Ο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, που κυβέρνησε με σιδερένια πυγμή τη Βόρεια Υεμένη από το 1978 και την επανενωμένη Υεμένη από το 1990 ώς το 2011 και την εξέγερση που τον ανέτρεψε, έπεσε νεκρός μετά από επίθεση των ανταρτών Χούτι, που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε συμμαχία μαζί του.

Ο βιο­λο­γι­κός θά­να­τος ίσως ήταν και ο μο­να­δι­κός τρό­πος να πάψει να παί­ζει ενερ­γό ρόλο στα πράγ­μα­τα ο «εφτά­ψυ­χος» πο­λι­τι­κά Σάλεχ, διά­ση­μος για τις μη­χα­νορ­ρα­φί­ες του και την ικα­νό­τη­τά του να στέ­κε­ται στην κο­ρυ­φή της εξου­σί­ας, «να χο­ρεύ­ει πάνω σε κε­φά­λια φι­διών» κατά την προ­σφι­λή του έκ­φρα­ση. Ακόμα και μετά την πτώση του, πα­ρέ­με­νε πα­νί­σχυ­ρος πο­λι­τι­κά, οι­κο­νο­μι­κά και στρα­τιω­τι­κά στην Υε­μέ­νη. Με ένα ένο­πλο χτύ­πη­μα, ο «χορός πάνω στα κε­φά­λια των φι­διών» έλαβε τέλος.

Η εκτέ­λε­ση του Σάλεχ είναι ένα ση­μείο κα­μπής στον πό­λε­μο στην Υε­μέ­νη. Πριν φτά­σου­με στις ση­με­ρι­νές εξε­λί­ξεις, αξί­ζει μια σύ­ντο­μη υπεν­θύ­μι­ση της πρό­σφα­της προϊ­στο­ρί­ας.

Το 2011 η «αρα­βι­κή άνοι­ξη» έφτα­σε και στην Υε­μέ­νη, την πιο φτωχή και πιο νε­α­νι­κή χώρα του αρα­βι­κού κό­σμου, με μια μα­ζι­κή εξέ­γερ­ση και πο­λύ­μη­νες κι­νη­το­ποι­ή­σεις να συ­γκλο­νί­ζει το κα­θε­στώς. Τους μήνες του ξε­ση­κω­μού, συ­να­ντή­θη­καν πολύ δια­φο­ρε­τι­κές δυ­νά­μεις: η φτωχή νε­ο­λαία, οι αντάρ­τες Χούτι, το σε­πα­ρα­τι­στι­κό κί­νη­μα της Νό­τιας Υε­μέ­νης. Πέρα από την κοινή δράση και την ντε­φά­κτο συμ­μα­χία ενά­ντια σε έναν κοινό αντί­πα­λο, υπήρ­ξαν τότε και κά­ποιες -σύ­ντο­μες, ανορ­γά­νω­τες, ίσως μειο­ψη­φι­κές- ανα­ζη­τή­σεις για το πώς μια «νέα Υε­μέ­νη» δεν θα άλ­λα­ζε απλώς προς το κα­λύ­τε­ρο τη ζωή των «από κάτω», αλλά θα αντι­με­τώ­πι­ζε και τις υπαρ­κτές και θε­μι­τές δυ­σφο­ρί­ες των Χούτι (κί­νη­μα μιας θρη­σκευ­τι­κής μειο­νό­τη­τας που είχε όμως και έντο­να το­πι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά -μιας και συ­γκε­ντρω­νό­ταν στα βό­ρεια της χώρας) και των κα­τοί­κων του Νότου (που χρό­νια μετά την ενο­ποί­η­ση, βρί­σκο­νταν σε πα­ρό­μοια -και χει­ρό­τε­ρη- οι­κο­νο­μι­κά θέση με αυτήν των Ανα­το­λι­κο­γερ­μα­νών μετά την ενο­ποί­η­ση της Γερ­μα­νί­ας).

Οι Χούτι είχαν βρε­θεί στο στό­χα­στρο των ενό­πλων δυ­νά­με­ων του Σάλεχ από το 2004 ως το 2010. Οι σε­πα­ρα­τι­στές του Νότου είχαν ξε­κι­νή­σει με κι­νη­το­ποι­ή­σεις που διεκ­δι­κού­σαν να πάψει η πα­ρα­μέ­λη­ση των πε­ριο­χών τους, πέ­ρα­σαν στη διεκ­δί­κη­ση μιας διευ­ρυ­μέ­νης αυ­το­νο­μί­ας για να κα­τα­λή­ξουν να συ­ζη­τούν ανοι­χτά την λύση μιας νέας ανε­ξαρ­τη­σί­ας.

Απέ­να­ντι στον ξε­ση­κω­μό του 2011, με πα­ρέμ­βα­ση των Σα­ούντ, ο Σάλεχ συμ­φώ­νη­σε να απο­μα­κρυν­θεί από την προ­ε­δρία, για να ορ­γα­νω­θεί μια «ομαλή με­τά­βα­ση». Ο μέχρι πρό­τι­νος αντι­πρό­ε­δρος Χάντι ανέ­λα­βε την εξου­σία, ενώ το κα­θε­στώς έμει­νε άθι­χτο, όπως και όλα τα δί­κτυα επιρ­ρο­ής και ισχύ­ος της οι­κο­γέ­νειας Σάλεχ (στην οι­κο­νο­μία, το πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα, αλλά και τις ένο­πλες δυ­νά­μεις). Η κρίση προ­σω­ρι­νά εκτο­νώ­θη­κε και έκτο­τε η «λύση Υε­μέ­νης» θε­ω­ρή­θη­κε πρό­τυ­πο αντί­δρα­σης των κα­θε­στώ­των και των Με­γά­λων Δυ­νά­με­ων απέ­να­ντι στις εξε­γέρ­σεις.  

Η συ­νέ­χεια έδει­ξε ότι τέ­τοιου τύπου ελιγ­μοί μπο­ρούν να εκτο­νώ­σουν κα­τα­στά­σεις, καθώς τα κι­νή­μα­τα του 2011 ήταν πολύ αδύ­να­μα πο­λι­τι­κά. Έδει­ξε όμως επί­σης ότι δεν μπο­ρούν να λύ­σουν τις αι­τί­ες που γέν­νη­σαν την έκρη­ξη του 2011, που είναι βα­θιές και δο­μι­κού χα­ρα­κτή­ρα.

Αυτή η «αμοι­βαία αδυ­να­μία» (των «από κάτω» να οδη­γή­σουν τις εξε­γέρ­σεις τους σε νίκες, των «από πάνω» να αντι­με­τω­πί­σουν προ­βλή­μα­τα δε­κα­ε­τιών) έχει οδη­γή­σει στα τέ­ρα­τα που βλέ­που­με σε όλη τη Βό­ρεια Αφρι­κή και Μέση Ανα­το­λή τα τε­λευ­ταία χρό­νια. Η Υε­μέ­νη δεν απο­τέ­λε­σε εξαί­ρε­ση. Ο Σάλεχ είχε την ικα­νό­τη­τα να κρα­τά­ει μια ισορ­ρο­πία με­τα­ξύ φα­τριών, τμη­μά­των του κρά­τους, πο­λι­τι­κών δυ­νά­με­ων κ.ο.κ. (η δια­χρο­νι­κή εναλ­λα­γή με­τα­ξύ υπο­στή­ρι­ξης των Χούτι ενά­ντια στους σα­λα­φι­στές και αντί­στρο­φα, στα βό­ρεια της χώρας, είναι εμ­βλη­μα­τι­κή αυτής της τα­κτι­κής). Η απο­μά­κρυν­σή του διέρ­ρη­ξε αυτές τις ισορ­ρο­πί­ες.

