Το τριήμερο 25-27 Φλεβάρη, ολοκληρώθηκαν οι εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για το νέο ΔΣ και την εκλογή αντιπροσώπων για το επόμενο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, στις οποίες ψήφισαν 2241 μέλη, περίπου 200 μέλη παραπάνω από τις προηγούμενες εκλογές το 2021.

Πρώτη δύ­να­μη ανα­δεί­χθη­κε για δεύ­τε­ρη συ­νε­χή χρο­νιά η ΕΣΑΚ (ΠΑΜΕ) με 900 ψή­φους (από 665 το 2021) και 3 έδρες στο ΔΣ (από 2 το 2021). Να ση­μειώ­σου­με ότι η Συ­σπεί­ρω­ση (πα­ρά­τα­ξη της ΑΡΙΣ) που είχε λάβει 120 ψή­φους στις προη­γού­με­νες εκλο­γές, δεν κα­τέ­βα­σε δικό της ψη­φο­δέλ­τιο και στή­ρι­ξε το ψη­φο­δέλ­τιο της ΕΣΑΚ.  Δεύ­τε­ρη ανα­δεί­χθη­κε η Αρι­στε­ρή Πρω­το­βου­λία Τε­χνι­κών (ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ) με 673 ψή­φους (από 587 το 2021) δια­τη­ρώ­ντας 2 έδρες στο ΔΣ. Τρίτη δύ­να­μη ανα­δεί­χθη­κε η barricada (ενω­τι­κό σχήμα της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς) με 455 ψή­φους (από 395 το 2021) δια­τη­ρώ­ντας δύο έδρες στο ΔΣ. Ακο­λου­θεί η Συ­νάρ­τη­ση (πα­ρά­τα­ξη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-Νέ­ας Αρι­στε­ράς) με 144 ψή­φους (από 196) χά­νο­ντας τη μία έδρα που είχε στο ΔΣ. Τε­λευ­ταί­ες δυ­νά­μεις με μικρή κα­τα­γρα­φή στις εκλο­γές η Τα­ξι­κή Πο­ρεία με 42 ψή­φους και η ΕΡΓΑΣ με 11.

Οι εκλο­γές έλα­βαν χώρα σε μία συ­γκυ­ρία που το Σω­μα­τείο πα­λεύ­ει να υπο­γρά­ψει Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση Ερ­γα­σί­ας και έχει ανα­γκά­σει την ερ­γο­δο­σία να συ­ζη­τή­σει, μετά από δώ­δε­κα χρό­νια. Είναι βέ­βαιο, πώς αυτή η διεκ­δί­κη­ση, μέσα από απερ­για­κές και κλα­δι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις, σε συν­δυα­σμό με μία σειρά κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων τα προη­γού­με­να δύ­ο­μι­ση χρό­νια ενά­ντια στην ερ­γο­δο­τι­κή αυ­θαι­ρε­σία, έχει απο­δεί­ξει σε με­γά­λο τμήμα των συ­να­δέλ­φων του τε­χνι­κού κλά­δου την αξία, τη ση­μα­σία και τη χρη­σι­μό­τη­τα ενός ζω­ντα­νού και μα­ζι­κού σω­μα­τεί­ου. Με αυτόν τον τρόπο το σω­μα­τείο έχει κα­τα­φέ­ρει να κερ­δί­σει νε­ό­τε­ρα μέλη στις τά­ξεις του και να μα­ζι­κο­ποι­η­θεί πα­ρα­πά­νω. Αυτό απο­δει­κνύ­ει η μα­ζι­κή συμ­με­το­χή στις εκλο­γές αλλά και η ενί­σχυ­ση όλων των αρι­στε­ρών ψη­φο­δελ­τί­ων και η απο­δυ­νά­μω­ση της συμ­βι­βα­στι­κής γραμ­μής που εκ­φρά­ζε­ται από την πα­ρά­τα­ξη που πρό­σκει­ται στο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και τη Νέα Αρι­στε­ρά.

Ση­μα­ντι­κή ενί­σχυ­ση της barricada

Η άνο­δος που κα­τέ­γρα­ψε η barricada κερ­δί­ζο­ντας 455 ψή­φους την ανα­δει­κν΄πυει για δεύ­τε­ρη χρο­νιά τρίτη δύ­να­μη, που ση­μαί­νει ότι θα συ­νε­χί­σει να έχει κα­θο­ρι­στι­κό ρόλο στη λει­τουρ­γία του σω­μα­τεί­ου. Η συμ­βο­λή της στο άνοιγ­μα της συ­ζή­τη­σης για τη διεκ­δί­κη­ση της Συλ­λο­γι­κής Σύμ­βα­σης στον κλάδο ήταν κα­θο­ρι­στι­κή την προη­γού­με­νη πε­ρί­ο­δο. Από κα­λύ­τε­ρη θέση πλέον, θα συ­νε­χί­σου­με να διεκ­δι­κού­με μία πιο ζω­ντα­νή λει­τουρ­γία του σω­μα­τεί­ου, με τρόπο εξώ­στρε­φο και δρα­στή­ριο, για τη με­γα­λύ­τε­ρη ισχυ­ρο­ποί­η­ση του σω­μα­τεί­ου και για να είναι ερ­γα­λείο μάχης για όλους/ες τους συ­να­δέλ­φους/ισσες στον τε­χνι­κό κλάδο. Θα συ­νε­χί­σου­με να διεκ­δι­κού­με ένα σω­μα­τείο που θα ξέρει πραγ­μα­τι­κά τις δυ­νά­μεις του, θα ξέρει σε ποιους χώ­ρους βρί­σκο­νται τα μέλη του και θα ορ­γα­νώ­νει πραγ­μα­τι­κά τον αγώνα για κα­λύ­τε­ρους μι­σθούς και κα­λύ­τε­ρες ερ­γα­σια­κές σχέ­σεις.

