Μια στυγνή δολοφονία (σε μια σειρά δολοφονιών, αποπειρών και απειλών), με σαφείς πολιτικές αιτίες και προεκτάσεις, λειτούργησε ως αφετηρία έναρξης ενός, ίσως και προμελετημένου, πολιτικού σχεδιασμού του αστικού κατεστημένου και μίας προσπάθειάς του για συνολική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και μετακίνηση της πολιτικής ατζέντας.

Λει­τούρ­γη­σε ως η ικανή εκεί­νη στα­γό­να αί­μα­τος για την με­τα­τρο­πή ενό­ςκο­ρε­σμέ­νου πο­λι­τι­κού δια­λύ­μα­τος σε υπερ­κο­ρε­σμέ­νο. Ενός πο­λι­τι­κού δια­λύ­μα­τος βα­θιάς συ­στη­μι­κής κρί­σης και οι­κο­νο­μι­κής ύφε­σης , με τις νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες μνη­μο­νια­κέ­ςπο­λι­τι­κές και τα αντι­λαϊ­κά μέτρα εξα­θλί­ω­σης, φτω­χο­ποί­η­σης και αποι­κιο­κρα­τι­κής εξάρ­τη­σης ως συ­στα­τι­κά στοι­χεία του.

Η πο­σό­τη­τα του δια­λύ­τη, του ικα­νού δη­λα­δή εκεί­νου μέσου πύ­κνω­σης και αραί­ω­σης του δια­λύ­μα­τος άρα βα­θιάς αλ­λα­γής και δια­φο­ρο­ποί­η­σης του, θα μπο­ρού­σε να πα­ρο­μοια­σθεί με τις λαϊ­κές, κοι­νω­νι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις και τη δυ­να­μι­κή, σε μέ­γε­θος και συ­χνό­τη­τα, που είχαν, αυτές, το προη­γού­με­νο διά­στη­μα.

Μπρο­στά σε αυτή την εν­δε­χό­με­νη, λόγω κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων αλλά και βε­βαί­ως διε­θνών πιέ­σε­ων, αλ­λα­γή το ίδιο το πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα χρη­σι­μο­ποί­η­σε τις προ­ϋ­πάρ­χου­σες “δια­λυ­μέ­νες ου­σί­ες” του πα­ρα­κρά­τους και του φα­σι­σμού, προ­κει­μέ­νου να δη­μιουρ­γή­σει πα­θο­γε­νή ιζή­μα­τα ή και να ελέγ­ξει τα ήδη υπάρ­χο­ντα.

Η αρι­στε­ρά, ως θε­με­λια­κός κα­τα­λύ­της των πο­λι­τι­κών διερ­γα­σιών, θα πρέ­πει να ανα­συ­ντα­χθεί και να­σχε­διά­σει τις τα­κτι­κές της, με­λε­τώ­ντας όλες, κατά το δυ­να­τόν, τις πα­ρα­μέ­τρους, έτσι ώστε να ανα­τρέ­ψει το δια­φαι­νό­με­νο σχε­δια­σμό του συ­στή­μα­τος και να κερ­δί­σει αυτή την πρω­το­βου­λία των κι­νή­σε­ων.

Ερ­γα­λεία της είναι η ιστο­ρι­κή εμπει­ρία, η ιδε­ο­λο­γι­κή βάση, η μέ­θο­δος ανά­λυ­σης και φυ­σι­κά, το κυ­ριό­τε­ρο, η απο­σα­φή­νι­ση των τα­κτι­κών, των πο­λι­τι­κών βη­μά­των, των επι­μέ­ρους στό­χων και του­στρα­τη­γι­κού σκο­πού.

Το διε­θνές και ντό­πιο πο­λι­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κό σκη­νι­κό και οι ασκού­με­νες πο­λι­τι­κές, οι αντι­κει­με­νι­κές, δη­λα­δή, συν­θή­κες, όσο και ο βαθ­μός συ­νει­δη­τό­τη­τας, ορ­γά­νω­σης και πο­λι­τι­κής έκ­φρα­σης της κοι­νω­νί­ας ή κα­λύ­τε­ρα των στρω­μά­των που πλήτ­το­νται βά­ναυ­σα, ο υπο­κει­με­νι­κός πα­ρά­γο­ντας δη­λα­δή, απο­τε­λούν τις πα­ρα­μέ­τρους και απαρ­τί­ζουν το συ­νο­λι­κό μίγμα του ση­με­ρι­νού το­πί­ου.

