Τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής μνήμης που αντλεί από το χθες και τροφοδοτεί το αύριο. Το Πολυτεχνείο νοηματοδοτείται και επανανοηματοδοτείται διαρκώς στο χρόνο μέσα από αφηγήσεις, αφιερώματα, βιβλία, σχολικές γιορτές, εκδηλώσεις μνήμης. Το πραγματικό μήνυμα της εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη, όμως, ζει και αναπνέει στα κινήματα, στις αντιστάσεις, στους νικηφόρους αγώνες εκεί που έδειχναν αδιανόητοι.

Η χώρα στο «γύψο»

Το 1973 είχαν προη­γη­θεί έξι χρό­νια που η χώρα βρι­σκό­ταν στο χου­ντι­κό γύψο. Στα σχο­λεία, στις σχο­λές και στους χώ­ρους δου­λειάς όλα λει­τουρ­γού­σαν υπό το βλέμ­μα των ρου­φιά­νων και της Ασφά­λειας. Τα πο­λι­τι­κά κόμ­μα­τα και τα συν­δι­κά­τα είχαν δια­λυ­θεί, οι «ύπο­πτοι» γέ­μι­ζαν τα κελιά του ΕΑΤ-ΕΣΑ και ο Τύπος ήταν ελεγ­χό­με­νος και φι­μω­μέ­νος. Οι λέ­ξεις «απερ­γία», «δια­δή­λω­ση», «συ­νέ­λευ­ση» ήταν απα­γο­ρευ­μέ­νες. Η λο­γο­κρι­σία κο­σκί­νι­ζε κάθε καλ­λι­τε­χνι­κό έργο ή δη­μο­σιο­γρα­φι­κό πό­νη­μα. Οι δί­σκοι του Θε­ο­δω­ρά­κη ή οι στί­χοι εξό­ρι­στων ποι­η­τών απο­τε­λού­σαν κυ­ριο­λε­κτι­κά κόκ­κι­νο πανί. Η πιο σκλη­ρή εκ­δο­χή της Δε­ξιάς έπαιρ­νε άλλη μια ρε­βάνς σε βάρος του κό­σμου του κι­νή­μα­τος και της Αρι­στε­ράς. Συλ­λή­ψεις, στρα­το­δι­κεία και ξε­ρο­νή­σια απο­τύ­πω­ναν μια ζο­φε­ρή ει­κό­να ανε­λευ­θε­ρί­ας και αυ­ταρ­χι­σμού, που έδει­χνε ανί­κη­τη.

Οι μόνοι που ήταν ωφε­λη­μέ­νοι από το κα­θε­στώς των συ­νταγ­μα­ταρ­χών ήταν το ακρο­δε­ξιό πα­ρα­κρά­τος και κυ­ρί­ως οι Έλ­λη­νες κα­πι­τα­λι­στές. Το ελ­λη­νι­κό κε­φά­λαιο έκανε χρυ­σές δου­λειές την πε­ρί­ο­δο της Χού­ντας. Οι ερ­γο­λα­βί­ες δια­δέ­χο­νταν η μία μετά την άλλη, τη στιγ­μή που η ερ­γα­τι­κή τάξη σά­πι­ζε στην εξο­ρία, στα χα­μη­λά με­ρο­κά­μα­τα, στην αστι­κή ανα­σφά­λεια, στο βλέμ­μα των ρου­φιά­νων. Αλλά σή­με­ρα, σχε­δόν πε­νή­ντα χρό­νια μετά, ακού­με από τους κλη­ρο­νό­μους των χου­νταί­ων να μας λένε με δη­μο­κρα­τι­κό άλ­λο­θι το «ναι, αλλά η χού­ντα έκανε έργα» ή «επί χού­ντας κοι­μό­μα­σταν με τα πα­ρά­θυ­ρα ανοι­χτά». Πρό­κει­ται για φαι­δρά κλισέ που απο­κρύ­πτουν σε ποιων τις πλά­τες χτι­ζό­ταν αυτή η επί­πλα­στη ευ­μά­ρεια και ασφά­λεια. Η Χού­ντα έκανε πράγ­μα­τι έργα: Διευ­κό­λυ­νε το εφο­πλι­στι­κό κε­φά­λαιο, ενί­σχυε τους πάση φύ­σε­ως ερ­γο­λά­βους, επέ­κτει­νε τα σκάν­δα­λα με ισχύ δια­ταγ­μά­των και επέν­δυ­σε σε μια χρι­στια­νι­κή-αρ­χαιο­πρε­πή κιτς αι­σθη­τι­κή πάνω στην οποία χτί­στη­καν τα σύγ­χρο­να του­ρι­στι­κά κά­τερ­γα.

Την ίδια στιγ­μή, σε διε­θνές επί­πε­δο, οι συ­νταγ­μα­τάρ­χες φρό­ντι­ζαν να τα έχουν καλά με τις ΗΠΑ λει­τουρ­γώ­ντας ως μα­ντρό­σκυ­λο του ΝΑΤΟ στην πε­ριο­χή. Το πρα­ξι­κό­πη­μα του 1967 θε­με­λί­ω­σε ένα κα­θε­στώς το οποίο λει­τουρ­γού­σε πρω­τί­στως υπέρ της ελ­λη­νι­κής αστι­κής τάξης λύ­νο­ντας τα αδιέ­ξο­δα που αντι­με­τώ­πι­ζε ο ελ­λη­νι­κός κα­πι­τα­λι­σμός μέχρι τότε. Όμως πα­ράλ­λη­λα εξυ­πη­ρε­τού­σε τα συμ­φέ­ρο­ντα του αμε­ρι­κά­νι­κου ιμπε­ρια­λι­σμού στην πε­ριο­χή. Υπό τον φόβο του κομ­μου­νι­στι­κού κιν­δύ­νου, οι συ­νταγ­μα­τάρ­χες που από τη δε­κα­ε­τία του ’50 συ­νερ­γά­ζο­νταν με τις αμε­ρι­κά­νι­κες μυ­στι­κές υπη­ρε­σί­ες, δή­λω­ναν πι­στοί στη δυ­τι­κή συμ­μα­χία, και ου­δέ­πο­τε επι­χεί­ρη­σαν να χα­ρά­ξουν μια πο­ρεία κό­ντρα στις αμε­ρι­κα­νι­κές επι­διώ­ξεις, παρά τις πα­τριω­τι­κές κο­ρώ­νες τους.

Κοι­νω­νία και επα­να­στα­τι­κή Αρι­στε­ρά

Μέσα σε αυτές τις συν­θή­κες απα­γό­ρευ­σης, επι­τή­ρη­σης και φόβου, δη­μιουρ­γεί­ται ένα εκρη­κτι­κό κοι­νω­νι­κό δυ­να­μι­κό, κυ­ρί­ως στα αστι­κά κέ­ντρα. Οι ερ­γά­τες βιώ­νουν στο πετσί τους την εκ­με­τάλ­λευ­ση και την κα­τα­πί­ε­ση και θέ­λουν να ορ­γα­νω­θούν. Η νε­ο­λαία στις με­γά­λες πό­λεις, αρ­χί­ζει να δια­βά­ζει «πα­ρά­νο­μα» βι­βλία και να πο­λι­τι­κο­ποιεί­ται στη σκιά των πε­ρι­πο­λι­κών. Στο αθη­ναϊ­κό αστι­κό πε­ρι­βάλ­λον συ­γκε­ντρώ­νο­νται στις τσι­με­ντέ­νιες πο­λυ­κα­τοι­κί­ες του κέ­ντρου νέοι φοι­τη­τές από την επαρ­χία, φτω­χοί ερ­γα­ζό­με­νοι και μα­θη­τές που απλώς θέ­λουν να μα­κρύ­νουν τα μαλ­λιά τους. Την ίδια πε­ρί­ο­δο, τα από­νε­ρα του πα­γκό­σμιου 1968 αρ­χί­ζουν να φτά­νουν στη μου­δια­σμέ­νη Ελ­λά­δα. Η ροκ μου­σι­κή του ’60, τα μη­νύ­μα­τα ενά­ντια στο μι­λι­τα­ρι­σμό και τον πό­λε­μο στο Βιετ­νάμ, το νε­ο­λαι­ί­στι­κό ξέ­σπα­σμα στη Γαλ­λία, το ερ­γα­τι­κό φθι­νό­πω­ρο στην Ιτα­λία και οι αγώ­νες για δι­καιώ­μα­τα στις ΗΠΑ, φτά­νουν ετε­ρο­χρο­νι­σμέ­να στην ελ­λη­νι­κή επι­κρά­τεια, εξο­πλί­ζο­ντας την ερ­γα­τι­κή τάξη και τη νε­ο­λαία πολύ ση­μα­ντι­κά.