Τα πο­σο­στά που κα­τέ­γρα­ψε η barricada ανα­δει­κνύ­ουν και την απή­χη­ση που έχει μία γνή­σια ενω­τι­κή και ρι­ζο­σπα­στι­κή αρι­στε­ρή πο­λι­τι­κή μέσα στο ερ­γα­τι­κό -συν­δι­κα­λι­στι­κό κί­νη­μα, που επι­χει­ρεί να συ­σπει­ρώ­νει ευ­ρύ­τε­ρες δυ­νά­μεις και στο­χεύ­ει στην ανα­τρο­πή των συ­σχε­τι­σμών στα όρ­γα­να του ερ­γα­τι­κού – συν­δι­κα­λι­στι­κού κι­νή­μα­τος, τόσο απέ­να­ντι στη λο­γι­κή που συχνά εκ­φρά­ζουν οι δυ­νά­μεις του ΠΑΜΕ όσο και απέ­να­ντι στη λο­γι­κή του τάχα ανε­ξάρ­τη­του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος. Άλ­λω­στε, η barricada είναι πλέον το μόνο σχήμα που συ­σπει­ρώ­νει δια­φο­ρε­τι­κές πο­λι­τι­κές δυ­νά­μεις της ρι­ζο­σπα­στι­κής-αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής Αρι­στε­ράς και ανέ­ντα­χτους/ες. 

Η πρό­κλη­ση της Συλ­λο­γι­κής Σύμ­βα­σης 

Η μα­ζι­κή συμ­με­το­χή στις εκλο­γές του ΣΜΤ πρέ­πει να εκλη­φθεί από όλες τις δυ­νά­μεις ως μή­νυ­μα αγώνα, ενί­σχυ­σης της δρά­σης του σω­μα­τεί­ου και απο­φα­σι­στι­κού προ­χω­ρή­μα­τος της υπό­θε­σης υπο­γρα­φής Συλ­λο­γι­κής Σύμ­βα­σης στον κλάδο. Το νέο ΔΣ που εκλέ­χθη­κε έχει σο­βα­ρή ευ­θύ­νη να συ­νε­χί­σει αυτή την προ­σπά­θεια. Δε γί­νε­ται άλλο να βλέ­που­με τις με­γά­λες κα­τα­σκευα­στι­κές εται­ρεί­ες και τα με­γά­λα με­λε­τη­τι­κά γρα­φεία να πε­τυ­χαί­νουν απα­νω­τά ρεκόρ κερ­δο­φο­ρί­ας και οι μι­σθοί της πλειο­ψη­φί­ας των ερ­γα­ζό­με­νων μη­χα­νι­κών και τε­χνι­κών να πα­ρα­μέ­νουν εκνευ­ρι­στι­κά στά­σι­μοι, με την ακρί­βεια και τον πλη­θω­ρι­σμό να ρο­κα­νί­ζουν το ερ­γα­τι­κό ει­σό­δη­μα κάθε μήνα όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρο. 

Μπο­ρεί η οι­κο­νο­μία να πη­γαί­νει καλά σύμ­φω­να με τις δη­λώ­σεις της κυ­βέρ­νη­σης, αφορά όμως μόνο τα κέρδη του κε­φα­λαί­ου και όχι τους μι­σθούς των ερ­γα­ζο­μέ­νων. Το ΣΜΤ οφεί­λει να αντα­πο­κρι­θεί στην πρό­κλη­ση και να κλι­μα­κώ­σει τον αγώνα για την υπο­γρα­φή συλ­λο­γι­κής σύμ­βα­σης με αυ­ξή­σεις στους μι­σθούς, χωρίς κα­θυ­στε­ρή­σεις, όπως αυτές που γί­νο­νταν τα προη­γού­με­να χρό­νια με κύρια ευ­θύ­νη της ΕΣΑΚ. Σε ση­μα­ντι­κό τμήμα των ερ­γα­ζό­με­νων μη­χα­νι­κών έχει γίνει σαφές ότι η ατο­μι­κή δια­πραγ­μά­τευ­ση με την εκά­στο­τε ερ­γο­δο­σία έχει συ­γκε­κρι­μέ­να και συ­νή­θως χα­μη­λά όρια, για αυτό έχει ζω­ντα­νέ­ψει στον κλάδο τόσο πολύ η συ­ζή­τη­ση για την υπο­γρα­φή ΣΣΕ και για αυτό ανα­κα­λύ­πτει εκ νέου την αξία της συλ­λο­γι­κής δρά­σης μέσα από το σω­μα­τείο. Τί­πο­τα δε θα χα­ρι­στεί από τα αφε­ντι­κά, όλα κερ­δί­ζο­νται με τους αγώ­νες των ερ­γα­ζο­μέ­νων. 

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά

Ετικέτες