Οι εργαζόμενοι τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική υγεία δίνουν μια πρωτοφανή μάχη αυτές τις ημέρες.

Δίνουν έναν αγώνα χωρίς επαρκή μέσα και προστασία. Την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει εν μέσω πανδημίας να κλείνει το μάτι σε κλινικάρχες και πάσης φύσεως ιδιώτες, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι τραυματιοφορείς και όλο το προσωπικό των νοσοκομείων και των κλινικών δουλεύει κάτω από πολύ επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία του. Τα δημόσια νοσοκομεία είναι αυτά που σηκώνουν μέχρι στιγμής το βάρος του κορωνοϊού, όμως και οι συνθήκες στα ιδιωτικά δεν είναι αυτές που πρέπει. Η Μ. νοσηλεύτρια στον τομέα της ιδιωτικής υγείας μας μίλησε για τις αγωνίες των εργαζομένων:

-Αυτή τη στιγμή υπάρχει επαρκής προστασία για το προσωπικό με μάσκες, στολές κλπ;

Κοίτα να δεις, ακόμη εμείς προς το παρόν έχουμε μάσκες μίας χρήσης και τα σχετικά. Αλλά βέβαια με το σταγονόμετρο. Δηλαδή εκεί που μπαίνοντας στο χειρουργείο έπρεπε να αλλάζεις μάσκες, γάντια και σκουφί, τώρα σου λένε να κρατάς τη μάσκα μέχρι να λερωθεί. Πάμε το πρωί, παίρνουμε μία μάσκα από το τμήμα που τις κρατάει ο υπεύθυνος και σου λέει «μόνο αν λερωθεί, διαφορετικά δε θα την αλλάξεις ποτέ σήμερα»!

-Έχετε και τις ειδικές μάσκες για τον κορωνοϊό; Τις ffp2 και ffp3;

Εγώ δεν τις είχα δει καθόλου. Μόνο στα εξωτερικά κάποια άτομα τις φορούσανε. Αλλά ας πούμε χθες για να καταλάβεις που ήρθε ένα περιστατικό με υποψία κορωνοϊού, επειδή ήρθε από δημόσιο νοσοκομείο, και δεν ξέραμε ακριβώς τι και πώς, μας δώσανε τέτοιες μάσκες να φορέσουμε, γυαλιά και τα κλασικά. Υπάρχουν δηλαδή, απλώς δεν είναι σε αφθονία.

-Τις φορέσατε αποκλειστικά για το συγκεκριμένο άτομο δηλαδή.

Ναι αποκλειστικά γιατί ήταν σε υποψία. Εμείς σαν ιδιωτικό νοσοκομείο δεν κρατάμε κάποιους που έχουν κορωνοϊό. Έρχονται και αν διαγνωστούν με κορωνοϊό πηγαίνουν σε κάποιο νοσοκομείο αναφοράς. Το θέμα όμως είναι τι γίνεται μέχρι να διαγνωστούν. Ας πούμε το συγκεκριμένο άτομο επειδή είχε ξαναχειρουργηθεί σε εμάς και είχε κάποια επιπλοκή, ήρθε σε εμάς να το κάνει επειδή εδώ ήταν ο γιατρός του. Ήταν υποψία κορωνοϊού, οπότε μέχρι να βγει το αποτέλεσμα, εμείς το δεχόμαστε σαν να έχει.

-Μισθολογικά σας έχουν πει κάτι για το πώς θα συνεχίσετε το επόμενο διάστημα;

Ακόμη δε μας έχουνε πει τίποτα. Αυτό το μήνα θεωρητικά θα πληρωθούμε κανονικά. Αλλά αυτό που έχουμε παρατηρήσει όλοι είναι ότι μας έχουν δώσει αναγκαστικές άδειες από την άδεια του χρόνου μας και τώρα για τον επόμενο μήνα πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα γίνει γιατί δεν έχει βγει και το πρόγραμμα ακόμα. Ακούγεται ότι ίσως μας διοχετεύσουν σε άλλα τμήματα, που αυτό θα είναι το καλό σενάριο, δηλαδή να μας πάνε αλλού, να δουλεύουμε και να πληρωνόμαστε. Ακούγεται όμως και ότι μπορεί να δουλέψουμε τις δύο εβδομάδες του μήνα και να πληρωθούμε το μισό μισθό. Απλώς αυτό δεν το ξέρουμε ακόμη.

-Σε εσάς έρχεται αρκετός κόσμος για tests;

Ναι έρχεται. Υπάρχει έξω από το νοσοκομείο ο θάλαμος στον οποίο μπορείς να περιμένεις και η τέντα στην οποία θα σου κάνει κάποιος την εξέταση. Πλέον έχει φτιαχτεί αυτό. Το test δηλαδή γίνεται έξω από την κλινική, χωρίς να μπει κάποιος μέσα έχοντας τα συμπτώματα. Αυτό στην αρχή ήταν λίγο περίεργο, αλλά πλέον έχει προβλεφθεί.

-Τα tests αυτά πόσο χρεώνονται;

Ξέρω ότι είναι γύρω στα 250 με 300 ευρώ. Αυτό δεν είναι μόνο για κορωνοϊό αλλά το συνολικό test. Γιατί σου λέει ότι το test του κορωνοϊού έχει 70 ευρώ, η επίσκεψη του γιατρού είναι 80 ευρώ και μαζί με τις παραμέτρους που πρέπει να ακολουθηθούν, το συνολικό ποσό βγαίνει τόσο.

