Προχωρώντας προς τη μάχη των εκλογών

Πάνω από ένας μήνας πέρασε από την προηγούμενη συνέλευση του Αριστερού Ριζοσπαστικού Σχήματος «Η Πόλη Ανάποδα», που είχε γίνει στις 2 Μάρτη. Σε αυτό το διάστημα, μια σειρά δράσεις του ξεχώρισαν.

Κατοχυρώνοντας την παρουσία στην πόλη

Πρώτα απ’ όλα ήταν η εντυπωσιακή συμμετοχή του στην πορεία για τα δικαιώματα των γυναικών στις 8 Μάρτη. Έπειτα ένας γύρος συναντήσεων γνωριμίας με σωματεία, που περιελάμβανε τους εργαζόμενους του δήμου Θεσσαλονίκης, της ΕΥΑΘ και τους εργαζόμενους στο λιμάνι. Τα μέλη των ΔΣ ανέπτυξαν τα προβλήματα των χώρων τους και η συζήτηση εστιάστηκε στο πώς ένα δημοτικό σχήμα με την παρέμβασή του στο δημοτικό συμβούλιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυσή τους. Σημαντική ήταν η μαζική παρακολούθηση της αντιπολεμικής παράστασης «Πυρκαγιά», που είχε γίνει στόχος φασιστών και αντιδραστικών κύκλων της πόλης.

Η συμμετοχή μας στη διαδήλωση για τον ΟΑΣΘ, καθώς και μια σειρά εξορμήσεις στην πόλη, επίσης τόνισαν τον από τα κάτω χαρακτήρα του δημοτικού σχήματος.

Μεγάλης σημασίας ήταν η συμμετοχή της «Πόλης Ανάποδα» στην εντυπωσιακή αντιφασιστική διαδήλωση 1.300 ατόμων που έγινε στην Καλαμαριά, με αφορμή την πρόθεση του «Ιερού Λόχου» να οργανώσει το εθνικιστικό φεστιβάλ «Makedonian Pride». Η κινητοποίηση έγινε σε συνέχεια των αποφάσεων του δήμου Καλαμαριάς, που κατήγγειλε το φεστιβάλ, αλλά και της Β΄ ΕΛΜΕ, του σωματείου εργαζομένων του δήμου Καλαμαριάς, του σωματείου οικοδόμων και άλλων σωματείων της περιοχής και ακολούθησε απογευματινή συγκέντρωση με βασικό κορμό τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Το φεστιβάλ μεταφέρθηκε επειγόντως στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης όπου και εκεί όμως, παρότι είχε δοθεί αρχικά άδεια από το δήμαρχο για τη διοργάνωσή του σε δημοτικό θέατρο, δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί, γιατί η άδεια ανακλήθηκε κάτω από την πολιτική πίεση που έβαλε η μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση.

Η διαδικασία της παρέμβασης του σχήματος «Η Πόλη Ανάποδα» συνεχίζεται. Το ίδιο, ολοκληρώνει σιγά σιγά τη διαδικασία συγκρότησής του ενόψει της μάχης των δημοτικών εκλογών και οργανώνει την εξωστρέφειά του. Σ’ αυτή την κατεύθυνση έγινε και η 3η Συνέλευση το Σάββατο 13 Απρίλη στο κτίριο της ΕΔΟΘ.

Η 3η Συνέλευση

Η Τρίτη Συνέλευση του δημοτικού σχήματος «Η Πόλη Ανάποδα» έκλεισε μια σειρά εκκρεμότητες και πήρε απαραίτητες αποφάσεις, καθώς η εκλογική μάχη έχει ήδη αρχίσει.

Στη συνέλευση, που ήταν το ίδιο μαζική με τις προηγούμενες, παρουσιάστηκαν μια σειρά θέσεις, που επεξεργάζονται οι ομάδες της επιτροπής προγράμματος του σχήματος, οι οποίες θα συνεχίσουν να είναι αντικείμενο επεξεργασίας, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα του δημοτικού σχήματος.

Εγκρίθηκε η πρόταση για εκλογική συνεργασία με το δημοτικό σχήμα «Δύναμη Ανατροπής» και αποφασίστηκε ο τρόπος συγκρότησης του κοινού ψηφοδελτίου.

 Ανακοινώθηκε και έγινε ομόφωνα αποδεκτό το σύνολο σχεδόν του ψηφοδελτίου που έως τώρα διατηρεί την αναλογία αντρών-γυναικών στο 50-50. Επίσης άρχισαν να κατατίθενται οι υποψηφιότητες για τις δημοτικές κοινότητες. Η συνέλευση αποφάσισε, με μεγάλη πλειοψηφία, να γίνει προσπάθεια να κατέλθουμε σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αποφασίστηκε ποιο μέλος του δημοτικού σχήματος θα προταθεί στη «Δύναμη Ανατροπής» να είναι, σύμφωνα με το νόμο, επικεφαλής του κοινού ψηφοδελτίου. Θα ανακοινωθεί μαζί με το σύνολο του ψηφοδελτίου στην παρουσίαση υποψηφίων, που θα γίνει στις 3 Μάη σε αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Δε θα έχει, με βάση και την ιδρυτική μας διακήρυξη, κάποιο ενισχυμένο ρόλο στην εκπροσώπηση του σχήματος, το οποίο θα αξιοποιεί το σύνολο της συλλογικής του εκπροσώπησης. Επίσης αποφασίστηκε να υπάρχει εναλλαγή στο δημοτικό συμβούλιο ανά 16 μήνες.

