Χθες, Παρασκευή 2/6, οι τρεις χώροι στους οποίους διέμεναν πρόσφυγες στο πρ. αεροδρόμιο του Ελληνικού εκκενώθηκαν μετά από 16 μήνες.

Οι πρόσφυγες, μετά από το μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους,  ξεριζώνονται ακόμη μία φορά από τον τόπο διαμονής τους μέσα στην ίδια την Ελλάδα. Όσοι είχαν καταφέρει να βρουν κάποια δουλειά, μικρά παιδιά και ενήλικες που πήγαιναν σε σχολεία και παρακολουθούσαν μαθήματα Ελληνικών, αναγκάζονται να αρχίσουν ξανά από το μηδέν.

Η κυβέρνηση μέσω  διάφορων εκπροσώπων της ισχυρίζεται ότι η μεταφορά των προσφύγων έγινε με «ευγενικό» και «ειρηνικό» τρόπο, παρουσία ψυχολόγων  και της Ύπατης Αρμοστείας, ότι οι πρόσφυγες ήταν ενημερωμένοι εδώ και μήνες κ.α.

Η πραγματικότητα, για μία ακόμη φορά, είναι εντελώς διαφορετική, όπως αποκαλύπτουν μαρτυρίες των προσφύγων.

Η αστυνομία έφτασε στον χώρο του Ελληνικού δύο ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα αποχώρησης και ανακοίνωσε στους πρόσφυγες ότι έχουν 20 λεπτά να μαζέψουν τα πράγματά τους, με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορέσουν να πάρουν μαζί τους ούτε όλα τα ρούχα τους. Μέσω βρισιών, απειλών αν δεν συμμορφωθούν  «θα τους περιμένουν έξω με περιπολικά», χρησιμοποιώντας αιχμηρά αντικείμενα για να σκίσουν τις σκηνές που διέμεναν οικογένειες με μικρά παιδιά, καθώς και μιας προσαγωγής,οι αστυνομικοί εξανάγκασαν τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τους χώρους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας και παρουσία 150 ΜΑΤ, οι πρόσφυγες μπήκαν σε λεωφορεία, χωρίς να είναι σίγουροι ακόμη και εκείνη τη στιγμή για τον προορισμό τους. Ενδεικτική του κλίματος ήταν η απαγόρευση σε αλληλέγγυους να έχουν οποιαδήποτε επαφή με τους πρόσφυγες.

Από τους 700 πρόσφυγες που είχαν απομείνει στο Ελληνικό, οι οικογένειες μεταφέρθηκαν κυρίως σε στρατόπεδο στη Θήβα, και κάποιες εξ’ αυτών σε στρατόπεδο στην Καβάλα. Οι υπόλοιποι δεν μεταφέρθηκαν ούτε σε άλλο στρατόπεδο,ούτε στην Κατεχάκη όπως είχαν ενημερωθεί ψευδώς οι αλληλέγγυοι, αλλά στο Τμήμα Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, στο οποίο και παρέμειναν σχεδόν μια ολόκληρη μέρα.  Ο λόγος για τον οποίο συνέβη αυτό, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν για να καταγραφούν: παρόλα αυτά οι πρόσφυγες είχαν ήδη καταγραφεί στο Ελληνικό μόλις πριν λίγες μέρες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο τμήμα, κατά την οποία οι αστυνομικοί δεν τους άφηναν να πάνε ούτε στην τουαλέτα χωρίς συνοδεία, τους μοιράστηκαν να υπογράψουν χαρτιά για μεταφορά στην Μαλακάσα.

Το κατά πόσο ήταν «εθελοντική» η μεταφορά των προσφύγων στην Μαλακάσα  ή και στους υπόλοιπους  προορισμούς φαίνεται από το γεγονός ότι η άρνηση υπογραφής των εγγράφων σήμαινε την απώλεια του μηνιαίου επιδόματος από την Caritas καθώς και από το ότι η αστυνομία απαγόρευε την είσοδο στο Τμήμα Αλλοδαπών οποιαδήποτε αλληλέγγου, συμπεριλαμβανομένων και μελών της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμού» και του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών» που προσπάθησαν να έχουν επικοινωνία με τους πρόσφυγες που βρίσκονταν εκεί.

Τελικά οι πρόσφυγες, χωρίς να γνωρίζουν τί θα συμβεί αν δεν συμφωνήσουν στην μεταφορά τους, μεταφέρθηκαν με πούλμαν για την Μαλακάσα το  βράδυ, ενώ εφτά άτομα παρέμειναν στο Τμήμα Αλλοδαπών καθώς δεν είχαν μαζί τους τα κατάλληλα έγγραφα.  

Ο αιφνιδιαστικός τρόπος εκκένωσης του Ελληνικού είναι ενδεικτικός της μεταναστευτικής αλλά και της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει τους πρόσφυγες «αθέατους», απομακρύνοντάς τους από τις πόλεις και αποκόπτοντάς τους από το σύνολο της υπόλοιπης κοινωνίας. O αυταρχισμός και η καταστολή οποιωνδήποτε αντιδράσεων με ταυτόχρονη χρήση ψεμμάτων  αποσκοπεί στον εφησυχασμό της κοινωνίας και έχει ως σκοπό το διαχωρισμό ντόπιων και προσφύγων προκειμένου τα σκληρά μέτρα λιτότητας, οι εξευτελιστικές ιδιωτικοποιήσεις «φιλέτων» όπως το Ελληνικό, και οι συνθήκες της Ευρώπης – Φρούριο να εφαρμόζονται απρόσκοπτα.

Ως Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» δηλώνουμε ότι δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι. Η αριστερά και το αντιρατσιστικό – αντιφασιστικό κίνημα στεκόταν και θα συνεχίσει στέκεται στο πλάι των προσφύγων και των μεταναστών. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί και να ζούμε μαζί.

Ενάντια σε κυβέρνηση, μνημόνια και νεοναζί, θα συνεχίσουμε να απαιτούμε στέγαση των προσφύγων σε σπίτια και μικρούς ανθρώπινους χώρους μέσα στις πόλεις, κατάργηση της συνθήκης ΕΕ - Τουρκίας, σύνορα ανοιχτά, δουλειά, στέγαση και ανθρώπινες συνθήκες ζωής για όλους και όλες, ντόπιους, πρόσφυγες και μετανάστες.
 

Ετικέτες