Κινητοποιήσεις ενάντια στις νέες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων

Με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και του Δυτικού Πειραιά ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης Πατούλη να φτιαχτούν νέες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε Φυλή και Σχιστό και βέβαια ενόψει των κινητοποιήσεων στις 5 του Ιούνη που είναι η παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος συζητήσαμε με το Νίκο Σακούτη, Δημοτικό Σύμβουλο Πετρούπολης και μέλος της Γραμματείας του Δυτικού Μετώπου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τη χρόνια χρήση περιοχών της Δυτικής Αθήνας για την ταφή των απορριμμάτων όλης της Αττικής. Τη συνέντευξη πήρε ο Θοδωρής Πατσατζής.

60 χρόνια τώρα τα απορρίμματα σχεδόν όλου του νομού Αττικής θάβονται στις περιοχές της Δυτικής Αθήνας (Άνω Λιόσια και Φυλή). Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή;

Καταρχάς να θυμηθούμε την επίσκεψη το 2014 της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου στην έκθεσή τους μετά την επίσκεψη τους είχανε χαρακτηρίσει την εγκατάσταση της Φυλής, την ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) Φυλής όπως αναφέρεται, ως μνημείο περιβαλλοντικού χάους, ανθρώπινου πόνου και αρρώστιας που αν δε γίνει κάτι τώρα θα έχει επιπτώσεις για τις τρεις επόμενες γενιές. Έχουν περάσει 7 χρόνια από τότε και όχι μόνο δεν έχει γίνει κάτι αλλά έχει επιβαρυνθεί επιπλέον η συγκεκριμένη περιοχή.

Να θυμίσουμε τι έχει γίνει τα 7 τελευταία χρόνια.

Καταρχάς έχουμε τα λεγόμενα “πανωσηκώματα”. Παράνομες ενέργειες για εμάς, οι οποίες δυστυχώς αδειοδοτήθηκαν κάθε φορά. Επειδή δεν υπήρχε, κατά τις κυβερνήσεις και τις ηγεσίες της Περιφέρειας Αττικής, άλλος χώρος, ρίχνανε σκουπίδια πάνω στα σκουπίδια. Ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις όπως έχουμε αναδείξει σαν Δυτικό Μέτωπο το επιτρεπόμενο ύψος, πάνω από 200 μέτρα. Δηλαδή δημιούργησαν βουνά σκουπιδιών.

Είχαμε το 2017 δύο χώρους, στη δεύτερη φάση όπως αναφερόταν. Ήταν οι χώροι που προβλεπόταν επί περιφερειάρχη Σγουρού να γίνουν ένα εργοστάσιο βιοξήρανσης και καινούργια Μονάδα επεξεργασίας. Οι δύο αυτοί χώροι χρησιμοποιήθηκαν από τη διοίκηση της κ. Δούρου για να “φιλοξενήσουν” τόνους σκουπιδιών. Είχαμε επίσης δύο αποφάσεις εκείνης της διοίκησης πριν παραδώσει τα σκήπτρα στον κ. Πατούλη και σε συνεννόηση μεταξύ τους για ένα μικρό και υποτίθεται μεταβατικό ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) όπου ήταν στα όρια μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης, κατά τη γνώμη μας και αυτός παράτυπος, όπου δόθηκαν στο γνωστό εργολάβο σκουπιδιών (αναφέρεται στην εταιρεία Ηλέκτωρ) με απευθείας ανάθεση περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ. Εκεί πέφτουν σήμερα και για το επόμενο εξάμηνο τα σκουπίδια.

Επίσης έχουμε τον καινούργιο μεγάλο χώρο ταφής, όπου πάντα με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος χώρος, υψώνουν ένα τείχος 1.530 μέτρων μήκους και 20 μέτρων ύψους για να δημιουργήσουν, ουσιαστικά δίπλα ακριβώς στο δρόμο της εγκατάστασης της ΟΕΔΑ Φυλής, μια λίμνη όπως την παρομοιάζουμε εμείς σκουπιδιών. Εκεί θα πέσουν όπως λέει η μελέτη για το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον 4 εκατομμύρια κυβικών μέτρων σκουπιδιών για τα επόμενα 5 χρόνια.

Αυτό είναι η εκτίμηση της διοίκησης Πατούλη και της κυβέρνησης ή είναι η δική σας εκτίμηση;

Της κυβέρνησης και της διοίκησης Πατούλη. Ο σχεδιασμός συνολικά της Φυλής με τις αποφάσεις που παίρνονται, με τις μελέτες που γίνονται και με τις εγκαταστάσεις που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα νομίζω ότι θα είναι τουλάχιστον για τα 30 χρόνια. Και για να γίνω συγκεκριμένος για τον πρώτο ΧΥΤΑ στη Φυλή είχαν πει ότι θα κάλυπτε προσωρινές ανάγκες. Τον δεύτερο τον λένε μεταβατικό αν και στον σχεδιασμό τους δε φαίνεται να υπάρχει και κάτι άλλο. Μεταβατικός θα ήταν αν υπήρχε και κάτι άλλο στον ορίζοντα ως νέος σχεδιασμός. Δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο η εγκατάσταση της Φυλής η οποία διαιωνίζεται για πάντα.

Πέρα όμως από τους χώρους ταφής έχουμε τον Αποτεφρωτήρα των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων, ο οποίος ενώ οι προδιαγραφές του έληγαν στην εικοσιπενταετία και έχουμε κλείσει εικοσαετία, τώρα ακριβώς έρχονται και κάνουν νέα μελέτη και προχωρούν στον εκσυγχρονισμό και στην επέκτασή του για ακόμη 25 χρόνια. Ενώ όλοι έλεγαν ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί ο Αποτεφρωτήρας γιατί δεν μπορεί να υπάρχει καύση επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων δίπλα σε κατοικημένη περιοχή, θα εξακολουθούμε να τον έχουμε για τα επόμενα 25 χρόνια και μάλιστα με αναβαθμισμένες προδιαγραφές. Ενώ σήμερα οι προδιαγραφές  του λένε ότι μπορεί να καίει 12-15 τόνους ημερησίως θα εκσυγχρονιστεί ώστε να μπορεί να καίει μέχρι και 30 τόνους ημερησίως.

Επίσης έχουμε την εγκατάσταση του βιοαερίου, την Μονάδα Επεξεργασίας Στραγγισμάτων, έχουμε εντός το ιδιωτικό εργοστάσιο της WATT το οποίο μέχρι τώρα επεξεργάζεται ανακυκλώσιμα υλικά αλλά έχει ζητήσει άδεια να μπορεί να επεξεργάζεται και σύμμεικτα απορρίμματα. Επί της ουσίας εκμεταλλευόμενοι και το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση το οποίο είχε δοθεί για διαβούλευση πριν λίγους μήνες και ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις, θέλουν να προχωρήσουν σε καύση με τα συνεπακόλουθά της. Έχουμε επίσης στο συγκεκριμένο χώρο το ΕΜΑΚ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης). Το ΕΜΑΚ είναι η μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Το οποίο επίσης αναβαθμίζεται και επεκτείνεται.

Η προσπάθεια αναβάθμισης και επέκτασης του ΕΜΑΚ είχε ξεκινήσει από τη διοίκηση Δούρου έτσι;

Ναι και συνεχίζεται τώρα από τη διοίκηση Πατούλη που ενώ μίλαγε για πράσινο εργοστάσιο που θα επεξεργάζεται 300.000 τόνους βιοαπόβλητα και 100.000 τόνους σύμμεικτα, τελικά η καινούργια μελέτη που φέρνει και προωθεί είναι στα χνάρια της προηγούμενης απόφασης επί Δούρου, που μιλάει για 200.000 σύμμεικτα και 100.000 βιοαπόβλητα. Σημασία πάντως έχει ότι υπάρχει επέκταση και αναβάθμιση του ΕΜΑΚ και άρα σκοπεύουν να το λειτουργούν για πολλά ακόμη χρόνια.

Από αυτές τις εγκαταστάσεις ποιος κερδίζει;

Όπως είπα και πριν η λειτουργία του προσωρινού μικρού ΧΥΤΑ κόστισε 7 εκ. ευρώ. Ο μεγάλος “μεταβατικός” ΧΥΤΑ που υπολογίζεται για την επόμενη πενταετία είναι ύψους 52 εκ. ευρώ. Η αναβάθμιση του ΕΜΑΚ είναι κοντά στα 130 εκ. ευρώ. Να προσθέσουμε εδώ ένα κομβικό στοιχείο. Προορίζουν, χωρίς να έχουν πει ακόμη ακριβώς το σημείο, για το συγκεκριμένο χώρο την κατασκευή 2 νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμάτων. Μία στη Φυλή και μία στο Σχιστό. Όπου τουλάχιστον αυτή που θα γίνει στη Φυλή θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του ΕΜΑΚ. Η  μία σκοπεύουν να είναι δυναμικότητας 450.000 τόνων, σύμμεικτων και βιοαποβλήτων, η δε στο Σχιστό 270.000 τόνων. Φτιάχνουν λοιπόν άλλα 2 φαραωνικά εργοστάσια δίπλα στο όπως αναφέραμε μεγαλύτερο στην Ευρώπη που υπάρχει. Αυτά θα κοστίσουν 640 εκ. ευρώ

Οι παρεμβάσεις για το επόμενο διάστημα που αφορούν κατά κύριο λόγο την εγκατάσταση στη Φυλή, ξεπερνούν το 1 δισεκ. ευρώ όπως οι ίδιοι έχουν ανακοινώσει. Σε αυτά βέβαια πρέπει να βάλλουμε από δίπλα και την καινούργια προμήθεια που έχει εξαγγείλει ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), ύψους 223 εκ. ευρώ που θα είναι για κάδους ανακύκλωσης, απορριμματοφόρα και γενικά εξοπλισμό που αφορά την ανακύκλωση. Να πούμε εδώ ότι όσον αφορά τις εγκαταστάσεις που έχουμε αναφέρει στη Φυλή, υπάρχουν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) όπου ο κύριος συντελεστής των συμπράξεων είναι η εταιρεία Ηλέκτωρ.

Και οι 2 καινούργιες μονάδες επεξεργασίας που θα γίνουν επίσης με τη λογική των ΣΔΙΤ αναφέρεται ρητά στη μελέτη ότι θα είναι για τα επόμενα 27 χρόνια λειτουργίας συν δύο χρόνια κατασκευής τους. Για αυτό μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά ότι η εγκατάσταση της Φυλής προορίζεται να λειτουργεί άλλα 30 χρόνια. Σκοπεύουν να φτάσουμε συνολικά τον ένα αιώνα λειτουργίας της εγκατάστασης στη Φυλή.

Κάτω από τις πιέσεις του Δυτικού Μετώπου κατά κύριο λόγο αναγκάστηκαν να καταθέσουν πρόσφατα μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να πάρουν μια συνολική άδεια για το χώρο που όμως μέσα από εκεί εξαιρούν τον αποτεφρωτήρα, εξαιρούν τις εγκαταστάσεις βιοαερίου, εξαιρούν τις καινούργιες εγκαταστάσεις που θα φτιάξουν, δηλαδή την προέκταση της υπάρχουσας εγκατάστασης ΧΥΤΑ. Εκτιμούσαμε ότι δεν υπάρχει μια συνολική μελέτη για τις εγκαταστάσεις παρά παίρνουν κάθε φορά επιμέρους αδειοδοτήσεις για επιμέρους μελέτες,  Και αυτό το καταγγείλαμε και σκοπεύουμε να προσφύγουμε στο ΣτΕ θεωρώντας παράνομη πράξη αυτά που παραλείπονται από τη συγκεκριμένη μελέτη. Κατά τη γνώμη μας αποκρύπτει και στοιχεία όσον αφορά τη σημερινή εγκατάσταση.