Τέλος εγκρίθηκε ένα αρχικό πρόγραμμα δράσης του σχήματος, που βέβαια θα εμπλουτίζεται διαρκώς έως τις εκλογές.

Περιλαμβάνει πολιτικές εκδηλώσεις (Τετάρτη 17/4 στο πάρκο Κρήτης στο 5ο δημοτικό διαμέρισμα, Σάββατο 20/4 στην Άνω Πόλη, Σάββατο 4/5 στην Τούμπα, αρχές Μάη στο ΑΠΘ), καθώς και παρεμβάσεις με εργατικό χαρακτήρα (15/4 παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο για τη μονιμοποίηση 192 συμβασιούχων, Κυριακή 21/4 παρέμβαση για την Κυριακάτικη αργία, συμμετοχή στην πορεία της Πρωτομαγιάς, συνάντηση με τους αρχαιολόγους στις 2/5, περιοδείες σε μεγάλους εργατικούς χώρους, συνάντηση με συνταξιούχους κ.ά.).

Ακόμα περιέχει αντιρατσιστικές δράσεις (Τρίτη 16/4 παρέμβαση στην απεργία εργαζομένων στις ΜΚΟ ενάντια στις εξώσεις προσφύγων, συναντήσεις με οργανώσεις μεταναστών, δράσεις ενάντια στις διακρίσεις (συνάντηση με τη σχολή Τυφλών, τη Θετική Φωνή και το Checkpoint –κέντρο πρόληψης για τον HIV), αντιπολεμικές δράσεις (Παρασκευή 19/4 παρέμβαση για τα 20 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία), δράσεις για τον πολιτισμό (συναντήσεις με λογοτέχνες, το σωματείο ηθοποιών του ΚΘΒΕ, παιχνίδια με παιδιά κ.ά.), ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για τον ΟΑΣΘ, τους ελεύθερους χώρους, το Σέιχ Σου κ.ά.

Στο πρόγραμμα υπάρχουν ακόμα εκδηλώσεις για την οικονομική ενίσχυση του σχήματος (Συναυλία στο «We» στις 18/4, λαϊκό γλέντι στο πάρκο Ξαρχάκου μετά την πορεία της Πρωτομαγιάς, βραδιά ενίσχυσης στο Χέμινγουεϊ τέλη Απρίλη, βραδιά οικονομικής ενίσχυσης στην Τουμπουρλίκα την Πέμπτη 9/5 κ.ά.)

Όλες οι παραπάνω δράσεις θα προπαγανδιστούν με εξορμήσεις σε χώρους νεολαίας, στο πανεπιστήμιο, στις λαϊκές αγορές των γειτονιών, στην παραλία και αλλού.

Η προεκλογική περίοδος θα κλείσει με ένα διήμερο φεστιβάλ τέλη του Μάη και βέβαια στις 22/5, στην κεντρική προεκλογική μας συγκέντρωση.

Η επόμενη συνέλευση της «Πόλης Ανάποδα» προσδιορίστηκε για την Παρασκευή 10 Μάη.

Προς τη μάχη των εκλογών

Λίγος χρόνος έχει απομείνει έως τις 26 Μάη. Έως τότε υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Ουσιαστικά το δημοτικό σχήμα τώρα έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό. Πρέπει όμως να κατοχυρώσει και το αριστερό ριζοσπαστικό στίγμα του. Η ενωτική του προέλευση, η νεολαιίστικη σύνθεσή του, ο ριζοσπαστικός του προσανατολισμός, είναι όλα εργαλεία που του δίνουν τη δυνατότητα να διεισδύσει στα λαϊκά ακροατήρια της πόλης. Πρέπει όμως να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με μεγάλες δόσεις εξωστρέφειας, με δράσεις που θα εκπέμπουν καθαρό στίγμα υπεράσπισης των αναγκών των από τα κάτω και θα κάνουν φανερό το τι σημαίνει «να φέρουμε την πόλη ανάποδα», με λόγο που δεν θα στρογγυλεύει, αλλά θα μιλάει καθαρά για τον ταξικό χαρακτήρα των πολιτικών που εφαρμόζονται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον δήμο.

Το Αριστερό Δημοτικό Σχήμα «Η πόλη ανάποδα» βάζει μια σειρά μεγάλα στοιχήματα. Να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει ένα εργαλείο που θα εμπνεύσει τους αγωνιστές που έδιναν τη μάχη όλα τα προηγούμενα χρόνια ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τώρα έχουν απογοητευτεί και αποστρατεύονται. Να αποδείξει ακόμα ότι η ενότητα της Αριστεράς δουλεύει ως βάση για τη δημιουργία τέτοιων σχημάτων. Και ότι αυτή η πολιτική, που ενώνει δυνάμεις και εμπνέει γι’ αυτό το πιο μάχιμο κομμάτι αγωνιστών της πόλης, μπορεί πράγματι να φέρει τα πάνω κάτω, να δώσει νικηφόρες μάχες και να ανατρέψει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αρχίζοντας από τη μάχη των εκλογών. Και συνεχίζοντας μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, αν αυτή η μάχη είναι πετυχημένη. Και έτσι να γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Τόσο σε άλλους δήμους, όσο και στο σύνολο της κοινωνίας. Να ανοίξει ξανά το δρόμο που τόσο βάναυσα δυσφήμησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το δρόμο της ενότητας των δυνάμεων της αντίστασης, το δρόμο της ανατροπής.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες