Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στην Ελλάδα, καταγράφηκαν συνολικά και ανεξαρτήτως συμπτωμάτων και βαρύτητας, 262 νέα κρούσματα του κορωνοϊού.

Διακόσιοι εξήντα δύο νέοι ασθενείς, χωρίς να εξετάζουμε την ηλικία, τα υποκείμενα νοσήματα, τα συμπτώματα, τη σοβαρότητα της κατάστασης τους. Είναι μακράν, οι περισσότερες καταγεγραμμένες περιπτώσεις από την επίσημη έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα και την πρώτη διαπίστωση βαριού περιστατικού, στις 26 του Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη.

Είναι φανερό ότι πλέον, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Κωνσταντίνου Μητσοτάκης, δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από τις μάσκες και την ατομική ευθύνη. Και δεν επιτρέπεται είτε αυτοί είτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να ρίχνουν όλες τις ευθύνες, στους «συνωστισμούς», τον «τρόπο διασκέδασης», την «νεολαία». Δεν είναι θέμα, επίσης φτηνής αντιπολίτευσης ή κάποιου είδους «ανυπακοής από τα πάνω», στην παρούσα φάση, η διαρκής επίκληση στη συλλογική συνείδηση και την ατομική ευθύνη, όταν οι κυβερνήσεις, σε γενικές γραμμές και σε όλη την υφήλιο, υπολείπονται κατά πολύ, των διοικητικών και των οικονομικών τους ευθυνών και πράξεων.

Λείπει πολιτική βούληση και έχουν εγκαταλειφθεί τα οικονομικά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία και «όπλα», οι στρατηγικοί σχεδιασμοί και η αποφασιστική μέριμνα, για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση με πλατιά, υγειονομικά και επιστημονικά μέσα και όχι με αστυνομοκρατία, διαταγές στρατοπέδου, πρόστιμα και καταδιώξεις των ηθών, των εθίμων ή του τρόπου ζωής, είτε της νεολαίας είτε κάποιας ειδικής και εύκολου στόχου ομάδας – θυμάστε τι έλεγε ο Μητσοτάκης για τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και το Ιράν; Θυμάστε πώς αντιμετώπιζαν ορισμένοι, τους ομοφυλόφιλους κατά το ξέσπασμα του aids στις αρχές της δεκαετίας του 1980;

Η Ελλάδα ήταν και στη διάρκεια του λοκντάουν και στη μετά το λοκντάουν «όπως να ΄ναι και ό, τι βρέξει, ας κατεβάσει» δίμηνη υποδοχή στον τουρισμό, εγχώριο και εξωτερικό, ουραγός στα μαζικά και αντιπροσωπευτικά τεστ. Ουραγός. Αυτό πληρώνει σήμερα. Με αποκλειστική και απαράγραπτη, εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, προσωπικά. Δεν υπήρξε κάποια περίοδος «επιτυχίας» την περασμένη άνοιξη, της πετσο-δίαιτης και κατευθυνόμενης παραπληροφόρησης, παρά μόνο μια περίοδος αναβολής της εξάπλωσης του ιού και καταγραφής των χειρότερων, πραγματικών και ουχί στατιστικών δεδομένων ως προς τις κοινωνικές και υγειονομικές συνέπειες όπως θα προέκυπταν από τη διάδοση της νόσου covid-19, σε δεύτερο και όχι πρώτο χρόνο.  

Η πανδημία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με πρόστιμα, αστυνομοκρατία και άνωθεν διαταγές. Στην απειλή της υγείας, χρειάζεται επιστήμη, εγκυρότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, διάθεση πόρων, πραγματική διοικητική και κυβερνητική βούληση για να υπάρξει ένα οργανωμένο δημόσιο σύστημα υγείας – όπως μπορεί να το διαμορφώνει στις επιμέρους ιδιαιτερότητες της, κάθε χώρα.