Ζούμε σε μία πε­ρί­ο­δο δο­μι­κής κρί­σης του κα­πι­τα­λι­σμού, που στη χώρα μας οδή­γη­σε το πρώην δι­κομ­μα­τι­κό σύ­στη­μα σε ανα­γκα­στι­κές συ­νο­δοι­πο­ρί­ες, για την επι­βο­λή ενός πο­λι­τι­κού μο­νό­δρο­μου, κατ΄επι­τα­γή των δα­νει­στών. Προ­κει­μέ­νου όλα αυτά να εφαρ­μο­στούν το ίδιο το πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα επέ­λε­ξε και φα­σι­στι­κές εκτρο­πές πα­ρα­βιά­ζο­ντας βα­σι­κούς κα­νό­νες της αστι­κής δη­μο­κρα­τί­ας και του συ­ντάγ­μα­τος.

Σε αυτό το πρό­σφο­ρο έδα­φος της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης και της κοι­νω­νι­κής εξα­θλί­ω­σης ήταν φυ­σι­κή και επό­με­νη και ιστο­ρι­κά απο­δε­δειγ­μέ­νη η στα­δια­κή διό­γκω­ση του φα­σι­στι­κού φαι­νο­μέ­νου, λαμ­βά­νο­ντας βε­βαί­ως υπόψη ότι, για πολ­λούς λό­γους, που θα πρέ­πει να ανα­λυ­θούν, η αρι­στε­ρά δεν μπό­ρε­σε να εκ­φρά­σει, στο μέ­γι­στο βαθμό, τις κοι­νω­νι­κές ανά­γκες.

Το φα­σι­στι­κό φαι­νό­με­νο τρά­φη­κε από την κρίση, δια­συν­δέ­θη­κε με το πα­ρα­κρά­τος και ,ως δεί­χνουν τα στοι­χεία, με το ίδιο το κρά­τος, ενώ, στην πιο “light” εκ­δο­χή αφέ­θη­κε από τους ίδιους τους θε­σμούς και τη δι­καιο­σύ­νη να λει­τουρ­γεί- ση­μείο άλ­λω­στε της ιδε­ο­λο­γί­ας του- ως “λού­μπεν” εγκλη­μα­τι­κή, ρα­τσι­στι­κή και βίαιη ορ­γά­νω­ση.

Η έκ­πλη­ξη τόσο της δια­σύν­δε­σης της Χρυ­σής Αυγής με τη δο­λο­φο­νία, όσο και των επι­λο­γών για ανα­κρί­σεις και συλ­λή­ψεις, με κά­ποιους προ­φυ­λα­κι­στέ­ους και κά­ποιους ελεύ­θε­ρους με πε­ριο­ρι­στι­κούς όρους, θυ­μί­ζει αστεί­ες γκά­φες σε αμε­ρι­κά­νι­κες φαρ­σο­κο­με­ντί. Το έντε­χνο σόου, που πολ­λοί επι­θυ­μούν να συ­νε­χι­στεί επί μα­κρόν ως μο­να­δι­κό πο­λι­τι­κό και “μι­ντια­κό” έργο, θυ­μί­ζει γου­έ­στερν-σπαγ­γέ­τι του τύπου “ο καλός, ο κακός και ο άσχη­μος”.

Βε­βαί­ως, όσο συμ­βαί­νουν αυτά η κοι­νω­νι­κή και οι­κο­νο­μι­κή κα­τα­στρο­φή πα­ρα­μέ­νει και διο­γκού­ται.

Οι δα­νει­στές επι­τάσ­σουν νέα μέτρα με τους δεί­κτες οι­κο­νο­μι­κής και κοι­νω­νι­κής εξα­θλί­ω­σης καλά να κρα­τούν. Εν­δει­κτι­κή η ανα­φο­ρά στα στοι­χεία της ΕΛ­ΣΤΑΤ : 

Στοι­χείο

Πε­ρί­ο­δος

Τιμή

Δεί­κτης Τιμών Κα­τα­να­λω­τή (Πλη­θω­ρι­σμός)

