Η ιστοσελίδα The Press Project πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα το «Σχέδιο Κοινωνικής Αλλαγής» του σ. Κώστα Λαπαβίτσα, ένα κείμενο που ήταν έτοιμο από το Μάιο, είχε εκπονηθεί ως απάντηση στο αφήγημα «δεν υπάρχει εναλλακτική» της ηγεσίας Τσίπρα, αλλά για διάφορους λόγους δεν κρίθηκε σκόπιμο να δημοσιευτεί μέχρι σήμερα. Το κείμενο εγκαινίασε την αναγκαία συζήτηση για το πρόγραμμα και τις απαντήσεις της νέας Αριστεράς που καλούμαστε να χτίσουμε, τουλάχιστον από την πλευρά της Λαϊκής Ενότητας. Ήταν ένα σημαντικό κείμενο-συμβολή σε μια συζήτηση που πρέπει να βαθύνει και να εντατικοποιηθεί, παράλληλα με τη συμβολή μας στις πολιτικές-κοινωνικές αντιστάσεις ενάντια στο Μνημόνιο Τσίπρα και τους συνοδοιπόρους του.

Η πρό­τα­ση Κ.Λ. βα­σί­ζε­ται στην ορθή πα­ρα­δο­χή ότι δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει ανα­τρο­πή των μνη­μο­νί­ων και της λι­τό­τη­τας και θε­τι­κή διέ­ξο­δος για το λαό και τη νε­ο­λαία χωρίς εθνι­κο­ποί­η­ση τρα­πε­ζών, στάση πλη­ρω­μών και δια­γρα­φή του χρέ­ους, έξοδο από την Ευ­ρω­ζώ­νη. Αλλά έχει και αδυ­να­μί­ες, κά­ποιες από τις οποί­ες προ­σπα­θεί να επι­ση­μά­νει ο σ. Σω­τή­ρης Μάρ­τα­λης σε άρθρο του στο RP. Τη σκυ­τά­λη πήρε ο σ. Δη­μή­τρης Μπε­λα­ντής με κρι­τι­κή στις θέ­σεις που εξέ­φρα­σε ο σ. Σ.Μ. και στο Κόκ­κι­νο Δί­κτυο. Είναι μια χρή­σι­μη και συ­ντρο­φι­κή συ­ζή­τη­ση που οφεί­λου­με να συ­νε­χί­σου­με.

  1. Ο Δ. Μπ. στο κεί­με­νο κρι­τι­κής του απέ­να­ντι στο κεί­με­νο του σ. Μάρ­τα­λη επι­χει­ρη­μα­το­λο­γεί ότι «Mια ση­μα­ντι­κά ανε­πτυγ­μέ­νη χώρα μπο­ρεί να υπο­βαθ­μι­στεί δρα­μα­τι­κά (όπως τώρα η Ελ­λά­δα) και, συ­νε­πώς, μπο­ρεί το Με­τα­βα­τι­κό Πρό­γραμ­μα για το σο­σια­λι­σμό να συ­μπε­ρι­λά­βει και μέτρα αντιε­ξάρ­τη­σης και αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κής δη­μο­κρα­τι­κής συ­γκρό­τη­σης...»  Δεν μπορώ να κα­τα­λά­βω τι εξυ­πη­ρε­τεί αυτή η προ­σθή­κη στο με­τα­βα­τι­κό πρό­γραμ­μα. Όχι την αστι­κή τάξη, μια που αυτή δεν είναι κα­θό­λου εξαρ­τη­μέ­νη με την «κα­τα­να­γκα­στι­κή έν­νοια του όρου», εθε­λο­ντι­κά στρα­τεύ­ε­ται -σύσ­σω­μη για την ώρα- στην ΕΕ και το ευρώ, και μάλ­λον γνω­ρί­ζει κα­λύ­τε­ρα τα συμ­φέ­ρο­ντά της. Ούτε το λαό προ­στα­τεύ­ει η επι­σή­μαν­ση της «εξάρ­τη­σης», αν μι­λά­με για τη φυ­σιο­λο­γι­κή εξάρ­τη­ση ενός εθνι­κού κα­πι­τα­λι­σμού σε μια πα­γκο­σμιο­ποι­η­μέ­νη οι­κο­νο­μία, μια που ο ίδιος ο Δ. Μπ. λίγο πα­ρα­κά­τω εξη­γεί ότι ακόμα και ο σο­σια­λι­σμός θα έχει στοι­χεία εξάρ­τη­σης μέχρι να επι­κρα­τή­σει διε­θνώς.

Κατά κά­ποιον τρόπο, μι­λώ­ντας είτε με κα­πι­τα­λι­στι­κούς είτε με σο­σια­λι­στι­κούς όρους ένα είδος «εξάρ­τη­σης» είναι... μοι­ραίο. Γι’ αυτό και δεν μπο­ρεί να αντέ­ξει για πολύ ένας «εθνι­κά πε­ρι­χα­ρα­κω­μέ­νος κα­πι­τα­λι­σμός», όπως δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει και «σο­σια­λι­σμός σε μια μόνο χώρα». Αυτή όμως η «εξάρ­τη­ση» όχι μόνο δεν δι­καιο­λο­γεί την ανα­βο­λή του σο­σια­λι­στι­κού με­τα­σχη­μα­τι­σμού της κοι­νω­νί­ας αλλά επι­σπεύ­δει αυτήν την ανά­γκη όπως και τη διε­θνο­ποί­η­ση του σο­σια­λι­σμού.

Επει­δή ο σο­σια­λι­σμός δε βρί­σκε­ται... στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δεν προ­σφέ­ρει τί­πο­τα το αί­τη­μα της αντι-εξάρ­τη­σης στο λαϊκό κί­νη­μα, πέρα από κά­ποιες «εθνι­κές-πα­τριω­τι­κές» αυ­τα­πά­τες.

  1. Ισχυ­ρί­ζε­ται ο Δ. Μπ. ότι «Το να λέμε ότι η ανά­πτυ­ξη, ακόμη και η κα­πι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη υπό έλεγ­χο, είναι απα­γο­ρευ­μέ­νες σκέ­ψεις, δεί­χνει πολύ έντο­να γιατί πολύς κό­σμος θε­ω­ρεί ότι αυτό δεν είναι γραμ­μή μαζών και της γυ­ρί­ζει την πλάτη».

Ωστό­σο τα συν­θή­μα­τα-κλει­διά για να απο­κτή­σει γραμ­μή μαζών ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ το 2012 δεν ήταν η υιο­θέ­τη­ση της έν­νοιας «ανά­πτυ­ξη» αλλά το «κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς» και «κα­τάρ­γη­ση των μνη­μο­νί­ων και της λι­τό­τη­τας» σε ένα έδα­φος τε­ρά­στιων ερ­γα­τι­κών-λαϊ­κών αγώ­νων. Η ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ, για πα­ρά­δειγ­μα, απέ­τυ­χε επει­δή δεν είχε στο πρό­γραμ­μά της τη λέξη ανά­πτυ­ξη ή επει­δή απέ­τυ­χε να απα­ντή­σει στην ανά­γκη για ένα κα­τάλ­λη­λο «μείγ­μα» των εν­νοιών Ενιαίο Μέ­τω­πο και Με­τα­βα­τι­κό Πρό­γραμ­μα;

  1. Γρά­φει ο σ. Δ.Μπ. ότι ένα ερ­γα­τι­κό κόμμα πρέ­πει να θέτει σε προ­τε­ραιό­τη­τα την  προ­στα­σία  του ερ­γα­τι­κού ει­σο­δή­μα­τος (π.χ. με ΑΤΑ) αλλά προ­σθέ­τει ότι  «όλες οι κοι­νω­νι­κές δυ­νά­μεις θα συ­μπιε­στούν για μια πρώτη πε­ρί­ο­δο». Το συ­μπέ­ρα­σμα «όλοι θα συ­μπιε­στούν» δεν συμ­βάλ­λει στην ανα­γκαία συ­ζή­τη­ση για το πού θα πη­γαί­νει η υπε­ρα­ξία που θα πα­ρά­γε­ται, εφό­σον «την πρώτη πε­ρί­ο­δο» θα έχου­με κα­πι­τα­λι­σμό, λι­γό­τε­ρο ή πε­ρισ­σό­τε­ρο, σύμ­φω­να με τα λε­γό­με­να του σ. Δ. Μπ. 

Επι­πλέ­ον, το «όλοι θα συ­μπιε­στούν μια πρώτη πε­ρί­ο­δο» δεν εξυ­πη­ρε­τεί και από άλλη σκο­πιά: το λένε όλοι οι συ­στη­μι­κοί! Πρώτα εγκρά­τεια κι εξορ­θο­λο­γι­σμός, μετά ανά­πτυ­ξη, μας λέ­γα­νε κι ο ΓΑΠ και ο Πα­πα­δή­μος και ο Σα­μα­ράς και ο Τσί­πρας, όπως και οι διά­φο­ροι «αρι­στε­ροί λαϊ­κι­στές» στη Λ. Αμε­ρι­κή. Μά­λι­στα η εμπει­ρία της Λ. Αμε­ρι­κής δεί­χνει ότι αυτή η πε­ρί­ο­δος μπο­ρεί να είναι με­γά­λη και απροσ­διό­ρι­στη, με ελά­χι­στα έως κα­θό­λου κέρδη για τα λαϊκά στρώ­μα­τα.

Η αλή­θεια είναι ότι όταν ο κό­σμος ξε­ση­κω­θεί για να πάρει ο ίδιος την κα­τά­στα­ση στα χέρια του ενά­ντια στην εκ­με­τάλ­λευ­ση, ενά­ντια στη ρα­γδαία επι­δεί­νω­ση της ζωής του, θα το κάνει για να βελ­τιώ­σει τους όρους ζωής του, για να «πάρει το πλε­ό­να­σμα» που πα­ρή­γα­γε και του στέ­ρη­σαν. Και εμείς πρέ­πει να εστιά­σου­με σε αυτήν την κα­τεύ­θυν­ση, χωρίς φυ­σι­κά να κρύ­ψου­με τις όποιες δυ­σκο­λί­ες ή τον κίν­δυ­νο αντε­πί­θε­σης της αντε­πα­νά­στα­σης.

Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, αυτό που έχου­με να κά­νου­με εμείς αυτήν πρώτη πε­ρί­ο­δο συ­γκρό­τη­σης του νέου φορέα, είναι να οι­κο­δο­μή­σου­με τους όρους για να «γί­νου­με Λ. Αμε­ρι­κή» από τη σκο­πιά της κι­νη­το­ποί­η­σης των μαζών, να προ­ε­τοι­μά­σου­με τον ξε­ση­κω­μό, την εξέ­γερ­ση, την επα­νά­στα­ση. Να σπά­σου­με την πα­θη­τι­κό­τη­τα, να με­τα­τρέ­ψου­με την καρ­τε­ρι­κή εγκρά­τεια των μαζών απέ­να­ντι στο μνη­μό­νιο Τσί­πρα σε επα­να­στα­τι­κή ανυ­πο­μο­νη­σία, αντί να εξη­γού­με το πόσο ανα­γκαία είναι η δραχ­μή και η εγκρά­τεια που αυτή συ­νε­πά­γε­ται «μια πρώτη πε­ρί­ο­δο»...

4. Νο­μί­ζω ότι ο ίδιος ο σ. πρέ­πει να επι­χει­ρη­μα­το­λο­γή­σει πολύ κα­λύ­τε­ρα για το γε­γο­νός ότι αυτό που πλή­ρω­σε η Λα.Ε. ήταν η η έλ­λει­ψη τε­χνο­κρα­τι­κής εξή­γη­σης, μια άλλη δη­λα­δή μορφή «κο­στο­λό­γη­σης». Αυτό που έλ­λει­ψε κυ­ρί­ως ήταν ένα έδα­φος με­γά­λων αγώ­νων και μιας απο­φα­σι­στι­κής ηγε­σί­ας να συ­γκρου­στεί με τη λι­τό­τη­τα. Όσον αφορά το πρώτο σκέ­λος, το κί­νη­μα είναι βα­σι­κός πα­ρά­γο­ντας για να απο­φα­σί­σει ένα με­γά­λο τμήμα λαού να «πάρει το ρίσκο». Σε τε­χνο­κρα­τι­κό επί­πε­δο και σε επί­πε­δο προ­πα­γάν­δας είναι δε­δο­μέ­νο ότι υπερ­τε­ρεί η αστι­κή τάξη. Εμείς υπερ­τε­ρού­με στο ότι εκ­φρά­ζου­με το τα­ξι­κό δίκιο. Το 2012 όλο το σύ­στη­μα απει­λού­σε τον ελ­λη­νι­κό λαό με τις 7 πλη­γές του Φαραώ αλλά αυτός πήρε τα ρίσκα του και εκτό­ξευ­σε το ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, εκ­φρά­ζο­ντας μια μέση κι­νη­μα­τι­κή συ­νεί­δη­ση που έλεγε «ρήξη με το παλιό σύ­στη­μα παρά τους κιν­δύ­νους». Αυτή τη φορά αυτό δεν ήταν δυ­να­τό, οι συν­θή­κες ήταν αντί­στρο­φες, το έδα­φος δεν ήταν οργής και διεκ­δί­κη­σης, αλλά ήττας, απο­γο­ή­τευ­σης, από­συρ­σης μετά την «προ­δο­σία» του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος. Άρα αφού ο κό­σμος δεν είχε την ίδια συλ­λο­γι­κή αυ­το­πε­ποί­θη­ση δεν ήταν δυ­να­τό να πάρει τα ίδια ρίσκα, επέ­λε­ξε τη «σι­γου­ριά της ήττας» από μια «ήττα με αβε­βαιό­τη­τα».  Όσον αφορά το δεύ­τε­ρο σκέ­λος, της απο­φα­σι­στι­κής ηγε­σί­ας, δεν δε­σμευ­τή­κα­με ξε­κά­θα­ρα ότι θα ανα­τρέ­ψου­με με κάθε κό­στος τη λι­τό­τη­τα , ότι θα διεκ­δι­κή­σου­με μο­νο­με­ρώς τον πλού­το, ακόμα και σε σχέση με αυτό το βα­σι­κό χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό που μας προ­σέ­δι­δαν οι αντί­πα­λοι (που μας έλε­γαν «δραχ­μι­στές») υιο­θε­τή­σα­με τα μι­σό­λο­γα («ρήξη αν χρεια­στεί»), τα ήξεις-αφί­ξεις και τα επι­κοι­νω­νια­κά κόλπα. Αυτό ήταν το πρό­βλη­μα: ότι δεν εκ­πέμ­ψα­με απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα για την ανα­τρο­πή της λι­τό­τη­τας, όχι ότι δεν εξη­γή­σα­με επαρ­κώς τη λι­τό­τη­τα της πρώ­της με­τα­βα­τι­κής πε­ριό­δου...

