΤ, αλλά και μέσα στο ΥΠΑΑΤ, θέτοντας σε κίνδυνο, μάλιστα, την ακεραιότητα και ασφάλεια των εργαζομένων στο υπουργείο, που με εντολή της πολιτικής ηγεσίας δεν επιτρεπόταν η αποχώρησή τους. Αλησμόνητες στιγμές, με το Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ και τη Δ/νση Προσωπικού να παίρνουν απουσίες εργαζομένων που φοβήθηκαν κι έφυγαν!

Φέτος, τέσσερις Ομοσπονδίες και πέντε Σωματεία (ΠΟΣΕΥΓ, ΠΟΓΕΔΥ, ΟΣΕΑΠΕ, ΟΣΕΑΔΕ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΓΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ), που εκπροσωπούν εργαζόμενους σε Υπηρεσίες που σχετίζονται με τον Πρωτογενή Τομέα και τον αγροτικό κόσμο, σε σύσκεψη της 27/1, αποφάσισαν και υπογράφουν ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ και συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να ληφθούν νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖ. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΓΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κ Ο Ι Ν Ο   Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Οι οργανώσεις που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο χαιρετίζουμε τους μικρομεσαίους αγρότες που βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα για την επιβίωσή τους, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με τη γη και την κτηνοτροφία, για να μπορέσουν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους με αξιοπρέπεια.

          Τα πολύ χαμηλά επίπεδα των τιμών με τις οποίες πουλάνε τα προϊόντα τους τη στιγμή που εμείς τα αγοράζουμε πανάκριβα, το υψηλό κόστος παραγωγής με το ΦΠΑ από το 13% να πηγαίνει στο 24% στα αγροτικά εφόδια, οι αυξημένες τιμές στο πετρέλαιο, το αγροτικό ρεύμα, οι αυξημένες έως και 27% ασφαλιστικές εισφορές, η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης με τους συντελεστές να πηγαίνουν από το 13% στο 22%, με τον ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, με το περιβαλλοντικό τέλος στο νερό, τον ειδικό φόρο στο κρασί και το τσίπουρο, οι σημαντικές απώλειες από τις καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από την κακοκαιρία και τις διάφορες ασθένειες ενώ την ίδια στιγμή ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει όλα τα αίτια και όλες τις ζημιές και οι καθυστερήσεις είναι πρωτοφανείς με ευθύνη της κυβέρνησης που ουσιαστικά κατάργησε τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Από κοντά και τα προβλήματα των συνταξιούχων μικρομεσαίων αγροτών, που με την πενιχρή σύνταξη που παίρνουν, αναγκάζονται να καλλιεργούν τη γη τους και μετά τα 67 τους χρόνια, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες. Με το καινούριο όμως ασφαλιστικό σύστημα τιμωρούνται γι αυτό κόβοντας τους τη σύνταξη στο 60% και υποχρεώνοντας τους να πληρώνουν εισφορές για το γεωργικό τους εισόδημα. Η τιμωρία όμως από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται και για την σύνταξη χηρείας. Ο χήρος ή χήρα που είχε την «ατυχία» να είναι σε ηλικία μικρότερη των 55 χρονών θα πάρει τη σύνταξη χηρείας για 3 χρόνια και μετά πάλι όταν γίνει 67 χρονών υπό προϋποθέσεις. Και δεν σταματάει εκεί... Μεγάλη μείωση έρχεται και στις ορφανικές συντάξεις…    

Τα προβλήματά τους δεν διαφέρουν πολύ από τα δικά μας γιατί και για εμάς πρόβλημα είναι τα χαμηλά εισοδήματα που δεν μπορούμε να βγάλουμε το μήνα, το ασφαλιστικό με τις συντάξεις ψίχουλα, το φορολογικό με τον ΦΠΑ, η κατάργηση του αφορολόγητού, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών κα.

          Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ουσιαστικά συνεχίζει στον αγροτικό τομέα την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων υιοθετώντας και υλοποιώντας σειρά εξοντωτικών μέτρων που τσακίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά. Με αυτόν τον τρόπο υπηρετείται ο διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ και της ΚΑΠ για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα, προκειμένου να συγκεντρωθεί και να ενισχυθεί παραπέρα η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα με συνέπεια το παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Είναι γνωστό ότι το 80% των αγροτών παίρνει μόνο το 20% των επιδοτήσεων και το 20% των μεγαλοαγροτών απολαμβάνει το 80% των επιδοτήσεων ευνοώντας τους μεγάλους να γίνουν μεγαλύτεροι. Με τη νέα ΚΑΠ επιβάλλονται νέες μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις που μέχρι το 2019 θα φθάσουν στο 60% ενώ με εργαλείο το νόμο για το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» που ψήφισε η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στο αίτημα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών αποκλείονται από τις επιδοτήσεις κοντά στις 250.000 μικροί αγρότες.

