Δέσμευση της κυβέρνησης για αναδρομική αύξηση ορίων ηλικίας, αποκαλύπτει ο Όλι Ρεν... Μια αποκάλυψη που όλοι... γνωρίζαμε, αλλά και μια κρυφή δέσμευση της κυβέρνησης για αναδρομική αύξηση των ορίων ηλικίας μετά τις εκλογές, περιείχε η πρόσφρατη απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν σε ερώτηση Έλληνα ευρωβουλευτή (του κ. Σκυλλακάκη).

Μια αποκάλυψη που όλοι... γνωρίζαμε, αλλά και μια κρυφή δέσμευση της κυβέρνησης για αναδρομική αύξηση των ορίων ηλικίας μετά τις εκλογές, περιείχε η πρόσφρατη απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν σε ερώτηση Έλληνα ευρωβουλευτή (του κ. Σκυλλακάκη).

Η αποκάλυψη που... όλοι γνωρίζαμε, είναι ότι το περιβόητο "πρωτογενές πλεόνασμα" των Σαμαρά - Βενιζέλου δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια καλοστημένη πολιτική απάτη. Σε αυτά που γνωρίζαμε ως τώρα σχετικά με αυτή την απάτη (ότι στηρίζεται σε μέτρα αβάσταχτης φοροεπιδρομής και περικοπών των κοινωνικών δαπανών, σε δραστική περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σε "φέσια" του Δημοσίου ύψους 4,5 - 5 δισ. ευρώ προς φορολογουμένους και προμηθευτές του Δημοσίου), τώρα προστίθεται και κάτι ακόμη: η αφαίρεση από τις δημόσιες δαπάνες σημαντικών ποσών μέσα από το "σύστημα" της καθυστέρησης για μεγάλο διάστημα στην καταβολή συντάξεων.

Και δεν μιλάμε για λίγα χρήματα: εκτιμάται ότι περίπου 3 δισ. ευρώ θα έπρεπε να πληρώσουν τα ταμεία αν κατέβαλλαν τις συντάξεις σε όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους και υφίστανται αυτή την ιδιότυπη στάση πληρωμών περιμένοντας για τις συντάξεις τους από 1 έως και 3 ή 4 χρόνια! Ιδού λοιπόν ένα ακόμη γιγαντιαίο "φέσι" πίσω από την καλοστημένη πολιτική απάτη του πρωτογενούς πλεονάσματος. Διότι, όπως σωστά σημείωσε ο Όλι Ρεν, η σύνταξη βαρύνει τις δημνόσιες δαπάνες όχι από τη στιγμή που γεννιέται η υποχρέωση (όταν δηλαδή κατατίθενται τα χαρτιά), αλλά από τη στιγμή που αυτή εγκρίνεται...

Περικόπτοντας τα πάντα, φορολογώντας όλο και πιο βαριά, εφαρμόζοντας μέτρα αναγκαστικής είσπραξης φεουδαρχικού τύπου (δέσμευση καταθέσεων, πλειστηριασμό ακινήτων κ.λπ.) και μετατρέποντας το Δημόσιο στο μεγαλύτερο μπαταχτσή, ναι, μπορείς να "πετύχεις" πρωτογενές πελόνασμα. Αν μάλιστρα όλα αυτά τα κάνεις σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, τότε μπορείς κιόλας να το αυξήσεις - μέχρι τα όρια αντοχής της κοινωνίας...

Δέσμευση για αναδρομική αύξηση των ορίων ηλικίας

Στην απάντησή του ο Όλι Ρεν λέει ότι πολλές από τις αιτήσεις συνταξιοδότησης δεν θα εγκριθούν τελικά, διότι δεν ελήφθη υπόψη η αύξηση των ορίων ηλικίας κατά δύο έτη. Είναι όμως τελείως απίθανο να μη γνωρίζει ο Όλι Ρεν ότι υπάρχουν πολλές και σημαντικές εξαιρέσεις από την αύξηση κατά δύο έτη των γενικών ορίων ηλικίας και συγκεκριμένα όσων υπόκεινται σε ειδικές διατάξεις: "ευγενή" ταμεία (ΔΕΚΟ κ.λπ.), γυναίκες, εργαζόμενοι πριν το 1983, δικαιούχοι βαρέων και ανθυγιεινών κ.λπ.

Ο Όλι Ρεν τα γνωρίζει όλα αυτά, διότι απλούστατα ένα από τα θέματα που είχε θέσει η τρόικα ήδη από το Σεπτέμβριο ήταν οι ειδικές διατάξεις συνταξιοδότησης για τα λεγόμενα "ευγενή ταμεία". Στη συνέχεια το θέμα απεσύρθη από τη συζήτηση, προφανώς στο πλαίσιο "πολιτικού deal" της τρόικας με την κυβέρνηση να αφεθεί για μετά τις εκλογές - όπως και μια σειρά άλλα, ακανθώδη και "αντιδημοφιλή" ζητήματα... Ο κ. Ρεν όμως, κάνοντας τον ανήξερο, εμμέσως αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση έχερι αναλάβει δέσμευση να αυξήσει και τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας των ασφαλκισμένων στις ειδικές κατηγορίες, αλλά βέβαια μετά την... "απομάκρυνση εκ του ταμείου των εκλογών"...

Πρόκειται λοιπόν για απάτη στο τετράγωνο, που πρέπει να αποκαλυφθεί σε όλες της τις διαστάσεις και να αντιμετωπιστεί αναλόγως από το κίνημα και την Αριστερά.

Ετικέτες