Η ΔΕΗ, το νερό και το χρέος του ελληνικού κράτους
Με αφορμή την επίσκεψη της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννας Γαϊτάνη στο υδροηλεκτρικό φράγμα του συγκροτήματος Αχελώου κοντά στο Αγρίνιο, διαπιστώσαμε τον πλούτο που έχει στα χεριά της η ΔΕΗ και καταλάβαμε ότι η πώληση της ΔΕΗ είναι προσχηματική και ουσιαστικά είναι το πρώτο βήμα για την πώληση του νερού και των υδάτινων πόρων της χώρας.
Για να δούμε τι επιπτώσεις θα υπάρξουν από την πώληση της ΔΕΗ.
Επιπτώσεις στους εργαζόμενους
Στους εργαζόμενους λέει η κυβέρνηση ότι δεν θα θιχθούν τα δικαιώματα τους ούτε θα υπάρξουν απολύσεις και ότι θα ισχύσουν οι οροί εργασίας που ισχύουν στην ΔΕΗ. Το πιθανότερο όμως είναι ότι το αφεντικό της μικρής ΔΕΗ θα προσφέρει εθελουσία (στα πρότυπα του ΟΤΕ) και τους νέους εργαζόμενους που θα προσλάβει θα τους δίνει ψίχουλα με ατομικές συμβάσεις (το κράτος δίνει αυτό το δικαίωμα τους καπιταλιστές ). Οπότε οι «κακοί» συνδικαλιστές (κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης) θα βολευτούν με τα πακέτα της εθελουσίας καθώς οι περισσότεροι είναι κοντά στην σύνταξη και θα επιβαρύνουν τα ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό που τόσο θέλει η κυβέρνηση να μειώσει.
Τιμολογιακή πολιτική της «μικρής ΔΕΗ»
Τα πάγια και τα τέλη δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν στους λογαριασμούς και το πιθανότερο είναι η κιλοβατώρα να αυξηθεί καθώς το ρεύμα είναι είδος πρώτης ανάγκης και ο κόσμος είναι αναγκασμένος να το πληρώνει για να μπορεί να ζει.
Ανταγωνισμός στην ενεργεία
Ανταγωνισμός δεν γίνετε να υπάρξει στον τομέα της ενεργείας καθώς είναι περιορισμένοι οι τρόποι παράγωγης της. Αυτό που θα γίνει θα είναι από το κρατικό μονοπώλιο να πάμε σε ένα ολιγοπώλιο το όποιο θα δημιουργήσει καρτέλ στην ενέργεια και δεν θα δούμε ποτέ τα θετικά αποτελέσματα του ανταγωνισμού που είναι η μείωση στις τιμές. Χαρακτηριστικό είναι ότι για να υπάρξει ανταγωνισμός θα πρέπει να υπάρξουν πάνω από 4-5 εταιρίες παράγωγης ενεργείας, ώστε να υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων. Το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» είναι απλά ένα δωράκι από την μονοπωλιακή πίτα του κράτους σε κάποιους καπιταλιστές. Όποιο βιβλίο οικονομικών και να διαβάσεις δεν λέει πουθενά ότι υπάρχει ανταγωνισμός ή σπάσιμο του μονοπωλίου όταν υπάρχουν μόνο 2 εταιρίες που να πουλάνε το ίδιο προϊόν.
Η ΔΕΗ δεν είναι βιώσιμη
Αυτό είναι ανέκδοτο καθώς από στοιχειά που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία ICAP για την πορεία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ είχαν κέρδη στην περίοδο της κρίσης 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ με την ΔΕΗ να έχει 5,8 δισεκατομμύρια. Όσα και να χρεωστάει η ΔΕΗ από την στιγμή που δεν είναι ελλειμματική και μοιράζει μέρισμα στους μέτοχους κάθε χρόνο αυτό σημαίνει ότι είναι βιώσιμη και κερδοφόρα. Τα χρέη της ΔΕΗ δεν θα μεταφερθούν στην «μικρή ΔΕΗ» και τότε πιθανότατα να μην είναι βιώσιμη η ΔΕΗ καθώς θα χάσει το 30% των κερδών της και θα παραμείνουν τα χρέη της.
Με τα χρήματα που θα πάρει το κράτος θα μειωθεί το χρέος
Το χρέος όχι μόνο δεν θα μειωθεί αλλά θα αυξηθεί, καθώς από την μια το 1,5 δισ. δεν θα πάει όλο στο κράτος (καθώς το κράτος έχει το 51% της ΔΕΗ το άλλο 49% το έχουν ιδιώτες) και τα κέρδη του κράτους από την ΔΕΗ θα μειωθούν 30%.
Υδροηλεκτρικά και νερό
Πλέον ο ιδιώτης θα αναλάβει της υποχρεώσεις του κράτους για ύδρευση των περιοχών από τα υδροηλεκτρικά που θα περάσουν στην κατοχή του, όποτε ουσιαστικά θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό και οι υδάτινοι πόροι στις περιοχές αυτές καθώς την διαχείριση του νερού την αναλαμβάνει ο ιδιώτης αγοράζοντας την τσάμπα από το κράτος. Ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του νερού στην χώρα μας.
Είχαμε οφέλη από άλλες ιδιωτικοποιήσεις
Ο ΟΤΕ πουλήθηκε 400 εκατομμύρια και αυτή την στιγμή η αξία του είναι 5 δισ., ο ΟΠΑΠ πουλήθηκε 700 εκατομμύρια και μόνο στην περίοδο του μουντιάλ ο τζίρος του ξεπερνά αυτό το ποσό. Μόνο από το στοίχημα πιθανότατα ο επενδυτής έχει κάνει την απόσβεση του. Τα κέρδη των επιχειρήσεων αυτών θα μπορούσαν να έχουν κάνει πλεονασματικό τον προϋπολογισμό και να μειώνουν πάνω από 2% το χρέος της χώρας κάθε χρόνο.
Κοινωνική πολιτική της ΔΕΗ
Αυτή την στιγμή στα νοσοκομεία και στις δημοσιές επιχειρήσεις σχολεία κλπ δεν κόβεται το ρεύμα. Όσα και να χρωστάνε οι πολίτες κάνουν διακανονισμούς, όσο μεγαλύτερους μπορούν. Στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας που έχει εργοστάσια η ΔΕΗ έχουν πολύ φθηνή θέρμανση τον χειμώνα. Αυτά θα σταματήσουν να υπάρχουν όπου θα δίνει ρεύμα η «μικρή ΔΕΗ». Επίσης, στην μητέρα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, το ρεύμα είναι υπό κρατικό έλεγχο καθώς ακόμη και αυτοί είδαν ότι η ιδιωτικοποίηση είναι καταστροφική για την κοινωνία.
Τέλος, η ΕΕ, λέει ότι είναι απέναντι στην κοινοτική νομοθεσία το να υποχρεώσεις 2 εκατομμύρια πελάτες να αλλάξουν πάροχο, με το έτσι θέλω.
Μετά από όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει ότι είναι προς το συμφέρον μας να πουληθεί η ΔΕΗ. Επιμένει γιατί θέλει να δώσει τσάμπα την δημόσια περιουσία σε ξένα και ντόπια συμφέροντα. Να δώσει τσάμπα τους φυσικούς πόρους για να μας εκβιάζουν μια ζωή.
* Ο Δημήτρης Καλαμπόκας είναι νέος κατ' επάγγελμα αγρότης