Η διά­δο­χη κα­τά­στα­ση δεν αντι­με­τώ­πι­σε ούτε την ακραία φτώ­χεια, ούτε οποια­δή­πο­τε άλλη δυ­σφο­ρία, ίσα-ίσα κά­ποια μέτρα λι­τό­τη­τας επέ­τει­ναν την οργή, οδη­γώ­ντας σε δια­δο­χι­κές πο­λι­τι­κές κρί­σεις. Όμως το «μο­μέ­ντουμ» του 2011 δεν υπήρ­χε πια, και οι συ­γκρού­σεις πήραν άλλο χα­ρα­κτή­ρα. Το φθι­νό­πω­ρο του 2014, εν μέσω μα­ζι­κών αντι­κυ­βερ­νη­τι­κών δια­δη­λώ­σε­ων, οι Χούτι απο­φα­σί­ζουν τη με­τα­τρο­πή τους από «το­πι­κό» αντάρ­τι­κο σε πα­νε­θνι­κή δύ­να­μη, και προ­ε­λαύ­νουν προς την πρω­τεύ­ου­σα Σαναά. Την κα­τα­λαμ­βά­νουν με εντυ­πω­σια­κή ευ­κο­λία. Αφε­νός, ο πρό­ε­δρος Χάντι είναι βαθιά αντι­δη­μο­φι­λής και η ανα­τρο­πή του έχει λαϊκή στή­ρι­ξη πολύ ευ­ρύ­τε­ρη των Χούτι του βορρά. Αφε­τέ­ρου, οι πι­στές στον Σάλεχ δυ­νά­μεις διευ­κο­λύ­νουν την προ­έ­λα­ση των ανταρ­τών, αρ­νού­με­νες να υπε­ρα­σπι­στούν τον Χάντι. Ο έκ­πτω­τος πρό­ε­δρος κα­τα­φεύ­γει στο νότο με όσες ένο­πλες δυ­νά­μεις του έμει­ναν πι­στές και από εκεί βρί­σκει αρ­γό­τε­ρα κα­τα­φύ­γιο στη Σα­ου­δι­κή Αρα­βία, που τον παίρ­νει υπό την προ­στα­σία της. Ακο­λού­θη­σε ο βάρ­βα­ρος πό­λε­μος που εξα­πέ­λυ­σε ο Σα­ου­δά­ρα­βας «πρί­γκι­πας του στέμ­μα­τος» Μο­χά­μεντ Μπιν Σαλ­μάν, που με τα­κτι­κή «κα­μέ­νης γης» και με έναν απάν­θρω­πο απο­κλει­σμό έχει προ­κα­λέ­σει τα τε­λευ­ταία δυό­μι­σι χρό­νια μια ανεί­πω­τη φρίκη και κα­τα­στρο­φή (βομ­βαρ­δι­σμοί σχο­λεί­ων, νο­σο­κο­μεί­ων, υπο­δο­μών ύδρευ­σης και ηλε­κτρι­σμού, χτυ­πή­μα­τα σε κη­δεί­ες και γά­μους, κα­τα­στρο­φι­κές ελ­λεί­ψεις σε ανα­γκαία φάρ­μα­κα, λι­μο­κτο­νία, χο­λέ­ρα κ.ο.κ.).

Παρά την κα­τα­στρο­φή, οι Χούτι έχουν αντέ­ξει. Έχα­σαν τα νότια της χώρας (όπου δεν είχαν ιδιαί­τε­ρη βάση στή­ρι­ξης), αλλά συ­νε­χί­ζουν να ελέγ­χουν το βορρά, την πρω­τεύ­ου­σα, και να με­τα­φέ­ρουν -έστω στιγ­μιαία- τον πό­λε­μο σε σα­ου­δα­ρα­βι­κό έδα­φος. Δια­τη­ρούν μα­ζι­κή λαϊκή στή­ρι­ξη -του­λά­χι­στον απέ­να­ντι στη βάρ­βα­ρη επέμ­βα­ση των Σα­ούντ- και έχουν κα­θη­λώ­σει το «συ­να­σπι­σμό» (Σα­ου­δι­κή Αρα­βία, Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα κ.λπ.) σε έναν επι­χει­ρη­σια­κό «βάλτο».

Όλο αυτό το διά­στη­μα, ο Σάλεχ απο­τέ­λε­σε σύμ­μα­χο των Χούτι. Ήταν ένας άβο­λος γάμος, που απο­τυ­πω­νό­ταν στις θη­ριώ­δεις κι­νη­το­ποι­ή­σεις κατά των Σα­ούντ, όπου οι οπα­δοί των Χούτι δια­δή­λω­ναν δίπλα σε θη­ριώ­δη πορ­τρέ­τα του επί δε­κα­ε­τί­ες διώ­κτη τους. Για τον Σάλεχ, ήταν ένα ακόμα παι­χνί­δι εξου­σί­ας, ένας ακόμα «χορός στα κε­φά­λια των φι­διών»: επι­τεί­νο­ντας το χάος, αυ­ξά­νο­ντας τις δυ­σκο­λί­ες για τους Σα­ούντ, φι­λο­δο­ξού­σε να κερ­δί­σει το χρί­σμα τους και ταυ­τό­χρο­να να επι­στρέ­ψει ως «σω­τή­ρας» στην Υε­μέ­νη, για να στρώ­σει το δρόμο της δια­δο­χής στο γιο του. Έφτα­σε αρ­κε­τά κοντά. Έχο­ντας κερ­δί­σει την στή­ρι­ξη των ΗΑΕ (όπου ζει ο γιος του, πε­ρι­μέ­νο­ντας να επι­στρέ­ψει), πι­θα­νά με με­σο­λά­βη­ση της Ρω­σί­ας (μετά την επί­σκε­ψη Μπιν Σαλ­μάν στη Μόσχα), φαί­νε­ται πως κέρ­δι­σε το στοί­χη­μα και έπει­σε τους Σα­ούντ (που φήμες λένε ότι ανα­ζη­τούν τρόπο απε­μπλο­κής από το στρα­τιω­τι­κό φιά­σκο) να πα­ρα­τή­σουν τον Χάντι και να στρα­φούν σε αυτόν. Ανα­κοί­νω­σε ότι είναι έτοι­μος να πρω­τα­γω­νι­στή­σει στην «αλ­λα­γή σε­λί­δας», πα­ρα­τώ­ντας τους Χούτι και ανα­λαμ­βά­νο­ντας μια δια­πραγ­μά­τευ­ση με το «διε­θνή συ­να­σπι­σμό» για να τερ­μα­τί­σει τις επι­θέ­σεις και τον απο­κλει­σμό -μια ανα­κοί­νω­ση που χαι­ρε­τί­στη­κε από το Ριάντ.

Τις επό­με­νες μέρες, ξέ­σπα­σαν συ­γκρού­σεις με­τα­ξύ των δυ­νά­με­ων του Σάλεχ και των Χούτι, με τα βομ­βαρ­δι­στι­κά της Σα­ου­δι­κής Αρα­βί­ας να στη­ρί­ζουν τους πρώ­τους, κά­νο­ντας σαφή τον χα­ρα­κτή­ρα της «ει­ρη­νευ­τι­κής πρω­το­βου­λί­ας» του Σάλεχ. Αυτός ο «χορός» ήταν όμως και ο τε­λευ­ταί­ος για τον πρώην δι­κτά­το­ρα, που εκτε­λέ­στη­κε από τους Χούτι για την προ­δο­σία του.

Το ρήγμα στη συμ­μα­χία που ελέγ­χει το βορρά, ήρθε όμως μετά από ένα άλλο ρήγμα, στη συμ­μα­χία που ελέγ­χει το νότο. Εκεί, οι σε­πα­ρα­τι­στές (που πο­λε­μούν ενά­ντια στους Χούτι, θε­ω­ρώ­ντας τους «ει­σβο­λείς»), ήρθαν πρό­σφα­τα σε σύ­γκρου­ση και με τις πι­στές στον Χάντι δυ­νά­μεις. Πέρα από υπαρ­κτές δυ­σφο­ρί­ες, ρόλο έχουν παί­ξει και τα ΗΑΕ, που φαί­νε­ται πως έχουν απο­φα­σί­σει να πο­ντά­ρουν σε άλ­λους «παί­κτες», θε­ω­ρώ­ντας τον Χάντι κα­μέ­νο χαρτί. Ένα ακόμα πα­ρά­δο­ξο -αντί­στοι­χο με εκεί­νο των δια­δη­λώ­σε­ων στη Σαναά: πλάι στα αρι­στε­ρά σύμ­βο­λα της πα­λιάς «σο­σια­λί­ζου­σας» Νό­τιας Υε­μέ­νης, κυ­μα­τί­ζουν οι ση­μαί­ες των... Ηνω­μέ­νων Αρα­βι­κών Εμι­ρά­των.

Το τι θα ακο­λου­θή­σει μετά από αυτές τις ανα­τρο­πές στις μέχρι πρό­τι­νος συμ­μα­χί­ες μένει να φανεί. Όλες οι αντι­φά­σεις έχουν βγει εκρη­κτι­κά στο προ­σκή­νιο (χωρίς να συ­νυ­πο­λο­γί­ζου­με την ενί­σχυ­ση της «Αλ Κάι­ντα Αρα­βι­κής Χερ­σο­νή­σου» μέσα στο χάος του πο­λέ­μου). Το σί­γου­ρο είναι ότι το τέλος του πο­λέ­μου δεί­χνει μα­κριά. Εξί­σου σί­γου­ρο είναι ότι άλλη μια προ­σπά­θεια των Σα­ούντ να επι­βά­λουν λύση προς το συμ­φέ­ρον τους απέ­τυ­χε, προς το παρόν. Αλλά θα χρεια­στούν πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρα για να απο­δε­χτούν την ήττα τους και να τερ­μα­τι­στεί η βάρ­βα­ρη επέμ­βα­ση -κάτι απο­λύ­τως ανα­γκαίο και για αν­θρω­πι­στι­κούς λό­γους, αλλά και ως πρώτο βήμα για να δρο­μο­λο­γη­θούν θε­τι­κές εξε­λί­ξεις στην πο­λύ­πα­θη Υε­μέ­νη.

Αυτό το τε­λευ­ταίο, ου­δό­λως απα­σχο­λεί την κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ, που συ­νε­χί­ζο­ντας τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό κα­τή­φο­ρο, έφτα­σε στην προ­θυ­μία να που­λή­σει όπλα που θα χρη­σι­μο­ποιού­σαν οι Σα­ούντ στο αι­μα­το­κύ­λι­σμα του λαού της Υε­μέ­νης. Είναι μια όψη που έχει χαθεί τε­λεί­ως στον καβγά γύρω από τους «με­σά­ζο­ντες», μιας και η ίδια η συ­νε­νο­χή στο έγκλη­μα δεν δεί­χνει να απα­σχο­λεί κα­νέ­να. Η ΝΔ -για να μην αφή­σει κα­νέ­να πε­ρι­θώ­ριο πα­ρερ­μη­νεί­ας της φύσης των εν­στά­σε­ών της για την πώ­λη­ση- έφτα­σε να δια­φο­ρο­ποι­η­θεί στη σχε­τι­κή ψη­φο­φο­ρία στο ευ­ρω­κοι­νο­βού­λιο για το εμπάρ­γκο όπλων. Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ μπο­ρεί να κρύ­βε­ται σή­με­ρα πίσω από την κα­ταγ­γε­λία της ευ­ρω-ομά­δας της ΝΔ. Αλλά όταν ο διευ­θυ­ντής της ΚΟ (Ζα­χα­ριά­δης) δη­λώ­νει με ασύλ­λη­πτο κυ­νι­σμό ότι «δεν θα στα­μα­τή­σει ο πό­λε­μος αν δεν που­λή­σου­με τα βλή­μα­τα» ή ότι «δε φταί­ει ο πω­λη­τής, αλλά αυτός που τα χρη­σι­μο­ποιεί» και όταν η «αρι­στε­ρή αμ­φι­σβή­τη­ση» (Φίλης) πα­ρα­δέ­χε­ται ότι, αν ήταν μέλος της επι­τρο­πής εξο­πλι­σμών, μάλ­λον θα υπερ­ψή­φι­ζε πει­θαρ­χώ­ντας ή δη­λώ­νει ότι «πλέον υπάρ­χει ζή­τη­μα», επει­δή το είπε το... ευ­ρω­κοι­νο­βού­λιο, κα­τα­λα­βαί­νει κα­νείς το μέ­γε­θος της σήψης...

* Ανα­δη­μο­σί­ε­ση από το φ. 397 της Ερ­γα­τι­κής Αρι­στε­ράς

Ετικέτες