Ανακοίνωση του Συλλόγου Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Φοιτητών/-τριών Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ σχετικά με τις συλλήψεις την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Ο Σύλλογος μας καταγγέλλει τη σύλληψη από την αστυνομία ολιγομελών ομάδων, που πραγματοποιούσαν παρέμβαση με μοίρασμα φυλλαδίων στην πλατεία Συντάγματος χθες το απόγευμα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Ύστερα από μια συμβολική φεμινιστική δράση, η αστυνομία συνέλαβε μέλη πολιτικών και φεμινιστικών συλλογικοτήτων με τη δικαιολογία της παραβίασης των περιοριστικών μέτρων. Επιπλέον, ως Σύλλογος βρίσκουμε απαράδεκτη και αντιδημοκρατική την πρακτική απαγόρευση του δικαιώματός μας στην διαμαρτυρία και στην άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση, η οποία επικαλείται την πανδημία και τα ζητήματα δημόσιας υγείας κατά το δοκούν για να αναιρέσει εργατικές και δημοκρατικές κατακτήσεις. 

Αναρωτιόμαστε πώς προστατεύεται κανείς καλύτερα από την πανδημία. Στην πλατεία Συντάγματος με όλες τις απαραίτητες αποστάσεις και μέτρα προστασίας ή μέσα σε ένα όχημα της αστυνομίας; Αναρωτιόμαστε πώς προστατεύεται κάποια από τη βία της πατριαρχίας; Όταν είναι στο σπίτι μια γυναίκα και φοβάται μην της ασκηθεί βία ή όταν αισθάνεται ασφαλής; Φωταγωγώντας υποκριτικά τη Βουλή την ώρα που συντηρείται όλο το πλέγμα της γυναικείας ανισοτιμίας ή διεκδικώντας μαχητικά τα δικαιώματα των γυναικών σε όλες τις πλευρές της ζωής τους (οικογένεια, εργασία κ.λπ.); Τις απαντήσεις σε αυτά τις γνωρίζουμε. Ρωτάμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη πώς προστατεύεται κανείς από την αστυνομία; Αυτό δεν το γνωρίζουμε. 

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στις συλληφθείσες δυναμώνοντας ταυτόχρονα τον αγώνα, για να ξεριζωθούν οι ρίζες κάθε γυναικείας ανισοτιμίας, όπου και όπως κι αν εκφράζεται. 

Η Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Φοιτητών/-τριών Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ 

Ετικέτες