Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στα κλεισίματα, τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και τις διαθεσιμότητες.

Ομοσπονδίες
Το Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) μετέτρεψε σε τριήμερη τη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, καλώντας σε απεργία μια μέρα νωρίτερα, στις 17 Σεπτέμβρη. Καλεί μάλιστα τις τοπικές ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών να οργανώσουν συνελεύσεις, με στόχο το διαρκή αγώνα για τη σωτηρία των δημόσιων δομών υγείας που απειλούνται με κλείσιμο.
Οι συνελεύσεις αυτές χρειάζεται να οργανώσουν τη μαζική συμμετοχή των γιατρών στην απεργία και να βγάλουν ένα μακροπρόθεσμο προγραμματισμό δράσης που μπορεί να περιλαμβάνει από κοινές κινητοποιήσεις με άλλους φορείς και σωματεία, μέχρι λειτουργικές καταλήψεις των νοσοκομείων που κλείνουν, μαζί με άλλους φορείς και κατοίκους των περιοχών όπου βρίσκονται τα νοσοκομεία αυτά.
Σημαντική επίσης είναι και η απόφαση για σταμάτημα των συναντήσεων με το φασίστα υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη. Με τους άλλους τρόπους αγώνα που προτείνει η ΟΕΝΓΕ, μπορεί να δει ο «μπουμπούκος» τι του επιφυλάσσουν οι εργαζόμενοι για μετά. Μπορεί να καταλάβει η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τι εστί βερίκοκο.
Επίσης η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποφάσισε 4ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη και συγκέντρωση το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας. Την ίδια ώρα θα γίνουν συγκεντρώσεις στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).
Οι κινητοποιήσεις αυτές συμπληρώνουν το παζλ των δράσεων και των κινητοποιήσεων που γίνονται σε πολλά δημόσια νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα. Σίγουρα, όταν έχεις μπροστά σου μια σκληρή αντιπαράθεση, το να καλείς απλά σε 4ωρες στάσεις εργασίας, όπως αποφάσισε η ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ, μοιάζει σαν να μην πιστεύεις πραγματικά ότι μπορείς να νικήσεις.
Και είναι επίσης σίγουρο ότι, αν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία δεν συνεχίσουν τις δικές τους κινητοποιήσεις, τις απεργίες τους και την προσπάθεια να σώσουν τα νοσοκομεία μαζί με τον κόσμο στις γειτονιές και μαζί με τους υπόλοιπους κλάδους που προχωρούν σε κινητοποιήσεις, δεν πρόκειται να καταφέρουν τίποτα.
Οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΚΚΕ στα δημόσια νοσοκομεία, αν δεν υπήρχαν παραδείγματα αυτών των μορφών αγώνα τοπικά, θα είχαν οδηγήσει σε σίγουρη ήττα τους αγώνες των εργαζομένων.
Πρωτοβουλίες
Πολύ σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες που έχουν πάρει τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία που κλείνουν. Πρωτοβουλίες που δείχνουν να φρενάρουν, μόλις φτάνουν στα νοσοκομεία τα χαρτιά της διαθεσιμότητας, αλλά που έχουν σημασία για τη συνέχεια του αγώνα.
Όλες οι πρωτοβουλίες στηρίζονται και από κοινές επιτροπές των εργαζομένων με κατοίκους των περιοχών όπου βρίσκονται τα νοσοκομεία, αλλά και από εργαζόμενους νοσοκομείων που δεν πλήττονται άμεσα από τις διαθεσιμότητες και στηρίζουν τους αγώνες νοσοκομείων που οδεύουν προς το κλείσιμο.
Τέτοιο είναι το παράδειγμα του Σισμανόγλειο Νοσοκομείου Αθήνας, όπου οι εργαζόμενοί του προχώρησαν σε μια σειρά κινητοποιήσεων για να στηρίξουν τον αγώνα των συναδέλφων τους στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ που υποβαθμίζεται με τις συγχωνεύσεις. Επίσης έχουν συναντήσεις με φορείς και πραγματοποιούν συνέλευση για να αποφασίσουν για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.
Ο συντονισμός των δράσεων μεταξύ των εργαζομένων στα νοσοκομεία και η στήριξη από νοσοκομεία που δεν αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα είναι καθοριστικός, γιατί μπορεί να χτίσει μια πραγματικά συλλογική αντίσταση από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.
Συντονισμός
Πολύ σημαντική ήταν η πρωτοβουλία των εργαζομένων στο Θριάσειο Νοσοκομείο, που κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της Δυτικής Αττικής σε κοινή συγκέντρωση. Η συγκέντρωση αυτή πραγματοποιείται το μεσημέρι της Τετάρτης, 11 Σεπτέμβρη, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου. Συμμετέχουν το υπό κλείσιμο νοσοκομείο Δυτικής Αθήνας «η Αγία Βαρβάρα» μαζί με τους φορείς, τους κατοίκους και τις οργανώσεις της Αριστεράς που είναι συνεχώς δίπλα τους και οι εργαζόμενοι του Αττικού Νοσοκομείου.
Οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ θα χαιρετίσουν τη συγκέντρωση, αλλά θα συμμετέχουν μόνο με αντιπροσωπεία, καθώς την ίδια ώρα έχουν συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου τους.
Οι εργαζόμενοι στο Θριάσειο συμμετέχουν με 4ωρη στάση εργασίας, που αποφάσισε η μαζική ΓΣ που έκαναν την Παρασκευή 6/9. Στο Θριάσειο έχει φτιαχτεί επιτροπή αγώνα που είναι ανάγκη να πλατύνει με κατοίκους της Ελευσίνας και σωματεία της περιοχής.
Επίσης στο Αγία Βαρβάρα υπάρχει καθημερινά σχεδόν κινητοποίηση στο νοσοκομείο, ενώ την Παρασκευή 6/9 έγινε μαζική συγκέντρωση το πρωί, όπου υπήρχε η πληροφόρηση ότι θα φτάσουν οι διαθεσιμότητες. Το βράδυ ακολούθησε γλέντι αλληλεγγύης στους εργαζόμενους, με τη συμμετοχή κατοίκων και φορέων της περιοχής. Τις δραστηριότητες αυτές στηρίζει ενεργά η Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια μέρα οι εργαζόμενοι του Αγία Όλγα πραγματοποίησαν κοινή συνέλευση με το 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ. Συμμετείχαν εργαζόμενοι από το ΓΝ Πατησίων και την τοπική ΕΛΜΕ της Νέας Ιωνίας. Χαιρέτησε επίσης εργαζόμενος στην ΕΡΤ. Μετά τη συνέλευση ακολούθησε μίνι διαδήλωση για την ενημέρωση των κατοίκων της Νέας Ιωνίας.
Ο συντονισμός της δράσης των εργαζομένων στα νοσοκομεία με τους άλλους κλάδους εργαζομένων που κινητοποιούνται, η κοινή δράση νοσοκομειακών, εκπαιδευτικών και επιτροπών κατοίκων σε κάθε γειτονιά, με καθημερινές κινητοποιήσεις και με καταλήψεις των υπό κλείσιμο νοσοκομείων, μπορούν να σώσουν τα δημόσια νοσοκομεία, να σταματήσουν τις διαθεσιμότητες-απολύσεις, να οδηγήσουν στην ανατροπή.

Ετικέτες