Η Ευρώπη και η Ελλάδα χάνουν τον «πόλεμο» με τον κορωνοϊό λόγω έλλειψης «πολεμιστών» της πρώτης γραμμής και όχι μόνο.

Το νέο λοκντάουν που τις τελευταίες μέρες κηρύχθηκε σχεδόν ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης είχε ως βασική του αιτία το γεγονός ότι οι μονάδες, οι κλινικές και τα νοσοκομεία που έχουν κληθεί να δώσουν τη μάχη της πρώτης γραμμής εναντίον της πανδημίας στερούνται μαχητών.

Στα χαρακώματα μπορεί να υπάρχουν όπλα και πυρομαχικά, δυστυχώς όχι στις απαιτούμενες ποσότητες ή με τον συντομότερο και ευχερέστερο ανεφοδιασμό, αλλά σίγουρα δεν υπάρχουν πολεμιστές.

Στα νοσοκομεία, τις κλινικές, τις μονάδες εντατικής θεραπείας δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές. Αυτή ήταν μια πανευρωπαϊκή διαπίστωση, απότοκος των τεσσάρων και πλέον δεκαετιών εφαρμοσμένου νεοφιλελευθερισμού στην παιδεία και την υγεία που πρώτα ποινικοποίησε και εμπορευματοποίησε τις ανθρωπιστικές σπουδές και τις επιστήμες υγείας και πρόνοιας και έπειτα κατέστρεψε τις επαγγελματικές προοπτικές σταδιοδρομίας στα συστήματα υγείας για αυτούς τους επιστήμονες και επαγγελματίες.

Η Ιταλία ψάχνει ΜΚΟ και πρόσφυγες γιατρούς για να ανταπεξέλθει στην πανδημία

Χθες, είχαμε δύο ειδήσεις ενδεικτικές της κατάστασης. Στην Ιταλία, η κυβέρνηση Κόντε και οι περιφερειακές κυβερνήσεις του Βορρά κάνουν πλέον διεθνή έκκληση βοήθειας σε ειδικευμένους στην εντατικολογία και πνευμονολογία γιατρούς από όλον τον κόσμο, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα 5.000 θέσεις γιατρών στις νέες ΜΕΘ που ανοίγουν η μία μετά την άλλη. Στο πλαίσιο αυτό, η Λομβαρδία φτάνει στο σημείο να αναζητήσει βοήθεια και από ΜΚΟ, τις ίδιες που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα για να ανακουφίσουν μετανάστες και πρόσφυγες, οργανώσεις που έχουν προϋπηρεσία σε ανθρωπιστικές καταστροφές ανά τον κόσμο. Το ίδιο είχε συμβεί και την περασμένη άνοιξη, όταν η Ρώμη είχε ζητήσει και πετύχει την αποστολή Κουβανών γιατρών με παρελθόν στην αντιμετώπιση των υγειονομικών κρίσεων του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Η Ιταλία ομολογεί ότι δεν έχει γιατρούς και τους χρειάζεται επειγόντως. Στο έδαφος της, βέβαια, ζουν και εργάζονται περίπου 77.000 μετανάστες γιατροί και νοσηλευτές, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, ως ελευθεροεπαγγελματίες ή στην έσχατη των περιπτώσεων σε άλλες, άσχετες εργασίες, αλλά έως χθες η κυβέρνηση Κόντε αρνιόταν να τους δώσει την ιταλική ιθαγένεια προκειμένου να ενταχθούν νόμιμα στο σύστημα υγείας της χώρας – ανάμεσα τους, είναι και τουλάχιστον 400-450 πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, Σύροι, Λιβανέζοι, Παλαιστίνιοι και άλλοι. Σήμερα, η Ρώμη τρέχει και δεν φτάνει και λογικά θα σπεύσει πάνω στη φωτιά της μάχης να τους εντάξει στο σύστημα υγείας της. Με μεγάλη και ασυγχώρητη, φονική θα έλεγε κανείς, καθυστέρηση.

Ο Μητσοτάκης και ο Κικίλιας καλούν συνταξιούχους γιατρούς να σώσουν το ΕΣΥ

Στην Ελλάδα και ενώ το χημικό όργιο κρατικής βίας και τρομοκρατίας στο Πολυτεχνείο δεν είχε κοπάσει ακόμη με νυχτερινές συλλήψεις και κακοποιήσεις κατοίκων και διαδηλωτών στα Σεπόλια και τα Πετράλωνα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας έφερνε στη Βουλή μια καινούργια, έκτακτη και «αεροπλανική», νυχτερινή τροπολογία της τελευταίας στιγμής. Με αυτήν ζητείται η «σύννομη» και ορισμένου χρόνου βοήθεια και επανένταξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνταξιούχων γιατρών που θα μπορούσαν να στελεχώσουν και τις ΜΕΘ έως τις 30 Ιουνίου 2021 – όταν μάλλον υπολογίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι η πανδημία θα λήξει (δεν πρόκειται) με τη χορήγηση ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου (ένα εξαιρετικά αισιόδοξο σενάριο που δεν επιβεβαιώνεται έως σήμερα). Το κείμενο της διάταξης έχει ως εξής: «Δύναται να εντάσσονται στο δυναμικό του ΕΣΥ συνταξιούχοι ιατροί των αναγκαίων ειδικοτήτων, και να τους ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Για την απασχόλησή τους συνάπτεται ατομική σύμβαση απασχόλησης με τον διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και για χρονικό διάστημα έως τις 30 Ιουνίου 2021».