Αύγ. 13/Αύγ. 12

-1,3

Εναρ­μο­νι­σμέ­νος Δεί­κτης Τιμών Κα­τα­να­λω­τή

Αύγ. 13/Αύγ. 12

-1,0

Ακα­θά­ρι­στο Εγ­χώ­ριο Προ­ϊ­όν (Προ­σω­ρι­νά Στοι­χεία)

Β' 3μηνο 2013

-3,8

Δεί­κτης Ανερ­γί­ας

Β' 3μηνο 2013

27,1

Δεί­κτης Βιο­μη­χα­νι­κής Πα­ρα­γω­γής

Ιούλ. 13/Ιούλ. 12

-8,1

Δεί­κτης Κύ­κλου Ερ­γα­σιών στο Λια­νι­κό Εμπό­ριο

Ιούλ. 13/Ιούλ. 12

-14,4

Δεί­κτης Τιμών Πα­ρα­γω­γού στη Βιο­μη­χα­νία

Αύγ. 13/Αύγ. 12

-2,0

Οι­κο­δο­μι­κή Δρα­στη­ριό­τη­τα (όγκος)

Ιούν. 13/Ιούν. 12

-8,1%

Η προ­σπά­θεια του πο­λι­τι­κού κα­τε­στη­μέ­νου είναι φα­νε­ρή, τόσο στον έλεγ­χο λει­τουρ­γί­ας τμή­μα­τος της Χ.Α, του μα­κριού, δη­λα­δή, χε­ριού του συ­στή­μα­τος και στη δη­μιουρ­γία ενός ευ­ρύ­τε­ρου “δη­μο­κρα­τι­κού”, “ευ­ρω­παϊ­κού” με­τώ­που με ολο­κλη­ρω­τι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, που θα εγ­γυά­ται, δήθεν, την ομα­λό­τη­τα και την ασφά­λεια της χώρας, όσο και στην με­τα­κί­νη­ση της πο­λι­τι­κής ατζέ­ντας από τα ου­σιώ­δη κοι­νω­νι­κά και οι­κο­νο­μι­κά ζη­τή­μα­τα, που είναι και τα ζη­τή­μα­τα αιχ­μής.

Η ιστο­ρι­κή εμπει­ρία δε, σχε­τι­κά με την πά­τα­ξη του φα­σι­σμού μέσα από θε­σμι­κά πλαί­σια και απα­γο­ρευ­τι­κούς νό­μους, κα­τα­δει­κνύ­ει πως τέ­τοια μέτρα λει­τουρ­γούν, μάλ­λον, προς τη διό­γκω­ση του φαι­νο­μέ­νου και χρη­σι­μο­ποιού­νται τε­λι­κά και ως μέτρα κα­τά­πνι­ξης των λαϊ­κών και ερ­γα­τι­κών διεκ­δι­κή­σε­ων και εξο­βε­λι­σμού των αρι­στε­ρών ιδεών.

Οι δύο θε­ω­ρί­ες, που το σύ­στη­μα χρη­σι­μο­ποιεί, του συ­νταγ­μα­τι­κού τόξου και των δύο άκρων, μαζί με τις ρη­το­ρεί­ες περί δη­μο­κρα­τί­ας, ομα­λό­τη­τας, ασφά­λειας είναι θε­ω­ρί­ες αντι­κρουό­με­νες ή μήπως αλ­λη­λο­συ­μπλη­ρώ­νο­νται και εναλ­λάσ­σο­νται στη χρήση με πολύ συ­γκε­κρι­μέ­νη στο­χο­θε­σία ;

Στα άκρα του συ­νταγ­μα­τι­κού τόξου, που το κα­θο­ρί­ζουν οι ίδιοι που το κα­τα­στρα­τη­γούν, ποιοί είναι τε­λι­κά;

Ιδού τα δύο άκρα, δια στό­μα­τος Σα­μα­ρά σε ομι­λία του σε εκ­δή­λω­ση στο Peterson Institute for International Economics σε συ­νερ­γα­σία με το Ίδρυ­μα Σταύ­ρος Νιάρ­χος.
«Συ­ντρί­βου­με τον εξ­τρε­μι­σμό, έχου­με σαν κυ­βέρ­νη­ση την πο­λι­τι­κή βού­λη­ση, πάντα με σε­βα­σμό στο Σύ­νταγ­μα και τους νό­μους.H ηγε­σία της Χρυ­σής Αυγής έχει οδη­γη­θεί στην φυ­λα­κή», δή­λω­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά. “Πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στεί και το άλλο άκρο που μι­λά­ει για έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Έχει πολ­λές πα­ρα­μέ­τρους η προ­σπά­θεια αυτή ανα­σύ­ντα­ξης.