Σε αυτό το πε­ρι­βάλ­λον και πάνω σε αυτές τις βά­σεις ει­σέρ­χε­ται στην κοι­νω­νι­κή και πο­λι­τι­κή αρένα η επα­να­στα­τι­κή Αρι­στε­ρά. Νέες ορ­γα­νώ­σεις και ρεύ­μα­τα, που είχαν ξε­πη­δή­σει από το κα­ζά­νι του Μάη του ’68 και είχαν απο­κο­πεί από τη σο­βιε­τι­κή ορ­θο­δο­ξία, μπή­καν δυ­να­μι­κά στο προ­σκή­νιο συν­δε­ό­με­να με τα πιο κα­τα­πιε­σμέ­να τμή­μα­τα της κοι­νω­νί­ας και επι­διώ­κο­ντας την πο­λι­τι­κή έκ­φρα­ση των συν­θη­μά­των τους. Τρο­τσκι­στές, Μα­οϊ­κοί, Γκε­βα­ρι­στές, με­μο­νω­μέ­να στε­λέ­χη της πα­ρα­δο­σια­κής Αρι­στε­ράς και πλή­θος άλλων ρι­ζο­σπα­στών νε­ο­λαί­ων, αρ­χί­ζουν να αμ­φι­σβη­τούν τη δι­στα­κτι­κό­τη­τα της μα­ζι­κής Αρι­στε­ράς του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσω­τε­ρι­κού και ει­σά­γουν στο κοι­νω­νι­κό προ­σκή­νιο πιο προ­ω­θη­μέ­να αι­τή­μα­τα και αντι­χου­ντι­κές πρα­κτι­κές. Χι­λιά­δες ερ­γά­τες, φοι­τη­τές και μα­θη­τές ορ­γα­νώ­νο­νται πα­ρά­νο­μα και αρ­χί­ζουν να δια­κι­νούν υλικό, να συ­ζη­τούν, να πο­λι­τι­κο­ποιού­νται δυ­να­μι­κά.

Το κα­θε­στώς των συ­νταγ­μα­ταρ­χών, έχο­ντας το μάτι του πα­ντού, αντι­λαμ­βα­νό­ταν την κα­τά­στα­ση και την ισχνή κοι­νω­νι­κή απο­δο­χή του. Αυτός είναι και ο λόγος που προ­ε­τοί­μα­ζε τη φι­λε­λευ­θε­ρο­ποί­η­σή του προ­κει­μέ­νου η ηγε­σία του να εξα­σφα­λί­σει τη θέση της την επό­με­νη ημέρα. Σχε­δί­α­ζε δη­λα­δή τη ομαλή με­τά­βα­ση από τη δι­κτα­το­ρία σε μια σι­δε­ρό­φρα­κτη αστι­κή δη­μο­κρα­τία με ταυ­τό­χρο­νη εξα­σφά­λι­ση του ατι­μώ­ρη­του των πρω­τερ­γα­τών του πρα­ξι­κο­πή­μα­τος. Σε αυτή τη λο­γι­κή ως ένα βαθμό προ­σαρ­μό­στη­καν και οι ηγε­σί­ες των «επί­ση­μων» και κυ­ρί­αρ­χων τμη­μά­των της Αρι­στε­ράς. Στις αρχές του 1973 το ΚΚΕ Εσω­τε­ρι­κού σκε­φτό­ταν ακόμη και συμ­με­το­χή στις χου­ντο­ε­κλο­γές που ετοί­μα­ζε ο Μαρ­κε­ζί­νης, ενώ το ΚΚΕ συμ­με­ρι­ζό­ταν πα­ρό­μοιες αντι­λή­ψεις χωρίς να επι­διώ­κει μια ανοι­χτή σύ­γκρου­ση με το κα­θε­στώς.

