Απηχώντας τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινής γνώμης για τις πλαστικές σφαίρες και τα συρματοπλέγματα, τα μέσα δηλαδή με τα οποία η Ουγγαρία απωθεί τους χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν στο κατώφλι της, το χτεσινό πρωτοσέλιδο της Libération αποκαλούσε τη χώρα του Βικτόρ Ορμπάν «ντροπή της Ευρώπης», θέτοντας μάλιστα ζήτημα αν μπορεί να παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον απόηχο, ωστόσο, της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, η ανάδειξη του ακροδεξιού πρωτογονισμού της Ουγγαρίας είναι η εύκολη δουλειά, αν όχι μετατόπιση του κέντρου βάρους από τη μείζονα βαρβαρότητα: την άρνηση των «28» της Ε.Ε. να οργανώσουν επιτέλους την νόμιμη μετακίνηση και τον δίκαιο επιμερισμό των προσφύγων.

Το απο­τέ­λε­σμα της Συ­νό­δου Κο­ρυ­φής ήταν, επιει­κώς, μια συμ­φω­νία της ντρο­πής: 10 χώρες της Ε.Ε., με­τα­ξύ των οποί­ων η Γερ­μα­νία, η Γαλ­λία, το Βέλ­γιο, η Ολ­λαν­δία και η Σου­η­δία, όσες δη­λα­δή έχουν πλη­γεί λι­γό­τε­ρο από την πα­γκό­σμια κρίση, θα μοι­ρα­στούν όλους κι όλους 66.000 πρό­σφυ­γες –και άλ­λους 54.000, σε βάθος …διε­τί­ας. Κι αυτά, ενώ μόνο για την Ουγ­γα­ρία η αρ­χι­κή πρό­βλε­ψη της Κο­μι­σιόν αφο­ρού­σε 54.000, τη στιγ­μή που επί ευ­ρω­παϊ­κού εδά­φους βρί­σκο­νται σή­με­ρα 500.000 πρό­σφυ­γες, με προ­ο­πτι­κή ως το τέλος της χρο­νιάς να δι­πλα­σια­στούν.

Από μια ορι­σμέ­νη σκο­πιά, η απα­ρά­δε­κτη συμ­φω­νία συ­νι­στά …πρό­ο­δο. Στον κα­τα­με­ρι­σμό που κα­τέ­λη­ξαν προ­χθές οι ευ­ρω­παί­οι ηγέ­τες, η Γαλ­λία για πα­ρά­δειγ­μα προ­βλέ­πε­ται να υπο­δε­χτεί 12.962 πρό­σφυ­γες, όταν τον Απρί­λιο, μετά δη­λα­δή το πο­λύ­νε­κρο ναυά­γιο στ’ ανοι­χτά της Λι­βύ­ης, ο Ολάντ δή­λω­νε πρό­θυ­μος να ανα­λά­βει «500 με 700 Σύ­ρους», από τους 12 εκα­τομ­μύ­ρια που είχαν ανά­γκη από βο­ή­θεια για να πα­ρα­μεί­νουν ζω­ντα­νοί, βάσει εκτι­μή­σε­ων του ΟΗΕ. Η ουσία όμως δεν αλ­λά­ζει: Η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση είναι δια­τε­θει­μέ­νη

α) να ανα­βαθ­μί­σει τη φύ­λα­ξη των συ­νό­ρων της (ο σχε­τι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός για την πε­ραι­τέ­ρω ανά­πτυ­ξη του συ­στή­μα­τος δια­χεί­ρι­σης των συ­νό­ρων φτά­νει τα 4.64 δις για την επό­με­νη εξα­ε­τία)•

β) να αφή­σει ανοι­χτά τα σε­νά­ρια πε­ραι­τέ­ρω στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­σης των συ­νό­ρων (με την ανά­λη­ψη στρα­τιω­τι­κής δρά­σης κατά των δια­κι­νη­τών να έχει τεθεί στο τρα­πέ­ζι από τον Απρί­λιο)

γ) να κάνει τα στρα­βά μάτια όταν τα ισχυ­ρά κρά­τη-με­λη ανα­κα­λούν μο­νο­με­ρώς ευ­ρω­παϊ­κούς κα­νο­νι­σμούς (Δου­βλί­νο ΙΙ-ΙΙΙ, Συν­θή­κη Σέν­γκεν), πα­ρα­μέ­νο­ντας στις ανέ­ξο­δες δια­πι­στώ­σεις όταν η ευ­ρω­παϊ­κή «πε­ρι­φέ­ρεια» δέ­χε­ται ισχυ­ρές πιέ­σεις – ή χρη­μα­το­δο­τώ­ντας το «κρύ­ψι­μο» των προ­σφύ­γων σε στρα­τό­πε­δα χωρών όπως η Ελ­λά­δα, για να μην ανα­λά­βουν ευ­θύ­νες οι πλου­σιό­τε­ροι.

Όλα αυτά, αρκεί να μην απο­κτή­σει δια­φο­ρε­τι­κό πε­ριε­χό­με­νο η (ανα­γκαία) ευ­ρω­παϊ­κή συ­νερ­γα­σία στο προ­σφυ­γι­κό: να μην πε­ρά­σου­με από τη σύ­γκλι­ση στα της «ασφά­λειας», ακόμα και με στρα­τιω­τι­κούς όρους, στη συ­νερ­γα­σία για την ανα­δια­νο­μή πόρων και τον προ­σα­να­το­λι­σμό τους στη σί­τι­ση, τη στέ­γα­ση, την εκ­παί­δευ­ση και την απα­σχό­λη­ση των αν­θρώ­πων που σή­με­ρα κα­τα­κλύ­ζουν τη Νότια και Κε­ντρι­κή Ευ­ρώ­πη.