  • Χτυ­πούν στο θυ­μι­κό του φόβου, με βάση την ψυ­χο­λο­γία της μάζας, στην ανά­γκη προ­στα­σί­ας και επι­βί­ω­σης- βα­σι­κών εν­στί­κτων- και στην επι­λο­γή, από τα κοι­νω­νι­κά στρώ­μα­τα που πλήτ­το­νται, της ασφά­λειας μέσω της ομα­δο­ποί­η­σης, έστω και πρό­σκαι­ρα.
  • Με­τα­κι­νούν την ατζέ­ντα από του τα­ξι­κούς αγώ­νες και τα ακαν­θώ­δη ζη­τή­μα­τα, χρη­σι­μο­ποιώ­ντα­ςψευ­δαι­σθή­σεις πο­λι­τι­κής ομα­λό­τη­τας και στα­θε­ρό­τη­τας.
  • Και βε­βαί­ως προ­νο­ούν να δη­μιουρ­γή­σουν γέ­φυ­ρες επι­κοι­νω­νί­ας με το “αμε­ρι­κα­νοϊσ­ραη­λι­νό” τόξο, δί­νο­ντας μα­θή­μα­τα υπα­κο­ής, για να συ­νε­χί­σουν το ανε­πι­τυ­χές success story. Μπο­ρεί δε να φτά­σουν και σε αντι­μνη­μο­νια­κές κο­ρώ­νες κρύ­βο­ντας τα σχέ­δια ενός κοι­νο­βου­λευ­τι­κού ολο­κλη­ρω­τι­σμού.

Σε όλα αυτά ποιά πρέ­πει να είναι η απά­ντη­ση ή κα­λύ­τε­ρα η πρό­τα­ση της αρι­στε­ράς, ιδιαί­τε­ρα μετά τις τε­λευ­ταί­ες δρα­μα­τι­κές εξε­λί­ξεις;

Αρκεί για το ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ η αφή­γη­ση ενός ευ­ρω­παϊ­κού σχη­μα­τι­σμού με κυ­ρί­αρ­χο δί­λημ­μα το “μνη­μό­νιο ή δη­μο­κρα­τία;” ; Ή μήπως οι ανά­γκες των και­ρών απαι­τούν ΤΟΛΜΗ και ΚΑ­ΘΑ­ΡΟ­ΤΗ­ΤΑ ΘΕ­ΣΕ­ΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟ­ΤΑ­ΣΕ­ΩΝ;

  • Μήπως ήρθε η ώρα να ανα­δεί­ξου­με τις γε­νε­σιουρ­γές αι­τί­ες που είναι το ίδιο το σύ­στη­μα και οι κρί­σεις του και όχι γε­νι­κά και αό­ρι­στα η αν­θρω­πι­στι­κή κρίση και η κοι­νω­νι­κή κα­τα­στρο­φή;
  • Μήπως ήρθε η ώρα να απο­κα­λύ­ψου­με το ρόλο του φα­σι­σμού και τη λει­τουρ­γία του στο ίδιο το πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα;
  • Μήπως ήρθε η ώρα να ξε­κα­θα­ρί­σου­με τους όρους της ελευ­θε­ρί­ας, της δη­μο­κρα­τί­ας για την οποία πα­λεύ­ου­με και που μπο­ρεί να περνά στά­δια, να αντλεί από τους ήδη υπάρ­χο­ντες αστι­κούς θε­σμούς αλλά πρέ­πει να διευ­ρυν­θεί κοι­νω­νι­κά και να ελεγ­χθεί με όρους αμε­σο­δη­μο­κρα­τί­ας;
  • Μήπως ήρθε η ώρα να μι­λή­σου­με για το κρά­τος που εν­νο­ού­με, το κρά­τος που είναι βαθιά τα­ξι­κό και που πρέ­πει να εκ­δη­μο­κρα­τι­στεί και να βρει τα θε­με­λια­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά του δι­καί­ου, της πρό­νοιας, της ισο­νο­μί­ας, με βάση τις ανά­γκες του λαού;

Άλ­λω­στε ο ίδιος ο Μαρξ στο βι­βλίο του για το κρά­τος κάνει την πα­ρα­κά­τω ανα­φο­ρά:

