Σε απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν δεκάδες εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις της Amazon στη Νέα Υόρκη ζητώντας παροχή καλύτερων μέτρων προστασίας και αύξηση μισθού, λόγω των επικίνδυνων και ιδιαίτερα πιεστικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν.

Η απεργία ξεκίνησε όταν μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε κεντρική αποθήκη της εταιρείας διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Εκπρόσωπος των εργαζομένων δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις θέσεις τους εάν δεν απολυμανθεί πλήρως ο χώρος. Ο ίδιος δήλωσε ότι η εταιρεία τον απέλυσε το απόγευμα της Δευτέρας λόγω της στάσης που κράτησε.

Σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς, τεχνικοί της εταιρείας ζητούν την παροχή πλήρους άδειας με αποδοχές για όσους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους. Επίσης, άμεση εκκένωση των χώρων όπου σημειώνονται κρούσματα του ιού και παροχή αδειών σε εργαζόμενους που πρέπει να φροντίσουν την υγεία τους και αυτή των οικογενειών τους.

Η εταιρεία του πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη, Τζέφ Μπέζος, η οποία σημειώνει μεγάλη αύξηση κερδών λόγω της καραντίνας που επιβάλλεται σε πολλές περιοχές του πλανήτη, απάντησε ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων της.

Απεργίες για σήμερα Τρίτη προγραμμάτιζαν και οι εργαζόμενοι στην Whole Foods η οποία πέρασε πρόσφατα υπό τον έλεγχο της Amazon.

Να σημειωθεί ότι σε αρκετά αμερικανικά καταστήματα η εργοδοσία απαγόρευε στους υπαλλήλους να φορούν μάσκες με το σκεπτικό ότι έτσι «τρομάζουν τους πελάτες».

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε ολόκληρες τις ΗΠΑ προχώρησαν και οι εργαζόμενοι της εταιρείας ντελίβερι Instacart ζητώντας μέτρα προστασίας και επίδομα επικίνδυνης εργασίας ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις είχαν οργανώσει και συνάδελφοί τους στην Ιρλανδία.

Την περασμένη εβδομάδα είχαν προκηρύξει απεργίες τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα  μεταλλουργών της Λομβαρδίας, στην Ιταλία καταγγέλοντας ότι η κυβέρνηση επέτρεπε τη λειτουργία βιομηχανιών που δεν προσφέρουν προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Τουλάχιστον 500 εργαζόμενοι της βρετανικής εταιρείας ASOS, που ειδικεύεται στις διαδικτυακές πωλήσεις προϊόντων μόδας και ομορφιάς, διέκοψαν την εργασία τους ζητώντας περισσότερο χώρο ώστε να τηρούνται οι κανόνες προστασίας από τον κορονοϊό.

Στις ΗΠΑ σε απεργία είχαν προχωρήσει και εργαζόμενοι των McDonalds στην Καλιφόρνια υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δεν τους παρείχε ούτε καν επαρκή ποσότητα σαπουνιού.  Στην General Electric  εργαζόμενοι απέιχαν από την εργασία τους ζητώντας από την εταιρεία να τροποποιήσει γραμμές παραγωγής ώστε να παράγει αναπνευστήρες, καθώς τα νοσοκομεία όλης της χώρας αντιμετωπίζουν τρομακτικές ελλείψεις.

Όπως σημείωνε η εφημερίδα New York Times οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ κατέβαιναν πολύ σπανιότερα σε απεργιακές κινητοποιήσεις στο παρελθόν λόγω της εκδικητικής συμπεριφοράς των εργοδοτών τους. Καθώς όμως τώρα «φοβούνται περισσότερο για τη ζωή τους παρά τα αφεντικά τους» οι κινητοποιήσεις αυξάνονται συνεχώς.

Ετικέτες