5. Αλή­θεια, τι εξυ­πη­ρε­τεί το λαϊκό κί­νη­μα η αθρόα χρήση των εν­νοιών «έθνος» και «πα­τρί­δα»;  Αυτά που γρά­φει ο σ. Δ. Μπ. δεν τα αρ­νού­μα­στε κα­θό­λου. Εί­μα­στε και μεις με τη «δια­φο­ρά» και όχι με την «ομο­γε­νο­ποί­η­ση», αν και θα θέ­λα­με να ομο­γε­νο­ποι­ή­σου­με την αντί­στα­ση και την ανα­τρο­πή σε όλον τον πλα­νή­τη. Προ­φα­νώς δεν θα ανή­κου­με στην κο­σμό­πο­λη ούτε μετά τη σο­σια­λι­στι­κή ανα­τρο­πή σε μια (ή πε­ρισ­σό­τε­ρες) χώρα. Αλλά πέρα από αυτά, πραγ­μα­τι­κά αυτές οι έν­νοιες δεν προ­σφέ­ρουν τί­πο­τα πέρα από (εθνι­κές) αυ­τα­πά­τες.

6. Ο Δ. Μπ. μιλά για ελ­λι­πή κα­τα­νό­η­ση της ανα­γκαιό­τη­τας αντι-ιμπε­ρια­λι­στι­κής ρήξης από πλευ­ράς Κόκ­κι­νου Δι­κτύ­ου και αφή­νει υπό­νοιες για «ιδιό­τυ­πο ευ­ρω­παϊ­σμό». Ισχυ­ρί­ζε­ται, για να το απο­δεί­ξει, ότι δεν πρέ­πει να γυρ­νά­με πίσω και ότι έχου­με κα­το­χυ­ρώ­σει από την πε­ρί­ο­δο του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ τη θέση για απο­δέ­σμευ­ση από το ευρώ ως  θε­τι­κή διέ­ξο­δο για το λαό. Μα δεν το αρ­νού­μα­στε! Ο ίδιος ο σ. Mάρ­τα­λης γρά­φει: «η έξο­δος από το ευρώ πα­ρα­μέ­νει ανα­γκαία συν­θή­κη. Αλλά όχι ικανή.» Εμείς όμως κά­νου­με κρι­τι­κή στη λο­γι­κή που ο ίδιος πα­ρα­θέ­τει συ­μπλη­ρώ­νο­ντας: «Θα μπο­ρού­σε θε­ω­ρη­τι­κά να υπάρ­ξει μια κα­θα­ρά κα­πι­τα­λι­στι­κή έξο­δος, αν κά­ποια υπαρ­κτή με­ρί­δα του αστι­σμού το επε­δί­ω­κε. Δεν υπάρ­χει». Εδώ κάνει λάθος ο σ.

Πρώ­τον, γιατί υπο­τι­μά το αυ­ξα­νό­με­νο ρεύμα ευ­ρω­σκε­πτι­κι­σμού και προ­τε­ξιο­νι­σμού στην Ευ­ρώ­πη. Θα ήταν πιο σωστό να πει «Δεν υπάρ­χει αυτή τη στιγ­μή».