Ο ΠΟΥ, σήμερα καταγγέλλει τη «νεολαία» και τα «πάρτι», αλλά σύντομα και σύμφωνα με όσα έχουν ήδη συμβεί, αναρωτιέται κανείς αν θα καταγγέλλει και τους… συνωστισμούς και τη σκληρή και επίμοχθη εργασία στα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες, τα σφαγεία και τα ελαιουργεία, που μας εξασφαλίζουν τρόφιμα, κρέας, γάλα και λαχανικά για το καθημερινό μας τραπέζι.

Στη μισή Ευρώπη, από τη Γερμανία έως την Ισπανία και από το Βέλγιο έως τον Πολύγυρο Χαλκιδικής και την Καβάλα, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και η επεξεργασία και η τυποποίηση των τροφίμων, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με όρους τηλεργασίας. Και ήδη, έχουμε τα τραγικά αποτελέσματα της εξάπλωσης του ιού, ανάμεσα στους εργάτες αυτούς, μετανάστες ή ντόπιους, βιομηχανίας ή γης.

Τι θα συμβεί στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και ανεξάρτητα από τις ανακοινώσεις ή τις διαβεβαιώσεις για κάποιο εμβόλιο; Ποια προληπτικά και στρατηγικά μέτρα έχουν ληφθεί ώστε αφενός να διασφαλιστεί η υγεία και η ακεραιότητα των εργατών γης και αφετέρου, η επάρκεια σε τρόφιμα και αγαθά για τους κατοίκους των αστικών κέντρων και περιοχών; Πώς θα γίνει η συγκομιδή της ελιάς, των εσπεριδοειδών, των μήλων και η τυποποίηση τους φέτος τον χειμώνα στην Ελλάδα; Με ποιους όρους; Με ποια κυβερνητική και εργοδοτική προετοιμασία και συνενοχή; Πώς θα έρθουν και πώς θα εργαστούν εποχικοί εργάτες από τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, κυρίως την Αλβανία και τη Βουλγαρία, όπου και εκεί, ο κορωνοϊός σαρώνει;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να καθιερώσει, κατόπιν εορτής, ουσιαστικά όρους και προϋποθέσεις «υγειονομικού διαβατηρίου» για πολίτες, τουρίστες και ταξιδιώτες από πέντε ευρωπαϊκές χώρες, την Ισπανία, την Τσεχία, τη Σουηδία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, προκειμένου αυτοί να μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Η απόφαση θυμίζει περισσότερο πανικόβλητα «αντίποινα» στις αντίστοιχες ταξιδιωτικές οδηγίες, που εξέδωσαν για την Ελλάδα, χώρες όπως η Κύπρος, οι ΗΠΑ και η Ιταλία. Αυτή τη στιγμή, όμως και όπως τουλάχιστον υποστηρίζει και ο ΕΟΔΥ, το πρόβλημα της πανδημίας στην Ελλάδα είναι καταρχάς εσωτερικό και φαίνεται να σχετίζεται με το πήγαινε-έλα πολιτών και εγχώριων τουριστών και αδειούχων, ανάμεσα στα νησιά του Αιγαίου και το Λεκανοπέδιο της Αττικής ή τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, χωρίς κανείς να μπορεί αξιόπιστα να το αποδώσει είτε στο άνοιγμα του τουρισμού προς τις ξένες αγορές της TUI, κυρίως, είτε, στην προϋπάρχουσα και μηδέποτε καταγεγραμμένη πραγματική διασπορά του κορωνοϊού, εντός της χώρας και εν μέσω λοκντάουν.

Και η απορία είναι εύλογη – από τη στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να πολιτεύεται και να δρα στην υγειονομική κρίση, με μέτρα αστυνομικής φύσης, γιατί δεν καθιερώνει και ένα εσωτερικό «υγειονομικό διαβατήριο», ειδικά από τη στιγμή που επίκειται η καθιερωμένη μαζική έξοδος του Δεκαπενταύγουστου, στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου ή του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης;

Η πανδημία εξαπλώνεται ανεξέλεγκτη και η κυβέρνηση έχει χάσει εντελώς τη μπάλα. Γιατί δεν σπεύδει να βάλει προϋποθέσεις αρνητικού τεστ στον ιό, και για όσους ταξιδεύουν ή μετακινούνται εντός της Ελλάδας; Γιατί δεν επείγεται να κάνει μαζικά τεστ, σε όλες τις πόλεις και όλα τα «διασκεδαστικά» νησιά της τουριστικής προσέλκυσης;

Όλα αυτά, φυσικά, μικρή σημασία θα είχαν αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε φροντίσει να θωρακίσει και να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και στο κέντρο και στην περιφέρεια. Οι διαδικτυακές καταγγελίες πέφτουν βροχηδόν για όσα δεν έκανε και όσα δεν σχεδιάζει να κάνει, ειδικά στην «κορυφή» του συστήματος, τις μονάδες εντατικής θεραπείας, και τα «θεμέλια» του, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Είναι ντροπή και όνειδος, αρρωσταίνει και ενδεχομένως και να πεθάνει πολύς κόσμος, τζάμπα και βερεσέ. Άδικα.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, τα μέχρι στιγμής γεγονότα στην Ελλάδα ωθούν σε μια περίπτωση «μικρής Φλόριντα» εξαιτίας της κυβερνητικής απρονοησίας, των υπουργικών ανοησιών στο θέμα του τουρισμού και τη στανική εμμονή να μην πραγματοποιούνται μαζικά τεστ, έγκαιρα, προληπτικά και παντού και για όλους. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το πού θα φτάσουν, δηλαδή θα ανέβουν, οι δείκτες ασθενών και νεκρών και για το πόσο θα κρατήσει η όλη κατάσταση.

Αυτή τη στιγμή, πληρώνονται όλα τα λάθη, τα εγκληματικά σφάλματα, ο εφησυχασμός και οι καθησυχαστικές δηλώσεις και διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις… επιτυχίες της πρώτης περιόδους και την… ασφάλεια προς τους ξένους τουρίστες και τα αλλοπρόσαλλα και προσβλητικά, από ένα σημείο και έπειτα, μηνύματα είτε προς τους παστωμένους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς είτε προς τους καλεσμένους των πολυπληθών, πατροπαράδοτων γάμων είτε προς όλους τους εμπλεκόμενους από άποψη ταξικής μεροληψίας, με το ακραία εκμεταλλευτικό και εποχικό «οικονομικό θαύμα» του τουρισμού.

Η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη έστειλε, προς πάσα κατεύθυνση και προς κάθε ενδιαφερόμενο, το μήνυμα ότι με τον κορωνοϊό, η Ελλάδα ξεμπέρδεψε και «πέτυχε» και σήμερα το τίμημα, που πληρώνουν, καταρχάς οι ασθενείς και κατόπιν, οι πολλαπλά πληττόμενοι εργαζόμενοι, είναι βαρύ.

Για να μην τα πολυλογούμε – τεστ παντού και σε όλους, άμεση και γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ, στην κορυφή (ΜΕΘ) και στα θεμέλια του (πρωτοβάθμια φροντίδα), δημευτική φορολόγηση του πλούτου για να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι, εισοδηματικά και κοινωνικά. Και πολύ σύντομα, τώρα, χθες, οφείλει το σύνολο της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι αστικές κυβερνήσεις, να δώσουν μια απάντηση για το πώς θα προστατεύσουν και πώς θα διασφαλίσουν την υγεία, για τον κόσμο της εργασίας που θα μοχθήσει και θα ιδρώσει, στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη βιομηχανία και την αλιεία, ειδικά για να έχουμε τρόφιμα και ενέργεια στα σπίτια της καταναγκαστικής και κατασκοπευτικής τηλεργασίας ή της πολλαπλασιαζόμενης ανεργίας μας, τον προσεχή, εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο, χειμώνα.

Ετικέτες