          Το τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με το οποίο ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι θα λύσει τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών απευθύνεται κατά βάση σε καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις και όχι στην αγροτιά που ξεκληρίζεται. Το ίδιο ισχύει και για την «κάρτα του αγρότη» η οποία ουσιαστικά είναι κάρτα του Τραπεζίτη, ο οποίος εξασφαλίζει τα κέρδη του, δεσμεύοντας τις επιδοτήσεις (ακόμη και τις μελλοντικές) και κρατώντας σε ομηρία τους αγρότες.

          Από την προώθηση των αναδιάρθρωσεων στην αγροτική παραγωγή, το πέταγμα των μικρών και μεσαίων παραγωγών και την ακόμα μεγαλύτερη υποταγή της παραγωγής στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε. Τα διατροφικά σκάνδαλα με τις διοξίνες, με τις τρελές αγελάδες, με το κρέας αλόγου σε μια σειρά από «προηγμένες» καπιταλιστικά χώρες, όπου η λεγόμενη «επιχειρηματική γεωργία» κυριαρχεί, δεν είναι εξαιρέσεις αλλά η κανονικότητα σε μια κοινωνία όπου η παραγωγή  είναι υποταγμένη στο κέρδος. Η σημαντική εξάρτηση της χώρας μας από εισαγωγές σε βασικά διατροφικά είδη (κρέας, γάλα κλπ) σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, οι ψηλές τιμές των προϊόντων είναι μονό μερικές από τις συνέπειες.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με χίλια ψέματα και μύριες υποσχέσεις, με επιλεκτικά «μαγειρέματα» αριθμών και ποσοστών προσπαθεί «να κάνει το μαύρο άσπρο» σε ότι αφορά την κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Λένε ότι τάχα οι αγρότες δεν έχουν θιχτεί από τα μνημόνια, όπως τα άλλα λαϊκά στρώματα που έχουν πληγεί άγρια, άρα αδίκως διαμαρτύρονται βγαίνοντας στους δρόμους. Μ’ αυτόν τον τρόπο εκτός των άλλων, θέλουν να υποκινήσουν και τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών.

Η αλήθεια είναι ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες, όπως συνολικά οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, όχι απλώς θίγονται, αλλά έχουν σφαγιαστεί από την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΕΕ, πολιτική που είναι συνέχεια των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Εμείς οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις Περιφέρειες, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στον ΟΓΑ, και τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» βλέπουμε καθημερινά το «νήμα», που συνδέει την αντιαγροτική πολιτική με την αντεργατική πολιτική και τις αναδιαρθρώσεις στο κράτος. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με την απαξίωση, την συγχώνευση και κατάργηση δομών κρατικών υπηρεσιών που ασχολούνται με την αγροτική οικονομία και την κτηνιατρική, με τις ιδιωτικοποιήσεις και εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων τους, με την υποστελέχωση των υπηρεσιών από τη συνεχή «απαγόρευση» των προσλήψεων,  με την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας.

          Ζούμε «από τα μέσα» πώς το κράτος και τα θεσμικά του όργανα στηρίζουν τις μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις.  

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι αγρότες. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους καθώς και το πλαίσιο των άμεσων διεκδικήσεών τους. Εμείς οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουμε κοινό αντίπαλο, την αντιλαϊκή – αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που είναι η πηγή των προβλημάτων μας, γι’ αυτό συμπορευόμαστε στον ίδιο αγωνιστικό δρόμο. Αυτός ο αγώνας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας, καθώς αφορά στην εξασφάλιση φθηνών και υγιεινών προϊόντων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας.

Δίνουμε τον δικό μας αγώνα επιβίωσης συμπαρατασσόμενοι με τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες παλεύοντας να εμποδίσουμε τα χειρότερα και δείχνοντας τη διέξοδο που δεν είναι άλλη από μια διαφορετική οργάνωση της παραγωγής, όπου κριτήριο δεν θα είναι το κέρδος αλλά η ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών, όπου η μεγάλη μηχανοποιημένη αυτοματοποιημένη παραγωγή θα «δουλεύει» προς όφελος του λαού.

Ετικέτες