Ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος που εντάσσεται στη σφαίρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, διατρέχεται σήμερα από μια δίχως προηγούμενο νεοφιλελεύθερη επίθεση απέναντι στις εθνικές εργατικές τάξεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της κρίσης υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου όσο και να επιτευχθεί μια ισχυρή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων και υπηρεσιών στην ευρωπαϊκή και στις διεθνείς αγορές (Κίνα, BRICS, ΗΠΑ κλπ.).

Ο ευ­ρω­παϊ­κός κα­πι­τα­λι­σμός μπο­ρεί να βρί­σκε­ται στο πιο υψηλό πα­γκο­σμί­ως επί­πε­δο τε­χνο­λο­γι­κής βιο­μη­χα­νι­κής ανά­πτυ­ξης, ωστό­σο αυτό δεν είναι αρ­κε­τό για να εξα­σφα­λί­σει την κερ­δο­φο­ρία του : Γι’ αυτόν ακρι­βώς το λόγο ξε­κί­νη­σε στις πε­ρισ­σό­τε­ρες ευ­ρω­παϊ­κές οι­κο­νο­μί­ες η εφαρ­μο­γή πο­λι­τι­κών που στρέ­φο­νται με δο­μι­κούς όρους σε αντι­πα­ρά­θε­ση με τα συμ­φέ­ρο­ντα της μι­σθω­τής ερ­γα­σί­ας. Αυτή η δια­δι­κα­σία ξε­κι­νά από τα επί­πε­δα των εθνι­κών κα­πι­τα­λι­σμών, ως εσω­τε­ρι­κή ανά­γκη της ανά­πτυ­ξής τους, και φτά­νει να προ­σλαμ­βά­νει συ­ντο­νι­σμέ­νες μορ­φές δια μέσου των θε­σμών, ρυθ­μί­σε­ων και πα­ρεμ­βά­σε­ων των ορ­γά­νων της ευ­ρω­παϊ­κής ολο­κλή­ρω­σης. Μ’ αυτή την έν­νοια οι ευ­ρω­παϊ­κοί θε­σμοί δεν αντι­προ­σω­πεύ­ουν μια δύ­να­μη που «υπε­ρί­πτα­ται» υπε­ρά­νω των εθνι­κών κοι­νω­νιών και υπα­γο­ρεύ­ει κα­νό­νες και επι­τα­γές, αλλά απε­να­ντί­ας είναι το απο­τέ­λε­σμα του συ­ντο­νι­σμού των εθνι­κών αστι­κών τά­ξε­ων σε πα­νευ­ρω­παϊ­κό επί­πε­δο. Δεν είναι το «τέρας  των Βρυ­ξελ­λών» που υπα­γο­ρεύ­ει στα «υπο­τε­λή» εθνι­κά κράτη πο­λι­τι­κές και κα­τευ­θύν­σεις, αλλά είναι η Ιερά Συμ­μα­χία των εθνι­κών αστι­κών τά­ξε­ων που συ­ντο­νι­σμέ­να κα­τευ­θύ­νουν τον κοινό τους βη­μα­τι­σμό ένα­ντι των ευ­ρω­παϊ­κών ερ­γα­τι­κών τά­ξε­ων.

Δεν ήταν η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση και η Ευ­ρω­ζώ­νη που μα­ταί­ω­σαν την υλο­ποί­η­ση του στοι­χειω­δώς σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού προ­γράμ­μα­τος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ (αυτό ούτως ή άλλως είχαν την πρό­θε­ση να κά­νουν σε κάθε πε­ρί­πτω­ση τόσο η ελ­λη­νι­κή όσο και οι υπό­λοι­πες αστι­κές τά­ξεις της Ιερής Συμ­μα­χί­ας), αλλά ήταν ο ίδιος ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ που από τον Ιού­νιο 2012 μέχρι τον Ια­νουά­ριο 2015 είχε υπο­κλι­θεί, λόγω της βα­θειά μι­κρο­α­στι­κής φύσης της πλειο­ψη­φί­ας του, στις υπα­γο­ρεύ­σεις της κα­πι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, και ήταν έτσι αυτή η τε­λευ­ταία που επέ­βα­λε την συμ­μόρ­φω­ση στις απαι­τή­σεις των δα­νει­στών, ήταν αυτός που από μόνος του απο­ποι­ή­θη­κε τις στοι­χειώ­δεις λαϊ­κές με­ταρ­ρυθ­μί­σεις που επαγ­γέ­λο­νταν. Ήταν η μι­κρο­α­στι­κή τε­χνο­κρα­τία που στά­θη­κε στα­θε­ρός εντο­λο­δό­χος των αστών, ήταν αυτοί που όχι μόνον «δεν πρό­δω­σαν» ή δεν «έκα­ναν κω­λο­τού­μπα», αλλά αυτοί που στά­θη­καν συ­νε­πείς στον εαυτό τους ως βρα­χί­ο­νας της αστι­κής πο­λι­τι­κής που ήταν. Ας πά­ψου­με επι­τέ­λους να πα­ρι­στά­νου­με τις «απα­τη­μέ­νες συ­ζύ­γους» κι’ ας αντι­λη­φθού­με ότι εμείς (το λαϊκό ρι­ζο­σπα­στι­κό ρεύμα) δεν ήμα­σταν παρά η «μικρή κρυφή σχέση» του μι­κρο­α­στι­κού εκ­συγ­χρο­νι­σμού για τον οποίο ο «με­γά­λος επί­ση­μος δε­σμός» δεν ήταν άλλος παρά η αστι­κή τάξη.