Δεύ­τε­ρον, γιατί υπο­τι­μά τις εξε­λί­ξεις στη Λ. Αμε­ρι­κή, και την εξέ­λι­ξη «λαϊ­κι­στι­κών» κε­ντρο­α­ρι­στε­ρού τύπου κυ­βερ­νή­σε­ων που προ­έ­κυ­ψαν. Μπο­ρεί η πρώτη επι­λο­γή της αστι­κής τάξης να είναι η πρόσ­δε­ση στο άρμα του ενός ή του άλλου ιμπε­ρια­λι­σμού, αλλά υπό προ­ϋ­πο­θέ­σεις (π.χ. με­γά­λο λαϊκό κί­νη­μα που γεννά νέες πο­λι­τι­κές δυ­νά­μεις που φτά­νουν μέχρι την κυ­βέρ­νη­ση, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας «ρι­ζο­σπα­στι­κό­τε­ρη» φρα­σε­ο­λο­γία αλλά αστι­κές μορ­φές δια­χεί­ρι­σης) μπο­ρούν να «αγκα­λιά­σουν στρα­το­λο­γώ­ντας» τη νέα κυ­βέρ­νη­ση, υιο­θε­τώ­ντας κά­ποιες από τις επι­λο­γές της. Είναι μια πο­λι­τι­κή που εκτός των άλλων ξα­να­βά­ζει με­σο­πρό­θε­σμα τον (ένα ή τον άλλο) ιμπε­ρια­λι­σμό από το πα­ρά­θυ­ρο (ενώ ο λαός με τις κι­νη­το­ποι­ή­σεις του έβγα­λε από την πόρτα). Οι εξε­λί­ξεις στο Εκουα­δόρ, για πα­ρά­δειγ­μα, είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά δια­φω­τι­στι­κές: ο Κορέα συ­γκρού­στη­κε με τον αμε­ρι­κά­νι­κο ιμπε­ρια­λι­σμό, όχι όμως με τη ντό­πια αστι­κή τάξη, η οποία σή­με­ρα όχι μόνο τον οδη­γεί σε επί­θε­ση απέ­να­ντι στα λαϊκά στρώ­μα­τα που τον επα­νε­ξέ­λε­ξαν, αλλά και σε νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη εμπο­ρι­κή συμ­φω­νία με την ΕΕ. Στις πε­ρισ­σό­τε­ρες χώρες της Λ.Α. εί­δα­με πα­ρό­μοια φαι­νό­με­να.

7. Εξη­γεί ο σ. Δ. Μπ. ότι θα υπάρ­ξει ανα­γκαία μια «Με­τα­βα­τι­κή πε­ρί­ο­δος με κα­πι­τα­λι­στι­κά στοι­χεία» κι επι­κα­λεί­ται ως πα­ρά­δειγ­μα τη Ρωσία της ΝΕΠ ως το 1928. Το θέμα μας βε­βαί­ως δεν είναι αν θα υπάρ­χουν υπο­λείμ­μα­τα κα­πι­τα­λι­στι­κών στοι­χεί­ων (τμήμα των οποί­ων θα ορ­γα­νώ­σει και από­πει­ρες αντε­πα­νά­στα­σης) στο πρώτο στά­διο του σο­σια­λι­σμού, αλλά αν θα υπάρ­ξει μια ερ­γα­τι­κή-λαϊ­κή κυ­βέρ­νη­ση που θα ξη­λώ­νει συ­νε­χώς αυτά τα στοι­χεία, βελ­τιώ­νο­ντας συ­νε­χώς το συ­σχε­τι­σμό με­τα­ξύ κε­φα­λαί­ου κι ερ­γα­σί­ας (και πάλι θα χρεια­στεί η διε­θνής αλ­λη­λεγ­γύη και ανα­τρο­πή, όπως έδει­ξε η ρω­σι­κή εμπει­ρία).

Το πα­ρά­δειγ­μα της ΝΕΠ είναι άτοπο και πη­δά­ει με­ρι­κά... στά­δια . Η ΝΕΠ ήταν «υπο­χώ­ρη­ση στον κα­πι­τα­λι­σμό» (κατά το Λένιν) γιατί έχασε η διε­θνής επα­νά­στα­ση και γιατί είχε δια­λυ­θεί το ερ­γα­τι­κό κρά­τος-οι ερ­γα­τι­κοί θε­σμοί που είχαν γεν­νη­θεί μέσα στην επα­νά­στα­ση. Και μετά τη ΝΕΠ, ακο­λού­θη­σε μια συ­νε­χής υπο­χώ­ρη­ση και η οι­κο­δό­μη­ση του κρα­τι­κού κα­πι­τα­λι­σμού στη Ρωσία, θυ­μί­ζου­με...

