Δελτίο Τύπου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου

Το  πρόβλημα  με την τεράστια πια έλλειψη γιατρών  σε όλες τις κλινικές  και τα τμήματα του νοσοκομείου μας  φαίνεται να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Με ανοιχτή ακόμα την τουριστική περίοδο  αλλά και τις ανάγκες για covid υπηρεσίες και εμβολιασμούς, η κατάσταση με την στελέχωση είναι ανησυχητική με αβέβαιο το τι θα συμβεί σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων ή των νοσούντων και καμία συζήτηση να μην γίνεται σχετικά με τη στελέχωση σε νοσοκομειακούς γιατρούς που θα απαιτήσει η επόμενη τουριστική περίοδος (διάρκειας πιθανά πάνω από 6 μηνες) και το 4ο ή ακόμα επόμενο  κύμα πανδημίας. Συγκεκριμένα σήμερα υπηρετούν α) στις θέσεις ειδικευμένων του οργανισμού μόνο 35 στις 64 θέσεις που προβλέπονται από τον οργανισμό  β) από τις θέσεις επικουρικών που είναι δυνατόν να αναπτύξουμε, υπηρετούν μόνο 1 ενώ στο παρελθόν είχαμε μέχρι και 8  γ) από τις θέσεις των ειδικευομένων υπηρετούν μόνο 3 στους 25 που προβλέπει ο οργανισμός. Συνολικά εργάζονται 39 ενώ προβλέπονται 89 γιατροί.                                                               

Σημαντικότατη δυσμενή εξέλιξη αποτελεί η χθεσινή παραίτηση του διευθυντή της καρδιολογικής κλινικής, αφού πρόκειται για ένα έμπειρο συνάδελφο που για πάνω από είκοσι χρόνια υπηρέτησε με επιστημονική επάρκεια και υπερασπίστηκε το ΕΣΥ σε πολύ δύσκολες συνθήκες.  Η  αποχώρηση ενός ακόμα μόνιμου γιατρού  (συντονιστή διευθυντή καρδιολογικής) παράγει κρίσιμης σημασίας δυσλειτουργία όχι μόνο για την κλινική του αλλά και για όλες τις άλλες κλινικές του χειρουργικού και παθολογικού τομέα και της ΜΕΘ.

Πρόκειται για τη συνέχιση του φαινομένου της παραίτησης γιατρών που ξεκίνησε από 5 ετίας ( έχουν αποχωρήσει 13) με αιτιάσεις  α) την παράνομη (με βάση την ΕΕ)  υπερεργασία (burn out με πάνω από 70 ώρες την εβδομάδα)  β)τις άθλιες και απαξιωτικές συνθήκες εργασίας και την γ) ανυπόφορη πια  φτωχοποίηση τους (3.5 - 4.5 Ε την ώρα) μετά την 50% μείωση των αποδοχών τους από το 2012 που ποτέ δεν διορθώθηκε παρά την αντίθετη απόφαση του ΣΤΕ (27/2/2018).

Σημαντική εξέλιξη ως προς το φορτίο εργασίας υπήρξε η φετινή έξαρση της προσέλευσης τουριστών στο νησί (εμβολιασμένων μεν αλλά χωρίς  μοριακό τεστ)  που αν και καθυστέρησε σχετικά  έγινε α) με ξέφρενους  ρυθμούς β) με τις γνωστές προβληματικές για το δρόμο (off road) και συχνότατα εμπλεκόμενες  σε  βαριά τροχαία ατυχήματα «γουρούνες»  αλλά και  γ)με αυξημένες σε σχέση με πέρυσι  ανάγκες για covid  υπηρεσίες (νοσηλεία και εμβολιασμοί), καταδεικνύοντας την ανάγκη για  ένα νοσοκομείο σε πλήρη ετοιμότητα, με γιατρούς τόσους όσους ο οργανισμός προβλέπει, και βέβαια  όχι παραιτημένους ή στα πρόθυρα της παραίτησης ή της φυσικής τους εξάντλησης. Τι θα γίνει άραγε την επόμενη χρονιά  που, αν όλα πάνε κατ’ ευχής με την πανδημία, το νησί αναμένεται να δεχτεί πρωτόγνωρο  αριθμό τουριστών και για πάνω από 6 μήνες; Σεϋχέλλες ; Και το νοσοκομείο; …..Ζιμπάμπουε;  Κάτι μοιάζει αταίριαστο ή αδύνατο. Σίγουρα πάντως τραγικό.

