Η Πανελλαδική Σύσκεψη της Λαϊκής Ενότητας θεωρεί ότι το πλαίσιο και η κατεύθυνση που αποτυπώνεται στα εισηγητικά κείμενα όπως και η προγραμματική διακήρυξη ορίζουν το περίγραμμα με το οποίο θα κινηθεί η ΛΑΕ το επόμενο διάστημα μέχρι την πρώτη, την «ιδρυτική», Πανελλαδική Συνδιάσκεψή της, στις αρχές του χρόνου.

Ειδικότερα, η Πανελλαδική Σύσκεψη κάνει τις ακόλουθες εκτιμήσεις για τη συγκυρία και τα καθήκοντά μας:

1.Η ΛΑ.Ε. υπογραμμίζει ότι το ξεκίνημα της συγκεκριμένης εφαρμογής του Μνημονίου 3 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την καλυμμένη υποστήριξη από  ΝΔ, ΠΑΣΟΚ Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων  και -κυρίως- την ανοιχτή υποστήριξη από τους δανειστές και τις ευρωηγεσίες, διαμορφώνει καθοριστικά τους όρους της συγκυρίας και διαμορφώνει ένα κλίμα σαφώς διαφορετικό από αυτό των εκλογών της 20/09.

2. Τα πρώτα σκληρά μνημονιακά μέτρα αποδεικνύουν χειροπιαστά και συγκεκριμένα την πραγματικότητα για την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τερματίζουν τη δημαγωγία για τα διαβόητα «ισοδύναμα», αλλά και βάζουν τέλος στις αυταπάτες περί μνημονιακής πολιτικής «με ανθρώπινο πρόσωπο». Καταδεικνύουν ότι το επόμενο διάστημα ο λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια επίθεση αντιλαϊκών νεοφιλελεύθερων μέτρων. Την ίδια στιγμή, η οικονομική κρίση βαθαίνει και δεν υπάρχει εύκολη έξοδος από το φαύλο κύκλο χρέους – ύφεσης – ανεργίας.

3. Ακριβώς για αυτό, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου έρχεται αντιμέτωπη με το πρώτο κύμα κοινωνικής αντίστασης στην πολιτική της. Η επιτυχημένη γενική απεργία στις 12 Νοέμβρη απέδειξε τον τερματισμό της «περιόδου χάριτος» πριν η κυβέρνηση κλείσει 50 μέρες στην εξουσία, ενώ οι κινητοποιήσεις των μαθητών και η σημαντική κινητοποίηση των αγροτών αποδεικνύουν ότι υπάρχουν όροι για ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο αντίστασης, που μπορεί αρχικά να μπλοκάρει συγκεκριμένα μέτρα και να διαμορφώσει όρους για να ανατραπεί το σύνολο της μνημονιακής πολιτικής. Αυτό είναι και το καλύτερο πεδίο για να εργαστούμε και για τη συγκρότηση και ενίσχυση και της ίδιας της ΛΑΕ.

4. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά «κραταιά» είναι σήμερα η κυβέρνηση. Οι εσωτερικές αντιθέσεις (π.χ. με το ξεδίπλωμα της «Πανουσιάδας» και των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, την παραίτηση Σακελλαρίδη, τις διαγραφές Παναγούλη και Νικολόπουλου) θα ενταθούν, καθώς η κυβέρνηση θα εφαρμόζει ολοένα και αντιλαϊκά μέτρα, ενώ στα προβλήματα θα συμβάλει και η προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στον χάρτη ισχύος των ΜΜΕ, αλλά και των επιχειρήσεων γενικότερα, με μοχλό την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών. Τα προβλήματα συνοχής στην Κ.Ο. και στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα ενταθούν.

5. Συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι η ένταση της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, οι επιπτώσεις από την εφαρμογή των μέτρων, αλλά και το ξεδίπλωμα των κινητοποιήσεων αντίστασης, όπως και η αποκάλυψη του δημαγωγικού χαρακτήρα των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιταχύνει  τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

6. Η ΛΑ.Ε. θέτει το σύνολο των δυνάμεών της σε κινηματικό «συναγερμό» και θα προγραμματίσει τις ενέργειές της με στόχο να τεθεί στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής αντίστασης και της πάλης για να επιστρέψει ξανά η εμπιστοσύνη του λαού στη δύναμη του συλλογικού αγώνα αλλά και της προσπάθειας να ξαναγίνει η Αριστερά συνώνυμη με την αντίσταση, την κατάργηση των μνημονίων, την ριζοσπαστική αλλαγή και τον κοινωνικό μετασχηματισμό.

Εκτιμάμε ότι το πρόγραμμα δράσης μας οφείλει να έχει τις εξής προτεραιότητες:

α) Το μέτωπο της υπεράσπισης της λαϊκής κατοικίας, της απόκρουσης των πλειστηριασμών προς όφελος των τραπεζιτών και των δανειστών, της πάλης ενάντια στη φοροεπιδρομή, τα χαράτσια και τις διακοπές παροχής ρεύματος και υδροδότησης.

β) Το μέτωπο του Ασφαλιστικού και της υγείας, της απόκρουσης της κορυφαίας νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρρύθμισης, που απειλεί με πλήρη εκθεμελίωση όλες τις κατακτήσεις σε σύνταξη και περίθαλψη.

γ) Την πάλη ενάντια στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς, των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, των μελισσουργών και των αλιέων.

δ) Τον αγώνα της νεολαίας ενάντια στην «εκπαιδευτική εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, τις περικοπές, την ανεργία και την επισφάλεια.

ε) Την απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή τα δίκτυα και τις υποδομές, την ενέργεια, τις τράπεζες, την πάλη για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος.

7. Επιπλέον  η ΛΑΕ θα  προχωρήσει  σε πολιτικές  και  κινηματικές  πρωτοβουλίες,   ώστε  να  αναδεχθεί το  μέγα  σκάνδαλο  της  νέας ανακεφαλαιοποιησης  των  τραπεζών και να αποδοθούν οι πολιτικές  και  ποινικές ευθύνες  για αυτό. Είναι  χαρακτηριστικό ότι οι  ξένοι  επενδυτές με  5 δις  πήραν   στα  χέρια τους  όλες  τις  συστημικές  τράπεζες. Το Δημόσιο κατέχει πλέον μια μικρή μειοψηφία μετοχών   παρότι οι  κυβερνήσεις  Σαμαρά  και   Τσίπρα έχουν φορτώσει  τον  Ελληνικό  λαό με  χρέος  50δις  για τις  δυο  ανακεφαλαιοποιήσεις. Συγχρόνως,  η κυβέρνηση  Τσίπρα–Καμμένου εξαφάνισε τους   περίπου  300.000  μικρομετόχους  οι οποίοι  έχασαν  όλα  τα χρήματα τους   με τα  οποία  είχαν  αγοράσει  μετοχές  των  τραπεζών.

8. Σε αυτές τις μάχες η ΛΑΕ θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της

  • Στηρίζοντας πρωτοβουλίες για το αγωνιστικό συντονισμό των σωματείων και των ταξικών αντιμνημονιακών δυνάμεων μέσα στο εργατικό κίνημα, σε ρήξη με λογικές εργοδοτικού, μνημονιακού, κυβερνητικού συνδικαλισμού και με βασική κατεύθυνση την κλιμάκωση των αγώνων και την πανεργατική κινητοποίηση
  • Συμβάλλοντας στο συντονισμό των αγωνιστικών δυνάμεων στη νεολαία.
  • Στηρίζοντας το συντονισμό των κινημάτων ενάντια στους πλειστηριασμούς και τη λαϊκή ανυπακοή απέναντι στις πολιτικές της εξαθλίωσης.
  • Δουλεύοντας συστηματικά στη γειτονιά προσπαθώντας να στήσουμε λαϊκές αντιμνημονιακές συνελεύσεις και επιτροπές οι οποίες πρέπει να δρουν με ικανότητα πλατειάς συσπείρωσης  των λαϊκών στρωμάτων στην πάλη.
  • Κλιμακώνοντας την αντιρατσιστική και αντιφασιστική πάλη και δουλεύοντας συστηματικά στην αλληλεγγύη στους πρόσφυγες παράλληλα με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Είναι επιτακτική σήμερα η διαμόρφωση φιλειρηνικού κινήματος ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Πρέπει να αγωνιστούμε για να μην υπάρξει καμιά ελληνική συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον άλλης χώρας.
  • Ανοίγοντας το θέμα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που σήμερα βρίσκονται πανευρωπαϊκά στο στόχαστρο της τρέχουσας αντιτρομοκρατικής σκλήρυνσης με αφορμή τις επιθέσεις στο Παρίσι.

