Ένας χρόνος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από την ρατσιστική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας όπου ορθώθηκε ένα τεράστιο τείχος για τους πρόσφυγες του πολέμου και τις φτώχειας που έψαχναν ένα καλύτερο μέλλον.

Η Ευρώπη φρούριο πληρώνει την Τουρκία για να ανοίξει χώρους κράτησης για 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και την Ελλάδα για να παραμείνουν οι περίπου 70 χιλιάδες πρόσφυγες που κατάφεραν να επιζήσουν το δύσκολο ταξίδι να φτάσουν εδώ. Μια συμφωνία που προβλέπει απελάσεις και να κάνει την ζωή αβίωτη για όσους και όσες επιθυμούν να περάσουν σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Ένα χρόνο τώρα κρατούνται οι πρόσφυγες εσώκλειστοι σε στρατόπεδα, εγκλωβισμένοι σε συνθήκες που δεν επαρκούσαν να τους προστατεύσουν από τον σκληρό χειμώνα, με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε 5 θύματα Ταυτόχρονα παρατηρούμε και την προσπάθεια των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και επιτιθέμενοι στους πρόσφυγες να ανασυγκροτηθούν (στη Χίο, στο Πέραμα, στο Ωραιόκαστρο). Θα είμαστε μπροστά τους σε κάθε τέτοια προσπάθεια που κάνουν.

Σε αυτή την κατεύθυνση και ενόψει  της 18 Μάρτη, συνδιοργανώθηκε εκδήλωση στη σχολή των Μηχανολόγων Μηχανικών την Πέμπτη 16/3 από την Αριστερή Ενότητα και τον Αντίλογο (ΕΑΑΚ) με τίτλο :  << Σταματήστε το έγκλημα. Ανοιχτά: Σχολεία-Σύνορα-Κέντρα φιλοξενίας>>

Αρχικά έγιναν δύο εισηγήσεις από τα σχήματα, που οργάνωσαν την εκδήλωση, και στη συνέχεια η συζήτηση εμπλουτίστηκε με παρεμβάσεις συντρόφων/ισσων από το κοινό, οι οποίες επικεντρώθηκαν στο θέμα της εκδήλωσης . Κοινή πεποίθηση όλων ήταν πως είναι αναγκαία η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και ότι το πρόβλημα μας είναι τα μνημόνια και όχι τα θύματα των πολέμων και της ακραίας φτωχοποίησης, που προκάλεσε η Δύση. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση πρέπει να υπάρξει μια απάντηση. Μια απάντηση ,η οποία θα βρίσκεται στο δρόμο και στα κινήματα αλληλεγγύης, με σκοπό την κατάργηση αυτών των πολιτικών. Κοινός τόπος όλων ήταν η κοινή αντιρατσιστική και όχι μόνοι δράση στον σύλλογο των Μηχανολόγων Μηχανικών το επόμενο διάστημα.

Οι συνδιοργανώτριες συλλογικότητες φάνηκαν να έχουν κοινή προσέγγιση για αρκετά ζητήματα που άνοιξαν στην εκδήλωση και συναίσθηση για την αναγκαιότητα μετωπικών πρωτοβουλιών που θα βάλουν φρένο στα σχέδια των «από πάνω». Άλλωστε, σε αρκετούς αγώνες της προηγούμενης περιόδου βρέθηκαν μαζί και στο δρόμο και στις γενικές συνελεύσεις, μέσα από τα ενιαία αγωνιστικά πλαίσια.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπήρχε έκθεση φωτογραφίας και σχεδίου.

Ετικέτες