Ενα 19χρονο κορίτσι από την Ουκρανία άφησε την τελευταία του πνοή το περασμένο Σάββατο καθ΄ οδόν προς το νοσοκομείο και αφού πριν είχε λιποθυμήσει στον χώρο εργασίας της, ένα ξενοδοχείο στον Λαγανά Ζακύνθου. Καρδιακή ανακοπή ήταν η διάγνωση στο νοσοκομείο του νησιού, την ώρα που αναμένονται τα αποτελέσματα της νεκροψίας από την Πάτρα.

Ενα 19χρονο κορίτσι που ήρθε στην Ελλάδα να εργαστεί σε μεγάλη ξενοδοχειακή αλυσίδα, μαζί με χιλιάδες άλλους «μαθητευόμενους» από τις ανατολικές χώρες της Ευρώπης.

Αποτελούν φτηνό εργατικό δυναμικό το οποίο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, στελεχώνει τα ξενοδοχεία με την ταμπέλα του «μαθητευόμενου», κάνοντας όλες τις δουλειές και πληρώνεται με εξευτελιστικούς μισθούς της τάξης των 300-400 ευρώ μηνιαίως.

Παράλληλα, όλοι αυτοί είναι άνθρωποι ανασφάλιστοι όταν βρίσκονται εκτός εργασιακού ωραρίου, δεν έχουν κανένα ρεπό και κατά τα λοιπά είναι «νόμιμοι», μέχρι αποδείξεως του εναντίου βέβαια, καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους αποδεικνύονται λίγοι για να ελέγξουν τόσες πολλές περιπτώσεις.

Οι «μαθητευόμενοι» υπακούουν στον νόμο του φόβου της εργοδοσίας που είναι αμείλικτος. Μια κατάσταση που είναι γνωστή στη μνημονιακή Ελλάδα τόσο για τους Ελληνες υπαλλήλους, πόσο μάλλον για τους αλλοδαπούς.

Οι επώνυμες καταγγελίες είναι συνήθως ελάχιστες και εξαντλούνται στον κύκλο των συναδέλφων που βρίσκονται σε παρόμοια, δυσάρεστη μοίρα.

«Μόλις έμαθα για το περιστατικό έτρεξα αμέσως στο ξενοδοχείο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου εργαζομένων στα ξενοδοχεία, Θοδωρής Σαρακίνης. «Εμαθα από άλλους εργαζόμενους εκεί ότι η κοπέλα έκανε διάφορες δουλειές, από ρεσεψιόν έως και καμαριέρα. Λένε πως έπασχε από άσθμα. Λιποθύμησε στο ξενοδοχείο και μέχρι να την πάει στο νοσοκομείο το ασθενοφόρο πέθανε. Ο διευθυντής του ξενοδοχείου, με τον οποίο επικοινώνησα, μου είπε ότι όλα ήταν νόμιμα με αυτήν. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα πάω στην επιθεώρηση εργασίας για να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα», συμπληρώνει.

«Εχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να τα καταγγέλλουμε αυτά», μας λέει ο Γιώργος Χοτζόγλου, γ.γ. της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων).

«Από την ενημέρωση που είχα από το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, φαίνεται ότι η “κατάρτιση” της κοπέλας έφτανε τις 12-13 ώρες εργασίας καθημερινά, χωρίς ημέρα ανάπαυσης, για τους τελευταίους δύο μήνες. Υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια περιστατικά. Εμείς ως ομοσπονδία προσπαθήσαμε να τα θέσουμε στους αρμόδιους υπουργούς. Επί 2,5 χρόνια ο κ. Βρούτσης (σ.σ. υπουργός Εργασίας επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.) δεν μας δέχτηκε ούτε μία φορά στο γραφείο του προκειμένου να τον ενημερώσουμε. Μία φορά μας δέχτηκε η κ. Κεφαλογιάννη και μία φορά μας δέχτηκε η κ. Κουντουρά, αλλά δεν νομίζω ότι είχε διάθεση να μας δώσει λύσεις».

Συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στον χώρο των ξενοδοχείων καταγγέλλει ο Γιώργος Χοτζόγλου, όπου η ανασφάλιστη εργασία και το ανύπαρκτο ωράριο έχουν τον πρώτο λόγο.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» κάνει λόγο για εταιρείες-μεσάζοντες που κατά βάση εδρεύουν στην Κύπρο και οι οποίες αποτελούν τον διαμεσολαβητή ανάμεσα στα ξενοδοχεία και στις ανατολικές χώρες, ώστε να βρουν φτηνό εργατικό δυναμικό.

Παράλληλα, ο γ.γ. της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ αναγνωρίζει το γεγονός πως με τις περικοπές στον δημόσιο τομέα, θύμα αποτελούν και τα κατά τόπους παραρτήματα της Επιθεώρησης Εργασίας, γεγονός που συνεπάγεται τους ελλιπείς ελέγχους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Την υπόθεση της 19χρονης κοπέλας έχουν αναλάβει από κοινού η Επιθεώρηση Εργασίας Ζακύνθου και το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.

Ετικέτες