Η μακρά πο­ρεία των αστι­κών ερ­γα­σια­κών ανα­διαρ­θρώ­σε­ων

Αυτή η συ­νο­λι­κή πα­νευ­ρω­παϊ­κή επί­θε­ση των κυ­ρί­αρ­χων αστι­κών δυ­νά­με­ων στον ερ­γα­ζό­με­νο κόσμο των ευ­ρω­παϊ­κών χωρών, διεκ­πε­ραιώ­νε­ται αδια­κρί­τως σε βάρος όλων των ερ­γα­τι­κών τά­ξε­ων της Ευ­ρώ­πης, βο­ρεί­ων και νο­τί­ων κρα­τών, με κοι­νούς πα­ρο­νο­μα­στές και αντί­στοι­χα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, και μά­λι­στα πρω­τί­στως στην ίδια την καρ­διά του ευ­ρω­παϊ­κού κα­πι­τα­λι­σμού (άξο­νας Γερ­μα­νί­ας – Γαλ­λί­ας). Έτσι δεν πρό­κει­ται αρ­χι­κά παρά για την ίδια την επί­θε­ση στα ερ­γα­τι­κά δι­καιώ­μα­τα που ξε­δι­πλώ­θη­κε στη γερ­μα­νι­κή οι­κο­νο­μία στη δε­κα­ε­τία του 2000, με τον τίτλο της «Ατζέ­ντας 2010» και εμπνευ­στή τον πρώην διευ­θυ­ντή προ­σω­πι­κού της Volkswagen Πήτερ Χάρτζ. Πρό­κει­ται για την πρώτη με­γά­λης κλί­μα­κας αντερ­γα­τι­κή με­ταρ­ρύθ­μι­ση, στην ίδια την «καρ­διά του θη­ρί­ου», προ­κει­μέ­νου να κα­τα­στεί ο γερ­μα­νι­κός κα­πι­τα­λι­σμός αρ­κού­ντως πα­ρα­γω­γι­κός και διε­θνώς αντα­γω­νι­στι­κός : Η κα­θιέ­ρω­ση του συ­στή­μα­τος των minijobs με τις μη­νιαί­ες απο­δο­χές των 400 ευρώ, καθώς και τα εξο­ντω­τι­κά μέτρα απέ­να­ντι στους ανέρ­γους που ασκούν τα Jobcenter, είναι μόνον η κο­ρυ­φή του πα­γό­βου­νου αυτής της εκ­στρα­τεί­ας, που υλο­ποι­ή­θη­κε μά­λι­στα από το γερ­μα­νι­κό SPD του Γκέρ­χαρντ Σρέ­ντερ. Και αντί­στοι­χα οι με­ταρ­ρυθ­μί­σεις που επι­διώ­κουν να ακυ­ρώ­σουν θε­με­λιώ­δη ερ­γα­τι­κά δι­καιώ­μα­τα του γαλ­λι­κού Κώ­δι­κα Ερ­γα­σί­ας, εγ­χεί­ρη­μα που ξε­κί­νη­σε με το νόμο Εμ­μα­νου­έλ  Μα­κρόν την άνοι­ξη του 2015, συ­νε­χί­στη­κε με το νόμο Μι­ριάμ Ελ Κομρί το 2016 και σή­με­ρα προ­σλαμ­βά­νει την πιο ολο­κλη­ρω­μέ­νη του μορφή με την εξο­ντω­τι­κή με­ταρ­ρύθ­μι­ση της προ­ε­δρί­ας πλέον του Ε. Μα­κρόν, κατά τα γερ­μα­νι­κά κα­τα­φα­νώς πρό­τυ­πα.

Ακο­λού­θη­σαν οι μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές στις χώρες του Ευ­ρω­παϊ­κού Νότου (Πορ­το­γα­λία, Ισπα­νία, Ελ­λά­δα), όπου με αφορ­μή και πρό­σχη­μα την επι­δεί­νω­ση της σχέ­σης δη­μό­σιου χρέ­ους προς το Ακα­θά­ρι­στο Εγ­χώ­ριο Προ­ϊ­όν, εφαρ­μό­στη­καν κυ­βερ­νη­τι­κές πο­λι­τι­κές απο­ψί­λω­σης των ερ­γα­τι­κών μι­σθών και ακύ­ρω­σης των λαϊ­κών δι­καιω­μά­των, βα­ρύ­τα­της υπερ­φο­ρο­λό­γη­σης των ερ­γα­ζο­μέ­νων, στα­θε­ρο­ποί­η­σης της ανερ­γί­ας σε υψη­λό­τα­τα επί­πε­δα. Στό­χος και σ’ αυτή την πε­ρί­πτω­ση, μέσα από την επι­βο­λή μορ­φών εξα­γω­γής από­λυ­της υπε­ρα­ξί­ας, η στή­ρι­ξη της ανά­καμ­ψης των αντί­στοι­χων εθνι­κών κα­πι­τα­λι­σμών, προ­κει­μέ­νου να λει­τουρ­γούν χωρίς προ­σκόμ­μα­τα στην ενιαία αγορά και νό­μι­σμα των 510 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κα­τοί­κων. Και τέλος, πα­ράλ­λη­λα, η επι­βο­λή ιδιαί­τε­ρων πο­λι­τι­κών κα­πι­τα­λι­στι­κής ανα­διάρ­θρω­σης στις οι­κο­νο­μί­ες της (πρώην ανα­το­λι­κής) Κε­ντρι­κής Ευ­ρώ­πης (Τσε­χία, Ουγ­γα­ρία, Σλο­βα­κία κλπ.) και δια­χεί­ρι­σης της με­τά­βα­σης από τον κρα­τι­κό στον ιδιω­τι­κό νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο κα­πι­τα­λι­σμό (π.χ. δε­κα­ε­τείς πε­ρί­ο­δοι φο­ρο­λο­γι­κής χά­ρι­τος για τις με­γά­λες επι­χει­ρή­σεις, εξευ­τε­λι­στι­κά επι­δό­μα­τα ανερ­γί­ας των 60 ευρώ κ.ά.).

Αυτή η με­ταλ­λα­γή του τα­ξι­κού συ­σχε­τι­σμού των δυ­νά­με­ων σε ολό­κλη­ρο τον ευ­ρω­παϊ­κό χώρο έγινε δυ­να­τή εξ αι­τί­ας δύο κα­θο­ρι­στι­κών πο­λι­τι­κών πα­ρα­γό­ντων : Αφε­νός της προ­σχώ­ρη­σης της ευ­ρω­παϊ­κής σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας στο νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμό (από το Ερ­γα­τι­κό Κόμμα του Τόνι Μπλέρ και το γερ­μα­νι­κό SPD, μέχρι το ελ­λη­νι­κό ΠΑΣΟΚ και την τε­λευ­ταία πε­ρί­πτω­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ), όπου αυτή υπήρ­ξε ο πιο ισχυ­ρός θια­σώ­της των νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων ανα­διαρ­θρώ­σε­ων. Η σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τία ανέ­λα­βε να διεκ­πε­ραιώ­σει τον ρόλο των συ­ντη­ρη­τι­κών πα­ρα­τά­ξε­ων, επι­φέ­ρο­ντας έτσι και την διά­λυ­ση του ερ­γα­τι­κού ιστού που απο­τε­λού­σε τον ιστο­ρι­κό άξονα ανα­φο­ράς της. – Αφε­τέ­ρου εξ αι­τί­ας της ανε­πάρ­κειας και πα­ρακ­μής του ευ­ρω­παϊ­κού κομ­μου­νι­στι­κού κι­νή­μα­τος, ιδιαί­τε­ρα με την άνευ προη­γου­μέ­νου κα­τα­βα­ρά­θρω­ση του γαλ­λι­κού και του ιτα­λι­κού ΚΚ, και αντί­στοι­χα την κα­τάρ­ρευ­ση των κα­θε­στω­τι­κών κομ­μου­νι­στι­κών κομ­μά­των της Ανα­το­λι­κής Ευ­ρώ­πης, που δεν κα­τόρ­θω­σαν να ανα­χαι­τί­σουν από αντι­πο­λι­τευ­τι­κές θέ­σεις τη νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη επί­θε­ση της κα­πι­τα­λι­στι­κής ανα­διάρ­θρω­σης και της ερ­γα­σια­κής απορ­ρύθ­μι­σης. Προ­φα­νώς αυτές οι εξε­λί­ξεις στην σο­σια­λι­στι­κή και κομ­μου­νι­στι­κή Αρι­στε­ρά προ­κά­λε­σαν την απο­διάρ­θρω­ση του ευ­ρω­παϊ­κού ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος και κλό­νι­σαν κα­θο­ρι­στι­κά τις όποιες μορ­φές λαϊ­κής ηγε­μο­νί­ας υπήρ­χαν.