9. Η ΛΑΕ θέτει ταυτόχρονα ως άμεσο στόχο της την επεξεργασία και το βάθεμα του μεταβατικού προγράμματος για να σπάσουμε τη λογική ότι δεν υπάρχει διέξοδος, ανοίγοντας τη συζήτηση και μέσα στην Αριστερά και μέσα στον ίδιο τον κόσμο του αγώνα.

10. Ταυτόχρονα, η ΛΑΕ αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί για την υπόθεση της Αριστεράς με στόχο την ανασυγκρότηση και επανίδρυσή της. Θα πάρουμε πρωτοβουλίες για να βαθύνει ο διάλογος των αριστερών, ριζοσπαστικών, αντιμνημονιακών δυνάμεων, των δυνάμεων που αντιλαμβάνονται τη σημασία ενός μεταβατικού προγράμματος για την απαλλαγή από τα μνημόνια και το βραχνά του χρέους και για τη ρήξη με την ευρωζώνη. Στόχος μας η διαμόρφωση ενός κοινού πεδίου, ενός «φόρουμ» διαλόγου και κοινών πρωτοβουλιών

11. Η ΛΑ.Ε. δρομολογεί τη διαδικασία προς την 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψή της.

Σε αυτή την πορεία, πρώτο καθήκον είναι η συγκρότηση των Πολιτικών Επιτροπών της ΛΑ.Ε., παντού! Δεν κατανοούμε τις Π.Ε. ως κλειστά και αυτοαναφορικά συστήματα. Ζητάμε τη συνεργασία, το συντονισμό στη δράση και στη συζήτηση με τις αντιμνημονιακές δυνάμεις και τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ζητάμε από τις Π.Ε. να γίνουν ουσιαστικά κέντρα ανάληψης πρωτοβουλιών στο χώρο ή στον τομέα ευθύνη τους. Θα ενθαρρύνουμε την συνεργασία, συζήτηση και συντονισμό μεταξύ Π.Ε. σε επίπεδο δήμων, κλάδων και περιφερειών, με στόχο η ΛΑ.Ε. να μπορεί να στηρίξει ευρύτερες περιφερειακές και κλαδικές πρωτοβουλίες αντίστασης, αλλά και να αναδειχθεί ως το κέντρο της συζήτησης και των διεργασιών μεταξύ των ευρύτερων δυνάμεων του κινήματος και της Αριστεράς.

Συγκροτούμε την Επιτροπή  θέσεων -Προγράμματος, την Επιτροπή που θα προτείνει τον Κανονισμό Λειτουργίας της ΛΑ.Ε., αλλά και την Οργανωτική Επιτροπή για την 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, με στόχο να τροφοδοτήσουμε εγκαίρως την αναγκαία συζήτηση με ιδέες, προτάσεις, υλικά κλπ, γεγονός που είναι προϋπόθεση για μια αυθεντικά δημοκρατική οργάνωση της συζήτησης.

Τέλος, η 1η  Πανελλαδική Σύσκεψη καλεί το  προσωρινό Πολιτικό Συμβούλιο να παίξει το ρόλο που του αναλογεί, στο πλαίσιο των παραπάνω κατευθύνσεων, για το συντονισμό της δράσης στο μεταβατικό διάστημα μέχρι την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.