Σε αυτή την νομοθετική διάταξη καθρεφτίζονται όλες οι εσκεμμένες εγκληματικές και απάνθρωπες ενέργειες και παραλείψεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη τους τελευταίους έξι, εννιά μήνες όπου κι αν βάλει κανείς την αφετηρία αυτού του νεοφιλελεύθερου κυβερνητικού εγκλήματος, στην έναρξη της πανδημίας ή στη λήξη του προηγούμενου λοκντάουν.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επίταξε το σύνολο του ιδιωτικού τομέα υγείας. Δεν επανεκπαίδευσε προσωπικό για να στελεχώσει τις ΜΕΘ έγκαιρα και αποτελεσματικά. Δεν προχώρησε στις αναγκαίες προσλήψεις, ούτε άνοιξε τις κλινικές και τα νοσοκομεία ή τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, στατικές και κινητές, που απαιτούνται. Τέλος και ολοφάνερα, δεν φτούρησε ο εκβιασμός και η μακάβρια διαπραγμάτευση που έκανε σε δημόσια θέα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, όταν τιμολόγησαν τον όρκο του Ιπποκράτη πρώτα με 2.000 και μετά με 3.000 αφορολόγητα ευρώ ώστε να «συνδράμουν» αυτοί οι ιδιώτες γιατροί το ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πανικόβλητη και επικίνδυνη, ά(χ)ριστη και αιμοβόρα. Ακόμη κι αν οι συντάκτες της τροπολογίας δεν το έχουν αντιληφθεί καθώς έγραφαν το κείμενο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ουσιαστικά καλούν μεν στα χαρτιά πεπειραμένους γιατρούς από την εργασιακή αποστρατεία, αλλά προσκαλούν δε και μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, εξαιρετικά ευάλωτους και εκτεθειμένους στις συνέπειες μιας μόλυνσης για να αναμετρηθούν με τον ιό. Με άλλα λόγια, η τροπολογία πολλαπλασιάζει και δεν επιλύει τα πιθανά προβλήματα καθημερινής λειτουργίας του ΕΣΥ και ειδικά των ΜΕΘ από κάθε άποψη.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζουν ορισμένες όχι και τόσο κουραστικές επαναλήψεις και επισημάνσεις με αφορμή και αυτήν την τροπολογία – μνημείο ομολογίας αποτυχημένων κυβερνητικών πρακτικών και πεπραγμένων.

Στη διάρκεια των μνημονίων, της σκληρής λιτότητας και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, η Ελλάδα έχασε πάνω από 18.000 νέους επιστήμονες της υγείας που έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό, στη Βρετανία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, την Αυστραλία, την Ολλανδία ή τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έπειτα από επίμονο headhunting και εξειδικευμένων προς τούτο εταιρικών και κρατικών στρατολόγων.

Σήμερα, αυτό το σπουδαίο σε προσόντα και μόρφωση δυναμικό, αυτοί οι επιστήμονες λείπουν από τη χώρα τη σκοτεινή ώρα της μέγιστης και κρίσιμης ανάγκης. Η Ελλάδα δεν τους έχει και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και τη φρικτή καθημερινότητα της υγειονομικής κρίσης. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις τους έδιωξαν και τους περιφρόνησαν αυτούς τους επιστήμονες. Σήμερα καλούν γιατρούς από τη συντάξιμη αποστράτευση για να μπαλωθούν όπως – όπως τα κενά και η πολιτική απαξίωσης και εξευτελισμού των ανθρωπιστικών σπουδών και επαγγελματικών προοπτικών. Ταυτόχρονα, ας το θυμηθούμε ότι καταργήθηκαν πάνω από 20.000 μόνιμες θέσεις προσωπικού στο ΕΣΥ. Τα μαθηματικά είναι μια καθαρή στην αλήθεια της και αδυσώπητη στον πυρήνα της γλώσσα. Δεκαοκτώ χιλιάδες επιστήμονες μετανάστευσαν από τη χώρα που κατάργησε 20.000 θέσεις εργασίας στο ΕΣΥ. Μία αναγκαστική, εργασιακή φυγή σχεδόν αντιστοιχεί προς κάθε καταργημένη θέση εργασίας.

Αυτοί οι αριθμοί διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, αυτοί οι αριθμοί οστρακισμού των νέων επιστημόνων από την Ελλάδα, αυτή η μεθοδευμένη και καταστροφική στρατηγική καταβαράθρωσης του κοινωνικού κράτους φανερώνουν το διαρκές και εξακολουθητικό έγκλημα των τελευταίων κυβερνήσεων σε βάρος της δημόσιας υγείας και πολιτικής. Αυτό το έγκλημα πληρώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ετικέτες