Δεδομένου δε της σχετικά ευκολότερης από παλιά, αλλά πάντα χρονοβόρας διαδικασίας πρόσληψης επιμελητών και του μειωμένου ενδιαφέροντος των γιατρών να υπηρετήσουν στην περιφέρεια του ΕΣΥ, ζητάμε:

  • ΑΜΕΣΗ  ΑΝΑΓΚΗ  ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ  ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΏΝ  ΘΕΣΕΩΝ  (30)  ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ  και όχι μόνο τις πρόσφατες 4   που ήδη προκηρύχθηκαν
  • Άμεση προκήρυξη  των κενών οργανικών  θέσεων επιμελητών  στην  καρδιολογική κλινική.   Η λογική των μετακινήσεων όχι μόνο δεν μας αρκεί αλλά θεωρούμε  ότι δεν μπορούμε να καλύπτουμε κενά δημιουργώντας άλλα σε άλλα νοσοκομεία .
  • Άμεση   εφαρμογή της απόφασης του ΣΤΕ για  αυξήσεις μισθών στα επίπεδα του 2012 ( 50%) ώστε οι γιατροί  μας να ξαναενδιαφερθούν για ένταξη στο ΕΣΥ αφήνοντας  τον  ιδιωτικό τομέα ή  την προοπτική της μετανάστευσης στο εξωτερικό.
  • Κίνητρα  οικονομικά  και επιστημονικά  για επικουρικούς γιατρούς  που  παράλληλα θα  μπορούν προσβλέπουν  σε  πιθανό  μόνιμο διορισμό τους στις προκηρυσσόμενες θέσεις ,  αλλά και σε ειδικευόμενους    που θα βλέπουν  με ενδιαφέρον την εκπαίδευσή τους σε ένα στελεχωμένο,  δραστήριο  σε  ιατρικές  υπηρεσίες και  επιστημονικά αξιόπιστο νοσοκομείο  Ζακύνθου για τα πρώτα  1 ή 2 χρόνια της εκπαίδευσής τους.

Επίσης

  • Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η στοχοποίηση  των υγειονομικών,    που στην πλειοψηφία τους είναι εμβολιασμένοι,   και που  ενώ  κάποτε  η ίδια  η κυβέρνηση τους χειροκροτούσε «από τα μπαλκόνια» ,  τώρα τους χρησιμοποιεί  για να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τη νέα εξάπλωση της επιδημίας   με το δημόσιο σύστημα υγείας αθωράκιστο και άρνηση για μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, τις σχολές , τα ΜΜΜ  και τον Τουρισμό  απλά γιατί κοστίζουν στο κράτος και την εργοδοσία.
  • Θεωρούμε απαράδεκτη την παρέμβαση της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, να ζητήσει ασυλία από την κυβέρνηση για τη νοσηλεία Covid περιστατικών επιχειρώντας έτσι την «αποστείρωση» των πανεπιστημιακών κλινικών  από αυτά.
  • Καλούμε τέλος όλους τους εργαζόμενους να ακυρώσουν στην πράξη τον πρόσφατο  αντιεργατικό νόμο που επιβραβεύει την απεργοσπασία,   καταργεί το 8ωρο,  ενισχύει τις απλήρωτες υπερωρίες και περιορίζει δραστικά τις συνδικαλιστικές ελευθερίες μέσα από την  α) ηλεκτρονική   ψηφοφορία - διακήρυξη απεργίας - εκλογή διοικήσεων των σωματείων β) την απόφαση για απεργία με το 50% +1 γ) τον καθορισμό «προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας» δ) την υποχρέωση για αίτηση δημόσιου  διαλόγου πριν την απεργία.

Ετικέτες