Μια συνέντευξη του υπουργού Υγείας Παν. Κουρουμπλή στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (μας) άναψε ξαφνικά φωτιές.[1] Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε: «Η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ (ΕΣΑΝ ΑΕ) εξαρτάται τι διοικητικό συμβούλιο και τι βούληση θα έχει… Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα την καταργήσουμε».

Τέτοια διάψευση δεκάδων προεκλογικών και μετεκλογικών ανακοινώσεων[2] καταργεί και την παραμικρή αξιοπιστία όχι μόνο αυτών που, αλλοίμονο, κάνουν τη μεγαλειώδη κολοτούμπα, αλλά και όλων των αγωνιστών με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε νοσοκομείο, οι οποίοι, μεταφέροντας τον αγώνα στο κεντρικό πολιτικό πεδίο, διαβεβαιώναμε τον κόσμο ότι η ΕΣΑΝ ΑΕ είναι de facto καταργημένη με κυβέρνηση «της Αριστεράς». Όσοι δεν κρυφτούμε σε γραφεία Διοικητών, επιτελών κλπ., θα κινδυνεύουμε με δημόσιο λιθοβολισμό…

Να θυμίσουμε εν τάχει, το περιεχόμενο της ΕΣΑΝ Α.Ε., πέρα από τι διοικητικό συμβούλιο και τι βούληση θα έχει…

Η ΕΣΑΝ ΑΕ, με μετόχους την κυβέρνηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές (51% Δημόσιο - 49% «Λοιποί», αλλά με ΔΣ όπου το κράτος μειοψηφεί), με πρόσχημα την ανάγκη ενιαίων κανόνων κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας (τα λεγόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα DRG αντίστοιχα των σημερινών ΚΕΝ)[3], με βάση τους οποίους ασφαλιστικά ταμεία και ασθενείς θα «αγοράζουν» τις υπηρεσίες υγείας από δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, θα διαχειρίζεται κεφάλαια που δεν της ανήκουν και θα τα μεταφέρει όπου αυτή κρίνει.

Η εταιρεία αυτή αποκτά υπερεξουσίες, αφού μπορεί να κατευθύνει όλο το σύστημα  μέσω της χρηματοδότησης, του ελέγχου και της αξιολόγησης όλων των δομών περίθαλψης, θεσπίζοντας ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αξιολόγησης και λειτουργίας. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας αντιμετωπίζονται ενιαία, σαν δύο καλοί ανταγωνιστές. Στην πράξη το «ιδιωτικό» και η υγεία του κέρδους επιβάλλονται όχι απλά ως «νόμιμες», αλλά ως κυρίαρχες επιλογές στο σύστημα υγείας.

Κάθε δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει να λειτουργεί με βάση την ανάπτυξη και ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας του. Συνεχώς (και άνισα) ανταγωνιζόμενο τα άλλα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, θα εξασφαλίζει συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ) και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Από το πόσο «ανταγωνιστικά» είναι, θα εξαρτάται η συνέχιση της λειτουργίας τους ή όχι, η ανάπτυξη ή το κλείσιμο κλινικών και ιατρικών τμημάτων.

Επί του πρακτέου, η ΕΣΑΝ ΑΕ βάζει στη θέση του τιμονιέρη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας τους καρχαρίες (Αποστολόπουλος, Λιακουνάκος κ.α.), ώστε να αποφασίζουν για την «ποσότητα»-ποιότητα υγείας που δικαιούμαστε, ενώ το υπουργείο Υγείας αυτοπεριορίζεται σε ρόλο επόπτη.

Όσο για τους ασθενείς, θα ψάχνουν ποιος χρηματοδοτείται από την ΑΕ, η οποία θα παρέχει ένα ελάχιστο πακέτο χρημάτων και το υπόλοιπο θα το βάζουν από την τσέπη τους (κι άλλο πεδίο δόξης λαμπρό για τις μεγάλες ασφαλιστικές).

Μη άμεση κατάργηση της ΕΣΑΝ ΑΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με ξεκάθαρο ξεπούλημα του συλλογικού συμφέροντος και των εργατικών δικαιωμάτων. Καθήκον όλων μας, σε κάθε περίπτωση, είναι η ανάπτυξη ενός ανεξάρτητου διεκδικητικού κινήματος για μια Υγεία-Δικαίωμα για όλους χωρίς αποκλεισμούς και όχι εμπόρευμα στον πάγκο του χασάπη.

  1. www.ygeionomikoi.gr/menu-epikairotita/menu-epik-ygeia/3643-δεύτερο-φάουλ-Κουρουμπλή/ -ανακοίνωση ΜΕΤΑ Υγειονομικών
  2.  www.healthreport.gr/τι-θα-κάνουμε-στην-υγεία/ -συνέντευξη Γ.Γ. Υ.Υ. Μπασκόζου
  3. www.ygeianet.gr/box/cal/44793.pdf - πλήρως τεκμηριωμένη κριτική στο μοντέλο των DRGs

*Ο Βαγγέλης Λιγάσας είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΓΝΘ Γ. Γεννηματάς

Ετικέτες