Διεθνής συνάντηση συνδικάτων έγινε στο Παρίσι στις 23 - 24 Μαρτίου η οποία συνδιοργανώθηκε από την συνομοσπονδία SUD solitaire (Union syndicale Solidaires, Γαλλία), την CSP conlutas (Central Sindical e Popular, Βραζιλία) και την CGT (Confederation General de Trabajo, Ισπανία-Καταλωνία).
Στην συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από χώρες όπως Αργεντινή, Βραζιλία, Περού, Κολομβία, Ουρουγουάη, Καναδάς, Πορτογαλία, Ισπανία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Τουρκία, Ινδονησία, Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, κ.α. Από ελληνικής πλευράς υπήρξε εκπρόσωπος του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων και μετά από πρόσκλησή τους, παρατηρητής από τα σωματεία: ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ. (Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα), και Σύλλογος Εργαζομένων στην Εθνοdata.
Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη ανάπτυξης διεθνούς αλληλεγγύης, ανάληψης πρωτοβουλιών για διεθνείς καμπάνιες και ύπαρξης συντονισμού. Από τις τοποθετήσεις ξεχωρίζω αυτή του συναδέλφου από την Αλγερία ο οποίος έκανε, σωστά κατά την γνώμη μου, κριτική στο ότι η παρουσίαση της εξαθλίωσης του κόσμου της εργασίας σαν κάτι το πρωτοφανές δεν είναι σωστή. Στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ακόμα και τις εποχές της «δόξας» του, το σύστημα προσέφερε ανεργία, φτώχεια. Αυτό που δυστυχώς βιώνουμε σήμερα στην Ευρώπη συνέβαινε επί σειρά ετών, και συμβαίνει ακόμα, για σχεδόν όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ο συνάδελφος από τον Καναδά επεσήμανε ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να περιγράφουμε τις επιθέσεις του συστήματος στους εργαζόμενους και τις διάφορες μορφές που παίρνουν αυτές. Αυτή είναι η δουλειά τους και την κάνουν πολύ καλά. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς από την δική μας πλευρά.
Τα προβλήματα είναι παρόμοια. Στο Περού γίνονται απολύσεις για συνδικαλιστικούς λόγους, στο Μαρόκο διώκονται ποινικά για συκοφαντική δυσφήμηση όποιοι μιλούν και φέρνουν αντιρρήσεις στα σχέδια των εργοδοτών. Στην Βραζιλία υπολογίζονται σε 20.000 οι απολύσεις στον Τραπεζικό Τομέα το τελευταίο διάστημα. Η ενοικίαση εργαζομένων έχει εξαπλωθεί παντού. Εταιρείες από την Ιταλία χρησιμοποιούν εταιρείες outsourcingπου δραστηριοποιούνται σε άλλη χώρα, κυρίως στην Τυνησία. Στην Teleperformence, εταιρεία η οποία αποτελεί παγκοσμίως τον ηγέτη στον τομέα των τηλεφωνικών κέντρων οι εργαζόμενοι κάνουν απεργία πείνας από τις 26 Φεβρουαρίου διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας και τις απολύσεις. Η γνωστή μας πολυεθνική εταιρεία ενοικίασης Manpowerέχει έδρα την Ελβετία.
Ευτυχώς (για μας) μερικά προβλήματα δεν είναι παρόμοια, διότι π.χ. στην Κολομβία κάθε χρόνο πάνω κάτω 10 συνδικαλιστές δολοφονούνται (sic) από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.
Από γερμανούς συναδέλφους εκφράστηκε η ανάγκη της επικοινωνίας αφού πολλοί άνθρωποι στην Γερμανία θέλουν να βοηθήσουν τους Έλληνες που δοκιμάζονται σκληρά αλλά δεν ξέρουν με ποιο τρόπο. Οι Ιταλοί εξέφρασαν, χωρίς λόγια αλλά με νοήματα, ότι έχουν τους Έλληνες στην καρδιά τους!
Η συνάντηση αυτή ήταν ένα πρώτο βήμα για την ανάπτυξη διεθνούς συνεργασίας και της «παγκοσμιοποίησης» του συνδικαλισμού, και η ευκαιρία για την δημιουργία μιας πρώτης επαφής.