Τι θέλουν να κρύψουν;

Το τελευταίο διάστημα μέσα από δράσεις δικές μας και άλλων συλλογικοτήτων όπως η Λαϊκή Συσπείρωση, που έφερε στην επιφάνεια στοιχεία της ίδιας της μελέτης του ΕΔΣΝΑ που όλα αυτά τα χρόνια υποτίθεται ότι γίνεται για τις επιπτώσεις τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον. Από αυτά προκύπτει ότι βαρέα μέταλλα και στοιχεία τα οποία επιβαρύνουν ως καρκινικοί δείκτες την υγεία του ντόπιου πληθυσμού και γενικά της ευρύτερης περιοχής είναι ανεβασμένα. Αυτά αποκρύπτονται. Και παλιότερα έχουν αποκρύψει μελέτες που έχουμε υπόψη μας οι οποίες δείχνουν ότι τα επικίνδυνα στοιχεία που είτε έχουν πέσει στο περιβάλλον είτε έχουν απελευθερωθεί στον αέρα είναι πάρα πολλές φορές, ίσως και εκατοντάδες φορές, πάνω από τα επιτρεπτά όρια που ορίζει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Απαιτούμε να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία από τις μελέτες που έχει κάνει ο ΕΔΣΝΑ τα τελευταία χρόνια. Δεν έχουμε κανένα στοιχείο τον τελευταίο χρόνο και βέβαια δεν έχουμε κανένα στοιχείο από προηγούμενες μελέτες, όπως αυτή που έχουμε υπόψη μας ότι είχε κάνει το Πολυτεχνείο την προηγούμενη δεκαετία. Προσπαθούμε όλα αυτά τα στοιχεία να τα πάρουμε και να τεκμηριώσουμε την προσφυγή στο ΣτΕ.

Θεωρούμε ότι ο δικονομικός αγώνας είναι ένα μέρος του συνολικού αγώνα. Ο βασικός αγώνας πρέπει να είναι ο κινηματικός. Χωρίς τον ξεσηκωμό και την αντίδραση των κατοίκων δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα ειδικά όταν τα μέσα που χρησιμοποιούν αυτοί οι οποίοι έχουν συμφέρον από τη λειτουργία της εγκατάστασης και τις επενδύσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να προστατεύσουν τα κέρδη τους. Ξέρουμε ότι αυτές οι επενδύσεις των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ θα πέσουν στις πλάτες των δημοτών επειδή η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, ήδη έχουμε αύξηση για το 2021 του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων σε κάθε δήμο. Γιατί εκεί το κόστος επιβαρύνει τον κάθε τόνο οπότε έχουμε μια αύξηση αυτή τη στιγμή από τα 45 ευρώ στα 54 ευρώ μέσο όρο. Εμείς θεωρούμαι ότι αν γίνουν όλα αυτά τα λεγόμενα έργα στο χώρο θα εκτοξευθεί σε πάνω από 100 ευρώ ο τόνος με τις μετριοπαθέστερες προσεγγίσεις που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή. Θα έχουμε λοιπόν επιβάρυνση στο περιβάλλον, την υγεία αλλά και την τσέπη των δημοτών την ώρα που οι ιδιώτες θησαυρίζουν.

Να πούμε εδώ ότι όπως έχουν δείξει οι μελέτες κατά καιρούς όσον αφορά τις καρκινοπάθειες στην περιοχή είναι διπλάσιες, τριπλάσιες και τετραπλάσιες από το μέσο όρο που υπάρχει στην υπόλοιπη Αττική.

Με την καύση που είπες ότι προβλέπει και το νομοσχέδιο πως θα προχωρήσουν;

Να θυμίσουμε εδώ ότι κατά καιρούς είχαμε αναφλέξεις στο χώρο όπως και τον περασμένο Σεπτέμβρη όπου τότε η Πολιτική Προστασία έστελνε μηνύματα που μας καλούσαν να κλειστούμε μέσα στα σπίτια μας καθώς υπάρχει λόγω της ανάφλεξης επικίνδυνο τοξικό νέφος για την υγεία μας. Γιατί όταν παίρνει φωτιά ο χώρος απορριμμάτων, κι αυτό έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, απελευθερώνονται διοξίνες και χροάνια που είναι ο υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνος για τη ζωή των ανθρώπων και βασική αιτία καρκινογενέσσεων και καρκινοπαθειών. Η καύση είναι το κερασάκι στην τούρτα δυστυχώς όπως φαίνεται και από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που προβλέπει ότι ως το 2030 περίπου το 30% των απορριμμάτων της χώρας θα καίγεται, είτε απευθείας σε εργοστάσια καύσης, είτε ως δευτερογενές καύσιμο υλικό που θα παράγεται από μονάδες επεξεργασίας όπως το ΕΜΑΚ και οι καινούργιες μονάδες σε Φυλή και Σχιστό. Η τεχνολογία, η παραγωγή καυσίμων RDF και η συντήρηση τέτοιων εργοστασίων επίσης απαιτούν τη διάθεση τεραστίων ποσών. Άλλο ένα κόστος που θα φορτωθεί στους δημότες.

Για την Αττική επίσης προβλέπεται η δημιουργία ενός εργοστασίου καύσης απορριμάτων. Δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια το σημείο αλλά όλα δείχνουν ότι και αυτό θα γίνει κάπου στα Δυτικά.

Καταλαβαίνουμε ότι θα έχουμε ένα εκρηκτικό τοπίο όσον αφορά το περιβάλλον και την υγεία μας για το επόμενο διάστημα στα Δυτικά. Όχι μόνο δεν καταργείται η εγκατάσταση της Φυλής όπως υπόσχονταν όλες οι Περιφερειακές διοικήσεις την τελευταία δεκαετία και όλες οι κυβερνήσεις την τελευταία εικοσαετία που μας έλεγαν να κάνουμε υπομονή. Από την Βάσω Παπανδρέου το 2003 και την διοίκηση Σγουρού μετέπειτα στην Περιφέρεια, την κυβέρνηση Τσίπρα και τη διοίκηση της κ. Δούρου ως και την διοίκηση Πατούλη και την κυβέρνηση Μητσοτάκη σήμερα.

Το Δυτικό Μέτωπο κλείνει 5 χρόνια λειτουργίας και δράσεων. Ποιες είναι οι προτάσεις σας;

Το Δυτικό Μέτωπο δημιουργήθηκε το 2016 ακριβώς στην αντίθεση με το τότε Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που και τότε αντί να προβλέπει το κλείσιμο της εγκατάστασης προέβλεπε αναβάθμιση και επέκτασή της. Ήταν και παραμένει ένας συντονισμός συλλογικοτήτων και πολιτών. Συμμετείχαν και συμμετέχουν δημοτικές κινήσεις, πολιτιστικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, συλλόγους εργαζομένων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πολίτες που αντιδρούσαν και είχαν και μια μεγαλύτερη ευαισθησία και κυρίως πολίτες που ζούσαν το πρόβλημα αυτό στη συγκεκριμένη περιοχή. Το Δυτικό Μέτωπο δημιουργήθηκε για α αναδείξει το πρόβλημα ότι ο τότε Περιφερειακός σχεδιασμός αναπαρείγαγε τη λογική των προηγουμένων χωρίς να δίνει λύση στο πρόβλημα. Διαιωνίζοντας το μοντέλο ιδιωτικής διαχείρισης που έχουμε μέχρι και σήμερα και όχι μιας δημόσιας διαχείρισης.

Ο βασικός μας σκοπός είναι να κλείσει το σύνολο της εγκατάστασης και να αναδειχθεί μια εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων για την Αττική. Η δημόσια, αποκεντρωμένη διαχείριση. Δημόσια σημαίνει ότι δεν θα συμμετέχει πουθενά οποιοσδήποτε ιδιώτης. Δίνοντας έμφαση στις δημοτικές και διαδημοτικές υποδομές με τη συμμετοχή των δημοτών. Και αποκεντρωμένη που σημαίνει έμφαση στην πρόληψη που δεν υπάρχει πρόβλεψη για διάθεση χρημάτων και στην προδιαλογή στην πηγή. Δεν υπάρχει καν νομοθεσία που να υποχρεώνει τους μεγάλους παραγωγούς δημιουργίας αποβλήτων, που στην πλειοψηφία τους είναι κυρίως οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, να παράγουν ανακυκλώσιμα υλικά ή να περιορίζουν την παραγωγή αποβλήτων. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις συσκευασίες. Πολλές φορές βλέπουμε ότι η συσκευασία είναι πολύ μεγαλύτερη σε όγκο και σε ποσότητα από το υλικό που περιλαμβάνει για χρήση.

Η έμφαση στην προδιαλογή στην πηγή σημαίνει εκπαιδευτικά προγράμματα, συνεχή ενημερωτικά προγράμματα στον πληθυσμό, σημαίνει χρηματοδότηση των δήμων, πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού και ενίσχυσή τους με εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Βλέπουμε ότι οι δήμοι σήμερα όχι μόνο δεν χρηματοδοτούνται και δεν τους επιτρέπονται οι προσλήψεις, ούτε υπάρχει διάθεση της αντίστοιχης υποδομής για να προχωρήσουν σε αυτό που όλοι διαφημίζουν τη διαλογή στην πηγή με τα απαραίτητα ρεύματα ανακύκλωσης (χαρτί, χαρτόνι, πλαστικό γυαλί, μέταλλο, οργανικά κ.λπ.). Εμείς θεωρούσαμε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν δημοτικές και διαδημοτικές μικρές μονάδες επεξεργασίας για όσο χρόνο χρειαστεί ως μια πραγματικά μεταβατική περίοδος εντάσεως εργασίας και όχι κεφαλαίου ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τη μέγιστη ανάκτηση από όσα δε μπορούσαμε να είχαμε ανακτήσει ή να είχαμε αποτρέψει μέσω της πρόληψης, μέσω της επαναχρησιμοποίησης ή μέσω της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης ώστε να μπορέσουμε να έχουμε περιορίσει όσο μπορούμε το υπόλειμμα.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα έπρεπε μέχρι να λειτουργήσει πλήρως ένα τέτοιο σύστημα ότι θα έπρεπε να υπάρχουν αποκεντρωμένες μονάδες ασφαλούς υγειονομικής ταφής των αποβλήτων γιατί ένα υπόλειμμα κατά τη γνώμη μας σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να καίγεται αλλά έπρεπε με ασφαλείς διαδικασίες να γίνεται υγειονομική ταφή τους. Αποκεντρωμένοι με κριτήρια επιστημονικά, κοινωνικά, γεωγραφικά στην Αττική. Για να είμαστε ακριβείς σε αυτό το οποίο προτείναμε. Εμείς με λίγα λόγια προτείναμε ένα σύνολο διαχείρισης απορριμμάτων που περιελάμβανε από την πρόληψη μέχρι και την τελική διάθεση.

Θα προχωρήσετε το επόμενο διάστημα σε κάποιες δράσεις;

Έχουμε αναδείξει με όλους τους τρόπους το τελευταίο διάστημα ότι θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση του συνόλου των πολιτών της Δυτικής Αθήνας, της Δυτικής Αττικής και του συνόλου της Αττικής γιατί το πρόβλημα της εγκατάστασης δεν φορά μόνο τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας. Αφορά όλοι την Αττική. Αν επαναληφθεί για παράδειγμα μια ανάφλεξη όπως αυτή του περασμένου Σεπτέμβρη το τοξικό νέφος δεν μπορείς να το περιορίσεις μόνο στη Δυτική Αττική και τη Δυτική Αθήνα. Τότε οι άνεμοι κατηύθυναν το τοξικό νέφος και προς τα βόρεια προάστια. Η Μεταμόρφωση, τα Νέα Φιλαδέλφεια κ.α. είχαν πνιγεί από το νέφος. Γι’ αυτό οι πρωτοβουλίες μας όλο αυτό το διάστημα ήταν όπου υπάρχει συλλογικότητα άλλη η οποία δραστηριοποιείται ενάντια στη λειτουργία και στην επέκταση της εγκατάστασης της Φυλής, να προτείνουμε χείρα συνεργασίας ώστε να μπορέσουμε να συντονίσουμε στο επόμενο διάστημα τις κινήσεις  μας.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια ανταπόκριση από συλλογικότητες κυρίως του Δυτικού Πειραιά όπου εκεί είχαμε και αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, όπως ήταν του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, στην κατεύθυνση, στο περιεχόμενο και στο πλαίσιο που είχαμε βάλει σαν Δυτικό Μέτωπο. Γι’ αυτό είχαμε και τις 2 πρόσφατες κινητοποιήσεις. Πριν 1,5 περίπου μήνα με δίωρο αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Φυλής όπου στη συνέχεια με αυτοκινητοπομπή κατευθυνθήκαμε προς τον Πειραιά και κάναμε την αυτοκινητοπορεία στις γειτονιές του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, εκφράζοντας την αντίθεσή μας στα σχέδια κυβέρνησης και Περιφέρειας για τη δημιουργία των 2 μεγάλων μονάδων επεξεργασίας και την καινούργια μονάδα καύσης που προανέφερα.

Πάλι σε συνεννόηση των συλλογικοτήτων που συμμετέχουν ή κινήθηκαν γύρω από το Δυτικό Μέτωπο, σ συνεννόηση πάλι με τις συλλογικότητες του Δυτικού Πειραιά κάναμε και πριν λίγες μέρες την κινητοποίηση στο κτίριο της Περιφέρειας Αττικής όπου εκεί ακολούθησε συμβολική πορεία προς την Ακρόπολη για να αναδείξουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια που υπάρχουν.

Να πούμε εδώ ότι υπήρξαν επανειλημμένα αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Πετρούπολης, ομόφωνες αποφάσεις να το τονίσουμε αυτό, ενώ υπήρξε και σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου των Αγίων Αναργύρων και άλλες όπως του Ιλίου κατά καιρούς ή του Χαϊδαρίου και πρόσφατα του Δήμου Περάματος. Εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διεύρυνση των δυνάμεων όμως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα γιατί υπάρχουν και συλλογικότητες που έχουν ξεχωριστή δράση. Εμείς θεωρούμαι ότι αυτή η δράση πρέπει και  μπορεί να συγκλίνει έστω κι αν υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις σε επιμέρους ζητήματα. Είναι απαραίτητη η κοινή δράση και οι κοινές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα για να είμαστε αποτελεσματικοί ακόμη κι αν κάθε συλλογικότητα κινηθεί με το δικό της πλαίσιο. Μάλιστα ήδη στις συλλογικότητες που κινούνται και ενθαρρύνονται από τις δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης έχουμε απευθύνει κάλεσμα για κοινή δράση και κοινό συντονισμό το επόμενο διάστημα.

Ετικέτες