Οι φετινές φοιτητικές εκλογές διεξήχθησαν μόλις δύο μήνες μετά το έγκλημα στα Τέμπη και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν, καθώς και δέκα μέρες πριν τις εθνικές εκλογές των 21 Μάη. Γι’ αυτό και η σημασία των αποτελεσμάτων τους, ιδιαίτερα φέτος, ξεπερνά τα στενά όρια των εδρών στα φοιτητικά ΔΣ.

Ένα από τα πολύ θε­τι­κά στοι­χεία των φε­τι­νών εκλο­γών όπως απο­τυ­πώ­θη­καν, απο­τε­λεί η άνο­δος των συ­νο­λι­κών ψη­φι­σά­ντων πα­νελ­λα­δι­κά. Πα­ρό­λο που η αποχή συ­νε­χί­ζει να πα­ρα­μέ­νει σε αρ­κε­τά υψηλά επί­πε­δα, η άνο­δος της συμ­με­το­χής κα­τα­δει­κνύ­ει πως ει­δι­κά φέτος, οι φοι­τη­τές/τριες επέ­λε­ξαν συ­νει­δη­τά να ψη­φί­σουν με όρους κε­ντρι­κο­πο­λι­τι­κής  κα­τα­γρα­φής. Είναι στοί­χη­μα η ψήφος αυτή να απο­τυ­πω­θεί στην ου­σια­στι­κή εμπλο­κή στους φοι­τη­τι­κούς συλ­λό­γους με μα­ζι­κο­ποί­η­ση των συλ­λο­γι­κών δια­δι­κα­σιών και διεκ­δι­κή­σε­ων με μα­χη­τι­κούς όρους.

ΠΚΣ πρώτη για δεύ­τε­ρη φορά

Για δεύ­τε­ρη συ­νε­χό­με­νη χρο­νιά την πρώτη θέση κα­τέ­λα­βε η ΠΚΣ, γε­γο­νός που σε πρώτη ανά­γνω­ση απο­τε­λεί είναι θε­τι­κό. Απο­τυ­πώ­νε­ται ότι σε με­γά­λο βαθμό, τη με­γέ­θυν­ση της κάλ­πης καρ­πώ­θη­καν οι δυ­νά­μεις της ΠΚΣ. Φυ­σι­κά, μόνο ως θε­τι­κό μπο­ρεί να απο­λο­γι­στεί ότι στη φοι­τη­τι­κή νε­ο­λαία με­γα­λώ­νουν τα πο­σο­στά της αρι­στε­ράς, ωστό­σο η πρω­τιά από μόνη της δεν ση­μαί­νει άνο­δος της αγω­νι­στι­κό­τη­τας και ενερ­γο­ποί­η­ση των συλ­λό­γων. Δυ­στυ­χώς, η στάση της ΠΚΣ ως πρώ­της δύ­να­μης στις σχο­λές την προη­γού­με­νη χρο­νιά απο­δεί­χθη­κε κα­τώ­τε­ρη των πε­ρι­στά­σε­ων. Οι επι­λο­γές της δια­σπα­στι­κής λο­γι­κής και του «πο­λι­τι­κού μί­νι­μουμ» φαί­νο­νται ξε­κά­θα­ρα από το πώς κι­νή­θη­κε σε επί­πε­δο θέ­σε­ων και δρό­μου στις κι­νη­το­ποι­ή­σεις μετά το δυ­στύ­χη­μα των Τε­μπών, αλλά και στην κενή πο­λι­τι­κού πε­ριε­χο­μέ­νου συν­θη­μα­το­λο­γία της στις φοι­τη­τι­κές εκλο­γές: «ΠΚΣ πρώτη δύ­να­μη ξανά».

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ΠΑΣΠ, ΔΙ­ΚΤΥΟ

Όσο για την κυ­βερ­νη­τι­κή πα­ρά­τα­ξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, φαί­νε­ται να δυ­σκο­λεύ­ε­ται να αντα­πο­κρι­θεί στη συ­γκυ­ρία. Πέρσι, στην πτώση της από την πρώτη θέση έπαι­ξε ρόλο και η δική της αδρά­νεια κατά τον προ­ε­κλο­γι­κό αγώνα. Ωστό­σο, παρά την ενερ­γο­ποί­η­ση του μη­χα­νι­σμού της στο μά­ξι­μουμ δεν κα­τά­φε­ρε να ξα­να­κερ­δί­σει τα πο­σο­στά που έχασε, ούτε να ωφε­λη­θεί από την αύ­ξη­ση της συμ­με­το­χής. Παρά την επι­μο­νή της ότι δεν έχασε ποτέ την πρω­τιά (ελ­λεί­ψει και τρι­το­βάθ­μιου ορ­γά­νου), η πτώση της είναι μια ξε­κά­θα­ρη έκ­φρα­ση κα­τα­δί­κης της κυ­βερ­νη­τι­κής πο­λι­τι­κής που εκ­προ­σω­πεί, η οποία έρ­χε­ται στον από­η­χο των αγώ­νων ενά­ντια στις απα­γο­ρεύ­σεις, τον αντιεκ­παι­δευ­τι­κό νόμο Κ-Χ, την ΟΠΠΙ των προη­γού­με­νων ετών καθώς και των πρό­σφα­των κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων ενά­ντια στις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις. Αντί­στοι­χα, πτώση ση­μεί­ω­σε και η ΠΑΣΠ, η οποία φαί­νε­ται να εμ­φα­νί­ζε­ται ξανά στους συλ­λό­γους, δια­τη­ρώ­ντας πάγια δεξιά πο­λι­τι­κή γραμ­μή στον αντί­πο­δα της ΔΑΠ.