Aυτό είναι που πρέ­πει πάση θυσία να απο­φευ­χθεί στο προ­σφυ­γι­κό: η νό­μι­μη με­τα­κί­νη­ση, που ση­μαί­νει ορ­γά­νω­ση της υπο­δο­χής, άρα μια με­γά­λη με­τα­φο­ρά πόρων για να κα­λυ­φθούν οι άμε­σες και με­σο­πρό­θε­σμες ανά­γκες των προ­σφύ­γων – ανά­γκες που, πα­ρε­μπι­πτό­ντως, είναι πολύ κοι­νές με αυτές των εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευ­ρω­παί­ων φτω­χών.

Αν όμως το ζή­τη­μα είναι η ανα­δια­νο­μή των πόρων, και όχι γε­νι­κώς η επι­βε­βαί­ω­ση των ευ­ρω­παϊ­κών αν­θρω­πι­στι­κών αξιών, θα ήταν τύ­φλω­ση να δια­χω­ρί­ζει κα­νείς τη «συ­ντα­γή» της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης στο προ­σφυ­γι­κό, από αυτήν που υλο­ποιεί­ται την τε­λευ­ταία πε­ντα­ε­τία για τη δια­χεί­ρι­ση της κρί­σης. Η μέ­θο­δος είναι πα­νο­μοιό­τυ­πη:

Στο προ­σφυ­γι­κό: συ­νερ­γα­σία στον κοινό στόχο της απο­τρο­πής, με­τα­τό­πι­ση του βά­ρους των ροών προς τις χώρες πρώ­της υπο­δο­χής («πε­ρι­φέ­ρεια»), ανα­γνώ­ρι­ση του δι­καιώ­μα­τος για μο­νο­με­ρείς ενέρ­γειες στα ισχυ­ρό­τε­ρα κράτη του «κέ­ντρου», λήψη απο­φά­σε­ων και εκτέ­λε­ση από «ου­δέ­τε­ρα» όρ­γα­να, όπως οι Σύ­νο­δοι Κο­ρυ­φής και η Frontex αντί­στοι­χα, πά­ντως πέρα από κάθε δη­μο­κρα­τι­κό έλεγ­χο ή νο­μι­μο­ποί­η­ση.

Στη δια­χεί­ρι­ση της κρί­σης: συ­νερ­γα­σία στη μνη­μο­νια­κή επι­τή­ρη­ση του δη­μό­σιου χρέ­ους, την έκ­θε­ση των κε­φα­λαί­ων στο διε­θνή αντα­γω­νι­σμό και τη δια­σφά­λι­ση της χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής στα­θε­ρό­τη­τας (συ­νερ­γα­σία, εντέ­λει, στις πο­λι­τι­κές-μο­χλούς για τη διαρ­κή ανα­διάρ­θρω­ση της ερ­γα­σί­ας), υπε­ρέκ­θε­ση των χωρών της «πε­ρι­φέ­ρειας» στους κιν­δύ­νους του δη­μό­σιου χρέ­ους προς όφε­λος των τρα­πε­ζών του «κέ­ντρου», μο­νο­με­ρείς ενέρ­γειες από τα κράτη του «κέ­ντρου», λήψη απο­φά­σε­ων και εκτέ­λε­ση από «ου­δέ­τε­ρα» όρ­γα­να, όπως το Εurogroup και η ΕΚΤ, πέρα από κάθε έλεγ­χο ή νο­μι­μο­ποί­η­ση.

Η δια­χεί­ρι­ση των προ­σφυ­γι­κών ροών, όπως νω­ρί­τε­ρα η δια­χεί­ρι­ση της ελ­λη­νι­κής κρί­σης, είναι η υπεν­θύ­μι­ση ότι η Ευ­ρώ­πη μπο­ρεί να αλ­λά­ζει –όμως η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση, ως δια­κρα­τι­κός συ­να­σπι­σμός και μαζί γρα­φειο­κρα­τία-ερ­γα­λείο, όχι. Αντί­θε­τα, συ­νε­χί­ζει να «στε­γα­νο­ποιεί» το ευ­ρω­παϊ­κό οι­κο­δό­μη­μα και τα κρά­τη-μέ­λη μπρο­στά σε κάθε πίεση για αλ­λα­γές, σε κάθε εναλ­λα­κτι­κό υπό­δειγ­μα που φέρ­νουν στο προ­σκή­νιο τα κι­νή­μα­τα αλ­λη­λεγ­γύ­ης. Με τον ίδιο τρόπο, λοι­πόν, που «δια­πρέ­πει» στην δια­τή­ρη­ση της ευ­ρω­παϊ­κής «αλυ­σί­δας» ως κα­πι­τα­λι­στι­κής, επι­βάλ­λο­ντας την υπερ­λι­τό­τη­τα ως κοινή ευ­ρω­παϊ­κή συ­ντα­γή, αντί­στοι­χα με την πο­λι­τι­κή της «ασφά­λειας» σε βάρος των προ­σφύ­γων, δεί­χνει πόσο άτοπη είναι η πρό­σλη­ψή της ως «λίκνο των δι­καιω­μά­των». Το να ισχυ­ρί­ζε­ται κα­νείς στα σο­βα­ρά ότι η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση (και όχι γε­νι­κώς η Ευ­ρώ­πη…) «αλ­λά­ζει», είναι, τού­των δο­θέ­ντων, ο ορι­σμός του Συν­δρό­μου της Στοκ­χόλ­μης.

Ετικέτες