Όσο προχωράνε οι μέρες και η κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο κοροναϊός γίνεται ολοένα και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη αναδεικνύονται και τα σφάλματα και οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση και ο ΕΟΔΥ έπρεπε έγκαιρα να είχαν πάρει μέτρα καραντίνας για όσους έρχονταν στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Αυτό σίγουρα θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό του αριθμού όσων νοσήσουν από τον ιό.
Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτό ήταν το τι έγινε στην Αμαλιάδα με τους εκδρομείς που επέστρεψαν από το Ισραήλ. Επί της ουσίας αυτό το λάθος έχει ανοίξει το δρόμο για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Ήταν εύκολο αν υπήρχε η πολιτική βούληση να υποχρεώνονται όσοι έρχονταν από το εξωτερικό να ελέγχονται στο αεροδρόμιο.
Γενικά η στάση του ΕΟΔΥ να μην γίνονται τεστ (με εντολή από την κυβέρνηση) δεν βοήθησε να βρεθούν όσοι έχουν κολλήσει κορονοϊό και να νοσηλευτούν αμέσως απομακρύνοντάς τους από την κοινότητα και μηδενίζοντας την πιθανότητα διασποράς. Τέτοια παραδείγματα υπήρξαν και στην Ταϊβάν (κινητές μονάδες που μπορείς να κάνεις το τεστ) όπου έχουν περιοριστεί πολύ τα κρούσματα και στη Σιγκαπούρη όπου με 226 κρούσματα (ως την ώρα που γραφόταν το άρθρο) είχε 0 νεκρούς και 109 θεραπευμένους και στη Νότια Κορέα που παρά τα πολλά κρούσματα η θνητότητα είναι αρκετά χαμηλά. Ο ΕΟΔΥ και η κυβέρνηση έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια τις εκκλήσεις του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) που συνιστά τη συνεχή καταγραφή δειγμάτων.
Έθεσαν μάλιστα και περιορισμούς στο ποιος μπορεί να δίνει δείγμα. Το τεστ γίνεται μόνο σε πνευμονία και σε πάσχοντες με ανοσοκαταστολή που έχουν συμπτώματα βήχα και πυρετού. Το πόσο ταξικά σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων χειρίζεται η κυβέρνηση την επιδημία έχει εξήγηση. Δε τους ενδιαφέρει για το αν θα νοσήσει ο φτωχόκοσμος και αν θα πεθάνει για να μην δώσουν όσα λεφτά παραπάνω χρειάζονται για να δημιουργηθούν κέντρα σε όλη τη χώρα που θα βλέπουν μόνο τις λοιμώξεις αναπνευστικού και θα κάνουν χιλιάδες τεστ για να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τα κρούσματα. Την ίδια ώρα ο κάθε Μαρινάκης αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, οι συνεργάτες του και η οικογέννεια του, βουλευτές, υπουργοί, τηλεπερσόνες κλπ, έχουν ήδη κάνει το τεστ παρότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν το παραμικρό σύμπτωμα. Και τα δείγματα όλων αυτών ήταν μέσα στα 4.320 που έχουν ελεγχθεί πανελλαδικά, ποσοστό 0,04% επί των μόνιμων κατοίκων της χώρας. Αν συνυπολογίσουμε πρόσφυγες, μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά και όσους βρίσκονται προσωρινά στην Ελλάδα για δουλειά ή για διακοπές το ποσοστό είναι ακόμη πιο χαμηλό.
Η κυβέρνηση δεν διδάχθηκε καθόλου από την Ιταλία που επίσης ακολούθησε την ίδια τακτική. Στα νοσοκομεία αναφοράς στοιβάζονται για ώρες όλα μαζί τα ύποπτα κρούσματα λόγω ελλείψεων χώρων, προσωπικού και τεστ. Όταν είναι 50 άτομα στην διαλογή στο ΣΩΤΗΡΙΑ, και αρνητικοί να είναι οι 49, αρκεί ένας για να κολλήσουν όλοι. Πρέπει να γίνουν πολλά Νοσοκομεία Αναφοράς με κατάλληλους χώρους και γρήγορη διακίνηση των περιστατικών. Και αυτό σημαίνει ότι η επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων δεν μπορεί να μείνει μόνο στα λόγια όπως και άλλων χώρων που μπορεί να παίξουν τον ίδιο ρόλο (ξενοδοχεία νέα και παλιά κ.α.). Και αυτά τα νοσοκομεία πρέπει να είναι πλήρως στελεχωμένα και με εξοπλισμό προστασίας των υγειονομικών. Αντίστοιχες ελλείψεις στα υπάρχοντα κέντρα αναφοράς πρέπει να καλυφθούν άμεσα. Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο η ΜΕΘ Εγκαυμάτων (Λάτσειο) που είναι ένα από τα κέντρα αναφοράς για την περίθαλψη των σοβαρών κρουσμάτων με κορονοϊό στη δεύτερη Υγειονομική Περιφέρεια (Δυτική Αθήνα και Αττική, Πειραιάς, Νησιά) έχει μόνο 9 ειδικές στολές για τις νοσηλεύτριες που σημαίνει ότι θα εξαντληθούν το πολύ σε μιάμιση βάρδια.
Και αυτές δεν είναι οι μοναδικές ελλείψεις στα νοσοκομεία. Θα χρειαστούμε επίσης χιλιάδες αναπνευστήρες υποστήριξης και να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ που είναι 25% κλειστά. Απαιτούνται με προτεραιότητα, (ακόμα και με επίταξη των βιομηχανιών που τα κατασκευάζουν) να διατεθούν εκεί στολές, μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, ειδικά γιαλιά κ.λπ. Το υγειονομικό προσωπικό για να ανταπεξέλθει χρειάζεται να προστατευτεί γιατί είναι κρίσιμο ο κάθε γιατρός και η κάθε νοσηλεύτρια να εργάζονται υγιείς ώστε να έχουν την όσο το δυνατό μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε 2000 προσλήψεις που είναι ελάχιστες μπροστά στα 45.000 κενά που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία. Θα τους ρίξει στην φωτιά χωρίς προετοιμασία και ενώ την ίδια ώρα δεν υπογράφει την ανανέωση συμβάσεων των επικουρικών γιατρών που εργάζονται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία.
Μόνο με τη μονιμοποίηση αυτών των συμβασιούχων και την πλήρη κάλυψη των κενών μπορούν οι γιατροί να προστατεύσουν τη φτωχολογιά από μια επώδυνη απώλεια ζωών.
*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά