Χθες, 9 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε για μια ακόμη φορά δημοψήφισμα για την αυτονόμηση της Καταλονίας από το Ισπανικό Κράτος. Πάνω από 2,3 εκατομμύρια Καταλανοί και Καταλανές πήγαν στις κάλπες για να αποφασίσουν για το μέλλον της Καταλονίας.

Σύμ­φω­να με τα απο­τε­λέ­σμα­τα, το 80,76% των ψη­φι­σά­ντων ψή­φι­σε υπέρ του να γίνει η Κα­τα­λο­νία ανε­ξάρ­τη­το κρά­τος, ενώ ένα 10,09% ψή­φι­σε να γίνει κρά­τος αλλά όχι ανε­ξάρ­τη­το από το ισπα­νι­κό. Από τους ψη­φί­σα­ντες μόνο ένα 4,54% ψή­φι­σε κατά της αυ­το­νό­μι­σης της Κα­τα­λο­νί­ας.

Ο πρό­ε­δρος της Κα­τα­λο­νί­ας και αρ­χη­γός του κα­τα­λα­νι­κού εθνι­κι­στι­κού κόμ­μα­τος CIU, Artur Mas, δή­λω­σε ευ­χα­ρι­στη­μέ­νος πως το δη­μο­ψή­φι­σμα είχε από­λυ­τη επι­τυ­χία και πως η Κα­τα­λο­νία απέ­δει­ξε πως μπο­ρεί μόνη της.

Ωστό­σο, το δη­μο­ψή­φι­σμα αυτό δεν πρό­κει­ται στην ουσία να κα­θο­ρί­σει το μέλ­λον της Κα­τα­λο­νί­ας, αφού το Συ­νταγ­μα­τι­κό Δι­κα­στή­ριο της Ισπα­νί­ας το είχε κρί­νει αντι­συ­νταγ­μα­τι­κό προ­τού πραγ­μα­το­ποι­η­θεί. Πα­ρό­λα αυτά το δη­μο­ψή­φι­σμα πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε με συμ­βο­λι­κό χα­ρα­κτή­ρα και ως ένα δυ­να­τό χαρτί στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με τη Μα­δρί­τη και τον Mariano Rajoy.

Πάνω στο ζή­τη­μα αυτό η Ισπα­νι­κή και Κα­τα­λα­νι­κή Αρι­στε­ρά φαί­νε­ται να έχει προ­βλη­μα­τι­στεί αρ­κε­τά, αφού κα­λεί­ται να το­πο­θε­τη­θεί στο αν υπο­στη­ρί­ζει την αυ­το­νό­μι­ση και για ποιο λόγο, δια­χω­ρί­ζο­ντας τις προ­θέ­σεις της από οποια­δή­πο­τε εθνι­κι­στι­κή λο­γι­κή. Και φυ­σι­κά κάτι τέ­τοιο έχει φέρει πολ­λές δια­φο­ρε­τι­κές θέ­σεις από τις δια­φο­ρε­τι­κές αρι­στε­ρές δυ­νά­μεις.

Η «Ενω­μέ­νη Αρι­στε­ρά» (Izquierda Unida – IU), το τρίτο κόμμα στο Ισπα­νι­κό Κοι­νο­βού­λιο, ενώ δεν υπο­στη­ρί­ζει την αυ­το­νό­μι­ση της Κα­τα­λο­νί­ας, συμ­φω­νεί στο να δοθεί στους Κα­τα­λα­νούς το δι­καί­ω­μα να απο­φα­σί­σουν, με ένα επί­ση­μο δη­μο­ψή­φι­σμα. Το «Podemos» –και­νού­ριο αρι­στε­ρό πο­λι­τι­κό εγ­χεί­ρη­μα που έρ­χε­ται στα δη­μο­ψη­φί­σμα­τα αμέ­σως μετά την IU- επί­σης υπο­στη­ρί­ζει το δι­καί­ω­μα των Κα­τα­λα­νών να απο­φα­σί­σουν, χωρίς όμως να παίρ­νει ξε­κά­θα­ρη θέση, ενώ ο Pablo Iglesias, ο ηγέ­της του εγ­χει­ρή­μα­τος αυτού έχει κατά και­ρούς κα­λέ­σει τους Κα­τα­λα­νούς σε «κοινό βά­δι­σμα».