Εξέ­γερ­ση

Η ιστο­ρία έδει­ξε, όμως, ότι η νε­ο­λαία και ο κό­σμος της ερ­γα­σί­ας βρί­σκο­νταν πολύ πιο μπρο­στά από τις ηγε­σί­ες της Αρι­στε­ράς. Η κα­τά­λη­ψη της Νο­μι­κής το Φλε­βά­ρη του 1973 και εν συ­νε­χεία η κα­τά­λη­ψη του Πο­λυ­τε­χνεί­ου το Νο­έμ­βρη, ανέ­δει­ξαν ότι η συ­ντρι­βή της Χού­ντας ήταν ζή­τη­μα εξέ­γερ­σης και κι­νη­το­ποί­η­σης των μαζών και όχι ζή­τη­μα συμ­φω­νί­ας από τα πάνω. Συν­θή­μα­τα όπως «Κάτω η Χού­ντα», «Απερ­γία γε­νι­κή», «Ερ­γά­τες-Αγρό­τες-Φοι­τη­τές», «Κάτω το κε­φά­λαιο», «Λαϊκή εξου­σία» γέ­μι­ζαν τους τοί­χους του κέ­ντρου της Αθή­νας το Νο­έμ­βρη του 1973. Ο φοι­τη­τι­κός ξε­ση­κω­μός απο­τέ­λε­σε τη σπίθα για την ανοι­χτή και δη­μό­σια ενα­ντί­ω­ση στη Χού­ντα, όμως το ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα που αγκά­λια­σε τις κι­νη­το­ποι­ή­σεις των φοι­τη­τών εκεί­νες τις ημέ­ρες ήταν αυτό που έδωσε άλλη βα­ρύ­τη­τα στις κι­νη­το­ποι­ή­σεις.

Την ώρα που η επί­ση­μη Αρι­στε­ρά φο­βό­ταν τους «προ­βο­κά­το­ρες» μέσα στο Πο­λυ­τε­χνείο, χι­λιά­δες ερ­γά­τες, αγρό­τες, μα­θη­τές και φοι­τη­τές έκλει­ναν όλη την Πα­τη­σί­ων, μοί­ρα­ζαν προ­κη­ρύ­ξεις, φώ­να­ζαν συν­θή­μα­τα ενά­ντια στους δι­κτά­το­ρες, το κε­φά­λαιο και τον αμε­ρι­κά­νι­κο ιμπε­ρια­λι­σμό. Οι αγώ­νες του κό­σμου είχαν ξε­πε­ρά­σει τις δυ­να­τό­τη­τες και τις προσ­δο­κί­ες της πα­λιάς Αρι­στε­ράς. Ένας νέος ρι­ζο­σπα­στι­σμός από τα κάτω έβαζε φωτιά στα θε­μέ­λια ενός κα­θε­στώ­τος που έδει­χνε συ­μπα­γές, αλλά δεν ήταν. Αυτός ήταν και ο λόγος που πάρ­θη­κε η από­φα­ση της ωμής κα­τα­στο­λής της εξέ­γερ­σης του Πο­λυ­τε­χνεί­ου με τα τανκς, τις συλ­λή­ψεις, το ξύλο και τα βα­σα­νι­στή­ρια αξη­μέ­ρω­τα της 17ης Νο­έμ­βρη. 

Όμως, παρά τη στρα­τιω­τι­κή ήττα, το Πο­λυ­τε­χνείο δεν ητ­τή­θη­κε πο­λι­τι­κά. Αντί­θε­τα, κα­τέ­στη­σε σαφές ότι είχε ξε­κι­νή­σει η αρχή του τέ­λους του κα­θε­στώ­τος του 1967, αλλά και η εμ­φά­νι­ση ενός νέου μα­ζι­κού και δυ­να­μι­κού κύ­μα­τος ρι­ζο­σπα­στι­σμού. Μπο­ρεί η επί­ση­μη ιστο­ριο­γρα­φία να θε­ω­ρεί ότι η Χού­ντα κα­τέρ­ρευ­σε λόγω της «εθνι­κής προ­δο­σί­ας στην Κύπρο» και όχι ότι ανα­τρά­πη­κε λόγω της μα­ζι­κής δρά­σης των ερ­γα­τών και των φοι­τη­τών υπό το βάρος των γε­γο­νό­των του Πο­λυ­τε­χνεί­ου, όμως, είναι εγ­γε­γραμ­μέ­νο στη συλ­λο­γι­κή μνήμη ότι η σύν­δε­ση της Αρι­στε­ράς με τα πιο κα­τα­πιε­σμέ­να τμή­μα­τα της ελ­λη­νι­κής κοι­νω­νί­ας, ήταν ο βα­σι­κός πα­ρά­γο­ντας της ανα­τρο­πής του χου­ντι­κού κα­θε­στώ­τος λί­γους μήνες μετά. 

Το Πο­λυ­τε­χνείο σή­με­ρα

Η εξέ­γερ­ση του Πο­λυ­τε­χνεί­ου απο­τέ­λε­σε το έναυ­σμα για το ξε­δί­πλω­μα αγώ­νων δε­κα­ε­τιών που ισχυ­ρο­ποί­η­σαν τους από κάτω σε τε­ρά­στιο βαθμό. Δεν είναι τυ­χαίο ότι όλος ο σύγ­χρο­νος νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρος πο­λι­τι­κός συρ­φε­τός τα βάζει με την πε­ρί­φη­μη «με­τα­πο­λί­τευ­ση». Η μα­ζι­κή εί­σο­δος των μαζών στο πο­λι­τι­κό και κοι­νω­νι­κό προ­σκή­νιο μετά την ανα­τρο­πή των συ­νταγ­μα­ταρ­χών, απο­τε­λεί μέχρι σή­με­ρα μια κακή ανά­μνη­ση για το αστι­κό πο­λι­τι­κό κα­τε­στη­μέ­νο. Οι αγώ­νες της με­τα­πο­λί­τευ­σης, μέσα από τις μα­ζι­κές ερ­γα­τι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις, τον ερ­γο­στα­σια­κό συν­δι­κα­λι­σμό, τα γε­μά­τα φοι­τη­τι­κά αμ­φι­θέ­α­τρα σε συ­νε­λεύ­σεις, τις συ­γκρου­σια­κές πο­ρεί­ες, τις μα­θη­τι­κές κα­τα­λή­ψεις και τη μα­ζι­κο­ποί­η­ση της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς, δη­μιούρ­γη­σαν ένα πε­ρι­βάλ­λον στο οποίο κα­νέ­νας Άδω­νις, κα­νέ­νας Βο­ρί­δης, κα­νέ­νας Βε­λό­που­λος και κα­νέ­νας Κα­σι­διά­ρης δεν θα είχε θέση.

Αυτός είναι και ο λόγος που η πο­ρεία του Πο­λυ­τε­χνεί­ου, παρά την εθι­μο­τυ­πία που της απο­δί­δε­ται, απο­τε­λεί δια­χρο­νι­κά ένα ση­μείο ανα­φο­ράς για την ερ­γα­τι­κή τάξη και τη νε­ο­λαία, ακόμη και κάτω από τις πιο δύ­σκο­λες συν­θή­κες. Η δια­δή­λω­ση προς την αμε­ρι­κά­νι­κη πρε­σβεία κάθε χρόνο στις 17 του Νο­έμ­βρη συν­δέ­ε­ται με τα αι­τή­μα­τα όλων εκεί­νων που ασφυ­κτιούν στο σύγ­χρο­νο κα­πι­τα­λι­σμό, με τις μάχες που δί­νο­νται στο σή­με­ρα παίρ­νο­ντας τη σκυ­τά­λη από το χθες. Ακόμη και πέ­ρυ­σι, κάτω από τις πρω­το­φα­νείς συν­θή­κες του κα­θο­λι­κού lockdown, ο κό­σμος τη­ρώ­ντας ευ­λα­βι­κά τα μέτρα αυ­το­προ­στα­σί­ας, βγήκε δυ­να­μι­κά στο δρόμο θυ­μί­ζο­ντας ότι οι κοι­νω­νι­κοί αγώ­νες ήταν, είναι και θα είναι εδώ. Και σε αυτό συ­νέ­βα­λε κα­θο­ρι­στι­κά το αίμα του Νο­έμ­βρη, ανοί­γο­ντας ένα δρόμο, που τον κρα­τά­νε ανοι­χτό οι σόλες των πα­που­τσιών μας όσο πα­τά­νε στην άσφαλ­το η μία δίπλα στην άλλη. 

Σή­με­ρα, που η κυ­βέρ­νη­ση Μη­τσο­τά­κη επι­τί­θε­ται απρο­κά­λυ­πτα στα ερ­γα­τι­κά δι­καιώ­μα­τα, που αφή­νει στη μοίρα της τη δη­μό­σια δω­ρε­άν παι­δεία, που δίνει λεφτά για φρε­γά­τες και πο­λε­μι­κά αε­ρο­πλά­να τη στιγ­μή που τα νο­σο­κο­μεία κα­ταρ­ρέ­ουν, που αδια­φο­ρεί απέ­να­ντι στην κλι­μα­τι­κή αλ­λα­γή αφή­νο­ντας τη χώρα να καεί και να πλημ­μυ­ρί­σει, και που κάνει πλά­τες σε όλο τον ακρο­δε­ξιό εσμό και τον αστυ­νο­μι­κό του βρα­χί­ο­να, η επέ­τειος του Πο­λυ­τε­χνεί­ου απο­κτά ανα­βαθ­μι­σμέ­νη αξία. Ο κό­σμος της δου­λειάς και η νε­ο­λαία πρέ­πει να βά­λουν φρένο σε αυτή την πο­λι­τι­κή, χωρίς καμιά εμπι­στο­σύ­νη στη «χλωμή» αντι­πο­λί­τευ­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, στέλ­νο­ντας το μή­νυ­μα ότι ήμα­σταν, εί­μα­στε και θα εί­μα­στε στα κι­νή­μα­τα και στους δρό­μους μέχρι να ανα­τρα­πούν οι πο­λι­τι­κές τους. Απλού­στα­τα γιατί όπως λέει και το τρα­γού­δι «Μας έμαθε πολλά το αίμα του Νο­έμ­βρη».

Η ερ­γα­τι­κή συ­νέ­λευ­ση

(Από­σπα­σμα από το βι­βλίο του Αντ. Ντα­βα­νέ­λου, «Νο­έμ­βρης 1973»)

Από την πρώτη νύχτα της κα­τά­λη­ψης εκα­το­ντά­δες ερ­γά­τες βρέ­θη­καν μέσα στο Πο­λυ­τε­χνείο. Με πρω­το­βου­λία αγω­νι­στών της Επα­να­στα­τι­κής Αρι­στε­ράς –με ιδιαί­τε­ρο ρόλο της ορ­γά­νω­σης Σο­σια­λι­στι­κή Επα­να­στα­τι­κή Πάλη (ΣΕΠ), της ΟΚΔΕ και του Μα­χη­τή– πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε η πρώτη ερ­γα­τι­κή συ­νέ­λευ­ση μέσα στο ΕΜΠ. Σαν βα­σι­κό της κα­θή­κον έβαλε την απεύ­θυν­ση στα ερ­γο­στά­σια και τα για­πιά. Δη­μιούρ­γη­σε μι­κτές επι­τρο­πές από ερ­γά­τες και φοι­τη­τές που με χι­λιά­δες προ­κη­ρύ­ξεις, τρυκ και συν­θή­μα­τα εξόρ­μη­σαν από τα χα­ρά­μα­τα στους ερ­γα­τι­κούς χώ­ρους. Τα κα­λέ­σμα­τά τους έπε­φταν σε πρό­σφο­ρο έδα­φος. Χι­λιά­δες ερ­γά­τες αντα­πο­κρί­θη­καν και μπή­καν σε κί­νη­ση. Η πα­ρου­σία τους μέσα και γύρω από το ΕΜΠ ήταν ιδιαί­τε­ρα αι­σθη­τή όλη την Πέμ­πτη. Την Πα­ρα­σκευή έγινε κυ­ριο­λε­κτι­κά συ­γκλο­νι­στι­κή. 



Την Πέμ­πτη 16 Νο­έμ­βρη πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε η 2η ερ­γα­τι­κή συ­νέ­λευ­ση μέσα στο Πο­λυ­τε­χνείο. Πάνω από 500 ερ­γά­τες ενέ­κρι­ναν δια­κή­ρυ­ξη και εξέ­λε­ξαν αντι­προ­σώ­πους για τη Συ­ντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή. 

[…]

«Το πρωί της Πα­ρα­σκευ­ής χι­λιά­δες ερ­γά­τες απευ­θύ­νο­νται στην ερ­γα­τι­κή επι­τρο­πή κι­νη­το­ποί­η­σης, που εκ­προ­σω­πεί­ται με δυο μέλη στη Σ.Ε., δη­λώ­νο­ντας την πρό­θε­σή τους να κα­τέ­βουν σε απερ­γία και ζη­τώ­ντας οδη­γί­ες. Με τη μα­ζι­κή εί­σο­δο των οι­κο­δό­μων το πρωί της Πα­ρα­σκευ­ής, πλη­θαί­νουν οι απο­στο­λές ομά­δων κι­νη­το­ποί­η­σης, που πια έχουν πάρει εντυ­πω­σια­κές δια­στά­σεις και συν­δέ­ουν το Πο­λυ­τε­χνείο με δε­κά­δες χι­λιά­δων ερ­γα­ζό­με­νους» (Στ. Λυ­γε­ρός, σελ. 84).

Το από­γευ­μα της Πα­ρα­σκευ­ής γί­νε­ται στο Πο­λυ­τε­χνείο η τε­λευ­ταία ερ­γα­τι­κή συ­νέ­λευ­ση με τε­ρά­στια συμ­με­το­χή. Οι ερ­γά­τες εγκρί­νουν τον απο­λο­γι­σμό δου­λειάς της επι­τρο­πής και τη δεύ­τε­ρη δια­κή­ρυ­ξη.

[…]

Αξί­ζει να ανα­φερ­θού­με ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα στο σύν­θη­μα της Γε­νι­κής Απερ­γί­ας. Το σύν­θη­μα αυτό απο­τέ­λε­σε ένα ση­μείο αιχ­μής στην αντι­πα­ρά­θε­ση ανά­με­σα στη ρε­φορ­μι­στι­κής και την επα­να­στα­τι­κή Αρι­στε­ρά. «Το βράδυ της Πέμ­πτης ρί­χτη­κε το σύν­θη­μα: “Γε­νι­κή Απερ­γία”… Αντι­πα­ρα­τά­χθη­κε και στην κάπως υπερ­βο­λι­κή επι­μο­νή των δικών μας για φοι­τη­τι­κά μόνο αι­τή­μα­τα. Πά­ντως το σύν­θη­μα αυτό δη­μιούρ­γη­σε συγ­χύ­σεις […]» (Έκ­θε­ση ΚΕ ΚΚΕ, σελ. 50). 

Το σύν­θη­μα αυτό έπεσε από τους συ­ντρό­φους που πρω­το­στα­τού­σαν στην ερ­γα­τι­κή συ­νέ­λευ­ση, και στο φοι­τη­τι­κό χώρο κύρια από την ΟΣΕ. Ακόμα και οι μα­οϊ­κές ορ­γα­νώ­σεις της άκρας Αρι­στε­ράς το υπο­τι­μού­σαν. Όμως, το σύν­θη­μα της Γε­νι­κής Απερ­γί­ας είχε τε­ρά­στια ση­μα­σία. Έδινε στους ερ­γά­τες που κα­τέ­βαι­ναν στο Πο­λυ­τε­χνείο συ­γκε­κρι­μέ­να κα­θή­κο­ντα σε σχέση με τους χώ­ρους τους. Έδινε τη δυ­να­τό­τη­τα εξά­πλω­σης της εξέ­γερ­σης και απο­φα­σι­στι­κής στή­ρι­ξής της στην ερ­γα­τι­κή τάξη. Έδινε, τέλος, απά­ντη­ση στο ερώ­τη­μα της προ­ο­πτι­κής: Πώς πάμε πα­ρα­κά­τω; Πώς μπο­ρεί να πέσει η χού­ντα;

Ακρι­βώς γι’ αυτό, το σύν­θη­μα «Απερ­γία Γε­νι­κή» είχε τε­ρά­στια απή­χη­ση. Το ίδιο το ΚΚΕ ομο­λο­γεί: «(Το σύν­θη­μα αυτό) παρ’ όλο που ανα­κλή­θη­κε εξα­κο­λου­θού­σε να επι­δρά στις ενέρ­γειες των ερ­γα­ζο­μέ­νων. Και είναι πολ­λοί που δεν πήγαν στις δου­λειές τους, ή άλλοι που ακόμα και την Πα­ρα­σκευή το πρωί, στα­μα­τού­σαν τα λε­ω­φο­ρεία και κα­τέ­βα­ζαν τον κόσμο». (Έκ­θε­ση, σελ. 50).

Πρό­κει­ται για μια μάλ­λον «σεμνή» πε­ρι­γρα­φή του εν­θου­σια­σμού που ξε­σή­κω­ναν στα για­πιά και στα ερ­γο­στά­σια οι σύ­ντρο­φοι της Ερ­γα­τι­κής Συ­νέ­λευ­σης, αλλά και του κό­σμου στην Πα­τη­σί­ων που βρο­ντο­φώ­να­ζε: Απερ­γία Γε­νι­κή! 

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά

Ετικέτες