Εδώ και μέρες, στο Ελληνικό, πολλαπλασιάζονται οι πληροφορίες που μιλούν για βίαιη εκκένωση του «camp», στο οποίο στοιβάζονται περίπου 1.200 πρόσφυγες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν καινούργιο καταυλισμό στη Θήβα, με σκοπό να μεταφερθούν εκεί όσοι πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στο χώρο του παλιού αεροδρομίου (πρώην αίθουσα αφίξεων, γήπεδα του χόκεϊ και του μπέιζμπολ).

Η εξέλιξη αυτή προφανώς συνδέεται με τα φαραωνικά σχέδια του Λάτση και των συνεταίρων του για την τσιμεντοποίηση ενός ελεύθερου χώρου που προοριζόταν για Μητροπολιτικό Πάρκο.

Μπροστά στο κλείσιμο της διαβόητης «αξιολόγησης», η κυβέρνηση Τσίπρα βιάζεται να επιδείξει «μεταρρυθμιστικό οίστρο», τιμώντας την υπογραφή που έβαλε στην προκλητική ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, όταν δηλ. ξεπούλησε-εκτός από τη δημόσια περιουσία-και έναν «ταυτοτικό» αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πολύχρονο κίνημα αντίστασης των κατοίκων και φορέων της περιοχής και ιδιαίτερα η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, έχει αποδείξει με πλήθος επιχειρήματα γιατί η επίμαχη παράδοση δημόσιου χώρου στο ιδιωτικό κεφάλαιο αποτελεί σκάνδαλο, που βλάπτει το Δημόσιο και το ήδη κορεσμένο περιβαλλοντικά Λεκανοπέδιο της Αττικής. 

Συγχρόνως, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ικανοποιήσει τις ξενοφοβικές φωνές ολόκληρου του μνημονιακού μπλοκ, των δεξιών δημάρχων της περιοχής και των συστημικών ΜΜΕ, που βαφτίζουν τα θύματα του πολέμου και της φτώχειας «εμπόδιο» για την ολοκλήρωση της εκποίησης που θα φέρει υψηλά κέρδη στους μεγαλοκαρχαρίες «επενδυτές».

Έτσι, προετοιμάζει μεθοδικά την εκκένωση του παλιού αεροδρομίου, αδιαφορώντας για τις ανάγκες χιλιάδων ευάλωτων ανθρώπων, εκτοπίζοντάς του μακριά από την Αθήνα, μακριά από «τα μάτια και το μυαλό» της κοινωνίας, των αντιρατσιστικών κινήσεων, των αλληλέγγυων και των εθελοντών που στέκονται δίπλα τους, όλο αυτό τον καιρό.

Γιατί όπως επιτάσσει η νεοφιλελεύθερη αφήγηση, τα συμφέροντα των εργολάβων και των τραπεζιτών, βρίσκονται πάνω από τα δικαιώματα των προσφύγων, αλλά και των ντόπιων φτωχών, των ανέργων και των συνταξιούχων.

Οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένοι, άρρωστοι και ταλαιπωρημένοι από τις πολύμηνες κακουχίες άνθρωποι, προσπαθούν να επιβιώσουν σε άσχημες συνθήκες, βιώνοντας στο πετσί τους τη «φιλοξενία» της Ευρώπης-φρούριο και την πολιτική αποκλεισμού και αποτροπής του ελληνικού κράτους.

Οι συνθήκες επιβίωσης στο Ελληνικό παραμένουν άσχημες και οι βασικές ανάγκες των προσφύγων ικανοποιούνται με δυσκολία, υπό την εποπτεία των ΜΚΟ. Ύστερα από έναν περίπου χρόνο και τόσα εκατομμύρια ευρώ για δημιουργία αξιοπρεπών δομών φιλοξενίας, οι πρόσφυγες ζουν σε άθλιους καταυλισμούς και σε σκηνές, όταν χιλιάδες άδεια κτίρια ρημάζουν στις πόλεις. 

Το δριμύ ψύχος του φετινού χειμώνα και οι ανεπαρκείς υποδομές του Ελληνικού, δοκίμασαν πραγματικά τις αντοχές τους. Τώρα τους προτείνουν τη μεταφορά σε οικίσκους που θα μετατρέπονται σε «φούρνους» από τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες.

Οι πρόσφυγες βυθίζονται καθημερινά στην απόγνωση. Τα κλειστά σύνορα και η απελπισία που γεννά η απουσία προοπτικής, εντείνουν τα περιστατικά κλινικής κατάθλιψης. Άνθρωποι που υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές και απειλούν να βλάψουν τους ίδιους ή τους γύρω τους, αφήνονται στην τύχη τους, παρά τις εκκλήσεις των συγγενών τους.

Παρόμοια κυβερνητική αδιαφορία υπάρχει και για τα φαινόμενα μέτριας ή σοβαρής παραβατικότητας, τα οποία δεν απασχολούν ιδιαίτερα την ΕΛ.ΑΣ. Φαίνεται πως η μετατροπή του χώρου σε γκέτο, εξυπηρετεί άψογα τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Για τον Μουζάλα και την κυβέρνηση της υποταγής στον «ρεαλισμό», προέχει η διασφάλιση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ο εκτοπισμός των προσφύγων από τον αστικό ιστό και η αυταρχική διαχείρισή τους με μέτρα εγκλεισμού και απομόνωσης, σε στρατόπεδα φυλακές.

Το πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης, ο κόσμος των αντιστάσεων και της πραγματικής Αριστεράς, μαζικοί φορείς και σωματεία, χρειάζεται να παλέψουμε ακόμα πιο επίμονα, σε κοινό μέτωπο με τους πρόσφυγες, ενάντια στην εγκληματική πολιτική και την υποκρισία κυβέρνησης και ΕΕ.

-Να σταθούμε δίπλα στο πλευρό όσων προσφύγων θέλουν να παραμείνουν στο Ελληνικό, απαιτώντας την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους.  

-Να αποτρέψουμε κάθε κατασταλτική επιχείρηση εκκένωσης του χώρου.

-Συνεχής αγώνας για τη μετατροπή του Ελληνικού σε χώρο υψηλού πρασίνου, άθλησης και αναψυχής, ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της μεγαλούπολης.

-Να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας για όλους τους παραμένοντες πρόσφυγες. Όχι στην γκετοποίησή τους. Να κλείσουν τα στρατόπεδα φυλακές.

-Δημόσια κτίρια και κλειστά ξενοδοχεία, εντός του αστικού ιστού, να αποδοθούν σε πρόσφυγες και ντόπιους άστεγους.

-Επαρκή και ποιοτική σίτιση, δωρεάν και πλήρη εκπαίδευση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, για τους πρόσφυγες και όλους μας.

-Να σταματήσουν οι απελάσεις. Επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και απόδοσης ασύλου. 

-Να απαιτήσουμε μεταφορά των προσφύγων που τυραννιούνται στα νησιά στην ενδοχώρα, σπάζοντας στην πράξη τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

-Χαρτιά ασφαλούς διέλευσης και άνοιγμα των διαδρόμων προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

-Νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση, για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Ζούμε και αγωνιζόμαστε μαζί, σπάζοντας την απομόνωση, ενάντια στη μνημονιακή λιτότητα, τον πόλεμο, τον ρατσισμό, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Ανοιχτά σύνορα, σχολεία, κέντρα αληθινής και αξιοπρεπούς φιλοξενίας!

Ετικέτες