Εντός Κα­τα­λο­νί­ας, όλες οι αρι­στε­ρές δυ­νά­μεις υπο­στη­ρί­ζουν την ανε­ξαρ­τη­σία, η κα­θε­μία με ελα­φρώς δια­φο­ρο­ποι­η­μέ­νη αι­τιο­λό­γη­ση, πράγ­μα που προ­κύ­πτει σαφώς από τις δια­φο­ρε­τι­κές ιδε­ο­λο­γι­κές κα­τα­βο­λές του κάθε χώρου.

Η «Δη­μο­κρα­τι­κή Κα­τα­λα­νι­κή Αρι­στε­ρά» (Esquerra Republicana Catalana – ERC) υπο­στη­ρί­ζει πως «στις 9 Νο­εμ­βρί­ου θα πρέ­πει να υπάρ­χει με­γά­λη κι­νη­το­ποί­η­ση στους δρό­μους της Κα­τα­λο­νί­ας, βα­σι­σμέ­νη στην ανυ­πα­κοή. Δεν είναι ρωγμή, αλλά μια προ­σπά­θεια να ανοί­ξει μια συ­νταγ­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία, η οποία θα επω­φε­λή­σει με­γά­λο μέρος της ισπα­νι­κής αρι­στε­ράς, απει­λώ­ντας το ση­με­ρι­νό με­τα-φραν­κι­κό κρά­τος.»

Η «Υπο­ψη­φιό­τη­τα της Λαϊ­κής Συμ­μα­χί­ας» (Candidatura d'Unitat Popular – CUP), μια συμ­μα­χία που συ­σπει­ρώ­νε­ται γύρω από την Αυ­το­νο­μί­στι­κη Αρι­στε­ρά (Esquerra Independentista), υπο­στη­ρί­ζει την ανε­ξαρ­τη­σία της Κα­τα­λο­νί­ας «για να αλ­λά­ξει συ­νο­λι­κά η κα­τά­στα­ση στην Κα­τα­λο­νία, η οποία βιώ­νει την κρίση του νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού», την οποία όμως όπως προ­σθέ­τει «βιώ­νουν και τα υπό­λοι­πα κομ­μά­τια του λαού του ισπα­νι­κού κρά­τους, στα οποία επί­σης αξί­ζει μια συ­νταγ­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία με κάθε πι­θα­νό συ­νταγ­μα­τι­κό σε­νά­ριο, κα­τα­λα­βαί­νο­ντας πως η ανε­ξαρ­τη­σία είναι ένας μη­χα­νι­σμός για τους Κα­τα­λα­νούς».

Τέλος, η Αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή Αρι­στε­ρά (Izquierda Anticapitalista – IA), η οποία συμ­με­τέ­χει στο Podemos, το­πο­θε­τεί­ται λέ­γο­ντας πως «η ιστο­ρία με­τα­ξύ Κα­τα­λο­νί­ας και Ισπα­νί­ας είναι η ιστο­ρία της απο­τυ­χί­ας στο να δη­μιουρ­γη­θεί ένα ισπα­νι­κό κρά­τος που να σέ­βε­ται τη δια­φο­ρε­τι­κό­τη­τα στο εσω­τε­ρι­κό των συ­νό­ρων του. Δεν πρό­κει­ται για ένα ομο­σπον­δια­κό κρά­τος, αλλά για μια «ομο­σπον­δια­κή συμ­φω­νία», καθώς ένα ομο­σπον­δια­κό σύ­στη­μα οφεί­λει να εφαρ­μό­ζε­ται με­τα­ξύ ίσων και για να γίνει αυτό πρέ­πει πρώτα να αυ­το­νο­μη­θεί η Κα­τα­λο­νία.» Συ­μπλη­ρώ­νουν επί­σης πως το ζή­τη­μα αυτό «δεν είναι ζή­τη­μα νο­μι­μό­τη­τας, αλλά πο­λι­τι­κής βού­λη­σης του Rajoy, ο οποί­ος το χρη­σι­μο­ποιεί για να διορ­θώ­σει τη ζημιά που έχει υπο­στεί το κόμμα του» και πως «η πρό­κλη­ση τώρα είναι να βρε­θεί ο συγ­χρο­νι­σμός με­τα­ξύ της άσκη­σης του δι­καιώ­μα­τος της από­φα­σης στην Κα­τα­λο­νία, αλλά και στο υπό­λοι­πο κρά­τος και γι’ αυτό το Podemos, το οποίο έχει τε­ρά­στια κοι­νω­νι­κή ευ­θύ­νη αυτή τη στιγ­μή πρέ­πει να μην απο­φύ­γει να απα­ντή­σει σε ένα τόσο ση­μα­ντι­κό ζή­τη­μα».

Ετικέτες