Άλλο ένα θύμα προστέθηκε στη μακρά λίστα με τους νεκρούς από αστυνομική βία.

Πρόκειται για τον Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, μετανάστη ο οποίος το πρωί της 21ης Σεπτεμβρίου βρέθηκε νεκρός και άγρια ξυλοκοπημένος στην αίθουσα προσωρινής κράτησης του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Προηγουμένως, όπως καταγγέλλεται, είχε βιώσει το μαρτύριο μίας εφιαλτικής εβδομάδας κράτησής του και ένα ντόμινο μεταγωγών σε πέντε αστυνομικά τμήματα(!). Ο άνθρωπος αυτός αγνοούνταν κυριολεκτικά από τις 13 Σεπτεμβρίου από συγγενείς και φίλους του, μέχρι που βρέθηκε νεκρός και βασανισμένος μέσα στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα. Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας πραγματικά σοκάρουν.

Προφανώς και η αστυνομία ακολούθησε επικοινωνιακά την πεπατημένη. Αποποιήθηκε κάθε ευθύνη και τα έριξε όλα στο νεκρό πλάθοντας για ακόμη μια φορά εξωφρενικά σενάρια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η δικηγόρος του θύματος στο TPP «Η αστυνομία ισχυρίστηκε προφορικά ότι ήρθε χτυπημένος επειδή έμπλεξε σε καυγά και ότι μέσα στο αστυνομικό τμήμα άρχισε να χτυπιέται μόνος του. Αν δείτε τα τραύματά του, το βάθος των τραυμάτων του και στους δύο καρπούς του, το κορμί του χτυπημένο σε κάθε σημείο του, σίγουρα καταλαβαίνεις ότι δεν ήταν καυγάς. Ο Μοχάμεντ βασανίστηκε αλυσοδεμένος. Η αστυνομία ισχυρίζεται επίσης ότι χτυπιόταν μόνος του μέσα στο τμήμα με αποτέλεσμα να σπάσει έναν νιπτήρα στο μπάνιο. Σε ολόκληρο αστυνομικό τμήμα, υπάρχουν δύο σημεία στα οποία δεν υπάρχουν κάμερες. Μαντέψτε σε ποια. Στο μπάνιο που έσπασε τον υποτιθέμενο νιπτήρα και στην αίθουσα προσωρινής κράτησης όπου βρέθηκε νεκρός».

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι συγκεκριμένα ΑΤ λειτουργούν ως κολαστήρια για μετανάστες και πρόσφυγες. Πάμπολλες καταγγελίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας για εγκληματικές συμπεριφορές αστυνομικών. Από βασανιστήρια και βιασμούς κρατουμένων, μέχρι δολοφονίες όπως του άτυχου Μοχάμεντ. Καμία μα καμία κυβέρνηση δεν επιχείρησε να ξεριζώσει τη σαπίλα και να ελέγξει πραγματικά συγκεκριμένα Τμήματα που αποτελούν άβατα μπράβων, μιζαδόρων, νεοναζί και κάθε λογής διαπλεκόμενων. Στα χέρια αυτών φαίνεται πως υπέκυψε στα τραύματά του ο Μοχάμεντ. Παρά τα μυθεύματα και τις διαρροές της αστυνομίας, η εικόνα του πρησμένου και μελανιασμένου του σώματος τα είπε όλα. Η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε χτυπήματα δύο κατηγοριών ανάλογα με την παλαιότητά τους. Η πρώτη κατηγορία είναι χτυπήματα που απέχουν 5-6 ημέρες πριν τον θάνατό του, διάστημα δηλαδή στο οποίο ήταν κρατούμενος στα διάφορα ΑΤ, ενώ η δεύτερη κατηγορία είναι χτυπήματα των οποίων η παλαιότητα απέχει 4-5 ώρες από τον θάνατό του, δηλαδή όσο βρισκόταν στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα.

Τα αντανακλαστικά του κινήματος ήταν άμεσα. Λίγες ημέρες αργότερα και αφού έγινε συνέντευξη τύπου για τις εγκληματικές πράξεις της ΕΛΑΣ, οργανώθηκε δυναμική πορεία προς το ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να μην υπάρξει για άλλη μια φορά συγκάλυψη. Η αστυνομία απάντησε στους διαδηλωτές με καταστολή και δακρυγόνα την ώρα που η πολιτική ηγεσία ήταν πλήρως αδρανής και απούσα. Το βασανισμένο και άψυχο σώμα του Μοχάμεντ πρέπει να είναι για όλους μας μια διαρκής υπενθύμιση αγώνα και ανυπακοής απέναντι στη βία της κυβέρνησης και της αστυνομίας. 

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες