Στο Νομό Αιτ/νίας λειτουργούν τρία υδροηλεκτρικά φράγματα με τα μεγαλύτερα αποθεματικά νερού στην Ελλάδα. Το ξήλωμα της Δ.Ε.Η, που συνεχίζεται με το σχέδιο νόμου για «τη μικρή Δ.Ε.Η», δεν πρόκειται να σταματήσει και φάνηκε και από τον τρόπο που διεκδίκησε η Τρόικα τη Δ..Ε.Η και τα υδροηλεκτρικά φράγματα – σταθμούς και τα λιγνιτορυχεία. Το έθεσε ως προαπαιτούμενο ώστε να καταβάλει τη δόση. Έχουν στοχοποιήσει ορυκτό πλούτο, ρεύμα και νερό.

Στο Νομό Αιτ/νίας υπάρχει και ο παράγοντας των χιλιάδων μικρών  αγροτών που αν χάσουμε τον κρατική ιδιοκτησία στη Δ.Ε.Η θα οδηγηθούν  στο μαρασμό μιας και απο 4-6ευρώ που κατέβαλαν ως τώρα για νερό θα πάνε στα 30-60ευρώ. Η μονοπώληση της αγροτικής οικονομίας είναι επίσης κύριος στόχος ντόπιων και πολυεθνικών κεφαλαίων. Απο την έμμεση ή άμεση κατοχή των γαιών, απο την παραγωγή μέχρι τη διανομή, θα κυριαρχήσουν τα «τζάκια» του Μνημονίου και κάποιες πολυεθνικές. Η Δ.Ε.Η θα μπορούσε να γίνει η μητέρα των μαχών ενάντια στην κυβέρνηση, θα μπορούσε να προκαλέσει και την εξωθεσμική ανατροπή της Κυβέρνησης.

1. Ξεκινήσαμε με πρωτοβουλία συντρόφων γύρω απο την «Εργατική Αριστερά», να παρέμβουμε στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και της ενεργητικής στήριξης στον αγώνα για κρατική Δ.Ε.Η με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Να λειτουργήσουμε σαν το γρανάζι που θα βάλει το θέμα της ιδιωτικοποίησης στην πολιτική αντζέντα της πόλης και θα τραβήξει την Ο.Μ του Αγρινίου στη θέση που της αξίζει πλέον, την πολιτική και κοινωνική αντιπολίτευση στα μέτρα Τρόικας –ΔΝΤ- Μπόμπολα και Μυτιληναίου και στο Αγρίνιο και παντού.

2. Αποφασίσαμε να παρέμβουμε, μέσα απο τη δικτύωση των συντρόφων, στις ίδιες τις διαδικασίες των εργαζομένων, στη συνέλευση στο φράγμα και υδροηλεκτρικό σταθμό του Καστρακίου στις 3/7. Μαζί μας βρέθηκε και η βουλευτίνα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Α΄ Θεσσαλονίκης και στέλεχος της Δ.Ε.Α, Γιάννα Γαϊτάνη, η οποία είχε ανάλογες παραστάσεις από την Κοζάνη  και τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Η συμμετοχή των εργαζομένων με την συμβολή του Σωματείου ηταν σχεδόν καθολική. Οι εργαζόμενοι μετείχαν με πολλές τοποθετήσεις και ερωταπαντήσεις και έβγαλαν στην επιφάνεια όλους τους φόβους, την ελπίδα μιας κυβέρνησης ενάντια στη λιτότητα, την αγωνιστικότητα, μέχρι το Δ.Σ. Οι εργαζόμενοι περνούν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α απο «κρισσάρα» και θα έπρεπε να είναι κάποιο ηγετικό στέλεχος παρών, για να ακούσει πως εκφράζονται οι εργαζόμενοι για απόψεις, όπως του σ. Σταθάκη. Η Ο.Μ εκπροσωπήθηκε και εκδήλωσε την συμπαράσταση της, με τοποθέτησή του Γραμματέα.

Η σ. Γ. Γαϊτάνη έκανε εισήγηση πάνω στις θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στο θέμα της Δ.Ε.Η. Πρέπει να είχε χρόνια να περάσει βουλευτής της Αριστεράς από αυτούς τους χώρους. Όχι με δελτία τύπου, όχι με στρογγυλέματα και πολιτικοσυνδικαλιστικά κολπάκια, αλλα στη βάση ΤΑΞΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΤΑΞΗ. Ακολούθησε εξόρμηση σε διάφορους τομείς της μονάδας και συζήτηση με τους εργαζόμενους.

3. Την επόμενη μέρα 4/7 αποφασίστηκε συγκέντρωση εξω απο το κτήριο της Δ.Ε.Η, η οποία κλιμακώθηκε σε πλήρη κατάληψη, το προσωπικό σταμάτησε να εργάζεται και βγήκε απο το χώρο, όταν διάφορα φασιστοειδή προκαλούσαν, σπρώχνοντας τον κόσμο και τους απεργούς  για να περάσουν. Υπήρχε μεγάλο κομμάτι αλληλέγγυων κύρια απο τα δυο κόμματα της Αριστεράς. Πλέον το σύνολο σχεδόν των επαγγελματικών οργανώσεων εχει εκδόσει και μια ανακοίνωση συμπαράστασης στη Δ.Ε.Η. Δεν αρκεί. Είναι μονόδρομος η ανασυγκρότηση του Συντονιστικού Σωματείων-Φορέων- Επιτροπής Αγώνα και ενας δίαυλος επικοινωνίας με το Εργατικό Κέντρο ( ιδρυτικό μέλος του ΠΑΜΕ).

Να κάνουμε ξανά ενα βήμα που έχουμε ξανακάνει στην κατεύθυνση του Συντονισμού και της μαζικότητας των αντιστάσεων.

ΚΑΘΕ ΜΑΧΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΑΧΗ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ε.Η

ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

ΡΕΥΜΑ ΦΤΗΝΟ- Δ.Ε.Η ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