Μ’ αυτά τα δε­δο­μέ­να η ευ­ρω­παϊ­κή ήπει­ρος φαί­νε­ται σή­με­ρα να δια­τρέ­χε­ται από δύο αντίρ­ρο­πες τά­σεις : την κυ­ρί­αρ­χη που βα­σί­ζε­ται στη λει­τουρ­γία του γαλ­λο­γερ­μα­νι­κού άξονα στα­θε­ρο­ποί­η­σης των δομών της ευ­ρω­παϊ­κής ολο­κλή­ρω­σης (προ­ε­δρι­κή εκλο­γή Ε. Μα­κρόν με την μα­ζι­κή υπο­στή­ρι­ξη της γαλ­λι­κής ρε­που­μπλι­κα­νι­κής δε­ξιάς, δια­φαι­νό­με­νη επι­κρά­τη­ση της χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τί­ας στις επι­κεί­με­νες γερ­μα­νι­κές εκλο­γές), με τις ανα­γκαί­ες διευ­θε­τή­σεις μο­νι­μο­ποί­η­σης των μορ­φών εξα­γω­γής από­λυ­της υπε­ρα­ξί­ας, μέσα στην ίδια την καρ­διά των μορ­φών εξα­γω­γής υψη­λής σχε­τι­κής υπε­ρα­ξί­ας, και την στή­ρι­ξη του συ­νό­λου σχε­δόν των εθνι­κών αστι­κών τά­ξε­ων. Και από την άλλη πλευ­ρά των ερ­γα­τι­κών και αρι­στε­ρών αντι­στά­σε­ων που προ­βάλ­λο­νται από τις και­νού­ριες μορ­φές της ευ­ρω­παϊ­κής Αρι­στε­ράς (Ανυ­πό­τα­κτη Γαλ­λία, Unidos Podemos κλπ.), καθώς και του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος (κι­νη­το­ποι­ή­σεις CGT στη Γαλ­λία, απερ­γί­ες στην αυ­το­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νία της Τσε­χί­ας, Σλο­βα­κί­ας κ.ά.). Αυτή είναι η κύρια τα­ξι­κή δια­χω­ρι­στι­κή γραμ­μή που δια­τρέ­χει τις ευ­ρω­παϊ­κές κοι­νω­νί­ες ανά­με­σα στις δυ­νά­μεις της αστι­κής κυ­ριαρ­χί­ας που συ­να­σπί­ζο­νται στους θε­σμούς της ευ­ρω­παϊ­κής ολο­κλή­ρω­σης, και στις δυ­νά­μεις του κό­σμου της μι­σθω­τής ερ­γα­σί­ας στην δια­πά­λη τους απέ­να­ντι στους εθνι­κούς κα­πι­τα­λι­σμούς. Αυτό είναι το υπαρ­κτό πεδίο της τα­ξι­κής δια­πά­λης, αυτό της αλ­λα­γής των τα­ξι­κών συ­σχε­τι­σμών, αυτό των υλι­κών και συ­γκε­κρι­μέ­νων λαϊ­κών διεκ­δι­κή­σε­ων, πέραν των ευ­ρω­παϊ­κών θε­σμών όπου : Η μεν Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή και οι Σύ­νο­δοι Κο­ρυ­φής ασκούν την συ­ντο­νι­σμέ­νη πο­λι­τι­κή εξου­σία  των ευ­ρω­παϊ­κών αστι­κών τά­ξε­ων, το δε Ευ­ρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο δεν δια­θέ­τει καμιά ου­σια­στι­κή νο­μο­θε­τι­κή αρ­μο­διό­τη­τα.

Ο κοι­νός πα­ρο­νο­μα­στής των τα­ξι­κών αντι­πα­ρα­θέ­σε­ων

Πέραν αυτών των δύο θε­με­λια­κών αντα­γω­νι­στι­κών δυ­νά­με­ων και πο­λι­τι­κών, προ­βάλ­λε­ται μια τρίτη αντί­λη­ψη των πραγ­μά­των που είναι αυτή της εθνι­κής ανα­δί­πλω­σης, της εθνι­κι­στι­κής πε­ρι­χα­ρά­κω­σης, η οποία και υπο­στη­ρί­ζε­ται κυ­ρί­ως από δυ­νά­μεις της άκρας δε­ξιάς στην Ευ­ρώ­πη, όπως στη Γαλ­λία, την Ιτα­λία, τη Βρε­τα­νία, τη Γερ­μα­νία, την Αυ­στρία και τις χώρες της πρώην Ανα­το­λι­κής Ευ­ρώ­πης. Αυτή, θέ­το­ντας στο απυ­ρό­βλη­το τον εθνι­κό κα­πι­τα­λι­σμό της κάθε επι­μέ­ρους χώρας, ανα­ζη­τώ­ντας τον «εχθρό» και τον «απο­διο­πο­μπαίο τράγο» στους εσω­τε­ρι­κούς (στην Ευ­ρώ­πη) και στους εξω­τε­ρι­κούς (από την Αφρι­κή και την Ασία) με­τα­νά­στες, επι­διώ­κει την απο­χώ­ρη­ση των αντί­στοι­χων χωρών από την ευ­ρω­παϊ­κή ολο­κλή­ρω­ση, την ενί­σχυ­ση των εσω­τε­ρι­κών κα­τα­σταλ­τι­κών μη­χα­νι­σμών, την εφαρ­μο­γή ακρό­τα­των νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων πο­λι­τι­κών, την ανά­πτυ­ξη των «πα­τριω­τι­κών» τμη­μά­των της κε­φα­λαιο­κρα­τί­ας των αντί­στοι­χων χωρών κλπ. Προ­φα­νώς γι’ αυτή την αντί­λη­ψη η όξυν­ση των κοι­νω­νι­κών προ­βλη­μά­των δεν προ­έρ­χε­ται από την κρίση και την ανα­συ­γκρό­τη­ση των επι­μέ­ρους κα­πι­τα­λι­σμών, αλλά από τους «ξέ­νους» επι­κυ­ρί­αρ­χους, τον εξω­τε­ρι­κό «εχθρό» (με­τα­νά­στες και ευ­ρω­παϊ­κή ολο­κλή­ρω­ση αδια­κρί­τως).