-Ποια η γνώμη για τις επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών προκειμένου να αξιοποιηθούν στη μάχη κατά του κορωνοϊού;

Κατά τη γνώμη μου εμείς δεν είμαστε τόσο πολύ εκπαιδευμένοι, αλλά αυτή είναι η δουλειά μας και εμάς, οπότε σαφώς και μπορεί να συμβεί αυτό. Σε περίπτωση που φτάσουμε σε τραγικές καταστάσεις σαφώς μπορεί και η ιδιωτική υγεία να βοηθήσει. Βέβαια θα χαθούνε πολλά λεφτά από τους ιδιώτες. Τις ιδιωτικές κλινικές δεν τις συμφέρει αυτό. Παρόλα αυτά, αυτό που ακούστηκε για επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων δεν αφορούσε τον κορωνοϊό, απλώς ό,τι υπόλοιπο δε θα μπορεί να εξυπηρετείται από τις δημόσιες κλινικές θα πηγαίνει στις ιδιωτικές. Δηλαδή ένα εγκεφαλικό, ένας πολυτραυματίας, ένα τροχαίο, ένα έμφραγμα ή οτιδήποτε, θα έρχεται στο ιδιωτικό. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί και όλοι είναι κατάλληλα καταρτισμένοι και υπάρχει η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για να το αντιμετωπίσει.

-Πώς πιστεύεις ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί η παρούσα κρίση συνολικά στο κομμάτι της υγείας;

Για μένα το κύριο και το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι να έχει μέτρα προστασίας το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Είναι το κλειδί στην όλη κατάσταση γιατί πρόκειται για έναν ιό τον οποίο δε γνωρίζουμε. Δεν μπορούμε να στέλνουμε γιατρούς και νοσηλευτές απροστάτευτους και πραγματικά δεν υπάρχει η προστασία που απαιτείται. Να σκεφτείς ότι κάθε νοσηλευτής ή κάθε γιατρός πρέπει να είναι ντυμένος με την ειδική στολή σε κάθε βάρδια. Αυτό πρέπει να γίνεται. Δεν μπορείς να τους στέλνεις απροστάτευτους μην ξέροντας τι θα αντιμετωπίσουν γιατί πολύ απλά μπορεί να νοσήσουνε κιόλας ή να διασπείρουνε πάλι τον ιό. Οπότε αυτό είναι το σημαντικότερο για μένα στο θέμα του κορωνοϊού και της όλης κατάστασης αυτή τη στιγμή.

-Είναι απίστευτο το πόσο αθωράκιστοι έχουν αφεθεί οι γιατροί και οι νοσηλευτές.

Αυτό είναι το πρόβλημα. Δε γίνεται να σου λένε ότι παραγγείλαμε μάσκες και οι μάσκες να είναι ξέρω ‘γω από εμπόριο μέσω internet και να λειτουργεί έτσι το Υπουργείο Υγείας. Για εμένα, όπως κάνανε στο εξωτερικό, σε τέτοιες καταστάσεις πρέπει να πεις στα εργοστάσια που βγάζουνε πχ κόλλες Α4 να φτιάξουνε μάσκες! Ώστε να μη χρειαστεί να παραγγείλεις από το εξωτερικό αλλά να παράγονται εγχώρια και να έχει ο κόσμος υλικό.

-Και όλη αυτή η κατάσταση δε βγαίνει και προς τα έξω στο βαθμό που θα έπρεπε.

Ναι ισχύει. Γιατί ναι μεν υπάρχουν στα νοσοκομεία αναφοράς κάποιες στολές, αλλά είναι όλες με το σταγονόμετρο. Δεν μπορεί, όμως να μην έχεις σε όλα τα άλλα τμήματα. Στη δική μας κλινική δε γίνεται να φτάσαμε σε αυτό το επίπεδο. Να μην έχουμε μάσκες και να παίρνει μία ο καθένας. Σκέψου οι δικοί μας προνοήσανε σε περίπτωση που δεν έχουμε καθόλου και έφτιαξαν υφασμάτινες μάσκες ώστε να μας τις δώσουν ονομαστικά. Καλό μεν που η εταιρεία το προέβλεψε, αλλά από την άλλη είναι ανήκουστο το 2020 να λες ότι θα βγάλεις υφασμάτινη μάσκα και θα την παίρνουν οι εργαζόμενοι να τη σιδερώνουν σπίτι τους… Εγώ σκέψου εχθές μέχρι να τελειώσει το χειρουργείο και να βγει το αποτέλεσμα ότι δεν ήτανε θετικός ο ασθενής σε κορωνοϊό είχα φρικάρει. Γιατί δεν είναι ο κίνδυνος μην τρυπηθείς με μια βελόνα. Είναι ότι κινδυνεύεις με μια απλή επαφή.

-Πρέπει να υπάρχει μεγάλη ανησυχία σε όλο το προσωπικό έτσι;

Σου λέω, εχθές μία καθαρίστρια δικιά μας που έπρεπε να μπει την αίθουσα έπαθε κρίση. Ήθελε την ειδική μάσκα για να δουλέψει και δεν υπήρχε να της δώσει κανείς. Της έδωσα τα δικά μου τα γυαλιά αλλά δεν αρκεί. Φοράμε σκουφιά, μπλούζες και ποδονάρια μιας χρήσης, αλλά ως εκεί. Ακόμη και εμείς δεν μπορούμε να προστατευθούμε κάπως αλλιώς γιατί δεν υπάρχει υλικό.