Το Δί­κτυο (ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ) κα­τά­φε­ρε φέτος να πολ­λα­πλα­σιά­σει τους συλ­λό­γους στους οποί­ους είχε συμ­με­το­χή μεν, αλλά από τα πο­σο­στά που ση­μεί­ω­σε δεν φαί­νε­ται να κα­τα­φέρ­νει να καρ­πω­θεί ούτε στο ελά­χι­στο τη στα­δια­κή ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση που δια­φαί­νε­ται στις σχο­λές. Φαί­νε­ται ανί­κα­νο να συ­γκε­ντρώ­σει ακόμα και τις ψή­φους της συσ­σω­ρευ­μέ­νης οργής από την κυ­βερ­νη­τι­κή πο­λι­τι­κή που επι­τέ­θη­κε συ­νο­λι­κά στο φοι­τη­τι­κό κί­νη­μα το προη­γού­με­νο διά­στη­μα.

Ρι­ζο­σπα­στι­κή Αρι­στε­ρά

Πολύ ση­μα­ντι­κό στοι­χείο στην πα­νελ­λα­δι­κή κα­τα­γρα­φή, απο­τε­λεί η συ­νο­λι­κή άνο­δος της αρι­στε­ράς που συ­νο­λι­κά κα­τα­γρά­φει πο­σο­στό άνω του 50%, ση­μειώ­νο­ντας συ­νο­λι­κά υψη­λό­τε­ρα πο­σο­στά σε σχέση με πέρσι.

Ωστό­σο, οι χρό­νιες προ­βλη­μα­τι­κές του φοι­τη­τι­κού κι­νή­μα­τός συ­νε­χί­ζουν να μην της επι­τρέ­πουν να απο­τε­λέ­σει τον δυ­να­τό πόλο που θα μπο­ρέ­σει να πάρει πρω­το­βου­λί­ες, να συ­σπει­ρώ­σει κόσμο και να θέσει όρους ρι­ζο­σπα­στι­κής ανα­συ­γκρό­τη­σης στους συλ­λό­γους. Η πο­λυ­διά­σπα­ση, οι σε­χτα­ρι­στι­κές λο­γι­κές και οι μι­κροη­γε­μο­νι­σμοί στέ­κο­νται με πάγιο τρόπο εμπό­διο προς αυτήν την κα­τεύ­θυν­ση. Ιδιαί­τε­ρα φέτος, μέσα σε φόντο εθνι­κής προ­ε­κλο­γι­κής πε­ριό­δου και στη συ­νέ­χεια των κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων για τα Τέμπη, επι­λο­γές με­γά­λου μέ­ρους συ­ντρό­φων και συ­ντρο­φισ­σών του χώρου, κυ­ρί­ως των ΕΑΑΚ, να απορ­ρί­ψουν εξ αρχής το εν­δε­χό­με­νο του ενω­τι­κού κα­τε­βά­σμα­τος, και να φτά­σουν λίγο πριν τις εκλο­γές να φέ­ρουν την ευ­θύ­νη για την διά­σπα­ση σχη­μά­των της ρι­ζο­σπα­στι­κής αρι­στε­ράς σε πολ­λούς συλ­λό­γους, μπο­ρούν να χα­ρα­κτη­ρι­στούν μόνο ως τρο­χο­πέ­δη στην προ­σπά­θεια μα­ζι­κο­ποί­η­σης και επα­νε­νερ­γο­ποί­η­σης του ορ­γα­νω­μέ­νου φοι­τη­τι­κού κι­νή­μα­τος.

Αντί­θε­τα, το ενω­τι­κό κα­τέ­βα­σμα ΕΑ­ΑΚ-ΑΡΕΝ, ως κα­τά­λη­ξη μια συ­νερ­γα­σί­ας που, με τα όποια προ­βλή­μα­τα, υπήρ­χε μέσα στη χρο­νιά, ση­μεί­ω­σε επί­σης υψη­λό­τε­ρα πο­σο­στά σε σχέση με πέρσι. Αφή­νο­ντας με­γά­λα πε­ρι­θώ­ρια βελ­τί­ω­σης, η επι­τυ­χία του εγ­χει­ρή­μα­τος τόσο στις εκλο­γές αλλά όσο και σε άλ­λους μι­κρό­τε­ρους κόμ­βους που αφο­ρούν τις σχο­λές, δεί­χνει ότι η ενό­τη­τα της αρι­στε­ράς (εντός και εκτός σχο­λών) στη λο­γι­κή του «ένα σχήμα ανά κοι­νω­νι­κό χώρο», μπο­ρεί να θέσει κα­λύ­τε­ρους όρους για τη δη­μιουρ­γία ενός αγω­νι­στι­κού πόλου που θα μπο­ρεί να στη­ρί­ξει τους αγώ­νες που έρ­χο­νται.  Με το βλέμ­μα στο «μετά», η πα­γιο­ποί­η­ση της ενω­τι­κής πο­λι­τι­κής ξε­κι­νώ­ντας από τις εκλο­γές για να πα­ρα­μεί­νει και στο επί­πε­δο της δρά­σης, είναι στοί­χη­μα της επό­με­νης πε­ριό­δου, κα­θο­ρι­στι­κό για τη συμ­βο­λή του φοι­τη­τι­κού κι­νή­μα­τος στους αγώ­νες απέ­να­ντι στις νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες πο­λι­τι­κές και στη δυ­να­μι­κή διεκ­δί­κη­ση των ανα­γκών των ερ­γα­ζο­μέ­νων και της νε­ο­λαί­ας.

Ετικέτες