Σή­με­ρα μπο­ρεί κά­ποιος να πει ότι έχου­με να πα­λέ­ψου­με για μια νι­κη­φό­ρα επα­νά­στα­ση, ότι πρέ­πει να κά­νου­με τα πάντα για να πα­ρα­μεί­νει ζω­ντα­νή, ότι πρέ­πει να κά­νου­με τα πάντα για να απο­φύ­γου­με την ήττα, την υπο­χώ­ρη­ση, τη ΝΕΠ, όχι όμως να εξη­γού­με, πριν καν τολ­μή­σου­με ή δια­νοη­θού­με να νι­κή­σου­με, ότι είναι νο­μο­τέ­λεια η ανά­γκη κοι­νω­νι­κού συμ­βο­λαί­ου και να  χρη­σι­μο­ποιού­με τη ΝΕΠ ως πα­ρά­δειγ­μα (επι­κα­λού­με­νοι έμ­με­σα την αυ­θε­ντία του Λένιν)!

Συ­μπε­ρα­σμα­τι­κά, το ζή­τη­μα δεν είναι αν υπάρ­χει ο «τρί­τος δρό­μος» με­τα­ξύ των δυο λάθος δρό­μων (λαϊ­κο­με­τω­πι­σμός ή ενιαίο μέ­τω­πο και με­τα­βα­τι­κό πρό­γραμ­μα). Υπάρ­χουν πράγ­μα­τι «εν­διά­με­σες απο­χρώ­σεις του γκρί», που όμως στη λο­γι­κή τους συ­νέ­πεια (τόσο στην πράξη όσο και μα­κρο­πρό­θε­σμα) εξυ­πη­ρε­τούν τη μια ή την άλλη γραμ­μή, τον άσπρο ή το μαύρο γάτο.

Υπάρ­χει η προ­σπά­θεια από συ­ντρό­φους να εξη­γή­σουν την ήττα της Αρι­στε­ράς, και στην προ­σπά­θειά τους αυτή τσου­βα­λιά­ζουν όλες τις «πα­λιές ιδέες», καθώς έχουν βγά­λει αβί­α­στα το συ­μπέ­ρα­σμα ότι «όλοι φταί­νε» και ότι «αφού δε νι­κή­σα­με» πρέ­πει να ανα­ζη­τή­σου­με τη «νέα πραγ­μα­τι­κή αλή­θεια», εκ­φρά­ζο­ντας ένα νέο είδος «αγνω­στι­κι­σμού». Επί της ου­σί­ας στην προ­σπά­θειά τους αυτή χρη­σι­μο­ποιούν τμή­μα­τα μιας πα­λιάς θε­ω­ρί­ας που πε­θαί­νει, αλλά πε­θαί­νο­ντας αφή­νει τα ίχνη της ακόμα στα μυαλά και στη σκέψη τμη­μά­των της αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής-κο­μου­νι­στι­κής Αρι­στε­ράς. Όλα τα ση­μεία που πε­ριέ­γρα­ψα πα­ρα­πά­νω και αφο­ρούν τη σκέψη του σ. Δ. Μπ εμπε­ριέ­χουν τέ­τοια στοι­χεία μιας «λαϊ­κο­με­τω­πι­κής προ­σέγ­γι­σης», που ο ίδιος βέ­βαια ισχυ­ρί­ζε­ται ότι απορ­ρί­πτει. Σε τε­λι­κή ανά­λυ­ση το δί­λημ­μα ήταν, είναι και πα­ρα­μέ­νει, όχι «λαϊκό μέ­τω­πο ή 4η διε­θνής» αλλά, «Σο­σια­λι­σμός ή Κα­πι­τα­λι­σμός», «Σο­σια­λι­σμός ή βαρ­βα­ρό­τη­τα». Και σε αυτήν την πε­ρί­πτω­ση δεν με­τρά­ει μόνο ο προ­ο­ρι­σμός, αλλά και το τα­ξί­δι...