Η τα­ξι­κή πάλη των ευ­ρω­παϊ­κών ερ­γα­τι­κών τά­ξε­ων διε­ξά­γε­ται πρω­ταρ­χι­κά και υλικά στο εσω­τε­ρι­κό των εθνι­κών κοι­νω­νι­κών σχη­μα­τι­σμών απέ­να­ντι στην επι­κρα­τού­σα αστι­κή τα­ξι­κή κυ­ριαρ­χία, που εκ­φρά­ζει τόσο την επι­βο­λή της εγ­χώ­ριας κε­φα­λαιο­κρα­τί­ας, όσο και τις επι­τα­γές των συ­να­σπι­σμέ­νων αστι­κών τά­ξε­ων της ευ­ρω­παϊ­κής ολο­κλή­ρω­σης. Τα γαλ­λι­κά συν­δι­κά­τα της CGT, των Unitaires κλπ., από κοι­νού με την γαλ­λι­κή Αρι­στε­ρά (Ανυ­πό­τα­κτη Γαλ­λία και γαλ­λι­κό ΚΚ), κι­νη­το­ποιού­νται απέ­να­ντι στη συρ­ρί­κνω­ση των ερ­γα­τι­κών δι­καιω­μά­των που προ­ε­τοι­μά­ζει να επι­βάλ­λει η προ­ε­δρία Ε. Μα­κρόν στον γαλ­λι­κό Κώ­δι­κα Ερ­γα­σί­ας. – Ο ερ­γα­ζό­με­νος κό­σμος στην αυ­το­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νία της Volkswagen της Μπρα­τι­σλά­βα της Σλο­βα­κί­ας, στην Audi της Ουγ­γα­ρί­ας, στην Fiat Chrysler της Σερ­βί­ας, στην Skoda της Τσε­χί­ας, κι­νη­το­ποιού­νται σ’ αυτή τη διάρ­κεια του 2017, μετά από πο­λύ­χρο­νη κοι­νω­νι­κή κα­τα­στο­λή δε­κα­ε­τιών, προ­κει­μέ­νου να επι­τύ­χουν αύ­ξη­ση των χα­μη­λών ερ­γα­τι­κών τους απο­δο­χών (τη στιγ­μή που δια­σφα­λί­ζουν μια υψη­λό­τα­τη πα­ρα­γω­γι­κό­τη­τα της ερ­γα­σί­ας), προ­στα­σία της μι­σθω­τής τους αξιο­πρέ­πειας κλπ. – Αντί­στοι­χα στην ισπα­νι­κή κοι­νω­νία το Unidos Podemos αντι­πα­ρα­τί­θε­ται με την διε­φθαρ­μέ­νη συ­ντη­ρη­τι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση, επι­διώ­κο­ντας την συμ­μα­χία με το PSOE για την ανα­τρο­πή της κλπ.

Σε όλες δίχως εξαί­ρε­ση τις πε­ρι­πτώ­σεις διε­ξα­γω­γής της τα­ξι­κής πάλης ανα­δει­κνύ­ε­ται δη­λα­δή η αντι­πα­λό­τη­τα προς την αστι­κή κυ­ριαρ­χία (όπου συ­ναι­ρεί­ται η εγ­χώ­ρια και ευ­ρω­παϊ­κή κα­πι­τα­λι­στι­κή δια­χεί­ρι­ση), και σε καμία πε­ρί­πτω­ση δεν τί­θε­ται ως αφε­τη­ρια­κή προ­τε­ραιό­τη­τα η απο­μά­κρυν­ση από την Ευ­ρω­ζώ­νη ή η έξο­δος από την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση. Μια τέ­τοια λο­γι­κή θα αιω­ρού­νταν στο κενό, αδυ­να­τώ­ντας άλ­λω­στε να δια­μορ­φώ­σει το οποιο­δή­πο­τε ρι­ζο­σπα­στι­κό λαϊκό κί­νη­μα, εφό­σον θα πα­ρέ­με­νε χωρίς καμία πα­ρα­γω­γι­κή τα­ξι­κή γεί­ω­ση. Αντιευ­ρω­παϊ­κά εθνι­κι­στι­κά κι­νή­μα­τα με σχε­τι­κά ευ­ρεία πο­λι­τι­κή υπό­στα­ση μόνον οι ακρο­δε­ξιές δυ­νά­μεις κα­τόρ­θω­σαν να δρο­μο­λο­γή­σουν, που όμως το­πο­θε­τού­νται στον αντί­πο­δα των ερ­γα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων και δι­καιω­μά­των, βα­σι­ζό­με­να στην ξε­νο­φο­βία και τον ρα­τσι­σμό, την ισχυ­ρο­ποί­η­ση των κα­τα­σταλ­τι­κών μη­χα­νι­σμών και την σα­ρω­τι­κή απο­ψί­λω­ση των ερ­γα­τι­κών ελευ­θε­ριών.

Έτσι η διε­ξα­γω­γή της τα­ξι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης στο εθνι­κό κοι­νω­νι­κό επί­πε­δο είναι αυτή που μπο­ρεί να τρο­πο­ποι­ή­σει τους κοι­νω­νι­κούς συ­σχε­τι­σμούς, και εκ των πραγ­μά­των να θέσει ζή­τη­μα ανα­τρο­πής και των ίδιων των ευ­ρω­παϊ­κών οι­κο­νο­μι­κών ρυθ­μί­σε­ων, εφό­σον στέ­κο­νται εμπό­διο στην πραγ­μά­τω­ση των ερ­γα­τι­κών ανα­γκών. Δια­φο­ρε­τι­κά εκεί­νο που γί­νε­ται είναι η με­τα­τό­πι­ση από το πεδίο της ερ­γο­στα­σια­κής τα­ξι­κής δια­πά­λης στο επί­πε­δο της «εθνι­κής» πο­λι­τι­κής, δη­λα­δή της εθνι­κής από­σχι­σης από τους θε­σμούς της ευ­ρω­παϊ­κής ολο­κλή­ρω­σης, σε μια προ­ο­πτι­κή ανα­γκα­στι­κής κυ­ριαρ­χί­ας των ηγε­μο­νι­κών δυ­νά­με­ων του «έθνους» και της «πα­τρί­δας», που θα ετί­θε­ντο επι­κε­φα­λής ενός εγ­χει­ρή­μα­τος ανε­ξάρ­τη­της κα­πι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης της εθνι­κής οι­κο­νο­μί­ας. Η κί­νη­ση των πραγ­μά­των σ’ αυτή την τρο­χιά στην βρε­τα­νι­κή πε­ρί­πτω­ση το κα­λο­καί­ρι του 2016, οδή­γη­σε προ­φα­νώς στο Brexit, ωστό­σο αυτό έγινε υπό μια εθνι­κι­στι­κή ηγε­μο­νία (άσχε­το αν ψη­φί­στη­κε και από λαϊκά στρώ­μα­τα του Ερ­γα­τι­κού Κόμ­μα­τος), και ου­δό­λως επέ­φε­ρε το άνοιγ­μα μιας προ­ο­δευ­τι­κής πο­ρεί­ας της βρε­τα­νι­κής κοι­νω­νί­ας. Το αντί­θε­το ακρι­βώς και έγινε : Οξύν­θη­κε η αντερ­γα­τι­κή επί­θε­ση του κυ­βερ­νώ­ντος Συ­ντη­ρη­τι­κού Κόμ­μα­τος, το οποίο και αυτό δια­χει­ρί­ζε­ται τη δια­δι­κα­σία της απο­χώ­ρη­σης από την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση, στη βάση της διευ­θέ­τη­σης των συμ­φε­ρό­ντων του βρε­τα­νι­κού κα­πι­τα­λι­σμού. Ευ­τυ­χώς που δια­με­σο­λά­βη­σε η κυ­ριαρ­χία των ρι­ζο­σπα­στι­κών ρευ­μά­των στο εσω­τε­ρι­κό των Ερ­γα­τι­κών και έγινε δυ­να­τή η απο­τύ­πω­ση ενός αρι­στε­ρού κοι­νω­νι­κού στίγ­μα­τος, πέρα από την εμπλο­κή στο αδιέ­ξο­δο του Remain ή του Brexit, ξα­να­θέ­το­ντας επί τά­πη­τος το κοι­νω­νι­κό ζή­τη­μα, το οποίο οι εθνι­κι­στι­κές συ­ντη­ρη­τι­κές δυ­νά­μεις είχαν κα­τορ­θώ­σει να το απω­θή­σουν.

«Πα­τριω­τι­κή» συμ­μα­χία ερ­γα­τι­κής και αστι­κής τάξης ;

          Μ’ αυτά τα ση­με­ρι­νά δε­δο­μέ­να η αντί­λη­ψη  που συ­να­ντά­ται σε ορι­σμέ­να αρι­στε­ρά ευ­ρω­παϊ­κά κόμ­μα­τα για την προ­ο­πτι­κή με­τα­σχη­μα­τι­σμού της ευ­ρω­παϊ­κής ολο­κλή­ρω­σης σε μια αντι­φι­λε­λεύ­θε­ρη κα­τεύ­θυν­ση, συ­νερ­γα­σί­ας των λαών, ισο­νο­μί­ας κλπ., όπως συμ­βαί­νει και με τον κυ­βερ­νη­τι­κό ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ανή­κει στη σφαί­ρα του φα­ντα­σια­κού. Κι’ αυτό γιατί ο σύγ­χρο­νος νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμός δεν αντι­προ­σω­πεύ­ει μια «εκτρο­πή» από τις ιστο­ρι­κές «ευ­ρω­παϊ­κές αξίες και αρχές» (ποιες είναι άραγε αυτές ;), αλλά είναι εγ­γε­γραμ­μέ­νος στο DNA των ευ­ρω­παϊ­κών θε­σμών και λει­τουρ­γιών. Η ευ­ρω­παϊ­κή συμ­μα­χία των αστι­κών τά­ξε­ων δεν υπάρ­χει και λει­τουρ­γεί για να υπη­ρε­τή­σει την ανά­πτυ­ξη και την κοι­νω­νι­κή δι­καιο­σύ­νη στην ευ­ρω­παϊ­κή ήπει­ρο, αλλά για να προ­ω­θή­σει όλες εκεί­νες τις νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες ανα­διαρ­θώ­σεις στη μι­σθω­τή ερ­γα­σία, στις δη­μό­σιες κοι­νω­νι­κές υπη­ρε­σί­ες κλπ., που θα κα­τα­στή­σουν τον ευ­ρω­παϊ­κό κα­πι­τα­λι­σμό αντα­γω­νι­στι­κό, τόσο στο ευ­ρω­παϊ­κό έδα­φος όσο και στη διε­θνή οι­κο­νο­μι­κή σκηνή. Συ­νε­πώς οι όποιες πα­ρεμ­βά­σεις σε οποιο­δή­πο­τε θε­σμι­κό ευ­ρω­παϊ­κό επί­πε­δο, δεν είναι παρά προ­σχη­μα­τι­κές προ­φά­σεις προ­κει­μέ­νου να ανα­δει­χθούν μορ­φές διευ­θέ­τη­σης της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης κα­πι­τα­λι­στι­κής δια­χεί­ρι­σης.

          Από την άλλη πλευ­ρά, οι λο­γι­κές της από­σχι­σης και της εθνι­κής απο­μό­νω­σης, στην οπτι­κή της προ­στα­σί­ας και υπε­ρά­σπι­σης της «πα­τριω­τι­κής» κα­πι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης σε επι­μέ­ρους εθνι­κά κράτη, και μά­λι­στα η αντί­λη­ψη ότι μια τέ­τοια δια­δι­κα­σία υπη­ρε­τεί το επι­μέ­ρους έθνος και μπο­ρεί να προ­σλά­βει ρι­ζο­σπα­στι­κά ερ­γα­τι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά είναι εξί­σου έωλη για δύο σα­φείς λό­γους : Από τη μια πλευ­ρά οι ίδιες οι αστι­κές τά­ξεις των ευ­ρω­παϊ­κών χωρών είναι εξο­λο­κλή­ρου προσ­δε­δε­μέ­νες στην ενιαία ευ­ρω­παϊ­κή αγορά και νό­μι­σμα, εφό­σον τους δια­σφα­λί­ζουν μια πολ­λα­πλά­σια της εθνι­κής τους αγο­ράς. Συ­νε­πώς δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει «πα­τριω­τι­κή» συμ­μα­χία σε επι­μέ­ρους ευ­ρω­παϊ­κές χώρες, με τα στρώ­μα­τα των μι­κρο­με­σαί­ων επι­χει­ρή­σε­ων είτε συ­νο­λι­κό­τε­ρα με τμή­μα­τα της αστι­κής τάξης, που να μπο­ρεί να στη­ρί­ξει μια τέ­τοια προ­ο­πτι­κή. Αλλά και αν ακόμη επι­τυγ­χά­νο­νταν αυτή η παρά φύση τα­ξι­κή συμ­μα­χία, δεν θα είχε παρά αυ­θε­ντι­κά αστι­κό πο­λι­τι­κό πρό­ση­μο, μα­κράν της υπη­ρέ­τη­σης των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων.

          Οι ευ­ρω­παϊ­κές ερ­γα­τι­κές τά­ξεις δεν μπο­ρούν σε καμία πε­ρί­πτω­ση να βα­δί­σουν με μια τέ­τοια λο­γι­κή εθνι­κής απο­μό­νω­σης, συμ­μα­χί­ας  με αστι­κές «πα­τριω­τι­κές» δυ­νά­μεις (πού βρέ­θη­καν πάλι κι’ αυτές ;) και να βά­λουν πλάτη σε μια «εθνι­κά υπε­ρή­φα­νη» και ανε­ξάρ­τη­τη ανά­πτυ­ξη του επι­μέ­ρους κα­πι­τα­λι­σμού της αντί­στοι­χης χώρας. Ένα απλό πα­ρά­δειγ­μα : Η ει­σα­γω­γή εθνι­κού νο­μί­σμα­τος και η εκ των πραγ­μά­των σο­βα­ρή του υπο­τί­μη­ση (κατά 30% και πάνω), θα ενι­σχύ­σει την επι­χει­ρη­μα­τι­κή δράση των κε­φα­λαιο­κρα­τών τόσο γιατί θα αυ­ξή­σει τη διε­θνή τους αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα, όσο και επει­δή η απο­ψί­λω­ση των ερ­γα­τι­κών μι­σθών από τα μνη­μό­νια και τη νο­μι­σμα­τι­κή υπο­τί­μη­ση θα ενι­σχύ­σει την επι­χει­ρη­μα­τι­κή κερ­δο­φο­ρία. Ωστό­σο με μια τέ­τοια οι­κο­νο­μι­κή λο­γι­κή, και οι μι­σθοί και συ­ντά­ξεις θα υπο­στούν αντί­στοι­χη υπο­τί­μη­ση. Έτσι αντί της απο­κα­τά­στα­σης των ερ­γα­τι­κών μι­σθών και συ­ντά­ξε­ων από τα πλήγ­μα­τα των μνη­μο­νί­ων, και σχε­τι­κής τους αύ­ξη­σης, θα έχου­με διπλή τους μεί­ω­ση : Μία της τάξης του 30% πε­ρί­που από την επτα­ε­τή εφαρ­μο­γή των μνη­μο­νια­κών πο­λι­τι­κών και μία πρό­σθε­τη ισο­δύ­να­μη από την υπο­τί­μη­ση του εθνι­κού νο­μί­σμα­τος. Άρα σε μια τέ­τοια πε­ρί­πτω­ση θα το­νω­θεί εν­δε­χο­μέ­νως η εξα­γω­γι­κή επι­χει­ρη­μα­τι­κή κα­πι­τα­λι­στι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, ενώ ταυ­τό­χρο­να θα επι­δει­νω­θεί στα σί­γου­ρα διπλά η οι­κο­νο­μι­κή θέση των ερ­γα­ζο­μέ­νων. Έτσι θα ση­κω­θεί ψηλά η εθνι­κή πε­ρή­φα­νη ση­μαία των επι­χει­ρή­σε­ων που θα ωφε­λη­θούν (υπο­τί­μη­ση, ρευ­στό­τη­τα, στή­ρι­ξη μι­κρο­με­σαί­ων κε­φα­λαί­ων), αλλά η τα­πει­νή ση­μαία των ερ­γα­τι­κών ανα­γκών κυ­ριο­λε­κτι­κά θα κου­ρε­λια­στεί.

          Απε­να­ντί­ας η θέση των ερ­γα­τι­κών τά­ξε­ων της ευ­ρω­παϊ­κής ηπεί­ρου δεν το­πο­θε­τεί­ται (και αυτό συμ­βαί­νει στην αντι­κει­με­νι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα) παρά στο πεδίο της αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής δια­πά­λης απέ­να­ντι στους επι­μέ­ρους εθνι­κούς κα­πι­τα­λι­σμούς, οι οποί­οι εν­σω­μα­τώ­νουν στο εσω­τε­ρι­κό τους τις συμ­φω­νί­ες και υπα­γο­ρεύ­σεις της αστι­κής τους συμ­μα­χί­ας στο ευ­ρω­παϊ­κό θε­σμι­κό επί­πε­δο. Η κοι­νό­τη­τα των προ­βλη­μά­των και των κοι­νω­νι­κών κα­τα­στά­σε­ων (παρά προ­φα­νώς τις επι­μέ­ρους δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις στην ανα­πτυγ­μέ­νη κα­πι­τα­λι­στι­κή Δύση ένα­ντι του ευ­ρω­παϊ­κού νότου και της Κε­ντρι­κής (πρώην ανα­το­λι­κής) Ευ­ρώ­πης, εκεί­νο που επι­τάσ­σουν και στο οποίο ανα­πό­τρε­πτα ιστο­ρι­κά οδη­γούν, είναι ο ερ­γα­τι­κός διε­θνι­στι­κός συ­ντο­νι­σμός απέ­να­ντι στην συ­νο­λι­κή ευ­ρω­παϊ­κή κα­πι­τα­λι­στι­κή οι­κο­νο­μία, την οποία δια­χει­ρί­ζο­νται τα  θε­σμι­κά νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρα κέ­ντρα της Ευ­ρώ­πης.

Εξέ­λι­ξη και δια­στρέ­βλω­ση του ερ­γα­τι­κού διε­θνι­σμού

Κατά έναν εντε­λώς τη­λε­γρα­φι­κό τρόπο μπο­ρεί να δει κα­νείς τις μορ­φές συ­μπα­ρά­τα­ξης ή δια­χω­ρι­σμού που χα­ρα­κτή­ρι­σαν την πο­ρεία του ερ­γα­τι­κού και κομ­μου­νι­στι­κού κι­νή­μα­τος στην ευ­ρω­παϊ­κή ήπει­ρο εδώ και ενά­μι­σι πε­ρί­που αιώνα : Σε μια πρώτη πε­ρί­ο­δο των μέσων του 19ου αιώνα ανα­δεί­χθη­κε κατά τον πλέον αυ­θε­ντι­κό τρόπο η Διε­θνής Ένωση των Ερ­γα­τών, που συ­νο­δεύ­τη­κε από την συγ­γρα­φή του Κομ­μου­νι­στι­κού Μα­νι­φέ­στου και στη διάρ­κεια της οποί­ας προ­έ­κυ­ψε και ητ­τή­θη­κε η επα­νά­στα­ση της Πα­ρι­σι­νής Κομ­μού­νας και οδη­γή­θη­κε στην με­τέ­πει­τα διά­λυ­σή της εξ αι­τί­ας των απη­νών διώ­ξε­ων που ακο­λού­θη­σαν.  Την θέση της πήρε η Δεύ­τε­ρη Διε­θνής με την ισχυ­ρή πα­ρου­σία της γερ­μα­νι­κής σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, με κύρια γε­γο­νό­τα στη διάρ­κεια του βίου της την προ­σχώ­ρη­ση της πλειο­νό­τη­τας των γερ­μα­νών σο­σια­λι­στών στο «εθνι­κό» στρα­τό­πε­δο και την ψή­φι­ση των πο­λε­μι­κών δα­πα­νών στον Α’ Πα­γκό­σμιο Πό­λε­μο, και την έκρη­ξη της οκτω­βρια­νής επα­νά­στα­σης, με το σχί­σμα που ακο­λού­θη­σε (κομ­μου­νι­στών – σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τών) και την κή­ρυ­ξή της σε χρε­ο­κο­πία.

Η Τρίτη Κομ­μου­νι­στι­κή (πλέον) Διε­θνής που δι­ήρ­κε­σε στο διά­στη­μα του με­σο­πο­λέ­μου, επι­κα­θό­ρι­σε και τους όρους ύπαρ­ξης του κομ­μου­νι­στι­κού κι­νή­μα­τος εκτός της ΕΣΣΔ, επέ­βα­λε τους «21 Όρους» συμ­με­το­χής των επι­μέ­ρους κομ­μου­νι­στι­κών και ερ­γα­τι­κών κομ­μά­των, η δράση των αρι­στε­ρών κι­νη­μά­των συν­δέ­θη­κε με την προ­ά­σπι­ση των κρα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων της «πα­τρί­δας του σο­σια­λι­σμού», επέ­βα­λε τη θε­ω­ρία του σο­σιαλ-φα­σι­σμού που στη συ­νέ­χεια ανα­σκεύ­α­σε με την πο­λι­τι­κή των λαϊ­κών με­τώ­πων, και οδη­γή­θη­κε στην διά­λυ­ση με τον Β’ Πα­γκό­σμιο Πό­λε­μο. - Επι­λέ­χθη­καν έτσι στη με­τα­πο­λε­μι­κή πε­ρί­ο­δο οι «εθνι­κοί δρό­μοι» για τον σο­σια­λι­σμό, που στη δε­κα­ε­τία του 1970 πήραν για ορι­σμέ­να κομ­μου­νι­στι­κά κόμ­μα­τα το έμ­βλη­μα του «σο­σια­λι­σμού στα εθνι­κά χρώ­μα­τα» (που «μύ­ρι­ζε θυ­μά­ρι της ελ­λη­νι­κής γης» κατά τον θε­με­λιω­τή της ελ­λη­νι­κής μι­κρο­α­στι­κής εκ­συγ­χρο­νι­στι­κής Αρι­στε­ράς και γεν­νή­το­ρα του ση­με­ρι­νού ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ της «υγιούς» κα­πι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης), και οδή­γη­σαν σε μια ευ­ρύ­τε­ρη συ­νερ­γα­σία με την απο­τύ­πω­ση του ευ­ρω­κομ­μου­νι­στι­κού ρεύ­μα­τος με την τρι­με­ρή Διά­σκε­ψη του Βε­ρο­λί­νου, επι­φέ­ρο­ντας προ­ο­πτι­κά την ου­σια­στι­κή διά­λυ­ση ή πε­ρι­θω­ριο­ποί­η­ση του ιτα­λι­κού, γαλ­λι­κού και ισπα­νι­κού ΚΚ. Και από την άλλη πλευ­ρά, δεν έπα­ψαν οι Διε­θνείς Συν­δια­σκέ­ψεις των Κομ­μου­νι­στι­κών Κομ­μά­των που ασπά­ζο­νταν την σο­βιε­τι­κή «ορ­θο­δο­ξία» και ακο­λου­θού­σαν πιστά την πο­ρεία του «υπαρ­κτού σο­σια­λι­σμού», όπου η κα­τάρ­ρευ­σή του στο με­ταίχ­μιο του 1990 συ­μπα­ρέ­συ­ρε και την όποια διε­θνι­στι­κή ανα­φο­ρά, εφό­σον είχε απο­κα­θη­λω­θεί το σφυ­ρο­δρέ­πα­νο από το Κρεμ­λί­νο.

Επι­χει­ρή­θη­κε τέλος στο πρό­σφα­το πα­ρελ­θόν να ανα­δει­χθεί μια μορφή συ­νερ­γα­σί­ας με την δη­μιουρ­γία και λει­τουρ­γία του Κόμ­μα­τος Ευ­ρω­παϊ­κής Αρι­στε­ράς (ΚΕΑ), με την συμ­με­το­χή των πε­ρισ­σο­τέ­ρων αρι­στε­ρών ευ­ρω­παϊ­κών κομ­μά­των. Εντού­τοις η άνευ προη­γου­μέ­νου μνη­μο­νια­κή με­τάλ­λα­ξη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ που δια­με­σο­λά­βη­σε (2015), τη στιγ­μή μά­λι­στα που ο πρό­ε­δρός του είχε ανα­δει­χθεί κοι­νός υπο­ψή­φιος του ΚΕΑ για την προ­ε­δρία της Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, ακύ­ρω­σε κάθε αξιο­πι­στία και φε­ρεγ­γυό­τη­τα του ΚΕΑ που έχει πε­ριέλ­θει στην ου­σια­στι­κή ανυ­παρ­ξία, μια που το «χαϊ­δε­μέ­νο του παιδί» προ­τί­μη­σε πλέον τον συ­να­γε­λα­σμό του με την ευ­ρω­παϊ­κή νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τία. Έτσι στην ση­με­ρι­νή ση­μα­ντι­κή από πολ­λές από­ψεις δια­δρο­μή που ακο­λου­θούν οι ευ­ρω­παϊ­κές οι­κο­νο­μί­ες, με κύριο χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό τις συ­ντο­νι­σμέ­νες πο­λι­τι­κές των εθνι­κών κα­πι­τα­λι­σμών και της Ιερής τους Συμ­μα­χί­ας στο επί­πε­δο της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης για την ολο­σχε­ρή απορ­ρύθ­μι­ση της μι­σθω­τής ερ­γα­σί­ας από κάθε άποψη (προ­κει­μέ­νου ο ευ­ρω­παϊ­κός κα­πι­τα­λι­σμός να ενι­σχύ­σει πε­ραι­τέ­ρω την διε­θνή του αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα), απου­σιά­ζει πα­ντε­λώς ο οποιοσ­δή­πο­τε ου­σια­στι­κός ερ­γα­τι­κός ευ­ρω­παϊ­κός συ­ντο­νι­σμός, με δε­δο­μέ­νο προ­φα­νώς ότι η κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομάδα της Ευ­ρω­παϊ­κής Αρι­στε­ράς GUE / NGL δεν δια­δρα­μα­τί­ζει έναν τέ­τοιο ρόλο. Πώς μπο­ρεί δη­λα­δή να αντι­με­τω­πι­στούν οι εθνι­κές αστι­κές πο­λι­τι­κές και η ευ­ρω­παϊ­κή τους ολο­κλή­ρω­ση που συ­μπυ­κνώ­νε­ται στην λει­τουρ­γία της «γρα­φειο­κρα­τί­ας των Βρυ­ξελ­λών», χωρίς να λει­τουρ­γεί ένα συλ­λο­γι­κό διε­θνι­στι­κό αντί­πα­λο δέος από την πλευ­ρά των λαϊ­κών τά­ξε­ων της Ευ­ρώ­πης, των ερ­γα­τι­κών της πλη­θυ­σμών, των αρι­στε­ρών σχη­μά­των, των τα­ξι­κών ερ­γα­τι­κών συν­δι­κά­των, των κι­νη­μά­των αλ­λη­λεγ­γύ­ης, πέραν των θε­σμι­κών ευ­ρω­παϊ­κών μορ­φών ; Δεν είναι αυτός ο μαρ­ξι­στι­κός ιστο­ρι­κός τρό­πος αντι­με­τώ­πι­σης των ση­με­ρι­νών ευ­ρω­παϊ­κών προ­κλή­σε­ων ο πλέον γό­νι­μος και διε­θνι­στι­κός, ένα­ντι της επι­δί­ω­ξης πα­ρα­κο­λού­θη­σης δρό­μων εθνι­κής πε­ρι­χα­ρά­κω­σης και δια­χω­ρι­σμών, ή εν­σω­μά­τω­σης στα ευ­ρω­παϊ­κά νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρα δόγ­μα­τα ;

Ο ευ­ρω­παϊ­κός οι­κο­νο­μι­κός χώρος, εξ αι­τί­ας της αντι­κει­με­νι­κής διε­θνο­ποί­η­σης του κε­φα­λαί­ου και ιδιαί­τε­ρα των με­τα­κι­νή­σε­ων των ευ­ρω­παϊ­κών κε­φα­λαί­ων στο εσω­τε­ρι­κό των ορίων της ευ­ρω­παϊ­κής ολο­κλή­ρω­σης . – Λόγω των με­γά­λων και ση­μα­ντι­κών με­τα­να­στευ­τι­κών με­τα­κι­νή­σε­ων πλη­θυ­σμών, τόσο από τον Νότο και την Ανα­το­λή προς την Δύση, όσο και από την αφρι­κα­νι­κή και ασια­τι­κή ήπει­ρο προς την Ευ­ρώ­πη. – Εξ αι­τί­ας των κοι­νών και πα­ράλ­λη­λων πο­λι­τι­κών που ασκού­νται από τις αστι­κές τά­ξεις και την ευ­ρω­παϊ­κή τους συμ­μα­χία, και που στη ση­με­ρι­νή συ­γκυ­ρία συ­μπυ­κνώ­νο­νται, με­τα­ξύ των άλλων και κυ­ρί­ως, στη νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη ανα­διάρ­θρω­ση των κα­θε­στώ­των ερ­γα­σί­ας : Γι’ αυ­τούς και άλ­λους λό­γους αντι­προ­σω­πεύ­ει το κοινό πεδίο της τα­ξι­κής πάλης των ευ­ρω­παϊ­κών ερ­γα­τι­κών τά­ξε­ων.

Η σύγ­χρο­νη τα­ξι­κή δια­πά­λη δεν διε­ξά­γε­ται με όρους αντί­θε­σης με­τα­ξύ των εθνών κρα­τών της ευ­ρω­παϊ­κής ηπεί­ρου. Αυτές οι αντι­θέ­σεις προ­φα­νώς και δια­τρέ­χουν το ευ­ρω­παϊ­κό τοπίο, αφο­ρούν ωστό­σο τον αντα­γω­νι­σμό, πα­ρό­λη την συμ­μα­χία με­τα­ξύ τους, των ευ­ρω­παϊ­κών κα­πι­τα­λι­σμών. Απε­να­ντί­ας αντί να το­πο­θε­τεί­ται στο πεδίο της αντί­θε­σης «ξένων επι­κυ­ρί­αρ­χων» και επι­μέ­ρους εθνών, αυτή αφορά την αντι­πα­λό­τη­τα των ερ­γα­τι­κών τά­ξε­ων απέ­να­ντι στο νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο κα­πι­τα­λι­σμό στο εσω­τε­ρι­κό των επι­μέ­ρους κοι­νω­νι­κών σχη­μα­τι­σμών. Αυτή η μορφή δια­πά­λης της Αρι­στε­ράς, εμπε­ριέ­χει ταυ­τό­χρο­να την αντί­θε­ση προς τις ρυθ­μί­σεις και υπα­γο­ρεύ­σεις των συ­να­σπι­σμέ­νων ευ­ρω­παϊ­κών αστι­κών τά­ξε­ων. Έτσι προ­κει­μέ­νου αυτή η ρι­ζο­σπα­στι­κή δια­πά­λη απέ­να­ντι στα πα­ντοει­δή «μνη­μό­νια» (=νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες ανα­διαρ­θρώ­σεις) στις ευ­ρω­παϊ­κές χώρες να προ­σλά­βει ευ­ρύ­τε­ρα ανα­τρε­πτι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, που να απο­δο­μούν τους όρους της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης ευ­ρω­παϊ­κής ολο­κλή­ρω­σης, απαι­τεί­ται ο πα­νευ­ρω­παϊ­κός συ­ντο­νι­σμός των ερ­γα­ζο­μέ­νων, αρι­στε­ρών κομ­μά­των, συν­δι­κά­των και κι­νη­μά­των, ως το αντί­πα­λο δέος στον ευ­ρω­παϊ­κό κα­πι­τα­λι­σμό συ­νο­λι­κά.  

Ετικέτες