    “Οι θε­ο­λό­γοι του με­σαί­ω­να δια­χώ­ρι­ζαν ήδη τα συμ­βό­λαια σε pactum unionis ή ενό­τη­τας όπου οι απο­μο­νω­μέ­νοι άν­θρω­ποι συμ­φω­νούν με­τα­ξύ τους να δη­μιουρ­γή­σουν μια κοι­νω­νία και σε pactumsubietionis ή υπο­τα­γής όπου η κοι­νω­νία δη­μιουρ­γεί­ται με­τα­φέ­ρο­ντας ή υπο­τάσ­σο­ντας την κυ­ριαρ­χία του κα­θε­νός σε κά­ποιον κυ­ρί­αρ­χο ηγε­μό­να. Ο Τόμας Χομπς (1588-1679) συ­νε­νώ­νει τις δύο αυτές μορ­φές συμ­βο­λαί­ου σε μια. Με μια και μόνον πράξη οι άν­θρω­ποι οι οποί­οι βρί­σκο­νται στη φυ­σι­κή κα­τά­στα­ση κά­νουν ένα συμ­βό­λαιο με­τα­ξύ τους και απο­φα­σί­ζουν ν’ απο­δώ­σουν στους εαυ­τούς τους έναν κυ­ρί­αρ­χο. Αυτός ο κυ­ρί­αρ­χος είναι το κρά­τος το οποίο ο Χομπς ονο­μά­ζει Λε­βιά­θαν, εμπνευ­σμέ­νος – κι αυτό δεν είναι τυ­χαίο- από το πα­ντο­δύ­να­μο βι­βλι­κό θα­λάσ­σιο τέρας της Πα­λαιάς Δια­θή­κης.”
     

    • Μήπως ήρθε η ώρα να μι­λή­σου­με για τις δικές μας κόκ­κι­νες γραμ­μές, εξει­δι­κεύ­ο­ντας το πρό­γραμ­μά μας, τη θέση μας για τη δια­γρα­φή του χρέ­ους και την ρήξη με την ευ­ρω­ζώ­νη, όχι ως απει­λή αλλά ως ανα­γκαία συν­θή­κη στην χά­ρα­ξη μιας απο­τε­λε­σμα­τι­κής πα­ρα­γω­γι­κής ανα­συ­γκρό­τη­σης και μιας ανε­ξάρ­τη­της και πο­λυ­διά­στα­της εξω­τε­ρι­κής πο­λι­τι­κής;

    Τε­λι­κά, ίσως, μέσω των δη­λώ­σε­ων του πρω­θυ­πουρ­γού ξε­πή­δη­σαν οι ίδιοι οι φόβοι του συ­στή­μα­τος για το άλλο άκρο που πρέ­πει να μπει στο πε­ρι­θώ­ριο.

    Οι ίδιες οι ανά­γκες πλέον απαι­τούν ενω­τι­κή συ­μπό­ρευ­ση όλων αυτών των δυ­νά­με­ων, με τόλμη και απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα, για να μπο­ρέ­σουν να κι­νη­το­ποι­η­θούν τα με­γά­λα κοι­νω­νι­κά στρώ­μα­τα, για να μπο­ρέ­σει να γίνει πραγ­μα­τι­κό­τη­τα η ανα­τρο­πή αυτών των πο­λι­τι­κών και η κυ­βέρ­νη­ση της αρι­στε­ράς να μην είναι μια πα­ρέν­θε­ση τρα­γι­κών μετά εξε­λί­ξε­ων, αλλά ο πα­ρά­γο­ντας εκεί­νος που θα οδη­γή­σει στην σο­σια­λι­στι­κή προ­ο­πτι­κή.

    Οι όροι πο­λι­τι­κής χη­μεί­ας ολο­κλη­ρώ­νο­νται με όρους πο­λι­τι­κής τρα­γω­δί­ας, που αν έχει ως στο­χο­θε­σία την “κά­θαρ­ση” θα πρέ­πει να επι­λέ­ξει με­τα­ξύ Αντι­γό­νης και Κρέ­ο­ντα.

    *Η Κα­τε­ρί­να Θα­νο­πού­λου είναι εκ­παι­δευ­τι­κός ει­δι­κής αγω­γής και μέλος της ΚΕ του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

     

    Ετικέτες